Ingrediëntenlijst
  • Voor de griesmeelpudding
  • 1 vanillestokje
  • 875 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 90 gr suiker
  • 100 gr griesmeel
  • Voor de rode-bessensaus
  • 250 gr rode bessen
  • 125 gr geleisuiker
  • 3 el water

Dit recept is een echte klassieker die iedereen volgens mij wel kent: griesmeelpudding met rode-bessensaus. Deze pudding is heel makkelijk te maken, omdat de griesmeel er zelf voor zorgt dat de pudding stevig wordt. Je hebt verder dus niks nodig om de pudding op te laten stijven. De zelfgemaakte rode-bessensaus van verse rode bessen maakt de griesmeelpudding helemaal af. En als je eenmaal deze ‘verse’ rode-bessensaus hebt geproefd, dan wil je nooit meer die uit een flesje!

Griesmeelpudding met rode-bessensaus

Bereiding: Griesmeelpudding met rode-bessensaus

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het vanillemerg eruit. Doe dit samen met de melk, slagroom en suiker in een pan en breng dit aan de kook. Voeg als het mengsel kookt al roerend de griesmeel toe. Blij het goed doorroeren, om te voorkomen dat de griesmeel gaat klonteren. Laat alles 3-4 minuten al roerend doorkoken, tot een stevige griesmeelpap. Haal de pan daarna van het vuur.

Spoel een puddingvorm af met koud water en droog de vorm niet af. Schep de griesmeelpap in de vorm, strijk de bovenkant glad en dek het af met een stuk plasticfolie. Leg dit direct op de griesmeelpap. Laat de pudding afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast.

Ris de rode bessen met een vork van de takjes en doe deze samen met de geleisuiker en het water in een steelpan. Breng de bessen al roerend aan de kook en laat het op laag vuur zo’n 5 minuten koken. Roer het regelmatig door. Haal de pan van het vuur en schenk alles door een fijne zeef. Druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef. Laat de rode-bessensaus afkoelen.

Stort de griesmeelpudding op een bord en serveer deze met de rode-bessensaus. Het kan helpen om de puddingvorm kort in een bak heet water te dompelen, als het storten van de pudding lastig lukt.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Combi van den Heuvel 2019-03-25 14:40:06

Rutger ik kan geen mooie vanillestokjes kopen bij Jumbo niet en ook bij AH niet.
Allemaal even hart.
Brokkelen gewoon doormidden.

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-04-08 07:36:12

De kwaliteit van vanillestokjes is helaas niet altijd geweldig. Zelf koop ik mijn stokjes meestal bij https://www.delicious-vanilla.nl/. De stokjes zijn hier wat prijziger, maar ook groter en met veel meer opbrengst, zodat je ook minder dan in het recept vernoemd nodig hebt.

Beantwoorden
Hermie 2019-03-19 18:34:40

heerlijke saus,ik druk het echter nyet door de zeef😊.In het seizoen maak ik het ook in jampotjes. kun je er 's winters ook van smullen.

Beantwoorden
HE
Mieke 2019-03-19 13:29:47

Hi Rutger,

Wat leuk je ouderwetse griesmeelpudding wat ik in mijn opleiding ( huishoudkunde bestaat niet meer) heb geleerd, om 2 eieren, de dooiers losroeren met wat warme griesmeel dat door de warme griesmeel roeren, de eiwitten stijf kloppen voorzichtig erdoor heen spartelen even laten puffen wordt het eiwit gaar en de dooiers en dan storten maakt het heel luchtig .......en wat zout in de pudding!

Beantwoorden
MI
Quita 2019-03-19 18:13:38

Dag Mieke zou ik jou recept mogen hebben. Het lijkt me heerlijk zo ‘n luchtige griesmeelpudding. Alvast Bedankt. Vriendelijke Groet. Quita.

Beantwoorden
QU
Mieke 2019-03-20 16:02:17

Quita,

Je kunt gewoon het recept van Rutger volgen en op het laatst de eidooiers en geklopt eiwit toevoegen.
Eidooier bindt ook, maar 2 op deze hoeveelheid merk je niet maakt het alleen maar lekkerder
Succes Mieke

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-03-20 15:49:13

Hoi Mieke. Wat leuk! Die versie van de griesmeelpudding ken ik niet.

Beantwoorden
Annelies 2019-03-21 10:39:15

Ik had Rutger dezelfde tip willen geven. De griesmeel wordt er zoveel lekkerder van als het luchtig is. Ik klop het eiwit stijf in de schaal en giet er al kloppende de griesmeel bij.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-08 07:44:10

Goede tip, dat ga ik zeker proberen een volgende keer!

Beantwoorden
Marja 2019-03-19 07:22:57

Hoi Rutger,
Ik ben dol op griesmeelpudding met rode bessensaus! Je kunt van die 1 pers. potjes kopen in de supermarkt wat ik regelmatig doe omdat ik de enige ben die het lust. Vandaar mijn vraag.
Voor hoeveel personen is deze pudding en kan ik het halveren of zelfs een kwart van maken?
Alvast bedankt en tot de volgende keer.
❤️elijke groetjes en dank voor het recept,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-20 15:49:40

Deze is zeker voor 4 personen. Het recept verkleinen gaat prima.

Beantwoorden