- Voor het pistache ijs
- 300 ml melk
- 200 ml slagroom
- 3 eidooiers
- 100 gr suiker
- 1 recept pistache pasta
Het is heel leuk om zelf ijs te maken en vooral ook heel lekker! Dit zelfgemaakte pistache ijs is echt heel fijn van smaak! Sinds ik de Gelato Expert heb grijp ik ieder excuus aan om zelf ijs te maken. Voor dit pistache-ijs heb ik mijn zelfgemaakte pistachepasta gebruikt. Daardoor krijgt het pistache ijs een heerlijke en pure pistachesmaak. De groene kleur is echt van de pistachenoten, dus niks geen kleurstof of andere hulpstoffen!
Bereiding: Pistache-ijs
Giet de melk en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.
Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Laat het mengsel afkoelen. Mix de pistachpasta erdoor, dit gaat het beste met een staafmixer of in een blender. Laat de ijsmix bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de ijsmix de volgende dag in een ijsmachine en draai dit tot ijs.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
het zal wel zeer lekker zijn maar waar kan men pistachpasta kopen ik heb in belgie en duitsland al gezocht kan men dat in nederland kopen
groetjes robert
Beantwoorden
Hoi rutger ik ben verzot op amarene ijs en dat is hier in gelderland bijna niet te krijgen heb je daar een recept voor zou zalig zijn
BeantwoordenHoi Rutger,
Heb net geprobeerd om je pistachepasta te maken, mijn noten waren niet groen genoeg.....denk ik.... het eindresultaat is een roestbruine pasta die zelfs niet naar pistache smaakt. Is niet zo erg,ik ga het er toch maar mooi doorroeren en kijken wat het geeft,want op zich valt de smaak niet tegen.
Bedankt van uit Belgie voor al het andere lekkers.
Vriendelijke groeten
Sonia
Hallo Sonia,
De ene of de andere pistachnoot kan nogal verschillen. Zelf heb ik ook een tijdje gezocht naar deze mooie groene, met een veel diepere smaak da de noot die jij beschrijft. Kijk vooral bij notenboren of (als je daar kunt komen) bij groothandels.

Vandaag het ijs gedraaid nadat ik gisteren de compositie had gemaakt. Smaakt heerlijk, ik heb de pistache pasta bij Sligro gehaald net als de ongezouten gepelde noten. Heb aantal pistache noten geroosterd en daarna in de blender mooi fijn geraspt en het fijnste stof er uit gezeeft.
Toen het ijs bijna klaar was erdoorheen gedraaid, heerlijk!
Rutger je maakt heerlijke recepten die ik vaak als basis gebruik voor mijn eigen creaties.
Wat leuk om te horen! Dankjewel1 Het klinkt ook heerlijk hoe je het beschreven hebt!
Beantwoorden
Super lekker. Dit weekend gemaakt en als dessert gegeven voor kerst. Enkel lof gekregen.
Mijn pistache pasta was niet mooi donkergroen omdat er enkele bruingroene noten tussen zaten, als oplossing heb ik blauwe kleurstof toegevoegd en wat gezeurd met de kleur.
De custard werd niet mooi dik, ze begon te koken, ik heb hiervoor een koffielepel maïszetmeel toegevoegd.
Voor de rest heb ik het recept gevolgd. Volgende keer maak ik een dubbele portie, het was te snel op.
BeantwoordenVandaag heb ik vanille-ijs gemaakt. Lekker van smaak. Tijdens het draaien heb ik mijn machine in de koelkast gezet, stekker er buiten en deur gewoon dicht gedaan, zodat de kom koud bleef. Ik heb zo'n machine waarbij je de kom vooraf moet invriezen. Het ijs moest na de tijd nog wel een tijdje in de diepvries. Al met al een lekker ijs. Misschien een idee om de kom in de vriezer te zetten tijdens het draaien? Als de deur dichtgaat is dit een goede oplossing.
BeantwoordenHahaha. Wie weet. Eerst staat er een ander tof bakboek op de planning!
Beantwoorden
Kan je dit recept ook gebruiken als je ijsje op een stokje wilt maken? Of moet je dan een en ander aanpassen?
BeantwoordenHet moet wel in een ijsmachine luchtig bevroren worden, anders is het niet zo lekker.
Beantwoorden
Lekkere volle smaak, prachtig groen. ( pistache noten Sligro )
BeantwoordenPistache mengsel heel goed gelukt , maar 3 x het recept met melk slagroom suiker en eierdooiers opnieuw moeten doen het blijft een dunne massa , hoe kan dat ?
BeantwoordenHeb je het heet genoeg verhit? Het blijft nog redelijk dun, maar zal wel iets gebonden moeten zijn door de eidooiers.
Beantwoorden
Heerlijk ijs!! Vond het wel erg zoet, ga dit voor mezelf aanpassen.
Klaske
Lees op Facebook van iemand die je recept probeert te maken maar de custard blijft heel erg dun….ze heeft het met halfvolle melk gedaan…ik heb haar geadviseerd om het met volle melk te proberen…vele geven in hun reactie aan om maizena te gebruiken…wat is jou antwoord hierop?
BeantwoordenVoor ijs wordt niet vaak maizena gebruikt. Het mengsel hoeft ook niet heel dik te worden, licht gebonden is prima. En dat lukt prima met de eidooiers.
Beantwoorden
De custard blijft dun Mar kan wel een streep trekken op mijn spatel is dit goed? De smaak is heerlijk
BeantwoordenWat te doen als je geen ijsmachine hebt, hoe dan te maken?
(In de vriezer en eens per 30 minuten roeren en dat 5/6* herhalen?)
Hi. Zondert ijsmachine is het veel lastiger om een mooi romig ijs te krijgen. Je kunt jouw methode aanhouden, maar het wordt nooit zo glad en romig als met en ijsmachine.
Beantwoorden
Hoe langer je het bewaart, hoe meer ijskristallen er in het ijs gevormd worden. Je kunt het prima enkele maanden bewaren, maar het wordt er dus wel steeds minder lekker op.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Vandaag gemaakt, super lekker smaak maar ik vind de structuur een beetje tegenvallen, niet helemaal glad. Misschien mijn pasta niet lang genoeg gemalen? Of hoort het zo te zijn?
Groetjes Béatrice
Je kunt de pasta inderdaad langer (fijner) malen, maar 'm echt helemaal goed glas krijgen is lastig met een gewone foodprocessor.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.