Met dit recept maak je zelf een heerlijke, verfrissende watermeloen granita. Perfect voor op een warme, zomerse dag. Granita is een Italiaans ijs op waterbasis, dat je heel makkelijk en zonder ijsmachine kunt maken. Je kunt granita maken op basis van fruit, maar ook bijvoorbeeld koffie gebruiken zoals in deze granita van ijskoude latte machiatto. Er zijn dus veel mogelijkheden, maar deze granita met watermeloen is één van mijn favorieten.

Met dit recept kun je watermeloen granita maken voor 6-8 personen.

Watermeloen granita maken

Hoe maak je watermeloen granita?

Granita kun je op 2 manieren maken. Je kunt eerst de vloeistof laten bevriezen en deze daarna met een vork afschrapen. Of je kunt de vloeistof tijdens het bevriezen al steeds doorroeren. De tweede methode vind ik het best werken en die houd ik ook aan in dit granita-watermeloen recept. 

Met de hoeveelheid suiker in dit recept kun je variëren; hoe zoeter de watermeloen is, des te minder suiker je nodig hebt. In plaats van citroensap kun je ook het sap van één limoen gebruiken. 

Watermeloen granita maken

Watermeloen granita bewaren

Wil je deze granita met watermeloen niet direct gebruiken? In de vriezer kun je deze granita (goed luchtdicht verpakt) zeker 2-3 maanden bewaren. Je kunt dus heel goed aan het begin van de zomer een grotere hoeveelheid maken en ervan genieten wanneer je wilt gedurende de zomer. Roer de watermeloengranita wel voor het serveren nog kort door met een vork. 

Watermeloen granita maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de watermeloen granita
  • 100 ml water
  • 65 gr suiker
  • 700 gr schoongemaakte watermeloen
  • sap van ½ citroen
  • Verder nodig
  • verse muntblaadjes, om te garneren, optioneel
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Granita watermeloen recept

Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook en roer tot alle suiker opgelost is. Haal de siroop van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Doe de afgekoelde suikersiroop samen met de schoongemaakte watermeloen en het citroensap in een blender en maal fijn. Giet het mengsel vervolgens door een fijne zeef. 

Doe het watermeloenmengsel in een ruime (oven)schaal of diepvriesdoos, zodat deze bedekt is met een laag van zo’n 2-3 centimeter. Zet de siroop een uur in de vriezer en roer deze dan los met een vork. Neem bij het roeren ook goed de zijkanten en de bodem van de schaal mee. Zet terug in de vriezer en herhaal het doorroeren met de vork ieder half uur, tot de granita bevroren is. Bewaar de granita in een afgesloten bak in de vriezer en roer voor het serveren nog kort door met een vork. 

Schep de granita in koude glazen of bakjes en garneer met een blaadje munt. Ook lekker: serveer de granita met een schep opgeklopte slagroom of (Griekse) yoghurt bij deze watermeloen granita.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.