Het marineren van aardbeien is een hele makkelijke manier om ze een extra lekkere smaak te geven. Je kunt ze gebruiken in verschillende recepten of er gewoon zo van genieten. Lekkere serveersuggesties: gemarineerde aardbeien met ijs, met zelfgemaakte hangop of bij panna cotta.

Gemarineerde aardbeien

Aardbeien marineren

Voor alle variaties geldt dat je de aardbeien het beste een uur op kamertemperatuur kunt laten staan, voordat je ze serveert. Op die manier zijn de smaken goed op elkaar ingewerkt. Wil je ze langer van tevoren maken, bewaar ze dan in de koelkast. Veel langer dan één dag van tevoren is niet aan te raden, de aardbeien worden dan minder lekker van structuur.  

Gemarineerde aardbeien

Aardbeien met balsamico-azijn

Eerder deelde ik al mijn recept voor gemarineerde aardbeien met balsamico-azijn. Ik gebruikte deze onder andere voor deze aardbeientiramisu en deze Eton mess. Het is mijn favoriete manier van aardbeien marineren en door de balsamico-azijn wordt de aardbeiensmaak extra intens. Maak 500 gram aardbeien schoon, halveer deze en meng ze met 2-3 eetlepels goede balsamico-azijn en desgewenst 1 theelepel vanille-extract. Je kunt naar smaak een klein beetje suiker toevoegen, maar dat is niet perse nodig. Zeker als de balsamico-azijn wat zoeter van smaak is heb je geen extra zoetstof nodig.

Gemarineerde aardbeien met munt

Verse munt geeft een heerlijke smaak aan aardbeien, maar ook voor bijvoorbeeld blauwe bessen, mango en ananas werkt deze methode heel goed. Neem 3 tot 5 takjes munt en gebruik daar enkel de (schone) blaadjes van. Snijd deze in fijne reepjes en meng ze met 500 gram schoongemaakte aardbeien en naar wens wat suiker.

Aardbeien gemarineerd met vlierbloesem

Voor deze versie kun je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop of een gekochte versie gebruiken. Het is echt supersimpel. Meng 500 gram schoongemaakte aardbeien met 3-4 eetlepels van vlierbloesemsiroop en laat ze minimaal een uur op kamertemperatuur staan.

Aardbeien marineren in likeur

Ook het marineren van aardbeien in likeur is heel makkelijk en superlekker. Gebruik voor 500 gram schoongemaakte aardbeien zo’n 3-4 eetlepels likeur. Gebruik bijvoorbeeld limoncello, sinaasappellikeur of crème de cassis voor een heerlijk zomers dessert. Bij het gebruik van limoncello is het erg lekker om de rasp van ¼-½ citroen toe te voegen. Voor het bekende dessert aardbeien Romanoff worden de aardbeien gemarineerd in wodka met wat sinaasappelrasp en suiker.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (3)
Linette Pielkenrood 2020-05-15 07:20:21

Zelf marineer ik de aardbeien altijd in aardbeienlikeur.

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-05-20 11:32:27

Dat is inderdaad ook heerlijk!

Beantwoorden
Riekie Stevens 2021-08-30 22:26:52

Beste Rutger,

Welke balsamico azijn gebruik jij en waar jkoop je deze?
Ik wil aardbeien marineren en gebruiken bij zelf gemaakte hang-op.
Met vr. gr.

Riekie Stevens

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-09-13 08:39:18

Ik heb verschillende soorten staan, niet één bepaald merk dat ik altijd gebruik.

Beantwoorden
Cobie 2022-05-11 14:26:27

Ik liet aardbeien meebrengen van de markt. Tot mijn teleurstelling waren ook deze waterig en zonder smaak.
Wat moet ik er nu mee?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-05-16 14:32:11

Dat is altijd jamemr ja. Met marineren kun je de smaak nog wel iets ophalen. Ik zou voor de versie met balsamico-azijn gaan.

Beantwoorden