Ingrediëntenlijst
  • Voor de vlierbloesemsiroop
  • vlierbloesem, zoveel dat ze net onder water staan
  • 500 ml water
  • 400 gr suiker
  • 1 tl citroenzuur

Voor mij is vlierbloesemsiroop echt de smaak van het voorjaar. De vlierbloesem geeft een mooie fleurige zoete smaak aan de siroop, echt heerlijk! Gebruik de vlierbloesem siroop om limonade van te maken, voor waterijsjes of om bijvoorbeeld panna cotta mee op smaak te brengen. Of maak er het bekende zomerdrankje Hugo van, door het aan te lengen met prosecco en een beetje bruisend bronwater. Maak het af met een schijfje limoen en een takje munt en je hebt een heerlijk zomers drankje! Het citroenzuur in dit recept draagt bij aan een goede houdbaarheid van de siroop en geeft een extra frisse smaak aan de vlierbloesemsiroop. Je kunt citroenzuur kopen in de meeste toko’s of online.

Vlierbloesemsiroop maken – recept

Bereiding: Vlierbloesemsiroop

Schud de vlierbloesem voorzichtig uit om eventuele beestjes en ander los spul eruit te halen. Doe de bloesem in een schaal en giet er een halve liter water op. Dek de schaal af en laat het zo 24 uur staan.

Leg een natte theedoek of een koffiefilter in een zeef en schenk daar het water met de vlierbloesem door. Doe het water samen met de suiker en het citroenzuur in een pan en breng het aan de kook. Laat de siroop 3-4 minuten doorkoken en giet het vervolgens in een gesteriliseerde fles.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Donald 2021-06-23 10:26:39

Mijn hobby is al een halve eeuw likeur maken.
Al jaren maak ik vlierbloemen likeur, door een half glas vlierbloesemsiroop aan te vullen met wodka succes verzekerd, heerlijk.
Wel wodka in Duitsland kopen, bij de ALDI of Lidl, eventueel met vakantie kost daar maar €4,99. Het is zelfs zéér rendabel om vanuit b.v.b. uit de randstad je kofferbak alcoholhoudende drank in te slaan, dat doe ik al tientallen jaren!!!!
In Nederland ben je al €6.- kwijt aan een lege fles, dan moet de wodka er nog in
en ben je €12.- kwijt :-(

Beantwoorden
DO
Romy 2021-06-20 12:37:28

Sinds vorig jaar woon ik in de Spaanse Pyreneeën en leer ontzettend veel koken/conserveren met alles wat hier in de bergen groeit, super leuk! In mijn dorp staat het vol met vlier en uiteraard heb ik nu een siroop gemaakt, maar met een net ander recept; eerst het water (2,5l) met de suiker (1kg) koken en daarna de bloesem (250gr) en citroen (2) in dat goedje zo’n 3 dagen laten trekken en vervolgens op het eind nog eens aan de kook brengen. Dit is mijn allereerste siroop ooit en nou vroeg ik me af of de dikte van de siroop afhankelijk is van de hoeveelheid suiker en de tijd dat je het water kookt (hoe langer je kookt, hoe meer water verdampt). Mijn siroop is nu vrij dun en dat is helemaal prima. Maar zou ik bijvoorbeeld bij het voor de tweede keer koken nog meer suiker kunnen toevoegen en langer laten pruttelen voor meer dikte? Alle stroom hier komt van zonnepanelen, waardoor we geen zware apparatuur zoals koelkasten kunnen gebruiken en ik hoop de siroop dan ook langer te kunnen bewaren met meer suiker :-)

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-06-22 10:17:32

De dikte hangt inderdaad af van de hoeveelheid suiker en hoe lang je de siroop kookt. En hoe meer suiker, des te beter de siroop houdbaar is. Citroenzuur speelt daar ook een belangrijke rol bij.

Beantwoorden
Romy 2021-06-26 11:41:38

Bedankt! Ik heb flink wat suiker ingeslagen en ga aan de slag met een nieuwe batch.

Beantwoorden
RO
Manon 2021-06-19 14:46:52

Hoe komt het dat mijn siroop bruin word ik zet het het niet hoog op het vuur en hou de tijd aan ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-22 10:20:32

Heb je gewoon witte suiker gebruikt? En was de bloesem goed schoon?

Beantwoorden
paulus 2021-06-12 20:13:09

dus met gewoon koud water?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-06-14 08:48:31

Ja.

Beantwoorden
Karin 2021-06-11 22:48:31

heerlijk. jeugdsentiment. mijn moeder bakte de vlier schermen....ook zo heerlijk!

Beantwoorden
KA
Gerrit 2021-06-10 22:51:20

Je kan citroenzuur ook kopen bij een zaak waar wijnbenodigdheden worden verkocht.

Beantwoorden
GE
Alexandros 2021-06-10 10:43:56

In recepten van sites waar ze overdreven natuurlijk willen doen, lees je altijd dat je rietsuiker of oersuiker moet gebruiken. Niet doen hoor mensen, is echt goor en verpestend voor het lieflijk bloemige aroma van de vlierbloesem. En citroenzuur ipv citroenen is ook een effectieve en praktische toevoeging. Bedankt Rutger!

Beantwoorden
AL
Matthijs 2021-06-09 17:49:34

Citroenzuur voeg je bij een suikersiroop vooral toe om te zorgen voor een stabiele siroop. Met zo veel suiker zou na verloop van tijd veel kristalvorming optreden.

Beantwoorden
MA
Alexandros 2021-06-10 10:47:42

Dat is leerzaam. Je denkt bij citroen al snel aan anti-oxidant. Is dat dan eigenlijk ascorbinezuur?

Beantwoorden
AL
Ronald 2021-06-11 18:16:29

Ja, ascorbinezuur is pure vitamine c ook wel bekend als E300, een uitstekend natuurlijk en gezond conserveringsmiddel

Beantwoorden
RO
Celine Overbeek 2020-06-11 17:21:05

Hoelang kan je deze siroop bewaren?

Beantwoorden
CE
Rutger 2020-06-20 12:05:42

Door de hoeveelheid suiker zeker enkele maanden. Zelf bewaar ik het altijd wel in de koelkast.

Beantwoorden
Janneke 2020-05-24 15:26:15

Kan het ook met minder suiker?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-05-25 18:44:13

Dat kan, alleen is de siroop dan veel minder lang houdbaar. Om de siroop te kunnen bewaren is de suiker nodig.

Beantwoorden
Hennie 2021-06-21 06:58:48

Als e minder suiker gebruikt kun gaat het nogal eens gisten.
Je kunt er ook vlierbloesem cider van maken. Dan heb je ongeveer 125 gram suiker per liter nodig en wat citroensap…., ook heerlijk.

Beantwoorden
HE
jolande de Groot 2018-05-27 17:22:59

Haal de bloemetjes van de steeltjes (in de steeltjes zit een stof die niet zo goed is voor je gezondheid)

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-06-03 15:11:45

Goede tip. Dat wist ik niet.

Beantwoorden
Marja 2018-04-29 02:29:43

Hoi Rutger,
Ik vind het een enorm leuk recept en zou het graag eens proberen, alleen 1 probleempje.....hoe kom ik aan vlierbloesem? Ik heb het niet in mijn piepkleine tuintje en ik weet niet of het bij een tuincentrum of zo te koop zal zijn. Ik hoop dat je een antwoord voor me hebt waar ik ook wat mee kan, want een boom in mijn tuintje zetten is geen optie helaas.
Alvast bedankt en een hele fijne Zondag toegewenst.
Met een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-29 17:17:26

Hallo Marja,
Ook ik heb het niet in mijn tuin, maar kom het regelmatig tegen in een bos of park. Kijk eens op wildplukwijzer.nl. Daar kun je aan de hand van je postcode opzoeken waar bij jou in de buurt vlieren staan.

Beantwoorden
Tessa 2018-04-28 11:53:14

Wat een leuk recept! Ik ben dol op vlierbloesemsiroop en ga er soms speciaal voor naar Ikea, daar hebben ze het al jaren. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Ik heb er weleens aan gedacht om hete vlierbloesemsiroop te gebruiken bij het maken van Italiaanse meringue, in plaats van suikerstroop. Denk je dat dat zou werken? En zou de vlierbloesemsmaak dan ook nog goed tot zijn recht komen?

Beantwoorden
TE
Rutger 2018-04-29 17:21:57

Dat klinkt heerlijk. Helemaal vlierbloesem door de meringue wordt wel wat overheersend denk ik, maar een gedeelte door de siroop kan heel goed denk ik. Leuk idee!

Beantwoorden
Ria 2018-04-28 09:05:31

Ha Rutger,

wat is citroenzuur?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-04-29 17:24:14

Het is een natuurlijk conserveermiddel, gemaakt uit citroenen. Je vind het bij toko's en natuurwinkels. Eventueel kun je ook wat vers citroensap gebruiken, maar met citroenzuur is de siroop langer houdbaar.

Beantwoorden