Parfait is een ijssoort dat je kunt maken zonder ijsmachine. Voor dit recept heb ik de parfait op basis van karamel gemaakt. Om deze karamel ijstaart extra lekker te maken gaan er ook knapperige kruimels met pecannoten in. De laag kruimels met witte chocolade geeft een heerlijke structuur aan de ijstaart, die perfect samengaat met het romige karamelijs. Je kunt deze karamel parfait ook maken in een bolvorm of in kleinere (flexibele) vormpjes. Van dit karamel parfait recept kun je met 8-10 personen genieten.

Karamel parfait
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruimels
  • 50 gr boter, koud
  • 50 gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr suiker
  • snuf zout
  • 60 gr pecannoten, grof gehakt
  • Voor de karamelparfait
  • 6 eidooiers
  • ΒΌ tl zout
  • 225 gr suiker
  • 2 el water
  • 150 + 400 ml slagroom
  • Verder nodig
  • 60 gr witte chocolade, gesmolten
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Karamel ijstaart maken

Begin met het maken van de kruimels. Snijd de koude boter in blokjes en doe deze met de bloem, het amandelmeel, de suiker en het zout in een kom. Maak er met je vingers een kruimelig deeg van. Voeg tot slot de gehakte pecannoten toe. Laat het kruimelmengsel afgedekt minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 Β°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de deegkruimels op de bakplaat en bak ze in 14 tot 18 minuten goudbruin en gaar. De kruimels zullen tijdens het afkoelen pas echt knapperig worden!

Bekleed de bodem van een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie. Meng 125 gram van de afgekoelde kruimels met de gesmolten chocolade en verdeel dit over de bodem van de cakevorm. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem op kan stijven.

Karamel parfait maken

Doe de eidooiers met het zout in een kom en klop deze los met een (hand)mixer met garde(s). Doe de suiker met het water in een hoge pan en laat deze op middelhoog vuur karamelliseren tot goudbruin. Stap-voor-stap uitleg over het maken van karamel vind je hier!

Verwarm tijdens het karamelliseren 150 milliliter slagroom in een steelpan tot tegen het kookpunt. Blus de goudbruine karamel af met de warme room en roer door tot alle karamel opgelost is. Let op, dit gaat er bruisen en spatten, dat hoort zo. Giet het hete roommengsel al kloppend op de eidooiers en blijf het mengsel kloppen tot het op kamertemperatuur is.

Klop de overige slagroom lobbig op. Meng de helft van de slagroom met een spatel door het karamelmengsel. Meng vervolgens ook de rest van de slagroom erdoor.

Haal met behulp van het plasticfolie voorzichtig de kruimelbodem uit de cakevorm en leg deze in de koelkast. Bekleed de cakevorm opnieuw met plasticfolie en laat het deze keer iets over de vorm hangen. Schep het parfaitmengsel in de vorm en strijk het glad. Zet de cakevorm 1-2 uur in de vriezer. Leg vervolgens de kruimelbodem op de parfait en druk deze er voorzichtig iets in. Dek de ijstaart af met het overhangende plasticfolie en zet de parfait minimaal 1 nacht in de vriezer.

Zet de karamel parfait 30 minuten voordat je β€˜m gaat serveren in de koelkast. Garneer de parfait met de overgebleven pecankruimels.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
DaniΓ«lle 2020-12-16 11:05:42

Nice! Die wil ik graag maken met kerst. Hoe lang van tevoren kan ik deze maken Rutger? Fijne dagen!

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-12-20 09:19:50

Je kunt de parfait prima een week eerder maken en gewoon in de vriezer bewaren.

Beantwoorden
Adin 2020-12-16 18:00:46

Lijkt me heerlijk! Ik wilde eigenlijk jouw ijstaart met karamel en chocolade maken voor tweede kerstdag, maar zit nu toch te twijfelen... Zou ik de twee recepten een beetje kunnen combineren? Oftewel wat chocolade en gezouten karamel in deze parfait doen (op dezelfde manier als bij jouw ijstaart).

Beantwoorden
AD
Rutger 2020-12-20 09:15:23

Goede vraag, ik weet niet of dat goed werkt. En wellicht dat het dan ook wel heel veel karamel wordt, zowel de basis als de saus.

Beantwoorden
Adin 2020-12-20 11:11:27

Bedankt voor je antwoord! Ik denk dat ik dan maar gewoon moet kiezen. Dan wordt het deze karamelparfait en dan maak ik er evt los wat chocoladesaus bij voor de liefhebber. En we hebben een goed excuus om de ijstaart ook snel een keer te proberen.
Fijne feestdagen!

Beantwoorden
AD
Gerrike 2020-12-17 22:14:34

Is het mogelijk om de noten te vervangen of helemaal weg te laten? (i.v.m. allergie)

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-12-20 09:03:41

Die kun je prima weglaten.

Beantwoorden
Renate 2020-12-18 11:54:24

Zie dat de vraag al eerder gesteld is...
Maar ook ik wil graag weten hoe lang je deze van te voren kunt maken of hoe lang bewaren in de diepvries?

Grtjs Renate

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-12-20 08:58:27

Je kunt deze parfait prima een week van tevoren maken en in de vriezer bewaren.

Beantwoorden
Renate 2020-12-20 15:10:14

Dankjewel !!

Beantwoorden
RE
Jongsma 2020-12-23 18:33:32

Lekker we gaan hem maken!!

Kloppen de verhoudingen tussen suiker en water voor de karamel wel in dit recept? In je losse recept voor karamel gebruik je in verhouding meer water dacht ik!

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-12-30 10:23:55

Het klopt zeker!

Beantwoorden
Aniek 2020-12-29 19:21:50

Hoi Rutger,

Hoe lang kun je de parfait bewaren in de vriezer? Ik heb best veel over, doordat het met Kerst te lang in de koelkast had gestaan (waardoor het weer terug in de vriezer moest). Het is heerlijk en vind het zonde om het weg te gooien!

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-30 09:27:51

Bij een tweede keer invriezen wordt de parfait wel minder lekker en kunnen er meer ijskristallen ontstaan in het ijs. Hoe lang het precies lekker blijft durf ik je niet te zeggen, maar zeker nog enkele weken.

Beantwoorden
Maria 2021-01-28 09:42:10

Zijn de eieren niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-01 11:38:22

De eieren worden verhit, maar voor de zekerheid zou ik voor zwangeren gepasteuriseerde eieren gebruiken.

Beantwoorden
Desiree 2021-05-24 15:10:32

Ik wil deze dit weekend maken. Maar als ik naar de bovenkant kijk lijkt er onder de koekkruimels ook een laagje te zitten. Wat is dit?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-05-31 10:40:00

Er zit verder niets extra's meer in, enkel de parfait en de kookkruimels

Beantwoorden
Renske 2021-06-09 09:14:50

Ha Rutger,

Kan je de amandelmeel ook vervangen door tijgernoten meel of gewoon meel?

Groetjes!

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-06-14 09:04:36

Als je het met gewone bloem doet zou ik 30 gram gebruiken (dus in totaal 80 gr). Met tijgernotenmeel heb ik geen ervaring.

Beantwoorden
Desiree 2021-08-08 18:48:33

Gister eindelijk onze verjaardagen van maart gevierd.. iedereen bleef eten en dit was het nagerecht..Iedereen was enorm lovend. Ik had hem al eens eerder gemaakt dus had wel een beetje verwacht dat het een succes zo worden. Wederom dankzij jouw heerlijke recept!

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-08-09 11:26:20

Wat leuk! Heel tof om te horen!

Beantwoorden
Desiree 2021-12-16 10:44:08

En vandaag ga ik hem weer maken. Alvast voor kerst. Zou ik hem in cupcake papiertjes kunnen maken en dan in een aluminium cupcakevorm laten bevriezen ( zodat de papiertjes in vorm blijven?)

Beantwoorden
DE

U kunt niet meer reageren.