Ingrediëntenlijst
  • Voor het brooddeeg
  • 300 gr donkere rozijnen
  • 500 gr volkorenmeel
  • 8 gr zout
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 7 gr gedroogde gist
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 tl suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om de kom in te vetten
  • boter, om de bakvorm in te vetten

Dit heerlijke volkorenbrood is extra lekker door de rozijnen en een vleugje kaneel. Het rozijnenbrood is extra voedzaam doordat het van volkorenmeel is gemaakt. Daardoor is het perfect als ontbijt of om mee te nemen voor de lunch! Dit volkoren brood met rozijnen heeft eigenlijk geen beleg nodig, maar als je dat wel wilt, dan smaakt het heerlijk met boter en/of (oude) kaas. Je kunt het brood na het bakken en afkoelen in plakken snijden en deze invriezen, zodat je langer kunt genieten van je zelfgebakken brood. Is het brood toch oud geworden? Rooster het dan in de broodrooster of gebruik het om wentelteefjes mee te maken. Met dit volkoren rozijnenbrood recept bak je 1 brood, waarvan je 15-20 sneden kunt snijden. 

Volkoren rozijnenbrood bakken

Bereiding: Volkoren rozijnenbrood

Bereid de rozijnen een avond van tevoren voor. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Giet de rozijnen vervolgens af in een zeef of vergiet en laat ze drogen aan de lucht.

Doe het volkorenmeel, zout, water, de gist, boter, suiker en kaneel in een kom en kneed dit tot een deeg. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Dit kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaak. Kneed tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen door het deeg. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek deze af met plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vet een broodvorm in met boter. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw dit vervolgens plat. Rol het deeg op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak het brood in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (18)
Suus 2020-04-21 02:14:48

Kan ik de boter eventueel door olie (kokosolie) vervangen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-04-29 11:03:18

Dat kan prima!

Beantwoorden
Mieke 2020-04-12 17:18:15

Heerlijk!!
Heb dit gisteren gemaakt met 400g volkorenmeel, 80g speltmeel en 20 à 30g semolina. Heel goed gelukt.
De hoeveelheid rozijnen is zeker voldoende :)
Superzacht brood met een heerlijke krokante korst.

Beantwoorden
MI
Ine Zuurmond 2020-04-10 10:27:55

Heerlijk rozijnenbrood !

Beantwoorden
IN
Linde 2020-03-28 12:58:08

Kan ik ook verse gist gebruiken ipv gedroogde?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-03-30 10:32:43

Zeker. In dit artikel lees je alles over het omrekenen van gist: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Micha 2020-03-27 23:41:47

Heerlijk rozijnenbrood! Heel goede smaak en consistentie. Had de oven iets te heet staan, waardoor de rozijnen aan de oppervlakte zwart werden.

Beantwoorden
MI
Jet Aeckerlin 2020-02-12 11:38:36

Het volkoren brood met rozijnen gemaakt. Vind alleen de hoeveelheid van 300 gram aan de ruime kant.
Ook zie ik graag het type ovenwarmte erbij.
Onderwarmte, onder-én bovenwarmte, fan of een combinatie?
Graag advies.vr.gr.
Jet

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-02-17 08:57:20

Hoi Jet,
Je kunt natuurlijk altijd minder rozijnen gebruiken, zelf houd ik van een goed gevuld brood.
Alle informatie over de ovenstanden vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Els 2020-02-01 19:21:12

Ik heb sinds kort een keukenmachine en wil dit brood maken. Heb de machine nog nooit gebruikt voor brood. Moet je met de machine ook 10 minuten kneden of kan het met een machine korter? En ik heb een ponds bakblik, moet ik dan de helft van de ingrediënten nemen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-02-03 09:18:32

Ook in de machine moet het deeg een tijd gekneed worden, zeker 8 minuten. Hoeveel deeg er in jouw bakblik past kan ik lastig inschatten. Als het voor 1 pond deeg is zou ik het recept wel wat verkleinen.

Beantwoorden
Els 2020-02-04 11:25:37

Bedankt voor je antwoord Rutger, ik ga het proberen!

Beantwoorden
EL
Anneke 2020-02-01 15:58:42

Vorige week met rozijnen en noten gemaakt.
Dit weekend ga ik het te speltmeel proberen en verse gist (toch lekkerder vind ik()

Beantwoorden
AN
Lizanne 2020-01-28 12:27:36

Hoi Rutger,

Vorige week heb ik dit recept gemaakt, maar ik vond het gistig smaken. Ik heb de hoeveelheden uit het recept aangehouden en instant gist gebruikt. Ook was het deeg mooi gerezen. Weet jij hoe ik dit kan voorkomen? Helpt het om eerst de gist te activeren in lauw warm water?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-02-03 09:26:41

Hoi. Heb je gewoon 1 zakje gedroogde gist gebruikt? Ik kan niet verklaren waarom het brood dan gistig smaakt. Eerst activeren in water is niet nodig en zal ook weinig aan de smaak veranderen.

Beantwoorden
Jeanny 2020-01-27 14:42:53

Hallo Rutger ,
Ik heb vandaag het rozijnenbrood gemaakt volgens jou recept, is zeer goed gelukt e lekker ook nog, bedankt zal ik zeker vaker doen, groetjes van jeanny👍👍👍👍

Beantwoorden
JE
Jeanny 2020-01-18 13:50:54

Wat moet ik gebruiken inplaats van gist wij eten brood zonder gist

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-01-21 16:18:28

Je kunt dan desem gebruiken, maar dat maakt het wel gelijk een heel ander recept. De verhoudingen worden dan ook iets anders.

Beantwoorden
Anne 2020-02-09 22:37:52

In de Broodbijbel staat een heel lekker recept voor volkoren desembrood met rozijnen en hazelnoten! Echt een aanrader :) (mocht je dat boek niet hebben, dan kun je het misschien van de bieb lenen?)

Beantwoorden
AN
Betty 2020-01-17 18:08:59

Hoeveel koohydraatgrammen bevat dit brood. Of per snee ongeveer?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-01-21 16:21:27

Geen idee, dat zul je zelf moeten uitrekenen.

Beantwoorden
dianne 2020-01-17 16:25:55

Hallo Rutger,
Bedankt voor het makkelijke recept. Het brood smaakte prima en is al op. Volgende keer doe ik er wat noten bij.

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-01-21 16:21:48

Dat is een erg lekkere toevoeging!

Beantwoorden
AJM 2020-01-17 12:04:46

Wanneer voeg ik de rozijnen toe? Al bij de eerste rijzing?

Beantwoorden
AJ
Rutger 2020-01-21 16:23:11

Excuus, die was ik vergeten in de bereiding te noemen. Inmiddels staat het erin!

Beantwoorden
Anne 2020-01-17 09:53:26

Hoe lang is de broodvorm waar je dit brood in bakt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-01-21 16:23:29

Ongeveer 25 centimeter.

Beantwoorden
Anne 2020-01-24 10:15:11

Dankjewel! Ik ga hem vandaag of morgen bakken :)

Beantwoorden
AN
Maartje 2020-01-17 09:05:25

Wanneer voeg je de rozijnen toe? ;)

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-21 16:23:39

Excuus, die was ik vergeten in de bereiding te noemen. Inmiddels staat het erin!

Beantwoorden
Marleen 2020-01-17 09:01:19

Goedemorgen, kan ik ook halve hoeveelheid volkorenmeel en halve hoeveelheid bloem gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-21 16:24:40

Zeker! Dan krijg je een iets lichter en wellicht iets luchtiger brood.

Beantwoorden
Marleen 2020-01-21 17:24:57

Bedankt voor je reactie, dan ga ik het bakken.

Beantwoorden
MA
Geerd Looden 2020-01-17 06:50:42

Geef je de rozijnen er apart bij???????. Zie in de bereiding nergens staan wanneer je deze toevoegt aan het deeg. Gelijk met het kneden, of kneed je ze erdoor op het laatste moment i.v.m stuk kneden van de rozijnen...

Beantwoorden
GE
jolan 2020-01-17 17:58:02

Kneed tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen door het deeg.
staat er toch echt tussen

Beantwoorden
JO
Maartje 2020-01-18 07:57:13

Is nu toegevoegd

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-21 16:24:53

Excuus, die was ik vergeten in de bereiding te noemen. Inmiddels staat het erin!

Beantwoorden