Volkorenbrood wordt in Nederland al eeuwen gebakken en het werd vroeger vooral gegeten door het minder koopkrachtige deel van de bevolking; de witte variant was te duur. Tegenwoordig kiest men steeds bewuster voor volkorenbrood vanwege zijn gezonde imago. Dit volkoren appel-mueslibrood sluit daar goed bij aan, het is verrijkt met vruchten en granen. Dit brood is echt heel lekker, zowel voor bij het ontbijt als in de lunchtrommel. Wil je gewoon volkorenbrood bakken? Check dan dit recept voor volkorenbrood in blik!

Volkoren appel-mueslibrood
Ingrediëntenlijst
  • Voor het brood
  • 500 gr volkorenmeel
  • 10 gr zout
  • 15 gr boter
  • 9 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 50 gr blanke hazelnoten
  • 1 appel, in kleine stukjes
  • ¼ citroen, sap
  • 25 gr bruine basterdsuiker
  • ½ tl kaneel
  • 125 gr rozijnen, geweld in 30 ml water
  • 200 gr muesli
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Volkoren appel brood bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een broodvorm van 25 centimeter in. Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel brooddeeg. Kneed het deeg goed door, minstens 10 minuten. Laat dit afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Rooster intussen op een droge bakplaat de hazelnoten in ongeveer 5 minuten in de oven goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven, schep de hazelnoten op een houten plank en maak ze kleiner door er met de onderkant van een pan kort op te duwen. Meng de appel met het citroensap, de basterdsuiker en de kaneel. Kneed de noten, de uitgelekte rozijnen, appel en 100 gram van de muesli door het brooddeeg. Duw het deeg plat en rol dit op tot een rol die zo direct in de broodvorm past. Verdeel de overige muesli over je werkvlak en rol daar het brooddeeg doorheen, zodat de buitenkant bedekt is met een lekkere mueslilaag.

Plaats het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en haal rozijnen die aan de bovenkant uitsteken weg omdat die anders in de oven zullen verbranden. Laat het brood 1 uur rijzen op een warme plaats.

Bak het brood in 40 tot 45 minuten goudbruin. Stort het appel-mueslibrood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Jo's Daughter 2016-03-25 13:08:08

Dat lijkt me reuze lekker, vooral met de appel erin, lekker fris!

Beantwoorden
JO
Anneke 2016-03-25 18:36:29

Je geeft aan dat je het beslag in een broodvorm stopt. Is een "gewone" cakebakvorm ook geschikt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-03-25 22:38:54

Als het enigszins kan zou ik kijken of je een broodvorm kan gebruiken, die zijn wat breder en beter geschikt voor het rijzen en bakken van dit brood.

Beantwoorden
ZoeteUurtjes 2016-03-27 20:00:26

Wie wil er nu nog muesli brood kopen ?
Ik niet meer hoor.
deed er ook nog wat gedroogd fruit.en andere noten in.
Met 12 mensen ervan gesmuld (recept verdubbeld)
Dankjewel voor het recept

Beantwoorden
ZO
Arja 2016-03-27 23:04:54

Met een likje boter of stroop of allebei: deze ook maar eens proberen.

Beantwoorden
AR
Marloes 2016-04-04 15:43:19

Gister avond gemaakt en vandaag meegenomen naar het werk als tussendoortje met wat roomboter er op. Ben niet zo'n brood liefhebber, maar dit smaakt heel erg goed!

Beantwoorden
MA
Floortje 2016-05-30 10:58:43

Wat een leuke recepten, Rutger! Dit brood ga ik zeker eens maken. Lijkt me ontzettend lekker! Ook andere recepten die ik op de site zag ga ik eens proberen.

Je hebt een mooie site en kom hier zeker vaker kijken!

Beantwoorden
FL
Rutger 2016-05-30 15:24:28

Leuk om te horen! En dit brood is zeker de moeite waard om te bakken!

Beantwoorden
Manuela 2016-09-27 19:29:58

Hallo Rutger, lijkt mij een erg lekker brood. Kan dit ook in een broodbakmachine? Wegens reuma is handmatig kneden geen goed idee voor mij?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-28 22:44:36

Dat gaat prima, de vulling kan je dan na de piepjes toevoegen.

Beantwoorden
Manuela 2016-09-30 10:14:03

Bedankt voor je antwoord. Ik ga het van het weekend zeker proberen.

Beantwoorden
MA
Iris 2016-10-13 14:14:36

Deze wil ik binnenkort wel uitproberen! Gelijk een goed excuus om mijn collectie bakvormen uit te breiden ;)
Maar die broodvormen heb je ook in allerlei maten... Hoe groot moet hij zijn voor dit recept?

Beantwoorden
IR
Rutger 2016-10-13 21:31:26

Ik heb hier een standaardbroodvorm voor een brood van 800 gram (dus 500 gram bloem voor gebruikt). Mijn vorm is ongeveer 25 bij 11 centimeter.

Beantwoorden
Ingrid 2016-10-15 19:00:12

Het lijkt mij een heerlijk brood!! Maar ik lust helaas geen krenten/rozijnen in brood :(
Kan ik dit gewoon weg laten of moet er dan nog iets anders in ter vervanging of bijvoorbeeld meer van een ander ingrediënt?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-10-17 06:55:57

Hoi Ingrid. Je kan die prima weglaten zonder dat je ze hoeft te vervangen door iets anders. Eventueel kan je wat fijngesneden gedroogd fruit toevoegen, zoals abrikozen of appeltjes.

Beantwoorden
Anja 2016-11-09 15:24:06

Ik wilde een mueslibrood met muesli bakken en kwam uit op dit recept. Heerlijk, bedankt!

Paar aantekeningen:
- het is lastig om alle vulling door het deeg heen te kneden. Zijn hier tips voor?
- ik heb het brood in zo'n 55 minuten afgebakken. Laatste kwartier met een aluminiumfolie erover als de bovenkant dreigt aan te branden.
- ik zou de muesli terugbrengen naar 100-125 gram en dat allemaal door het deeg heen kneden. Boven- en onderkant rolt er toch weer vanaf. Eventueel nog een beetje op de bovenkant plakken voor de crispy bovenkant.

Lekker brood, mooie smaken!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-14 17:18:36

Hoi! Dankjewel voor je aantekeningen. Net als bij een krentenbrood is het lastig om alle vulling door het brood heen te kneden, er komt altijd weer iets uit. Daar heb ik verder geen handige tips voor. Op het laatst door de muesli rollen vind ik zelf heel lekker, dat bakt mooi aan de buitenkant.

Beantwoorden
Anja 2016-11-11 10:17:50

Oja, nog een vierde punt: ik vond het nog een best taai deeg waar mijn standmixer moeite mee had. Ik zie dat andere bakkers bij brood van volkoren meel 340 gram water toevoegen. Zou dat bij dit brood niet ook moeten?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-14 17:26:20

300 milliliter is precies genoeg, zeker omdat de appel het deeg ook nog wat vochtiger maakt aan het eind. Maar mocht je het prettiger vinden werken kan je natuurlijk altijd wat meer water toevoegen.

Beantwoorden
Zoraida 2017-01-13 17:44:31

wil graag de muslibrood maken kan ik de suiker ook vervangen

Beantwoorden
ZO
Rutger 2017-01-15 09:03:49

Je kan de suiker prima weglaten, of eventueel vervangen door een eetlepel honing.

Beantwoorden
Nora 2017-10-08 21:17:18

Hoi op hoeveel graden moet brood gebakken worden?alvast bedankt

Beantwoorden
NO
Rutger 2017-10-11 11:58:36

Hoi! Dat staat helemaal aan het begin, op 200 graden.

Beantwoorden
Yvonne Boelhouwer- Woudenberg 2017-10-19 11:35:24

Hoi Rutger,
Kan ik dit brood maken tm de 2e rijs en bijv de volgende dag afbakken? En bewaar ik het deeg dan gewoon in de koelkast? Moet het dan eerst weer op kamertemperatuur komen voordat ik het afbak?
Groet, Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-10-23 09:18:33

Als je het deeg na het vormen met vorm en al in de koelkast zet kun je hem de volgende dag afbakken. Idealiter laat je hem dan nog 1 uur op kamertemperatuur komen, maar als dat niet lukt kun je hem ook eerder de oven in schuiven.

Beantwoorden
Karin 2019-05-06 17:35:49

Lijkt me erg lekker.
Zou je het ook zonder blik kunnen bakken?

Beantwoorden
KA
Carla 2019-07-21 09:07:35

Beste Rutger,

Zou ik van dit zelfde recept ook bolletjes kunnen maken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-07-21 14:22:51

Dat kan zeker! Ik zou die dan zo'n 15-20 minuten bakken.

Beantwoorden
Désirée 2020-12-27 10:59:32

Hallo Rutger, kan je dit brood ook met (zuur)desem maken. Zo ja wat zou dan de verhouding zijn?

Beantwoorden
Rutger 2020-12-30 09:45:56

Dat kan zeker. De verhoudingen worden dan anders en zelf heb ik dat bij dit brood nog niet uitgeprobeerd, dus dat is een kwestie van zelf testen.

Beantwoorden
Nathalie 2022-01-10 09:12:30

Mag ik vragen welke muesli u gebruikt?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-01-11 09:12:03

Dat ligt er maar net aan welke ik in huis heb, geen vaste soort.

Beantwoorden
Nico Mijnders 2022-01-22 11:11:40

Echt een heerlijk brood; elke keer een feest als hij op tafel komt!

Beantwoorden
NI
Rudy 2022-09-28 15:24:01

Ik denk wat te weinig gist en iets langer laten rijzen ,want het is zwaar brood ,ik doe er wat witte bloem bij .eens proberen.ik laat het 2 maal rijzen eerste maal 20 min dan lucht eruit slaan en nadien nog 50 min rijzen maar elk zijn methode zeker

Beantwoorden
RU
Claudia 2022-09-20 09:30:08

Ik heb dit müslibrood laatst gebakken. Het was lekker van smaak, maar het was niet luchtig. Het was een vast brood. Wat heb ik fout gedaan? Alvast bedankt.

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-09-28 16:23:43

Doordat het volkoren is wordt het brood wel wat steviger. Het is vooral belangrijk om het deeg goed en lang te kneden en de rijstijden aan te houden. Als het deeg weinig gerezen heeft na de tweede rijs, dan kun je het altijd nog wat langer laten rijzen voordat je het afbakt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.