- Voor het basilicum ijs
- 300 ml melk
- 200 ml slagroom
- 3 eidooiers
- 125 gr suiker
- 20 gr verse basilicumblaadjes
Bij basilicum denk je waarschijnlijk niet gelijk aan ijs, maar het is echt superlekker! De zacht zoete smaak van basilicum is heerlijk als smaakmaker voor zelfgemaakt roomijs. Het is ook heel lekker om met een dunschiller de schil van ½-1 limoen te snijden en deze mee te laten trekken in het roommengsel. Dat geeft het basilicum ijs een extra mooie smaak. Haal de limoenschil dan wel voordat het mengsel geblend wordt uit de ijsmix. Dit recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor vanille ijs. Zelf vind ik dit basilicum ijs heerlijk met gemarineerde aardbeien als zomers dessert.
Basilicum ijs maken
Doe de melk en de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk het kokende roommengsel al roerend op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het dikker begint te worden.
Om te controleren of het ijsmengsel goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 81 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze in een litermaat of blender.
Breng een pan met water aan de kook en zorg dat je daarnaast een kom met ijskoud water klaar hebt staan. Doe de basilicumblaadjes in de pan met kokend water en blancheer de blaadjes 10-20 seconden. Schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan en leg ze in het ijswater. Door het blancheren van de basilicum blijft deze mooi groen van kleur en krijg je straks een frisgroen ijs.
Knijp de basilicumblaadjes voorzichtig uit en doe deze bij het ijsmengsel. Blend alles door elkaar met een staafmixer of in de blender. Giet het ijsmengsel door een zeef. Laat het afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de afgekoelde custard in de ijsmachine en draai dit tot ijs. Serveer het basilicumijs naar wens met gemarineerde aardbeien.
Foto: Erik Spronk


