Met dit recept maak je zelf superlekker chocolade ijs! Vol van smaak, romig en vooral met veel chocolade! De snuf piment in het ijsmengsel maakt de smaak van de chocolade nog intenser! Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig. Die zorgt voor de luchtige en romige structuur van het ijs. Meer over ijsmachines lees je in dit artikel. Dit ijs is ook heel lekker als vulling voor deze schuimtaart of in combinatie met zelfgemaakte (gezouten) karamelsaus. Ook kun je aan het eind van de bereiding van dit chocolade ijs in de ijsmachine nog extra stukjes gehakte chocolade toevoegen.

Chocolade ijs maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het chocolade ijs
  • 375 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 3 eidooiers
  • 2 el cacaopoeder
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • snuf piment
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Chocolade ijs maken

Doe de melk met de slagroom en de helft van de suiker in een pan en breng deze aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de rest van de suiker en het cacaopoeder. Giet – als het melkmengsel kookt – de helft daarvan op het eidooiermengsel en roer dit goed door. Schenk alles terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. Het mengsel mag niet koken! Verwarm het tot 85 °C. De massa zal gaan binden en iets dikker worden. Haal de pan van het vuur en giet de hete crème door een fijne zeef op de gehakte chocolade. Voeg een snuf gemalen piment toe en meng alles met een staafmixer tot een gladde massa. Laat het ijsmengsel afkoelen en zet het een paar uur in de koelkast, voordat je er ijs van gaat draaien.

Bereid het chocolade ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Bewaar het ijs in de vriezer en haal het 10-15 minuten voordat je het gaat serveren uit de vriezer. Zo kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Marja 2018-09-06 10:47:37

Hoi Rutger,
Wat een zalig recept! Ik heb een ijsmaker bij mijn Kitchenaid machine. Gebruik jij die ook? En welke chocolade gebruik je? Puur of melk of half om half?
Wat veel vragen hè. Maar ik wil gewoon zeker weten dat het lekker vol van smaak wordt en romig natuurlijk. De piment ga ik ook proberen, ik zou er zelf niet opkomen om dat te gebruiken. Wel b.v. kaneel want dat hoor je wel vaker, maar dat zit ook in piment geloof ik.
Bedankt voor weer een verrukkelijk recept en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-16 13:20:06

Hoi! Zelf heb ik een ijsmachine van Magimix, maar het kan ook prima in die van Kitchenaid. Voor dit ijs gebruik ik pure chocolade, dat is het lekkerste!

Beantwoorden
Jolanda 2020-12-16 14:28:44

Kan het ook met melkchocolade??

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-12-20 09:18:26

Het ijs wordt dan zoeter en minder intens van smaak, maar het kan wel.

Beantwoorden
Maas 2019-06-02 14:20:13

Hallo Rutger,
Ik heb dit recept gemaakt en de buren uitgenodigt, en we vonden het allemaal echt heel lekker.
Bij ons duurde het alleen wat korter, want we hadden het in plaats van een paar uur in de koelkast 1 uur in de vriezer gedaan en dat kan ook gewoon.
Hartstikke bedankt voor het heerlijke recept.
Nogmaals ik vond het echt heel lekker.

Groetjes,
Maas

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-06-02 20:26:04

Heel goed om te horen en fijn dat jullie er van genoten hebben!

Beantwoorden
lolmaster 2020-04-30 11:06:53

lol super lekker

Beantwoorden
LO
Davids gelato 2020-06-28 15:01:18

Onduidelijk recept.

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-06-30 14:04:45

Wat is er niet duidelijk? Ik leg het graag uit.

Beantwoorden
Daan 2020-12-07 11:23:02

Hai Rutger
Vraagje kan je bij dit recept ook wat oploskoffie doen?

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-12-13 13:46:19

Zeker!

Beantwoorden
Roos 2020-12-08 15:52:19

Hoeveel ijs wordt er gemaakt met dit recept?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-13 13:39:26

De uitkomst heb ik niet gemeten, maar genoeg om met 6 personen van te genieten.

Beantwoorden
Vera 2020-12-16 15:20:54

hoe weet ik wanneer het 85gr. is?

Beantwoorden
VE
Rutger 2020-12-20 09:18:04

Het nauwkeurigst is het door een thermometer te gebruiken. Maar je kunt het ook zien: Om te controleren of de basis warm genoeg is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de ijsbasis niet meer doorloopt, is deze goed.

Beantwoorden
Kathy 2021-01-01 10:53:20

Beste
Hartelijk dank voor alle super lekkere receptjes!
Bij de chocolade ijs dienen we de helft melkmengsel op het eierdooiermengsel te doen. Wat met de andere helft? Er dan ook bijgieten?
Alvast dank dat u steeds tijd maakt om vragen te beantwoorden!
Mvg

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-11 11:26:31

Je giet het dooiermengsel uiteindelijk weer terug bij de rest van de melk, om het zo te garen.

Beantwoorden
Veerle 2021-06-20 14:12:21

De eerste keer dat ik het maakte, was het net chocopasta, zo 'vettig' en dik. De tweede keer heb ik een pak minder chocolade gebruikt en dat pakt toch veel beter uit. Het vanille ijs is wel top!
Ook het mascarpone ijs gemaakt, maar dat smaakt alleen maar naar honing...

Beantwoorden
VE
Louella 2021-07-30 14:59:39

Het ijs is perfect! Ik heb 72% choco gebruikt en nog amarenakersen erdoor gedaan. Het was een genot!

Beantwoorden
LO
Lisa 2021-08-15 20:31:39

Was heerlijk! Heb er wat amarena kersen doorheen gedaan omdat ik die combi erg lekker vind.

Beantwoorden
LI
Ruud 2021-09-13 16:18:25

In het recept staat dat de chocolade gehakt moet zijn, kan ik het ook au bain verwarmen (smelten), en het mengsel toevoegen aan de chocolade?

Beantwoorden
RU
Rutger 2021-09-20 08:00:22

Dat kan, maar grof hakken is makkelijker, dan smelt het vanzelf in de warme vloeistof.

Beantwoorden
Sylvia 2022-02-16 12:59:46

Hallo
Ik heb het vorige week dit recept gemaakt. Ik zelf vind het erg lekker maar niet echt ijs.
Mijn omgeving vond het heerlijk.
Ik ga het straks weer proberen.
Welke maat eieren gebruik jij?
Groet Syl

Beantwoorden
SY
Rutger 2022-02-22 09:54:04

Hoi. Ik gebruik M eieren.

Beantwoorden
Miriam 2022-04-24 11:43:57

Hi Rutger, ik wil graag een melkvrije variant van dit ijs maken. Kan ik de melk ook door een vegan variant vervangen (bijvoorbeeld Alpro Kokos), net als de room? Heb je hiervoor misschien tips?

gr Miriam

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-04-25 09:38:48

Hi. Beide kun je prima vervangen. Welke soorten het lekkerst zijn is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Hilde 2022-04-29 19:45:32

Ik heb eerder chocolade ijs gemaakt zonder eidooiers. Met eidooiers lijkt me toch wat smeuïger. Morgen ga ik dit recept eens proberen. De eidooiers worden mee verhit. Is dat voldoende voor een zwangere vrouw?

Beantwoorden
HI
Rutger 2022-05-02 08:22:19

Als je goed en nauwkeurig werkt, dan is het prima. Bij twijfel kun je beter gepasteuriseerde eidooiers gebruiken.

Beantwoorden
Francine 2022-07-16 14:05:03

Ziet er allemaal interessant uit

Beantwoorden
FR
Sanne 2022-08-07 09:36:03

Hi, ik vroeg me af of je de slagroom ook kan vervangen door kokosmelk. Groetjes Sanne

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-08-08 13:33:18

Dat zou je kunnen proberen. Het ijs wordt dan wel iets minder romig.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.