Heb je nog zelfgemaakte vlierbloesemsiroop staan? Of gekochte vlierbloesemsiroop? Maak er dan deze heerlijke bloemige en frisse waterijsjes mee! Om ze extra mooi te maken heb ik gebruik gemaakt van eetbare bloemen in de ijsjes. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit, maar het geeft de ijsjes ook een extra lekkere smaak. En ik heb een trucje waardoor de eetbare bloemen mooi op hun plaats blijven zitten in de waterijsjes, zonder dat ze allemaal naar boven drijven.

Vlierbloesem ijsjes met bloemen
Ingrediëntenlijst
  • Voor 4-6 waterijsjes
  • 350 ml water, gekookt en afgekoeld
  • 60 ml vlierbloesemsiroop, zelfgemaakt of gekocht
  • iets citroensap, optioneel
  • eetbare bloemen, optioneel
  • Verder nodig
  • liggende ijsvormpjes en stokjes
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Vlierbloesem ijsjes maken

Vormpjes voor waterijsjes heb je in verschillende soorten en maten. Om deze ijsjes extra mooi te maken is het handig om liggende vormpjes te gebruiken, dan weet je zeker dat de bloemen mooi op hun plek blijven tijdens het invriezen. In staande vormpjes loop je het risico dat alle bloemen naar boven drijven en dat wil je liever niet.

Zorg ervoor dat je gekookt en weer afgekoeld water gebruikt. Dit maakt de waterijsjes helderder en doorschijnender dan water dat niet gekookt heeft. Meng het water met de vlierbloesemsiroop en voeg naar wens nog wat citroensap toe. De siroop zal iets zoeter zijn dan dat je hem wellicht maakt om te drinken, maar dat is voor een ijsje juist goed.

Doe de stokjes in de vormpjes en vul de liggende ijsvormpjes voor 1/3 met de siroop. Rangschik daar de bloemen op, met de mooie kanten naar beneden. Zet de vormpjes voorzichtig in de vriezer en laat de bloemen in enkele uren vast vriezen. Vul de vormpjes vervolgens met de rest van de siroop en zet de ijsjes een nacht in de vriezer. Haal de vlierbloesemijsjes voorzichtig uit de vormpjes en geniet er gelijk van.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Marja 2018-07-31 02:34:54

Hoi Rutger,
Als ik eerlijk ben heb ik nog nooit liggende vormpjes voor waterijsjes gezien! Maar ik heb er wel een aantal staande èn een fles vlierbloesem siroop in de koelkast!
Bij ons in het dorp kun je nergens aan eetbare bloemen komen, ze kijken je aan ( als je er om vraagt) of ze water zien branden! Dus het worden ijsjes zonder bloemen helaas.
Hoeveel ijsjes kun je met dit recept maken? Ongeveer dan, want het is ook afhankelijk vd vorm natuurlijk. Alvast bedankt voor je antwoord.
Een hartelijke groet en tot de volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-07-31 11:31:33

Hoi Marja,
Liggende vormpjes kom je veel tegen bij (online) kookwinkels. Maar als je de ijsjes zonder bloemen maakt kan het ook prima in staande vormpjes. Eetbare bloemen kun je ook uit eigen tuin plukken, bijvoorbeeld viooltjes die niet bespoten zijn. Met dit recept maak je ongeveer 4 ijsjes, maar je kunt het recept natuurlijk gemakkelijk aanpassen aan de hoeveelheid ijsjes die je wilt maken.

Beantwoorden
Marja 2018-08-26 01:41:14

Hoi Rutger,
Ok, dank je wel. Dan ga ik online zoeken naar liggende vormpjes. (Nog) niet aan gedacht!
Mijn viooltjes zijn helaas doodgegaan met de extreme warmte. Onze tuin staat op het zuid-oosten en dat was net te veel van het goede denk ik. Maar als je viooltjes plant, dan zijn het al plantjes die bloeien. Hoe voorkom ik dan dat ze bespoten zijn? Als ik het in de winkel vraag krijg ik als antwoord....ik weet niet zeker of ze helemaal onbespoten zijn....en een biowinkel hebben we in de wijde omgeving niet. Ik denk dat ik dus toch (helaas) voor ijsjes zonder bloemen moet gaan. Jammer. In elk geval bedankt voor de info.
Een hartelijke groet en een hele fijne Zondag,
Marja

Beantwoorden
MA
Annelies 2018-08-01 09:55:55

Wat een leuk idee om eetbare bloemetjes toe te voegen aan de siroop, en het ziet er nog mooi uit ook! Vlierbessensiroop heb ik nog en eetbare bloemetjes staan er nog fris bij, dus dat wordt een heerlijke traktatie met dit warme weer. Ik ga hier vast punten mee scoren bij kleinzoon ;) Dankjewel Rutger.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-08-02 16:18:32

Geniet er van!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.