De American apple pie is misschien wel de meest bekende pie uit de Verenigde Staten en dat is niet voor niets. Het contrast tussen het knapperige taartdeeg en de zachte appelvulling is superlekker. Het liefst eet ik deze apple pie als ie nog lauwwarm is én met een flinke bol vanille-ijs erbij.
In dit apple pie recept maak ik een deegraster bovenop. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de bovenkant volledig te bedekken met een ronde deeglap. Maak dan wel een paar inkepingen in het deeg, zodat de waterdamp tijdens het bakken kan ontsnappen.
Dit apple pie recept is goed voor 10-12 punten.
Wat is American apple pie?
Met mijn appeltaart recept maak je de lekkerste Hollandse versie, maar dit Amerikaanse appeltaart recept is toch net weer even anders. Een belangrijk verschil is het deeg. In het Amerikaanse pie deeg wordt er nauwelijks suiker gebruikt en de zoetigheid in de apple pie is vooral te danken aan de vulling.
Ook qua vulling zijn er een aantal verschillen tussen dit apple pie recept en mijn appeltaart recept. Zo heeft de Amerikaanse versie geen rozijnen of amandelspijs. Daarnaast wordt de vulling voor de American apple pie voorgekookt. Dit zorgt voor een mooie gebonden vulling, waardoor de bodem beter gaar wordt.
Voor het bakken van deze taart kun je het beste een pie bakvorm van 24-26 centimeter gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze.
De lekkerste appels voor je apple pie
Tijdens het proefbakken heb ik verschillende (combinaties van) appelsoorten gebruikt. Mijn favoriete combi is de helft granny smith en de andere helft golden delicious appels. Je zou de golden delicious ook kunnen vervangen door elstar appels.
American apple pie bewaren
Deze Amerikaanse appeltaart is versgebakken het allerlekkerst. Toch kun je hem ook een paar dagen bewaren. In de koelkast blijft deze taart 3-4 dagen goed. Je kunt de taart ook invriezen, dan blijft hij 2-3 maanden goed.
Of je de apple pie in de koelkast of vriezer bewaart: verwarm het voor het serveren kort, zo maak je hem weer extra lekker.
- Voor de vulling
- 9-11 appels, (combinatie van) granny smith, golden delicious en/of elstars
- 30 gr boter
- 140 gr lichtbruine basterdsuiker
- sap van ½-1 citroen
- 1½ tl kaneelpoeder
- 2½ el maizena
- 2 el water
- Voor het deeg
- 2 x recept pie deeg
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- suiker, om te bestrooien
Zelf Amerikaanse apple pie maken
Verwarm de oven voor op 200 °C en plaats het ovenrooster laag in de oven, zodat de taart straks veel warmte van onderen krijgt. Vet een lage ronde taart- of pievorm van 24-26 centimeter en een hoogte van ongeveer 4 centimeter in met boter.
Vulling maken
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de appelpartjes, lichtbruine basterdsuiker, het citroensap en de kaneel toe. Laat alles op middelhoog vuur 10-15 minuten smoren en roer het daarbij regelmatig door. Meng de maizena met het water en roer dit door het appelmengsel. Laat alles nog 3-5 minuten doorkoken en haal de pan vervolgens van het vuur. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Apple pie maken
Rol de helft van het piedeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot 3-4 millimeter dikte. Bekleed de vorm met het deeg en laat het daarbij iets over de rand hangen. Schep de afgekoelde appelvulling in de vorm en strijk deze glad.
Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel van 3-4 millimeter dikte. Snijd het deeg in repen van 2 centimeter breed. Maak de randjes van het overhangende deeg iets nat met water en vorm met de deegrepen een ruitpatroon over de appels. Druk het deeg aan de zijkant goed aan en snijd het overhangende deeg af.
American apple pie bakken
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi het vervolgens met suiker. Bak de apple pie – laag in de oven – in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bij mij was de taart niet knapperig en nogal nat zakte als een pudding in elkaar!Jammer maar wat deed ik fout?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.