- Voor het brooddeeg
- 300 gr donkere rozijnen
- 500 gr volkorenmeel
- 8 gr zout
- 320 ml water, lauwwarm
- 7 gr gedroogde gist
- 20 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 tl suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- neutrale olie, om de kom in te vetten
- boter, om de bakvorm in te vetten
Dit heerlijke volkorenbrood is al erg lekker door de rozijnen die in het deeg zitten en door het toevoegen van een vleugje kanaal wordt het brood nog smaakvoller. Voor dit rozijnenbrood recept gebruik ik volkorenmeel, waardoor het brood heel voedzaam is. Het brood is hierdoor perfect als ontbijt of om mee te nemen voor de lunch. Dit volkoren brood met rozijnen heeft eigenlijk geen beleg nodig, maar wil je dit wel? Bestrijk het dan met wat boter en/of beleg het met (oude) kaas.
Wil je bij het ontbijt genieten van versgebakken rozijnenbrood, maar niet voor dag en dauw je bed uit om het deeg te maken en laten rijzen? Je kunt het deeg als je wilt de dag van tevoren maken en tijdens de tweede rijs in de koelkast zetten. Zo kun je de broodvorm de volgende ochtend zo in de oven schuiven en in mum van tijd genieten van een verse snee rozijnenbrood.
Met dit volkoren rozijnenbrood recept bak je 1 brood, waaruit je ongeveer 15-20 sneden kunt halen.
Tip: langer genieten van je versgebakken brood met rozijnen? Je kunt het gebakken brood laten afkoelen en vervolgens invriezen. Is het brood toch oud geworden? Rooster het dan in de broodrooster of gebruik het om wentelteefjes mee te maken.
Volkoren rozijnenbrood bakken: wat voor gist gebruiken?
In dit recept gebruik ik gedroogde (instant) gist. Dit is makkelijk te gebruiken, want je hoeft het niet eerst te activeren met lauw water. Wil je liever verse gist gebruiken voor dit recept? Dit kan ook zeker! Het is dan wel belangrijk dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Ontdek hoe je instant gist omrekent naar verse gist.

Zelf volkoren rozijnenbrood maken
Ga je dit recept voor volkoren brood met rozijnen maken? Zelf volkoren rozijnenbrood maken is helemaal niet moeilijk met dit lekkere recept. Volg deze handige stappen en zet een versgebakken, heerlijk rozijnenbrood op tafel.
Voorbereiding
Bereid de rozijnen de avond voordat je het brood gaat bakken voor. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Giet de rozijnen vervolgens af in een zeef of vergiet en laat ze drogen aan de lucht.
Brooddeeg met rozijnen maken
Doe het volkorenmeel, zout, water, de gist, boter, suiker en kaneel in een kom en kneed dit tot een deeg. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Dit kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen toe en kneed deze rozijnen goed door het deeg. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek deze af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Vet een broodvorm in met boter. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw het vervolgens plat. Rol het deeg uit tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek de bakvorm losjes af met plasticfolie. Laat het rozijnenbrood nogmaals 1 uur rijzen.
Volkoren rozijnenbrood bakken
Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood vervolgens in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Haal het gebakken rozijnenbrood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk




























