Zoek je een verfrissende maar zoete lekkernij? Dit frambozen sorbetijs is een ideale traktatie op warme zomerdagen, maar smaakt ook goed als het weer wat tegenvalt. Dit sorbetijs heeft niet alleen de kenmerkende sappige en zoete smaak van frambozen, maar valt ook op met zijn prachtige kleur. Je kunt dit frambozen sorbetijs maken met verse frambozen of diepvriesframbozen. Gebruik je frambozen uit de diepvries, laat ze dan wel eerst ontdooien.

Let op: voor dit recept heb je een ijsmachine nodig. Dit zorgt voor luchtige frambozensorbet. 

frambozen ijs

Frambozenijs met of zonder gelatine

De gelatine in dit frambozenijs recept is optioneel. Het frambozenijs wordt er net iets gladder van, maar als je liever geen gelatine gebruikt kun je deze zonder problemen weglaten. De dextrose (druivensuiker) zorgt ervoor dat het ijs niet zo hard bevriest en dat je het nog goed kunt scheppen. Je kunt het in de grotere supermarkten en natuurwinkels kopen in poedervorm. 

Frambozensorbet met vlierbloesem

Het frambozenijs in dit recept heb ik extra op smaak gebracht met vlierbloesemsiroop. Wil je frambozen sorbetijs maken zonder vlierbloesem? Gebruik dan 200 milliliter water, 100 gram suiker en 50 gram dextrose voor de suikersiroop. 

Frambozen sorbet
Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 1 gelatineblaadje, optioneel
  • 160 ml water
  • 65 gr suiker
  • 50 gr dextrose (druivensuiker)
  • Voor de fruitpuree
  • 500 gr frambozen
  • 75 ml vlierbloesemsiroop, zelfgemaakt of gekocht
Broodbakbol banner desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Frambozen sorbetijs maken

Week het gelatineblaadje minimaal 30 minuten in koud water. 

Doe het water met de suiker en dextrose in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de siroop 1-2 minuten doorkoken tot alle suiker goed opgelost is. Haal de pan van het vuur, voeg eventueel het blaadje gelatine toe en roer de siroop door tot de gelatine opgelost is. Laat de suikersiroop helemaal afkoelen. 

Maal de frambozen met de vlierbloesemsiroop fijn. Dit gaat het makkelijkst in een blender, maar het kan ook met een staafmixer of in een foodprocessor. Als je geen pitjes in de frambozensorbet wilt kun je de frambozenpuree door een fijne zeef gieten. Meng de puree met de afgekoelde suikersiroop en zet dit mengsel enkele uren (of een hele nacht) in de koelkast. Draai het gekoelde ijsmengsel in een ijsmachine tot frambozensorbet. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.