Ingrediëntenlijst
  • Voor de hangop
  • 1 liter volle yoghurt
  • of
  • 2 liter karnemelk

Hangop is heel makkelijk zelf te maken en is heerlijk als dessert. Waar hangop zijn naam aan heeft te danken is na het lezen van dit recept duidelijk, je hangt yoghurt of karnemelk op in een natte doek om deze uit te laten lekken. Na een nachtje wachten heb je een heerlijke volle hangop. De hangop kun je op smaak brengen met bijvoorbeeld suiker, honing, vanillesuiker of kaneel. Serveer de hangop met vers fruit, gekarameliseerde appel, knapperige kruimels of met bijvoorbeeld een vruchtencompote. Met dit hangop recept kun je dus eindeloos variëren! En wil je een luchtigere hangop? Meng er dan wat opgeklopte slagroom door! Dat is ook erg lekker!

Hangop zelf maken

Bereiding : Hangop

Leg een grote zeef op een kom. Maak een theedoek of kaasdoek nat en wring deze uit. Leg de doek in de zeef en giet de yoghurt of karnemelk daarop. Zet alles een nacht in de koelkast om uit te laten lekken.

Schep de volgende dag de hangop uit de theedoek en bewaar deze tot gebruik in een afgesloten bakje.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Hanna Roodenburg 2021-11-14 17:47:45

Ga dit zeker een keer proberen ziet er erg lekker uit en er staan verschillende opties erg leuk.

Beantwoorden
HA
Annette 2021-10-22 17:29:12

Beste Rudger,

Is hangop hoger in eiwit gehalte?

Groet Annette

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-10-24 12:37:28

Volgens mij wel ja.

Beantwoorden
Anno Tjeerdsma 2021-10-11 12:50:43

Bij ons thuis werd er met de Kerst altijd hangop gegeten. Wij deden dit met volle yoghurt in een droge theedoek, de volgende dag ging er nog opgeklopte slagroom en uitgelekte gemengde blikvruchten doorheen, smullen. Nu maak ik het zelf regelmatig

Beantwoorden
AN
Mirjam Schotting 2021-09-09 09:35:04

Mijn moeders recept gaat uit van melk en karnemelk 1: 2 ( of 2:1 dat weet ik niet meer )
De melk wordt gekookt en moet afkoelen tot lauwwarm dan komt de karnemelk (echte boerenkarnemelk) erbij
Goed omroeren en dan in een neteldoek en dan 24 uur uitlekken.
Niet proberen te bespoedigen door te wringen
Wij kregen het altijd op beschuit met bruine basterdsuiker. Smullen!!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-13 07:55:14

Dan krijg je een soort hele verse kaas. De kaas wordt dan gestremd en het heet dan matten. Het is net iets anders dan hangop.

Beantwoorden
Lucas 2021-07-01 11:12:12

Leg ook eens uit wat voor karnemelk je zou moeten gebruiken. Geprobeerd met twee verschillende (van de supermarkt) maar die liepen allebei door mijn neteldoek als water, bleef niets achter, zit dus kennelijk weinig op geen vaste stof in. Yoghurt geen probleem

Beantwoorden
LU
Rutger 2021-07-06 09:13:10

Een goede boeren karnemelk werkt het beste, maar je verliest er altijd wel meer vocht dan met yoghurt.

Beantwoorden
Desiree 2021-01-31 15:08:31

Wat kan ik van 't vocht maken wat er over blijft

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-02-01 11:06:11

Dat vind ik een lastige, durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Annemarie 2021-02-07 14:24:00

Hi, op binnenstebuiten tv heb ik er Sharon een drankje van zien maken?
Dit is ook het basisingrediënt van Taksi (kinder limonade)

Beantwoorden
AN
Danielle 2020-09-02 08:27:44

Heerlijk!!

Beantwoorden
DA
Marga 2019-07-24 11:02:47

Ik doe de yogurt in een droge schone zakdoek en de hangop is na 3 uurtjes klaar

Beantwoorden
MA
Christianne 2018-02-24 09:25:00

Dit lijkt me heel lekker en ook zo makkelijk te maken! Zit er verschil in smaak en structuur als je het met karnemelk of juist met yoghurt maakt?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-02-26 10:37:13

Zelf vind ik het met yoghurt lekkerder, iets milder van smaak. Verschil is er zeker. Ik zou ze allebei een keer proberen en voor jezelf bepalen welke jouw favoriet is.

Beantwoorden