Amerikanen staan bekend om hun rijkelijk zoete baksels. Opvallend genoeg wordt er in het klassieke piedeeg – de basis van veel Amerikaanse taarten – amper suiker gebruikt. Hoe de taarten dan toch zo zoet worden? Dat is te danken aan de vulling! Maak het piedeeg met ijskoude ingrediënten en zorg ervoor dat je nog kleine stukjes boter in het deeg ziet. Daardoor wordt de pie heerlijk knapperig en vlokkerig. In Amerika gebruiken ze daar vaak een pastry cutter voor, maar met je vingers of met een keukenmachine met messen kun je het ook prima maken.

In dit artikel deel ik je het pie deeg recep en ik laat je zien hoe je stap voor stap piedeeg maakt met je handen of met behulp van een foodprocessor met messen. Je kunt bij de bereiding met de hand ook een pastry cutter gebruiken, zoals op de onderstaande foto te zien is.

Pie deeg - Recept

Bakken met zelfgemaakt pie deeg

Dit pie deeg recept is genoeg om een ronde taart- of pievorm van zo’n 24 centimeter met deeg te bekleden. Dit recept is bijvoorbeeld perfect voor een lekkere pecan pie. Het recept voor deze pie komt binnenkort online.

Wil je ook de bovenkant van de taart bedekken met deeg, zoals bij de American appel pie die je hieronder ziet, maak dan een dubbel recept deeg. Het recept voor deze pie komt binnenkort online.

American apple pie
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 15 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 120 gr boter, koud en in blokjes van 1 cm
  • 2-4 el water, koud
Broodbakbol banner desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Pie deeg maken met boter 

In dit pie deeg recept gebruik ik boter als vetstof. In Amerika gebruiken ze naast boter ook vaak shortening. Shortening is een vet dat op kamertemperatuur stevig is. Een bekend voorbeeld is Crisco, dat in sommige grotere supermarkten en (online) bakwinkels te vinden is. Een voordeel van shortning is dat het smeltpunt iets hoger is dan van boter. Daardoor blijft het deeg mooi vlokkerig; de stukjes vet in het deeg zorgen er tijdens het bakken namelijk voor dat het deeg iets gaat bladeren en dat het zijn kenmerkende textuur krijgt. In het Engels heet dat ‘flaky dough’. 

Deeg met shortening gemaakt zal tijdens het bakken ook iets beter zijn vorm behouden. Een nadeel van shortening is wel dat het weinig smaak heeft en qua mondgevoel is het vettiger. Mocht je aan shortening kunnen komen, dan kun je er voor kiezen om de boter daar (gedeeltelijk) door te vervangen. Ook reuzel (niervet van een varken) werd (en wordt soms nog steeds) gebruikt als vetstof om piedeeg mee te maken. 

Pie deeg bewaren 

Bewaar piedeeg na het maken 2-3 dagen in de koelkast. Verpak het wel goed, bijvoorbeeld in plasticfolie, om te voorkomen dat het uitdroogt. Piedeeg kun je ook heel goed invriezen voor 2-3 maanden. Laat het deeg dan wel eerst ontdooien in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. 

Stap voor stap pie deeg maken met de hand 

Pie deeg - Recept

Stap 1

Zet 15 minuten voordat je het deeg gaat maken de boter en het water in de vriezer, zodat ze goed koud zijn. Meng de bloem met de suiker en het zout in een kom. Voeg de blokjes koude boter toe.

Pie deeg - Recept

Stap 2

Wrijf de blokjes boter met je vingers door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Doe dit niet te lang, de boter mag niet te warm worden.

Pie deeg - Recept

Stap 3

Voeg het ijswater toe en kneed alles snel tot een deeg. Er mogen nog wat kleine stukjes boter in het deeg zitten, dat geeft het deeg een lekkere structuur. 

Pie deeg - Recept

Stap 4

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Zo maak je pie deeg met een keukenmachine met messen

Pie deeg recept keukenmachine

Stap 1

Let er tijdens de hele bereiding op dat je het deeg niet te lang mixt. Zet 15 minuten voordat je het deeg gaat maken de boter en het water in de vriezer, zodat ze goed koud zijn. Meng de bloem met de suiker en het zout in de kom van de keukenmachine met messen. Voeg de blokjes koude boter toe.

Pie deeg - Recept

Stap 2

Pulseer het mengsel een paar keer, tot de blokjes boter ongeveer de grootte van doperwten hebben. 

Pie deeg - Recept

Stap 3

Voeg het ijswater toe en pulseer nog enkele keren. Doe dit niet te vaak, het deeg mag nog niet samenkomen in de keukenmachine. Je kunt testen of het mengel klaar is door er een klein beetje van te pakken en dit samen te knijpen. Blijft het aan elkaar plakken als een deeg, dan is het goed.

Pie deeg - Recept

Stap 4

Stort het mengsel op het werkblad, kneed het dan vluchtig door tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Elke hoogers 2023-03-29 18:32:54

Super leuk.
Vraagje.
Is dit deeg geschikt voor hartig?
Voor in een piemaker?
Groetjes elke

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-04-03 06:54:15

Voor hartig is dit deeg zeker geschikt. Je kunt dan de suiker achterwege laten. Met een piemaker heb ik zelf geen ervaring. Ik denk dat het werkt, maar zeker weten kan ik dat niet zeggen.

Beantwoorden
Ellen 2023-04-02 10:33:19

Mooi deegrecept. Welk type bloem wordt hiervoor gebruikt en wat moet het mondgevoel zijn van dit gebakken deeg? (krokant, brossig, etc. .....)

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-04-03 06:50:05

Hoi Ellen. Je kunt hier gewoon tarwebloem voor gebruiken. Het mondgevoel knapperig, al wordt dat wel minder naarmate je de gebakken taart langer van tevoren bakt.

Beantwoorden
Anne 2023-06-19 11:36:47

Weer een heerlijk en duidelijk recept. Toch bleef mijn deeg erg nat na het toevoegen van het ijswater, is dat de bedoeling? Daardoor was het denk ik bij het uitrollen ook erg plakkerig.

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-06-24 17:52:30

Heel nat hoort het niet te zijn. Heb je alles goed afgewogen? En het deeg in de koelkast laten rusten?

Beantwoorden
Kirsten 2023-07-27 13:37:06

Hoi Rutger, ik zie vaker terugkomen dat je deeg of boter uitrolt tussen plasticfolie (niet bij dit recept maar bij anderen kan ik niet meer reageren). Gebruik je daarvoor vershoudfolie of een ander soort folie?

Beantwoorden
KI
Rutger 2023-07-31 11:12:43

Hoi. Ik doe dat alleen met boter soms, daar gebruik ik slagersfolie voor (is net iets dikker). Maar met huishoudfolie kan het ook prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.