De American apple pie is misschien wel de meest bekende pie uit de Verenigde Staten en dat is niet voor niets. Het contrast tussen het knapperige taartdeeg en de zachte appelvulling is superlekker. Het liefst eet ik deze apple pie als ie nog lauwwarm is én met een flinke bol vanille-ijs erbij. Zet met dit Amerikaanse appeltaart recept nu ook eenvoudig zelf deze lekkernij op tafel.
Dit apple pie recept is goed voor 10-12 punten.

Wat is American apple pie?
Een American apple pie, of beter gezegd een Amerikaanse appeltaart, is net even anders dan zijn Hollandse variant. Een belangrijk verschil is het deeg. Deze apple pie wordt gemaakt met een klassiek Amerikaanse taartdeeg. In dit deeg wordt er nauwelijks suiker gebruikt en de zoetigheid in de apple pie is vooral te danken aan de vulling. Dit deeg maak je zelf met behulp van mijn recept voor Amerikaanse pie deeg.
Ook qua vulling zijn er een aantal verschillen tussen dit apple pie recept en mijn appeltaart recept voor de Hollandse variant. Zo heeft de Amerikaanse versie geen rozijnen of amandelspijs. Ook wordt de vulling voor de American apple pie voorgekookt. Dit zorgt voor een mooie gebonden vulling, waardoor de bodem beter gaar wordt.

4 tips voor de lekkerste apple pie
- In dit recept heb je Amerikaanse pie deeg nodig. Dit deeg maak je met mijn pie deeg recept. Let op: voor deze apple pie heb je een dubbel recept nodig. Anders heb je niet genoeg om de taart bovenop te bedekken.
- In dit apple pie recept maak ik een deegraster bovenop. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de bovenkant volledig te bedekken met een ronde deeglap. Maak dan wel een paar inkepingen in het deeg, zodat de waterdamp tijdens het bakken kan ontsnappen.
- Voor het bakken van deze taart kun je het beste een pie bakvorm van 24-26 centimeter gebruiken, zoals deze.
- Tijdens het proefbakken heb ik verschillende (combinaties van) appelsoorten gebruikt. Mijn favoriete combi voor deze apple pie is de helft granny smith en de andere helft golden delicious appels. Je kan de golden delicious ook vervangen door elstar appels. Meer weten? Lees mijn uitgebreide artikel over de beste appels voor appeltaart.
Meer bakken met appel? Bekijk mijn klassieke appeltaart recept, deze appelkruimeltaart of deze appel tarte tatin. Voor een volledig overzicht, check al mijn appeltaart recepten.
Amerikaanse appeltaart bewaren
Deze Amerikaanse appeltaart is versgebakken het allerlekkerst. Toch kun je hem ook een paar dagen bewaren. In de koelkast blijft deze taart 3-4 dagen goed. Je kunt de taart ook invriezen, dan blijft hij 2-3 maanden goed.
Of je de apple pie nu in de koelkast of in de vriezer bewaart, het is lekker om hem iets warm te serveren. Verwarm hem dus vlak voor het serveren voor 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Zo geniet je altijd van de lekkerste apple pie.
- Voor de vulling
- 9-11 appels, (combinatie van) granny smith, golden delicious en/of elstars
- 30 gr boter
- 140 gr lichtbruine basterdsuiker
- sap van ½-1 citroen
- 1½ tl kaneelpoeder
- 2½ el maizena
- 2 el water
- Voor het deeg
- 2 x recept pie deeg
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- suiker, om te bestrooien
Zelf Amerikaanse apple pie maken – Stap voor stap recept
Verwarm de oven voor op 200 °C en plaats het ovenrooster laag in de oven, zodat de Amerikaanse appeltaart straks veel warmte van onderen krijgt. Vet een lage ronde taart- of pie vorm van 24-26 centimeter en een hoogte van ongeveer 4 centimeter in met boter.
Vulling maken
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de appelpartjes, lichtbruine basterdsuiker, het citroensap en de kaneel toe. Laat alles op middelhoog vuur 10-15 minuten smoren en roer het daarbij regelmatig door. Meng de maizena met het water en roer dit door het appelmengsel. Laat alles nog 3-5 minuten doorkoken en haal de pan vervolgens van het vuur. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Apple pie maken
Rol de helft van het piedeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot 3-4 millimeter dikte. Bekleed de vorm met het deeg en laat het daarbij iets over de rand hangen. Schep de afgekoelde appelvulling in de vorm en strijk deze glad.
Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel van 3-4 millimeter dikte. Snijd het deeg in repen van 2 centimeter breed. Maak de randjes van het overhangende deeg iets nat met water en vorm met de deegrepen een ruitpatroon over de appels. Druk het deeg aan de zijkant goed aan en snijd het overhangende deeg af.
American apple pie bakken
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi het vervolgens met suiker. Bak de apple pie, laag in de oven, in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bij mij was de taart niet knapperig en nogal nat zakte als een pudding in elkaar!Jammer maar wat deed ik fout?
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.