Granita is een Italiaans waterijs dat je heel makkelijk zelf kunt maken. Meestal is het op basis van fruit, maar deze keer is het een ijskoude latte machiatto die de smaak aan het ijs geeft. Het recept voor deze granita is afkomstig uit het nieuwe boek van Donna Hay: Basics tot brilliance. Naast een uitgebreid gedeelte met kookrecepten staan er ook tal van zoete recepten in Donna’s prachtige nieuwe boek. Van vanillekoekjes tot chocoladefudgecake en van ricottacheesecake tot makkelijke muffins. Alle recepten bestaan eerst uit een basisrecept met daarna verschillende variaties op dat recept. Naast deze versie met latte staan er ook een granita met watermeloen en munt en een versie met lychee en limoen in het boek. Deze granita is in elk geval goedgekeurd! Hij is heerlijk als dessert!

Granita van ijskoude latte machiatto – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 220 gr fijne suiker
  • 375 ml water
  • Verder nodig
  • 4 x 30 ml shots espresso (of 125 ml sterke koffie)
  • 375 ml melk
  • 125 ml slagroom
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Granita van ijskoude latte

Zet de suiker en het water in een kleine pan met dikke bodem op laag vuur. Verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Laat iets afkoelen.

Doe de espresso, melk en de suikersiroop in een grote maatbeker en roer tot alles goed is gemengd. Schenk in een ondiepe metalen bak en laat afkoelen. Zet 4 uur in de vriezer of tot het bevroren is.

Klop de room met de mixer tot zich zachte pieken vormen. Schraap de granita met een vork in ijskristallen. Schep in glazen, doe er een toef room op en dien op.

Benieuwd geworden naar Basics to brilliance? Kijk hier voor meer informatie!

Basics to brilliance

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.