Ingrediëntenlijst
  • Voor het chocolade ijs
  • 375 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 3 eidooiers
  • 2 el cacaopoeder
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • snuf piment

Met dit recept maak je zelf superlekker chocolade ijs! Vol van smaak, romig en vooral met veel chocolade! De snuf piment in het ijsmengsel maakt de smaak van de chocolade nog intenser! Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig. Die zorgt voor de luchtige en romige structuur van het ijs. Meer over ijsmachines lees je in dit artikel. Dit ijs is ook heel lekker als vulling voor deze schuimtaart of in combinatie met zelfgemaakte (gezouten) karamelsaus. Ook kun je aan het eind van de bereiding van dit chocolade ijs in de ijsmachine nog extra stukjes gehakte chocolade toevoegen.

Chocolade ijs maken

Bereiding: Chocolade ijs

Doe de melk met de slagroom en de helft van de suiker in een pan en breng deze aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de rest van de suiker en het cacaopoeder. Giet – als het melkmengsel kookt – de helft daarvan op het eidooiermengsel en roer dit goed door. Schenk alles terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. Het mengsel mag niet koken! Verwarm het tot 85 °C. De massa zal gaan binden en iets dikker worden. Haal de pan van het vuur en giet de hete crème door een fijne zeef op de gehakte chocolade. Voeg een snuf gemalen piment toe en meng alles met een staafmixer tot een gladde massa. Laat het ijsmengsel afkoelen en zet het een paar uur in de koelkast, voordat je er ijs van gaat draaien.

Bereid het chocolade ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Bewaar het ijs in de vriezer en haal het 10-15 minuten voordat je het gaat serveren uit de vriezer. Zo kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Davids gelato 2020-06-28 15:01:18

Onduidelijk recept.

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-06-30 14:04:45

Wat is er niet duidelijk? Ik leg het graag uit.

Beantwoorden
lolmaster 2020-04-30 11:06:53

lol super lekker

Beantwoorden
LO
Maas 2019-06-02 14:20:13

Hallo Rutger,
Ik heb dit recept gemaakt en de buren uitgenodigt, en we vonden het allemaal echt heel lekker.
Bij ons duurde het alleen wat korter, want we hadden het in plaats van een paar uur in de koelkast 1 uur in de vriezer gedaan en dat kan ook gewoon.
Hartstikke bedankt voor het heerlijke recept.
Nogmaals ik vond het echt heel lekker.

Groetjes,
Maas

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-06-02 20:26:04

Heel goed om te horen en fijn dat jullie er van genoten hebben!

Beantwoorden
Marja 2018-09-06 10:47:37

Hoi Rutger,
Wat een zalig recept! Ik heb een ijsmaker bij mijn Kitchenaid machine. Gebruik jij die ook? En welke chocolade gebruik je? Puur of melk of half om half?
Wat veel vragen hè. Maar ik wil gewoon zeker weten dat het lekker vol van smaak wordt en romig natuurlijk. De piment ga ik ook proberen, ik zou er zelf niet opkomen om dat te gebruiken. Wel b.v. kaneel want dat hoor je wel vaker, maar dat zit ook in piment geloof ik.
Bedankt voor weer een verrukkelijk recept en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-16 13:20:06

Hoi! Zelf heb ik een ijsmachine van Magimix, maar het kan ook prima in die van Kitchenaid. Voor dit ijs gebruik ik pure chocolade, dat is het lekkerste!

Beantwoorden