Dit recept voor volkoren rozijnenbrood is ontzettend lekker! Dat komt door de vulling van rozijnen, maar ook door het vleugje kaneel. Voor dit rozijnenbrood recept gebruik ik volkorenmeel, waardoor het brood heel voedzaam is. Het is hierdoor perfect als ontbijt of om mee te nemen als lunch. Een plak van dit rozijnenbrood heeft eigenlijk geen beleg nodig, maar wil je dit wel? Bestrijk het dan met wat boter en/of beleg het met (oude) kaas. 

Met dit volkoren rozijnenbrood recept bak je 1 brood, waaruit je ongeveer 15-20 sneden kunt halen.

Volkoren rozijnenbrood bakken

Tips voor het lekkerste rozijnenbrood

Versgebakken is dit rozijnenbrood het allerlekkerst. Omdat dit zelfgebakken rozijnenbrood geen broodverbeteraars bevat, wordt het sneller oud dan rozijnenbrood van de meeste bakkers of supermarkten. Wil je het brood toch bewaren? Je kunt het zelfgemaakte rozijnenbrood 2-3 dagen bewaren op kamertemperatuur. Wordt het iets ouder, dan is het ook heel lekker om het brood te roosteren. Of maak er wentelteefjes van. Invriezen kan ook heel goed. Vries het rozijnenbrood dan zo vers mogelijk in, het liefste in plakken. Dan kun je uit de vriezer halen wat je op dat moment nodig hebt. 

In dit recept gebruik ik gedroogde (instant) gist. Dit is makkelijk te gebruiken, want je hoeft het niet eerst te activeren met lauw water. Wil je liever verse gist gebruiken voor dit recept? Dit kan ook zeker! Het is dan wel belangrijk dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Ontdek hoe je instant gist omrekent naar verse gist.

Volkoren rozijnenbrood bakken

Meer tips voor het lekkerste zelfgemaakte (rozijnen)brood? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over zelf brood bakken. In dat artikel deel ik alles wat je moet weten over broodbakken, kneden en andere handige tips. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het brooddeeg
  • 300 gr donkere rozijnen
  • 500 gr volkorenmeel
  • 8 gr zout
  • 320 ml water, lauwwarm
  • 7 gr gedroogde gist
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 tl suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om de kom in te vetten
  • boter, om de bakvorm in te vetten
Bijbels korting desk
makkelijke bakboek mob

Zelf rozijnenbrood maken – Stap voor stap recept

Ga je dit recept voor volkoren brood met rozijnen maken? Zelf volkoren rozijnenbrood maken is helemaal niet moeilijk met dit lekkere recept. Volg deze handige stappen en zet een vers gebakken, heerlijk rozijnenbrood op tafel. 

Rozijnenbrood recept voorbereiden

Bereid de rozijnen de avond voordat je het brood gaat bakken voor. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Giet de rozijnen vervolgens af in een zeef of vergiet en laat ze drogen aan de lucht. 

Brooddeeg met rozijnen maken

Doe het volkorenmeel, het zout, water, de gist, boter, suiker en kaneel in een kom en kneed dit tot een deeg. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Dit kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen toe en kneed deze rozijnen goed door het deeg. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek deze af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vet een broodvorm in met boter. Kneed het gerezen deeg nog kort door en duw het vervolgens plat. Rol het deeg uit tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek de bakvorm losjes af met plasticfolie. Laat het rozijnenbrood nogmaals 1 uur rijzen.

Volkoren rozijnenbrood bakken

Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood vervolgens in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Haal het gebakken rozijnenbrood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (38)
Geerd Looden 2020-01-17 06:50:42

Geef je de rozijnen er apart bij???????. Zie in de bereiding nergens staan wanneer je deze toevoegt aan het deeg. Gelijk met het kneden, of kneed je ze erdoor op het laatste moment i.v.m stuk kneden van de rozijnen...

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-01-21 16:24:53

Excuus, die was ik vergeten in de bereiding te noemen. Inmiddels staat het erin!

Beantwoorden
jolan 2020-01-17 17:58:02

Kneed tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen door het deeg.
staat er toch echt tussen

Beantwoorden
JO
Maartje 2020-01-18 07:57:13

Is nu toegevoegd

Beantwoorden
MA
Marleen 2020-01-17 09:01:19

Goedemorgen, kan ik ook halve hoeveelheid volkorenmeel en halve hoeveelheid bloem gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-21 16:24:40

Zeker! Dan krijg je een iets lichter en wellicht iets luchtiger brood.

Beantwoorden
Marleen 2020-01-21 17:24:57

Bedankt voor je reactie, dan ga ik het bakken.

Beantwoorden
MA
Maartje 2020-01-17 09:05:25

Wanneer voeg je de rozijnen toe? ;)

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-21 16:23:39

Excuus, die was ik vergeten in de bereiding te noemen. Inmiddels staat het erin!

Beantwoorden
Anne 2020-01-17 09:53:26

Hoe lang is de broodvorm waar je dit brood in bakt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-01-21 16:23:29

Ongeveer 25 centimeter.

Beantwoorden
Anne 2020-01-24 10:15:11

Dankjewel! Ik ga hem vandaag of morgen bakken :)

Beantwoorden
AN
AJM 2020-01-17 12:04:46

Wanneer voeg ik de rozijnen toe? Al bij de eerste rijzing?

Beantwoorden
AJ
Rutger 2020-01-21 16:23:11

Excuus, die was ik vergeten in de bereiding te noemen. Inmiddels staat het erin!

Beantwoorden
dianne 2020-01-17 16:25:55

Hallo Rutger,
Bedankt voor het makkelijke recept. Het brood smaakte prima en is al op. Volgende keer doe ik er wat noten bij.

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-01-21 16:21:48

Dat is een erg lekkere toevoeging!

Beantwoorden
Betty 2020-01-17 18:08:59

Hoeveel koohydraatgrammen bevat dit brood. Of per snee ongeveer?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-01-21 16:21:27

Geen idee, dat zul je zelf moeten uitrekenen.

Beantwoorden
Jeanny 2020-01-18 13:50:54

Wat moet ik gebruiken inplaats van gist wij eten brood zonder gist

Beantwoorden
JE
Anne 2020-02-09 22:37:52

In de Broodbijbel staat een heel lekker recept voor volkoren desembrood met rozijnen en hazelnoten! Echt een aanrader :) (mocht je dat boek niet hebben, dan kun je het misschien van de bieb lenen?)

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-01-21 16:18:28

Je kunt dan desem gebruiken, maar dat maakt het wel gelijk een heel ander recept. De verhoudingen worden dan ook iets anders.

Beantwoorden
Jeanny 2020-01-27 14:42:53

Hallo Rutger ,
Ik heb vandaag het rozijnenbrood gemaakt volgens jou recept, is zeer goed gelukt e lekker ook nog, bedankt zal ik zeker vaker doen, groetjes van jeanny👍👍👍👍

Beantwoorden
JE
Lizanne 2020-01-28 12:27:36

Hoi Rutger,

Vorige week heb ik dit recept gemaakt, maar ik vond het gistig smaken. Ik heb de hoeveelheden uit het recept aangehouden en instant gist gebruikt. Ook was het deeg mooi gerezen. Weet jij hoe ik dit kan voorkomen? Helpt het om eerst de gist te activeren in lauw warm water?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-02-03 09:26:41

Hoi. Heb je gewoon 1 zakje gedroogde gist gebruikt? Ik kan niet verklaren waarom het brood dan gistig smaakt. Eerst activeren in water is niet nodig en zal ook weinig aan de smaak veranderen.

Beantwoorden
Anneke 2020-02-01 15:58:42

Vorige week met rozijnen en noten gemaakt.
Dit weekend ga ik het te speltmeel proberen en verse gist (toch lekkerder vind ik()

Beantwoorden
AN
Els 2020-02-01 19:21:12

Ik heb sinds kort een keukenmachine en wil dit brood maken. Heb de machine nog nooit gebruikt voor brood. Moet je met de machine ook 10 minuten kneden of kan het met een machine korter? En ik heb een ponds bakblik, moet ik dan de helft van de ingrediënten nemen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-02-03 09:18:32

Ook in de machine moet het deeg een tijd gekneed worden, zeker 8 minuten. Hoeveel deeg er in jouw bakblik past kan ik lastig inschatten. Als het voor 1 pond deeg is zou ik het recept wel wat verkleinen.

Beantwoorden
Els 2020-02-04 11:25:37

Bedankt voor je antwoord Rutger, ik ga het proberen!

Beantwoorden
EL
Jet Aeckerlin 2020-02-12 11:38:36

Het volkoren brood met rozijnen gemaakt. Vind alleen de hoeveelheid van 300 gram aan de ruime kant.
Ook zie ik graag het type ovenwarmte erbij.
Onderwarmte, onder-én bovenwarmte, fan of een combinatie?
Graag advies.vr.gr.
Jet

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-02-17 08:57:20

Hoi Jet,
Je kunt natuurlijk altijd minder rozijnen gebruiken, zelf houd ik van een goed gevuld brood.
Alle informatie over de ovenstanden vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Micha 2020-03-27 23:41:47

Heerlijk rozijnenbrood! Heel goede smaak en consistentie. Had de oven iets te heet staan, waardoor de rozijnen aan de oppervlakte zwart werden.

Beantwoorden
MI
Linde 2020-03-28 12:58:08

Kan ik ook verse gist gebruiken ipv gedroogde?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-03-30 10:32:43

Zeker. In dit artikel lees je alles over het omrekenen van gist: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Ine Zuurmond 2020-04-10 10:27:55

Heerlijk rozijnenbrood !

Beantwoorden
IN
Mieke 2020-04-12 17:18:15

Heerlijk!!
Heb dit gisteren gemaakt met 400g volkorenmeel, 80g speltmeel en 20 à 30g semolina. Heel goed gelukt.
De hoeveelheid rozijnen is zeker voldoende :)
Superzacht brood met een heerlijke krokante korst.

Beantwoorden
MI
Suus 2020-04-21 02:14:48

Kan ik de boter eventueel door olie (kokosolie) vervangen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-04-29 11:03:18

Dat kan prima!

Beantwoorden
Els sielias 2020-06-11 11:09:10

Kan ik dit recept maken met alleen tarwebloem in plaats volkoren?
Of moet ik er dan nog wat anders mee??

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-06-20 12:06:04

Dat kan prima!

Beantwoorden
Sil 2020-06-23 10:27:30

Ik heb sinds kort een broodbakmachine gekocht. Kan dit recept ook in de machine? Kies ik dan het volkoren bak programma? Alvast bedankt! Sil

Beantwoorden
SI
Janny 2021-07-04 11:05:01

Ja dat kan heel goed!

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-06-30 14:29:43

Hoi. Om eerlijk te zijn heb ik geen ervaring met een broodbakmachine, dus dat kan ik je niet met zekerheid zeggen.

Beantwoorden
Jenny van der Gaag 2020-07-04 16:13:20

Het deeg werd veel te nat.Ik kon het daardoor niet met de hand kneden, pas nadat ik meel extra had toegevoegd.

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-07-06 16:41:41

Probeer toch de verleiding te weerstaan om extra bloem toe te voegen. Door het kneden wordt het deeg op den duur ook minder nat, omdat het deeg meer vocht op kan nemen naarmate het langer is gekneed.

Beantwoorden
Jvk 2020-07-05 14:01:27

Uitstekend recept, prima beschrijving. Heb met de hand gekneed en verse gist gebruikt. Prima resultaat. Heerlijk smeuiig brood, goed gevuld met rozijnen. Die wordt vaker gemaakt !!!!

Beantwoorden
JV
Chantal 2020-08-13 09:51:58

Kun je ook een cakevorm gebruiken voor dit recept. Zoja hoe groot zou die dan moeten zijn?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-08-17 09:07:09

Dat kan, dan wordt het brood iets smaller. Ik zou er dan 1 van 30 centimeter gebruiken. Waarschijnlijk is 25 centimeter net te klein.

Beantwoorden
John 2020-12-05 17:03:58

Hallo Rutger kan ik dit brood ook met witte bloem in plaats van volkoren bloem bakken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-12-07 07:02:17

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Sylvia 2021-05-22 15:13:27

Ik heb dit brood al een aantal keren gemaakt, het smaakt heerlijk!

Ik wil vragen of het mogelijk is de ene dag de voorbereidingen te doen en de volgende dag af te bakken. Ik zou erg graag zo'n heerlijk, vers, nog een beetje warm brood bij het ontbijt willen serveren.

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-05-31 10:53:21

Dat kan. Je kunt het deeg tijdens de tweede rijs in de koelkast zetten. Zo kun je het de volgende ochtend bakken.

Beantwoorden
Floor 2021-05-25 12:33:29

Zou ik ook graag willen weten!

Beantwoorden
FL
Miriam 2021-05-23 21:05:36

Vandaag recept in de broodbakmachine gebakken. Ging prima. Was erg lekker!

Beantwoorden
MI
Esther 2021-07-20 08:59:45

Kan ik ipv een heel brood, kleine bolletjes maken? Hoe lang moeten deze dan in de oven?
Het brood is echt heel lekker en krijg complimenten van mijn vriendinnen!

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-07-21 13:46:24

Dat kan zeker. Ik zou ze 12-17 minuten op 220 °C bakken.

Beantwoorden
Lara 2021-11-08 09:14:50

Ik heb dit gedaan en het kwam er niet heel goed uit. De bollen waren lekker luchtig en goed van smaak, maar hadden een echte broodkorst, wat zeker lekker is bij sneden brood, maar niet bij kleine bolletjes (ik deed 50 gram per bol). Is er een manier om lekkere zachte bollen te bakken, zoals je ze koopt in de winkel?

Beantwoorden
LA
Etienne 2022-02-04 09:12:48

Het is zeer logisch !!! De bolletjes zijn veel te lang in de oven gezeten
Van het ogenblik dat ze kleuren mogen ze uit de oven, zo ongeveer een 8 tal
minuten.

Beantwoorden
ET
Rutger 2021-11-10 08:09:46

Hoi. Dan kun je beter dit recept volgen: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/rozijnenbolletjes-uit-t-verrukkelijke-kinderbakboek/ Je kunt (een gedeelte van) de bloem natuurlijk vervangen door volkorenmeel.

Beantwoorden
Anja Van Der Voort 2021-08-09 15:51:03

Dit is erg lekker. Met een beetje zelfgemaakte jam ook lekker bij een kop koffie of thee

Beantwoorden
AN
Adri 2021-09-22 16:45:30

Een geweldig recept. Goed te maken en ziet er prachtig uit en, misschien nog wel het belangrijkste, het smaakt heerlijk. Een kleine vraag. Hoe voorkom ik dat een deel van de rozijnen aan de buitenkant van mijn deeg zitten en dus ook verbranden. Dat maakt dat de rozijnen er zwart uitzien en ook echt verbrand smaken. Gelukkig alleen aan de buitenkant, maar toch. Wat kan en hoe kan ik dat beter doen?

Beantwoorden
AD
Rutger 2021-09-26 21:30:01

Dat is altijd lastig. Je kunt na het rijzen de rozijnen aan de bovenkant er voorzichtig afhalen eventueel.

Beantwoorden
Esther 2021-10-03 13:56:37

Dit brood heb ik gisteren gemaakt in de broodbakmachine. Het is goed gelukt qua structuur en zachtheid. Maar je proeft zo de gistsmaak. Dat heb ik wel vaker met brood uit de machine. Enig idee hoe dat komt?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-10-03 17:15:42

Dat is raar, daar heb ik geen verklaring voor.

Beantwoorden
Agnes 2021-10-30 19:39:24

Rutger ik bak krentenbrood en het resultaat is dat het brood als ik het ga snijden uit elkaar valt! waar kan dat aan liggen?

Beantwoorden
AG
Rutger 2021-11-01 09:06:34

Het klinkt alsof het deeg niet lang genoeg gekneed is.

Beantwoorden
Harry 2022-01-20 15:53:10

Heerlijke recepten en goed te doen ik heb bij het laatste witbrood bij de 2e x rijzen per ongeluk 1,5 uur ( ik laat het deeg in de oven op 30graden) rijzen en dacht dat ik de oven al hoger had gezet en toch later afgebakken met als resultaat een 20% groter en luchtiger brood 🍞

Beantwoorden
HA
Petra 2022-01-22 06:08:04

Tijdens het klaarmaken kwam ik erachter dat er dus best wat zout in brood zit (algemeen) Het zout potje bleef maar lopen tot in 8gram had haha.. je hebt normaal geen idee hoeveel dat is.
Ik vroeg mij gewoon even af, kun je ook minder toevoegen ? 4gram of zo? Of gaat dit ten koste van de rijs oid. Of smaakt het brood echt anders.

En kun je als je het brood nog zoeter wilt ;) ook meer suiker toevoegen?
Bedankt!

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-01-22 12:16:16

Je kunt minder zout gebruiken, dat merk je vooral in de smaak. Als je echt geen zout gebruikt merk je dat ook wel terug in de structuur van het brood. Je kunt naar wens altijd wat meer suiker toevoegen.

Beantwoorden
Agnes 2022-02-03 13:46:08

Hallo Rutger, kan je krentenbrood beter gewoon bakken of op hete lucht in de oven?

Beantwoorden
AG
Rutger 2022-02-07 18:43:49

Onder- en bovenwarmte geeft het mooiste resultaat.

Beantwoorden
Arjan 2022-02-03 18:12:13

Kun je ook de voedingswaarden voor dit volkorenbrood geven?

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-02-07 18:41:13

Die heb ik niet, maar je kunt ze zelf natuurlijk altijd uitrekenen.

Beantwoorden
Han Essers 2022-03-11 09:23:57

Hallo Rutger. Kun je ook verse gist gebruiken en dan hoeveel?
Kan ik ook nog noten toevoegen?
Groetjes Han

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-03-13 12:38:38

Hi. Verse gist kan zeker. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/
Je kunt ook (geroosterde) noten toevoegen, erg lekker!

Beantwoorden
Colette 2022-03-25 18:42:18

Vandaag dit heerlijke rozijnenbrood gebakken. Korst is wel een beetje hard, wat kan ik daaraan doen?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-03-28 11:04:34

Heb je hete lucht gebruikt? Dan kun je de volgende keer beter onder- en bovenwarmte gebruiken. Je kunt het brood na het bakken ook bestrijken met wat gesmolten boter.

Beantwoorden
Marian 2022-11-10 16:14:54

Wanneer ik (wal)noten wil toevoegen, hoeveel gram in het deeg ? En dan tegelijkertijd met de rozijnen op het laatst toevoegen ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:04:27

Dat kan op het laatst ja. Ik zou zo'n 150 gram gebruiken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.