- Voor de limoenvulling
- 2 gelatineblaadjes (4 gr)
- 1 limoen, rasp
- 5 limoenen, sap
- 155 gr fijne suiker
- 2 eieren
- 175 gr boter
- Voor het deeg
- 120 gr bloem
- 50 gr poedersuiker
- 20 gr amandelmeel
- mespunt zout
- 75 gr boter, koud
- 1 el ei, losgeklopt
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 limoen, rasp
Deze kleine taartjes met limoen zijn onweerstaanbaar lekker! De knapperige deegbodem en de frisse en volle limoencrème vormen samen een geweldig mini-taartje! Het recept voor dit kleine taartje is afkomstig uit het boek Kleine taartjes dat geschreven is door Meike Schaling van Petit gâteau in Amsterdam. Samen met een aantal mede-bloggers was ik uitgenodigd bij Petit gâteau om zelf een lading kleine taartjes te komen bakken. Superleuk!
Als je de winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam binnenloopt word je gelijk verwelkomd door de lange vitrine met tientallen verschillende soorten kleine taartjes. De één ziet er nog lekkerder en schattiger uit dan de andere. Echt heel uitnodigend. Meike, de eigenaresse, vertelt vol trots over de verschillende soorten taartjes en het ambacht waarmee ze in deze bakkerij worden gemaakt. Het is allemaal handwerk met pure en eerlijk ingrediënten en dat proef je zeker terug in de taartjes.
Na een kop koffie en wat uitleg gingen we zelf aan de bak. Natuurlijk begonnen we met het deeg, dat de basis vormt voor alle kleine taartjes. In het deeg gaat naast bloem ook een beetje amandelmeel, dat het een fijne smaak en textuur geeft en voor extra stevigheid zorgt tijdens het bakken. Mede daardoor kunnen de taartjes ook blind gebakken worden zonder blindbakvulling. Heel handig. Meike geeft ons wat tips over hoe we de vormpjes het beste kunnen bekleden en hoe ze het mooiste bakken. Al deze tips vind je ook in stap-voor-stap foto’s in het boek.
Daarna zijn de vullingen aan de beurt. We maken onder andere banketbakkersroom waar later vers fruit op komt, een heerlijke chocoladecrème (die komt binnenkort online), karamel-notenvulling, gekaramellisseerde witte chocolade en deze limoencrème. Het wonderlijke van deze crème is dat hij, ondanks dat er eieren in gaan en geen zetmeel, gewoon gekookt moet worden. Dit in tegenstelling tot de meeste crèmes die juist niet mogen koken omdat je dan roerei krijgt. Het komt door de verhoudingen in deze crème dat het wel goed gaat. Eén ding is zeker: deze limoencrème is echt heerlijk!
Met een doos vol kleine taartjes en het prachtige boek sloten we de middag af. Als je fan bent van tartelettes is dit boek echt een must-have!
Bereiding: kleine limoen tartelettes
Maak de limoencrème een dag van tevoren. Week de gelatineblaadjes in koud water en laat ze vervolgens uitlekken. Meet 125 gram limoensap en breng dit samen met 65 gram van de fijne suiker aan de kook. Klop de eieren met de overige suiker los, giet het warme limoensap bij de eieren en meng alles goed. Giet het mengsel terug in de pan en breng de crème op laag vuur aan de kook. Kook het 5 minuten onder voortdurend roeren, om te voorkomen dat de crème aanbrandt.
Haal de crème van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer daarna de gelatine erdoor. Snijd de boter in stukjes en giet de warme crème erbij. Voeg ook de limoenrasp toe. Meng alles met de staafmixer tot een glad geheel en laat de crème 1 nacht afgedekt met plasticfolie opstijven in de koelkast. Als je wilt dat de crème iets groener wordt (limoensap is van zichzelf niet groen) kun je een héél klein beetje groene kleurstof toevoegen. Doe dit echt heel voorzichtig, het wordt al snel te groen.
Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zo lang tot er een kruimelig deeg ontstaat. Doe er een eetlepel ei bij en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is kun je nog wat extra bloem toevoegen, is het te droog, voeg dan nog een heel klein beetje ei toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om kleine tarteletteringen met een doorsnede van 6 centimeter te bekleden. Bekleed de ringen met het deeg en druk dit goed door tot helemaal onderaan. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant netjes af en prik met een vorm een aantal gaatjes in de bodem. Zet de bekleedde tarteletteringen een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bak de tartelettebodempjes 12-17 minuten tot ze goudbruin zijn.
Klop de limoencrème met de mixer los en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 millimeter. Vul de tartelettebodems met crème en garneer ze met de extra limoenrasp.
Nieuwsgierig geworden naar Kleine Taartjes? Kijk hier voor meer informatie!





















