Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad

Wil je zelf tartelettes bakken maar heb je geen tartelettevormpjes? Grote kans dat je wel een cupcakevorm in huis hebt, waar je ook hele mooie tartelettes mee kunt bakken! In dit artikel geef ik je het recept voor tartelettes in een cupcakevorm. Voor het deeg gebruik ik hetzelfde deeg dat ik voor mijn basisrecept tartelettes heb gebruikt. In combinatie met een cupcakevorm kun je daar dus heel makkelijk tartelettes mee maken. Het kan op twee manieren; in de vormpjes of op de onderkant van de cupcakevorm.

Tartelettes bakken in een cupcake vorm

De gebakken tartelettebodempjes kun je onder andere vullen met aardbeien en banketbakkersroom, met karamel en chocolade of met een heerlijke limoenvulling. Het recept voor onderstaande tiramisu tartelettes komt binnenkort online!

Tiramisu tartelettes

Makkelijke tartelettes bakken

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Je kunt dit deeg ook maken in een foodprocessor met messen. Mix dan eerst de boter door het droge mengsel en voeg op het laatste het losgeklopte ei toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Vet de binnen- of buitenkant van een cupcakevorm heel licht in met boter.

Kneed het tartelettedeeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Meer over het uitrollen van deeg en handige tips daarvoor vind je in dit artikel. Steek of snijd cirkels uit het deeg met een doorsnede van 7-8 centimeter. Als je geen geschikte (gekartelde) uitsteker hebt kun je ook de bovenkant van een glas of bakje met die maat gebruiken. Leg de deegplakjes in de vormpjes (of op de onderkant van de omgekeerde cupcakevorm) en prik ze in het midden enkele keren in met een vork. Dit voorkomt dat de bodempjes bol gaan staan tijdens het bakken. Zet de beklede vorm nog minimaal 15 minuten in de koelkast, zodat het deeg weer stevig wordt.

Verwarm de oven intussen voor op 180 °C. Bak de tartelettes in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (19)
Maarten 2022-09-17 21:45:37

Hoi Rutger,
Ik heb tartelettes gemaakt en gevuld met lemoncurd ( ik heb jou recept gebruikt met een twist, het sap van een sinaasappel en de rasp toegevoegd) en het recept voor Italiaanse merengue voor de topping.
Ik heb het blik van de cupcakes inderdaad omgedraaid en bij mij kwamen ze heel goed los, eerst ingevet met een klein beetje olijfolie en daarna met het deeg erover 10 minuten in de vriezer voor ik ze afbakte. Super leuk resultaat!

Beantwoorden
MA
Annemieke 2021-11-17 14:29:44

Hoewel ik de vorm goed had ingevet en het deeg goed had gekoeld kwamen de tartelettes helaas niet heel uit de vorm. Wat kan ik doen om te zorgen dat ze makkelijk loskomen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-25 15:10:42

Iets anders dan die twee kan ik niet bedenken.

Beantwoorden
Desiree 2022-01-15 07:19:30

Heb jij inmiddels al een manier kunnen vinden? Ik liep gister tegen hetzelfde aan ...Ik heb ze allemaal stuk nu. Binnenkort maar een nieuwe poging.

Beantwoorden
DE
Petra 2022-07-28 08:37:41

Na het invetten 2 repen bakpapier er gekruist inleggen, zodat ze boven de vorm uitsteken. Trek je de tartelettes er heel makkelijk uit.

Beantwoorden
PE
Willeke 2022-06-28 21:51:48

Bij mij hielp het om ze eerst een slag te draaien voor ik ze optilde. (Ik heb de vorm op z´n kop gelegd)

Beantwoorden
WI
anne 2021-11-17 09:36:21

Ik mis een printvriendelijk versie? Als ik nu op de printknop druk, drukt hij hele websitepagina's af...

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-25 15:20:12

Dank voor je feedback, dat staat op onze lijst, maar is helaas lastig op te lossen.

Beantwoorden
Ivonne 2021-11-06 10:17:37

Hallo Rutger,
Is Zeeuwse bloem ook geschikt hiervoor? En vervang ik dan alle bloem voor Zeeuwse bloem?

Beantwoorden
IV
Rutger 2021-11-10 08:15:53

Als je enkel Zeeuwse bloem gebruikt wordt de bodem wel heel bros en daardoor lastiger eetbaar. Je zou een gedeelte van de bloem kunnen vervangen door Zeeuwse bloem, maar meer dan de helft zou ik niet doen.

Beantwoorden
Emily 2021-07-09 21:37:07

Hallo,
Onlangs de tartelettes met gele room en aardbeien met een cupcakevorm (in de vormpjes) gemaakt. Ze waren heerlijk! In het recept stond dat het deeg uitgestoken moet worden met bijvoorbeeld een glas van ca.8cm doorsnede. Dat was aan de kleine kant vind ik. De opstaande rand wordt hiermee net wat aan de lage kant om de tartelettes goed te kunnen vullen. Morgen ga ik ze weer bakken en ga nu voor een grotere diameter. O, en ik zou er 2 p.p. rekenen, ze zijn vrij klein en omdat ze zo lekker zijn, wilde iedereen die ze koos, een tweede!

Beantwoorden
EM
Yvonne 2021-06-26 12:33:51

Waarom is dit recept anders dan het recept wat staat in de bakbijbel?

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-06-27 12:39:12

In de loop van de jaren heb ik mijn tartelettedeeg iets verandert. Beide zijn goed, alleen werkt deze net iets fijner.

Beantwoorden
Tine 2021-05-24 11:33:48

Hallo Rutger, ik ben heel erg blij met je recepten en tips. Ik gebruik ze vaak maar consulteer ze áltijd. Ik heb echter nog een technische vraag die ik nergens goed beantwoord vind. Ik wil mijn kruimeldeeg-bodems voor quiche blind voorbakken, enkele dagen voor ik ze afbak. Hoe lang van tevoren kan dat, denk je, en hoe vewaar ik ze dan best? Dank alvast voor je reactie!
Tine

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-05-31 10:43:47

Hoi. dat vind ik lastig om te zeggen. In de diepvries kun je ze het makkelijkst en het langste bewaren.

Beantwoorden
N 2021-02-06 15:35:24

Als ik ze in de oven doe valt de bodem uit elkaar hoe kan dit

Beantwoorden
N
Rutger 2021-02-08 11:51:22

Heb je het deeg goed genoeg gekoeld tussendoor?

Beantwoorden
Cindy 2021-02-04 11:39:29

Hoeveel tartelletes kun je maken met dit recept? Ik wil ze graag gebruiken voor de tiramisu variant. Met die tiramisuvulling kun je 15-20 tartelletes vullen las ik.

Beantwoorden
CI
Rutger 2021-02-08 12:04:22

Hoi. Ik heb ze helaas niet geteld, dus dat antwoord moet ik je even schuldig blijven.

Beantwoorden
roger 2020-09-22 08:28:36

Hallo Rutger,

Heb voor een feestje verschillende kleine taartjes gemaakt; de met frambozenconfituur en chantillyroom gevulde tartelettes uit de cupcakevorm waren een enorm succes. Bedankt voor de fantastiche tip

Groeten

Roger

Beantwoorden
RO
Dominique 2020-08-27 22:42:18

Hoi Rutger,
Zou je ook chocolade tarteletbodempjes kunnen maken door een klein deel van de bloem te vervangen door cacaopoeder?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-08-31 09:00:42

Dat kan prima! Vervang dan 15-25 gram van de bloem door eenzelfde hoeveelheid cacaopoeder.

Beantwoorden
Emilie Pauw 2020-07-28 14:23:13

Hoi Rutger,
Kan je mij misschien uitleggen wat het verschil tussen deeg voor tartelettes en sloffendeeg is?

Alvast bedankt!
Emilie

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-02 10:10:46

Beide degen hebben een andere samenstelling. Sloffendeeg bevat ook bakpoeder waardoor het meer rijst en iets zacht blijft. Tartelettedeeg bakt knapperig.

Beantwoorden
Manouk 2020-07-22 18:23:51

Hoi Rutger,
Kan ik ze ook op of in een siliconen muffin vorm bakken? Hoor het graag. Dankje!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-02 10:18:21

Dat kan prima.

Beantwoorden
de Wit 2020-05-04 20:06:54

ivm allergie kan het ook zonder amandelmeel en moet ik het dan voor gewoon meel vervangen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2020-05-06 13:19:12

Je kunt het amandelmeel door bloem vervangen.

Beantwoorden
Gerdien 2020-04-24 09:13:23

Kan je ze na het bakken ook invriezen zodat je ze al eerder kunt maken?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-04-29 10:53:21

De gebakken bodempjes (zonder vulling) kun je luchtdicht verpakt invriezen. Maar ook op kamertemperatuur zijn ze luchtdicht verpakt lang houdbaar.

Beantwoorden
Anna 2020-03-31 08:31:56

Ik kon geen witte bloem meer krijgen in de supermarkt, kun je het vervangen door patentbloem? En wat is het verschil?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-03 11:27:26

Dat kan prima. Patentbloem bevat net iets meer eiwitten, waardoor het vooral voor brood goed geschikt is. maar je kunt het ook prima voor deze tartelettes gebruiken.

Beantwoorden
José 2020-03-15 23:34:35

Hoi Rutger,
Kan ik ook mijn sloffenringetjes gebruiken om "tartelettes" te bakken?
Dank je

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-03-16 09:15:33

Dat kan zeker, deze kun je dan net zo gebruiken als gewone tarteletteringen.

Beantwoorden
José 2020-03-18 11:32:36

Dank he wel!!

Beantwoorden
JO
Esther 2020-03-15 16:16:31

Wat een goed idee!!
Ik lees niets over invetten van de vormen; is dat niet nodig? Ik ben zo bang dat ze alsnog niet goed en in 1 keer uit/van de vorm komen.... zou zonde zijn!

Beantwoorden
ES
Esther 2020-03-15 16:18:18

Oeps....niet goed gelezen....sorry!!

Beantwoorden
ES
Pascale 2020-03-15 09:53:14

Je moet ze dus niet blind bakken?
Alvast bedankt voor de tip!

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-03-16 09:16:53

Je hoeft ze inderdaad niet blind te bakken.

Beantwoorden