- Voor het deeg
- 175 gr bloem
- 70 gr poedersuiker
- 30 gr amandelmeel
- snuf zout
- 105 gr boter, koud en in blokjes
- ½ ei, losgeklopt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
Wil je zelf tartelettes bakken maar heb je geen tartelettevormpjes? Grote kans dat je wel een cupcakevorm in huis hebt, waar je ook hele mooie tartelettes mee kunt bakken! In dit artikel geef ik je het recept voor tartelettes in een cupcakevorm. Voor het deeg gebruik ik hetzelfde deeg dat ik voor mijn basisrecept tartelettes heb gebruikt. In combinatie met een cupcakevorm kun je daar dus heel makkelijk tartelettes mee maken. Het kan op twee manieren; in de vormpjes of op de onderkant van de cupcakevorm.

De gebakken tartelettebodempjes kun je onder andere vullen met aardbeien en banketbakkersroom, met karamel en chocolade of met een heerlijke limoenvulling. Het recept voor onderstaande tiramisu tartelettes komt binnenkort online!

Makkelijke tartelettes bakken
Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Je kunt dit deeg ook maken in een foodprocessor met messen. Mix dan eerst de boter door het droge mengsel en voeg op het laatste het losgeklopte ei toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Vet de binnen- of buitenkant van een cupcakevorm heel licht in met boter.
Kneed het tartelettedeeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Meer over het uitrollen van deeg en handige tips daarvoor vind je in dit artikel. Steek of snijd cirkels uit het deeg met een doorsnede van 7-8 centimeter. Als je geen geschikte (gekartelde) uitsteker hebt kun je ook de bovenkant van een glas of bakje met die maat gebruiken. Leg de deegplakjes in de vormpjes (of op de onderkant van de omgekeerde cupcakevorm) en prik ze in het midden enkele keren in met een vork. Dit voorkomt dat de bodempjes bol gaan staan tijdens het bakken. Zet de beklede vorm nog minimaal 15 minuten in de koelkast, zodat het deeg weer stevig wordt.
Verwarm de oven intussen voor op 180 °C. Bak de tartelettes in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk







