Ingrediëntenlijst
  • Voor de limoenvulling
  • 2 gelatineblaadjes (4 gr)
  • 1 limoen, rasp
  • 5 limoenen, sap
  • 155 gr fijne suiker
  • 2 eieren
  • 175 gr boter
  • Voor het deeg
  • 120 gr bloem
  • 50 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gr boter, koud
  • 1 el ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 limoen, rasp

Deze kleine taartjes met limoen zijn onweerstaanbaar lekker! De knapperige deegbodem en de frisse en volle limoencrème vormen samen een geweldig mini-taartje! Het recept voor dit kleine taartje is afkomstig uit het boek Kleine taartjes dat geschreven is door Meike Schaling van Petit gâteau in Amsterdam. Samen met een aantal mede-bloggers was ik uitgenodigd bij Petit gâteau om zelf een lading kleine taartjes te komen bakken. Superleuk!

Als je de winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam binnenloopt word je gelijk verwelkomd door de lange vitrine met tientallen verschillende soorten kleine taartjes. De één ziet er nog lekkerder en schattiger uit dan de andere. Echt heel uitnodigend. Meike, de eigenaresse, vertelt vol trots over de verschillende soorten taartjes en het ambacht waarmee ze in deze bakkerij worden gemaakt. Het is allemaal handwerk met pure en eerlijk ingrediënten en dat proef je zeker terug in de taartjes.

Na een kop koffie en wat uitleg gingen we zelf aan de bak. Natuurlijk begonnen we met het deeg, dat de basis vormt voor alle kleine taartjes. In het deeg gaat naast bloem ook een beetje amandelmeel, dat het een fijne smaak en textuur geeft en voor extra stevigheid zorgt tijdens het bakken. Mede daardoor kunnen de taartjes ook blind gebakken worden zonder blindbakvulling. Heel handig. Meike geeft ons wat tips over hoe we de vormpjes het beste kunnen bekleden en hoe ze het mooiste bakken. Al deze tips vind je ook in stap-voor-stap foto’s in het boek.

petit gateau

Daarna zijn de vullingen aan de beurt. We maken onder andere banketbakkersroom waar later vers fruit op komt, een heerlijke chocoladecrème (die komt binnenkort online), karamel-notenvulling, gekaramellisseerde witte chocolade en deze limoencrème. Het wonderlijke van deze crème is dat hij, ondanks dat er eieren in gaan en geen zetmeel, gewoon gekookt moet worden. Dit in tegenstelling tot de meeste crèmes die juist niet mogen koken omdat je dan roerei krijgt. Het komt door de verhoudingen in deze crème dat het wel goed gaat. Eén ding is zeker: deze limoencrème is echt heerlijk!

Met een doos vol kleine taartjes en het prachtige boek sloten we de middag af. Als je fan bent van tartelettes is dit boek echt een must-have!

kleine taartjes

Bereiding: kleine limoen tartelettes

Maak de limoencrème een dag van tevoren. Week de gelatineblaadjes in koud water en laat ze vervolgens uitlekken. Meet 125 gram limoensap en breng dit samen met 65 gram van de fijne suiker aan de kook. Klop de eieren met de overige suiker los, giet het warme limoensap bij de eieren en meng alles goed. Giet het mengsel terug in de pan en breng de crème op laag vuur aan de kook. Kook het 5 minuten onder voortdurend roeren, om te voorkomen dat de crème aanbrandt.

Haal de crème van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer daarna de gelatine erdoor. Snijd de boter in stukjes en giet de warme crème erbij. Voeg ook de limoenrasp toe. Meng alles met de staafmixer tot een glad geheel en laat de crème 1 nacht afgedekt met plasticfolie opstijven in de koelkast. Als je wilt dat de crème iets groener wordt (limoensap is van zichzelf niet groen) kun je een héél klein beetje groene kleurstof toevoegen. Doe dit echt heel voorzichtig, het wordt al snel te groen.

Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zo lang tot er een kruimelig deeg ontstaat. Doe er een eetlepel ei bij en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is kun je nog wat extra bloem toevoegen, is het te droog, voeg dan nog een heel klein beetje ei toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om kleine tarteletteringen met een doorsnede van 6 centimeter te bekleden. Bekleed de ringen met het deeg en druk dit goed door tot helemaal onderaan. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant netjes af en prik met een vorm een aantal gaatjes in de bodem. Zet de bekleedde tarteletteringen een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bak de tartelettebodempjes 12-17 minuten tot ze goudbruin zijn.

Klop de limoencrème met de mixer los en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 millimeter. Vul de tartelettebodems met crème en garneer ze met de extra limoenrasp.

Nieuwsgierig geworden naar Kleine Taartjes? Kijk hier voor meer informatie!

kleine taartjes

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Arianne 2018-10-07 11:04:25

Kun je de limoencreme op dezelfde manier maken als de chococreme? Ik vind die hoeveelheid boter namelijk echt niet lekker.

Beantwoorden
AR
Rutger 2018-10-07 17:39:56

De boter is wel nodig voor de structuur van de crème. Bij de chocolade heb je de room en chocolade die voor een mooie structuur zorgen, hier is de boter daar mede verantwoordelijk voor.

Beantwoorden
Ingrid 2018-08-24 12:39:57

Hoi Rutger,
Deze taartjes zijn schandalig lekker, ik heb ze laatst gegeten in de foodhallen in Amsterdam.
Helaas konden we er geen mee naar huis nemen want in de winkel waren ze al op.
Nu wil ik ze zelf bakken maar ik heb die ringen niet kan het ook in een cupcake tray?
Voor hoeveel taartjes is dit recept?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-09-16 13:51:36

Met dit recept maak je 12 taartjes. Als je ze in een cupcakevorm maakt kun je er denk ik wat meer maken, om dat ze dan iets kleiner uitvallen.

Beantwoorden
Ingrid 2018-09-17 12:43:52

Dank je wel.
Ik heb inmiddels ringen gekocht dus kan ik het maken zoals het is bedoeld.

Beantwoorden
IN
Marjon 2018-08-24 12:07:22

Hoi, voor hoeveel taartjes is dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-16 13:51:59

Voor 12 kleine taartjes.

Beantwoorden
Esther 2018-08-21 09:54:59

Hoi Rutger,

Zou ik de limoencreme die ik overheb kunnen invriezen?

Groetjes,
Esther

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-08-23 08:22:47

Dat denk ik wel, maar ik heb het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Claudia 2018-08-09 18:34:28

Hallo Rutger,

Waar heb jij de ringen gehaald?
Ik kan ze nergens vinden.

Beantwoorden
CL
Rutger 2018-08-13 00:02:25

Je kunt ze volgens mij bij Petit gateau zelf kopen, maar ik heb ze via een franse webshop: https://www.meilleurduchef.com/.

Beantwoorden
Carla 2018-08-09 12:14:39

Fijn dat je vermeldt dat je ze kunt bakken zonder blindbakvulling want dat staat volgens mij niet in het boek. Heb staan frutten in die kleine vormpjes met blindbakvulling. Geen succes. Ga nu weer voor nieuwe poging.

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-08-13 00:04:10

Dat is het fijne van de taartjes ja! En volgens mij staat het er wel in, het is in elk geval erg makkelijk!

Beantwoorden
Sjobo 2018-08-09 08:59:42

De taartringen zijn ook bij Petit Gateau te bestellen hoor!

Beantwoorden
SJ
Marjan 2018-08-08 22:19:58

Heb het boek besteld maar kan nergens de tarteletteringen vinden van 6 cm doorsnee

Beantwoorden
MA
Marja 2018-08-09 05:57:38

Hoi,
Heb je al bij Bouwhuis gekeken? Die heeft vaak wel zulke dingen. Suc6 met je speurtocht! Ik heb ze ook niet, maar wel andere kleine ronde vormpjes en die gebruik ik.

Beantwoorden
MA
Sonia 2018-08-09 14:54:30

Marjan, jij mag de tarteletteringen via Petit Gateau bestelllen, staat zo in het boek. Groet

Beantwoorden
SO
Marja 2018-08-08 14:36:19

Hoi Rutger,
Ik heb een vraagje....kan ik het deeg ook in de foodprocessor maken? Met pulse bijvoorbeeld. Kneden is voor mij niet echt een optie. Door een zenuwaandoening heb ik er simpel de kracht niet voor. Mijn armen en handen krijgen het gewoon niet voor elkaar. Als dat zou kunnen, met de foodprocessor, dan gaan ze gelijk op mijn to do lijstje! Ik lust erg graag zure dingen, dus limoencreme of curd komt precies in mijn straatje! Alvast bedankt voor het lezen van mijn vraag.
Tot de volgende keer en geniet van het wat minder warme weer! Nog veel bakplezier gewenst.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Sonia 2018-08-09 14:52:59

Hoi, Marja, ik maak deze taartjes altijd met de foodprocessor, geen probleem!

Groet,

Sonia

Beantwoorden
SO
Marja 2018-08-09 19:22:03

Fijn! Dan kan ik ze ook maken. Bedankt voor de info Sonia, je hebt me erg blij gemaakt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-13 00:06:10

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Marja 2018-08-18 14:09:18

Hoi Rutger,
Bedankt voor het beantwoorden! Fijn dat het kan, dan kan ik ze ook maken. Die paar keertjes kneden om er een mooi plat stuk van te maken, dat lukt me nog net. Dus helemaal goed. Ik ben er erg blij mee. Ik eet graag limoen en citroen, eigenlijk alle zure dingen. Als ik komkommers in het zuur zet en de pot is leeg, dan zit er meestal een restje azijn in. Dan drink ik het laatste beetje azijn zo op....lekker! En ik gebruik nooit suiker in de azijn als ik iets in het zuur zet! Zo veel hou ik dus van zuur! ??????
Een hartelijke groet en nog een heel fijn weekend verder,
Marja???????

Beantwoorden
MA
Lionne 2018-08-08 11:12:10

Ziet er heerlijk uit. En nu wil ik naar die winkel. Jammer dat het 160km rijden is, anders ging ik nu!

Beantwoorden
LI