- Voor de limoenvulling
- 2 gelatineblaadjes (4 gr)
- 1 limoen, rasp
- 5 limoenen, sap
- 155 gr fijne suiker
- 2 eieren
- 175 gr boter
- Voor het deeg
- 120 gr bloem
- 50 gr poedersuiker
- 20 gr amandelmeel
- mespunt zout
- 75 gr boter, koud
- 1 el ei, losgeklopt
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 limoen, rasp
Deze kleine taartjes met limoen zijn onweerstaanbaar lekker! De knapperige deegbodem en de frisse en volle limoencrème vormen samen een geweldig mini-taartje! Het recept voor dit kleine taartje is afkomstig uit het boek Kleine taartjes dat geschreven is door Meike Schaling van Petit gâteau in Amsterdam. Samen met een aantal mede-bloggers was ik uitgenodigd bij Petit gâteau om zelf een lading kleine taartjes te komen bakken. Superleuk!
Als je de winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam binnenloopt word je gelijk verwelkomd door de lange vitrine met tientallen verschillende soorten kleine taartjes. De één ziet er nog lekkerder en schattiger uit dan de andere. Echt heel uitnodigend. Meike, de eigenaresse, vertelt vol trots over de verschillende soorten taartjes en het ambacht waarmee ze in deze bakkerij worden gemaakt. Het is allemaal handwerk met pure en eerlijk ingrediënten en dat proef je zeker terug in de taartjes.
Na een kop koffie en wat uitleg gingen we zelf aan de bak. Natuurlijk begonnen we met het deeg, dat de basis vormt voor alle kleine taartjes. In het deeg gaat naast bloem ook een beetje amandelmeel, dat het een fijne smaak en textuur geeft en voor extra stevigheid zorgt tijdens het bakken. Mede daardoor kunnen de taartjes ook blind gebakken worden zonder blindbakvulling. Heel handig. Meike geeft ons wat tips over hoe we de vormpjes het beste kunnen bekleden en hoe ze het mooiste bakken. Al deze tips vind je ook in stap-voor-stap foto’s in het boek.
Daarna zijn de vullingen aan de beurt. We maken onder andere banketbakkersroom waar later vers fruit op komt, een heerlijke chocoladecrème (die komt binnenkort online), karamel-notenvulling, gekaramellisseerde witte chocolade en deze limoencrème. Het wonderlijke van deze crème is dat hij, ondanks dat er eieren in gaan en geen zetmeel, gewoon gekookt moet worden. Dit in tegenstelling tot de meeste crèmes die juist niet mogen koken omdat je dan roerei krijgt. Het komt door de verhoudingen in deze crème dat het wel goed gaat. Eén ding is zeker: deze limoencrème is echt heerlijk!
Met een doos vol kleine taartjes en het prachtige boek sloten we de middag af. Als je fan bent van tartelettes is dit boek echt een must-have!
Bereiding: kleine limoen tartelettes
Maak de limoencrème een dag van tevoren. Week de gelatineblaadjes in koud water en laat ze vervolgens uitlekken. Meet 125 gram limoensap en breng dit samen met 65 gram van de fijne suiker aan de kook. Klop de eieren met de overige suiker los, giet het warme limoensap bij de eieren en meng alles goed. Giet het mengsel terug in de pan en breng de crème op laag vuur aan de kook. Kook het 5 minuten onder voortdurend roeren, om te voorkomen dat de crème aanbrandt.
Haal de crème van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer daarna de gelatine erdoor. Snijd de boter in stukjes en giet de warme crème erbij. Voeg ook de limoenrasp toe. Meng alles met de staafmixer tot een glad geheel en laat de crème 1 nacht afgedekt met plasticfolie opstijven in de koelkast. Als je wilt dat de crème iets groener wordt (limoensap is van zichzelf niet groen) kun je een héél klein beetje groene kleurstof toevoegen. Doe dit echt heel voorzichtig, het wordt al snel te groen.
Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zo lang tot er een kruimelig deeg ontstaat. Doe er een eetlepel ei bij en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is kun je nog wat extra bloem toevoegen, is het te droog, voeg dan nog een heel klein beetje ei toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om kleine tarteletteringen met een doorsnede van 6 centimeter te bekleden. Bekleed de ringen met het deeg en druk dit goed door tot helemaal onderaan. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant netjes af en prik met een vorm een aantal gaatjes in de bodem. Zet de bekleedde tarteletteringen een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bak de tartelettebodempjes 12-17 minuten tot ze goudbruin zijn.
Klop de limoencrème met de mixer los en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 millimeter. Vul de tartelettebodems met crème en garneer ze met de extra limoenrasp.
Nieuwsgierig geworden naar Kleine Taartjes? Kijk hier voor meer informatie!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er heerlijk uit. En nu wil ik naar die winkel. Jammer dat het 160km rijden is, anders ging ik nu!
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik heb een vraagje....kan ik het deeg ook in de foodprocessor maken? Met pulse bijvoorbeeld. Kneden is voor mij niet echt een optie. Door een zenuwaandoening heb ik er simpel de kracht niet voor. Mijn armen en handen krijgen het gewoon niet voor elkaar. Als dat zou kunnen, met de foodprocessor, dan gaan ze gelijk op mijn to do lijstje! Ik lust erg graag zure dingen, dus limoencreme of curd komt precies in mijn straatje! Alvast bedankt voor het lezen van mijn vraag.
Tot de volgende keer en geniet van het wat minder warme weer! Nog veel bakplezier gewenst.
Een hartelijke groet,
Marja

Heb het boek besteld maar kan nergens de tarteletteringen vinden van 6 cm doorsnee
BeantwoordenMarjan, jij mag de tarteletteringen via Petit Gateau bestelllen, staat zo in het boek. Groet
BeantwoordenHoi,
Heb je al bij Bouwhuis gekeken? Die heeft vaak wel zulke dingen. Suc6 met je speurtocht! Ik heb ze ook niet, maar wel andere kleine ronde vormpjes en die gebruik ik.
Fijn dat je vermeldt dat je ze kunt bakken zonder blindbakvulling want dat staat volgens mij niet in het boek. Heb staan frutten in die kleine vormpjes met blindbakvulling. Geen succes. Ga nu weer voor nieuwe poging.
BeantwoordenDat is het fijne van de taartjes ja! En volgens mij staat het er wel in, het is in elk geval erg makkelijk!
Beantwoorden
Je kunt ze volgens mij bij Petit gateau zelf kopen, maar ik heb ze via een franse webshop: https://www.meilleurduchef.com/.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Deze taartjes zijn schandalig lekker, ik heb ze laatst gegeten in de foodhallen in Amsterdam.
Helaas konden we er geen mee naar huis nemen want in de winkel waren ze al op.
Nu wil ik ze zelf bakken maar ik heb die ringen niet kan het ook in een cupcake tray?
Voor hoeveel taartjes is dit recept?
Met dit recept maak je 12 taartjes. Als je ze in een cupcakevorm maakt kun je er denk ik wat meer maken, om dat ze dan iets kleiner uitvallen.
Beantwoorden
Ik heb ze zojuist in een cupcakevorm gebakken, dit recept geeft dan ca 21 bodempje.
BeantwoordenMaar een cupcakevorm is toch ook 6 cm? Bij mij wel. Ik haalde er gister 12 uit en hield een kleine beetje over. Ik heb de rondjes 3 mm dik.
BeantwoordenDank je wel.
Ik heb inmiddels ringen gekocht dus kan ik het maken zoals het is bedoeld.
Kun je de limoencreme op dezelfde manier maken als de chococreme? Ik vind die hoeveelheid boter namelijk echt niet lekker.
BeantwoordenDe boter is wel nodig voor de structuur van de crème. Bij de chocolade heb je de room en chocolade die voor een mooie structuur zorgen, hier is de boter daar mede verantwoordelijk voor.
Beantwoorden
Ik heb de bodempjes zojuist een in een cupcake bakvorm gebakken omdat ik geen bakringen had. Ging prima! Afkoelen en dan in de vriezer tot de kerst. Scheelt weer stress de dag ervoor.
Blijf zulke leuke recepten voor plaatsen. Dan heb ik continue inspiratie!
BeantwoordenHoi Rutger
Kan je het ook zonder dat amandelmeel maken want ik kan het nergens vinden en zou je het ook in een sloffenbodem vorm maken?
Groetjes Mary-Ann
Het amandelmeel is in dit deeg wel echt een goed toevoeging, voor zowel smaak als textuur. Je vindt het in de grotere supermarkten, bij de notenboer en je kunt het zelf maken door amandelen (of amandelschaafsel) fijn te haken. Je zou een bodem in een sloffenvorm kunnen maken, in dat geval krijg je een soort langwerpige taartvorm.
Beantwoorden
Je kunt er ook agar agar voor gebruiken. In een artikel zal ik daar binnenkort op terug komen.
Beantwoorden
Hallo Rutger zou ik de creme ook met een likeur kunnen maken ? Dus de limoensap vervangen door een likeur alcohol?
BeantwoordenHoi! dat durf ik je zien te zeggen, maar je kunt het zeker proberen!
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Zou ik in plaats van limoensap ook weivan yoghurt kunnen gebruiken? Alvast bedankt!
Charon
BeantwoordenIk heb een dubbele hoeveelheid limoencreme gemaakt en is de volgende ochtend al enorm compact. Ik heb het pas in de avond nodig. Dus volgens mij stijgt het dan nog verder door. Komt dat goed met de mixer of zal ik het toch opnieuw maken? Ik merk dat vaker als ik de hoeveelheid verdubbel, er toch teveel gelatine in zit..
BeantwoordenHoi! Doordat je de limoencrème nog los gaat kloppen wordt deze luchtiger en minder compact.
Beantwoorden
Hoi
Ik vraag me af ...bij de creme te maken... dus je hebt de warme massa (waar gelatine bij gedaan is) en dan voeg je stukjes boter toe ...deze smelt dus of ....?
En dan met staafmixer?
Hoi Rutger,
Kun je de eenmaal gebakken bodempjes goed invriezen, of wordt dit minder lekker?
Het kan wel, maar ze gaan wel iets van hun knapperigheid verliezen. Versgebakken zijn ze toch echt het lekkerste!
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik heb de taartjes op de buitenkant van een muffinvorm gebakken. Tijdens bet bakken zijn er scheurtjes in het deeg gekomen. Weet jij hoe dit kan?
Het kan helpen om de vorm met het deeg de volgende keer wat langer te koelen, of zelfs even in de vriezer te zetten.
Beantwoorden
komt dit niet omdat ze op de buitenkant zijn gebakken dus eigenlijk een omgekleed bakvorm als ik het goed begrijp. lijkt mij wel wat makkelijker werken
BeantwoordenHoe lang kan ik dit van te voren maken? Worden de tartelettes niet zacht door de vulling?
BeantwoordenDe tartelettes kun je prima enkele dagen eerder bakken en ongevuld en luchtdicht verpakt bewaren op kamertemperatuur. De vulling kun je maximaal 2-3 dagen eerder maken en in de koelkast bewaren. Vul de taartjes bij voorkeur kort van te voren, als je ze eerder vult wordt de bodem inderdaad wat zachter.
Beantwoorden
De doos op de foto ziet er perfect uit voor 9 kleine taartjes van 6 cm doorsnee. Welke doos is dit en waar kan ik die vinden? Bedankt alvast!
BeantwoordenIk weet iet waar je deze specifieke doos kunt vinden, maar op Baktotaal.com vind je veel verschillende taartdozen.
Beantwoorden
Hoi! Kan je het deeg ook een hele nacht in de koelkast laten liggen voor het bakken?
BeantwoordenIk heb de vormpjes vandaag gevuld. Ik maakte limoen en sinaasappelcreme. Die met limoen is echt gifgroene geworden.Iets teveel kleurstof haha. Ik vind hem wel overheersend. Die met sinaasappel is veel zachter van smaak. Nu heb ik nog veel limoencreme over. Kan ik dit invriezen? En heb je misschien nog een tip om hem mee te combineren in een taartje zodat de smaak wat wordt afgevlakt?
BeantwoordenHoi. Je kunt de crème volgens mij wel invriezen. Je kunt de crème garneren met Italiaanse meringue, dat maakt 'm wat zoeter.
Beantwoorden
hoe lang kan je de limoen creme bewaren in de koelkast??
BeantwoordenPrachtige website met heerlijke recepten.
Ik bak regelmatig tartelettes, maar voor mensen die glutenvrij moeten eten is de bloem ellende.
Kan ik deze door iets anders vervangen of alles met amandelmeel maken?
Alvast bedankt voor de tip.
Mvg Karin
