Ingrediëntenlijst
  • Voor de macarons
  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr poedersuiker
  • kleurstof, liefst in poedervorm
  • 150 gr eiwit
  • 55 ml water
  • 200 gr suiker
  • snuf zout

Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat wordt iedereen blij! Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je zelf macarons bakt hoef je er niet meer voor naar Parijs, maar bak je de lekkerste gewoon zelf thuis. Het is een vrij delicaat koekje dat wellicht niet gelijk de eerste keer lukt. Geef niet te snel op, dat heb ik ook niet gedaan toen ik er mee begon. Na een paar keer oefenen en met de handige stappen hieronder gaat het je zeker lukken! Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is het handig om het macaron recept met z’n tweeën te maken. De recepten voor lekkere macaronvullingen vind je hier!

Wil je nog meer macaronrecepten, voor onder andere karamel macarons, chocolade macarons en macarons met rood fruit. Check dan hier mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 koekjesrecepten!

koekjesbijbel

Bereiding: Macarons bakken

Stap 1

Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof ende helft van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa.

macarons_bakken

Stap 2

Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

macarons_bakken

Stap 3

Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.

macarons_bakken

Stap 4

Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.

macarons_bakken

Stap 5

Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.

macarons_bakken

Stap 6

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaronschelpen van ongeveer 3½ centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen. Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken. Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar.

macarons_bakken

Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld.

Tip:Teken met behulp van een klein(borrel)glaasje rondjes op bakpapierals hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te kunnen spuiten.

Foto’s: Michiel Wichman

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (39)
Mette 2020-03-31 16:44:41

Hoi! Kan ik het recept ook halveren? Ik heb ooit gehoord dat je niet minder dan 75 gram eiwit kunt opkloppen, maar ik weet niet of dit juist is.

Beantwoorden
ME
Alina 2020-03-31 13:33:55

Hoi hoi, ik vroeg me af of je dezelfde temperaturen kan aanhouden als je de macarons bakt in een heteluchtoven?

Beantwoorden
AL
Evelien 2020-03-29 14:12:29

Net voor het eerst van mijn leven gemaakt, met chocolade (koekjesbijbel) en chocolade botercreme (Lorraine Pascal) als vulling. Top! Ik ben trots op het resultaat! Jammer dat ik geen foto kan uploaden.

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-03-30 10:30:38

Wat leuk! EN lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Thomas Koenders 2020-03-25 19:39:06

Wat een klote recept. Waarom zou je in godsnaam eerst de helft van het eiwit bij je droge ingrediënten gooien. Die moet je er later pas doorheen vouwen. Je kan t dan beter gebruiken als behang plaksel

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-03-30 10:43:37

Dat is nu eenmaal hoe het recept ooit bedacht is en wat de macarons maakt zoals ze zijn.

Beantwoorden
Estella 2020-03-24 00:34:09

Kun je ook rode bietenpoeder gebruiken voor de kleur?

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-03-30 10:50:03

Volgens mij moet dat kunnen, al heb ik het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Rogier 2020-03-16 14:41:34

Nou ja, ,euk recept maar ik moest inproveseren bij de crème, want ik had al inkopen gedaan nadat ik zag dat de crème een andere pagina was!

Beantwoorden
RO
Silke 2020-03-11 17:39:21

Hoi! Kan je ook een gewone handmixer gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-03-16 09:25:05

Zeker. Het is wel handig om dan de stap met de kokende suikersiroop samen met iemand te doen, anders kom je al snel handen te kort.

Beantwoorden
Dré 2020-01-05 12:51:51

Ik heb ook de gewoonte om na het spuiten met de bakplaat lichtjes te tikken.
Ook laat ik het ongeveer een uur staan vooraleer te bakken.

Beantwoorden
DR
rodyna 2020-04-01 19:28:30

doe niet zo dom baby

Beantwoorden
RO
Jelger spijkerboer 2019-12-31 08:10:16

Ha Rutger,
Dank voor het heldere recept. Ik maakte kleine macarons (3cm gespoten, uitlopend tot bijna 4), en dan blijkt 10 minuten bakken op 150 graden genoeg te zijn. Ik had de macarons de hele nacht laten drogen. Ze komen er perfect uit, geen scheur te bekennen.
Succes allemaal!

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-01-02 10:17:58

Wat goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Shiedie 2019-11-03 20:37:31

Hoi! Ik zie 150 gr eiwit staan. Hoeveel eieren zijn dit dan?

Beantwoorden
SH
Rutger 2019-11-04 09:03:52

Dat zijn ongeveer 5 eieren, maar voor macarons zou ik het wel echt afwegen.

Beantwoorden
Tessa 2019-12-23 12:01:34

ongeveer 5 eieren

Beantwoorden
TE
Macarpoepi 2019-09-27 14:41:15

Lekker ik heb ze uit Parijs

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-30 13:59:59

Die zijn vaak heerlijk! Geniet er van (als ze al niet op zijn inmiddels).

Beantwoorden
rodyna 2020-04-01 19:29:27

ja ja rare

Beantwoorden
RO
Vien 2019-06-14 19:27:33

Erg lekker, goed recept

Beantwoorden
VI
Els 2019-05-30 15:29:47

Hoi Rutger ,ik wil het toch ook eens proberen,jou recept is duidelijk alleen kan ik niet vinden of de oven op Hetelucht ,of boven en onder warmte moet ,en welke hoogte in het midden of net iets lager , vindt dat toch ook wel belangrijk, want ik vindt het opzich. Een moeilijk koekje maar wel Heel erg lekker.Ik hoor van je 🙋

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-06-02 20:39:34

Mijn voorkeur heeft altijd onder- en bovenwarmte en datgene dat gebakken wordt in het midden van de oven plaatsen.

Beantwoorden
Marion 2019-03-03 14:42:20

Gebruik je oude eiwitten? Soms blijven de macarons dof waar kan dat aan liggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-04 17:25:49

Zelf gebruik ik gewoon verse eiwitten. Waardoor de macarons dof worden weet ik niet. Wellicht door te heet bakken of door de kleurstof.

Beantwoorden
Marielle 2019-02-13 17:07:56

Hai Rutger,

ik kan niet ontdekken of je het amandel meel en de poedersuiker zeeft. klopt dit dat het in jouw recept niet hoeft?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-17 19:40:15

Dat hoeft inderdaad niet.

Beantwoorden
Carina 2019-02-09 16:33:35

Ik heb dit recept gebruikt voor de hart in heel holland bakt
Het hart is heel goed gelukt

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-02-11 10:37:52

Heel erg leuk om te horen!

Beantwoorden
Els 2019-02-05 21:49:46

Wat beschrijf je het duidelijk heel fijn ,hoop dat het nu eens gaat lukken .bedankt zal een foto plaatsen als ze gelukt zijn ,👍

Beantwoorden
EL
Bianca 2019-02-05 16:36:22

Kun je ook kleurstof gel gebruiken in plaats van poeder?

Beantwoorden
BI
Rutger 2019-02-11 10:43:38

Mijn ervaring is dat dit de macarons sneller laat scheuren tijdens het bakken. Ik zou dus echt voor poederkleurstof gaan.

Beantwoorden
Mimi 2020-03-17 11:51:30

Waar kan je die poeder kopen

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-03-23 10:42:36

Bijvoorbeeld bij bouwhuis.com

Beantwoorden
Greetje 2019-02-02 23:49:32

Leuk en lekker recept 👍

Beantwoorden
GR
Virgie Linssen 2019-02-01 20:49:58

Top recept!!! Heerlijk;)

Beantwoorden
VI
Anja 2019-02-01 19:57:35

Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Remco Berkhout 2019-02-01 19:39:00

Erg lekker! En makkelijk te maken met dit recept!

Beantwoorden
RE
Rutger 2019-02-03 09:31:54

Tof om te horen! :)

Beantwoorden
Marja 2019-02-01 19:30:56

Makkelijk om zelf te maken

Beantwoorden
MA
K verbon 2019-02-01 19:19:47

Super lekker!!

Beantwoorden
K
Wilma Hop 2019-02-01 19:15:04

Geweldig recept......;-)

Beantwoorden
WI
Chantal 2019-02-01 19:13:20

Super lekker, en het ziet er ooknog geweldig uit!

Beantwoorden
CH
Tvgoethem 2019-02-01 19:02:17

Ziet er allemaal goed uit we gaan het maken

Beantwoorden
TV
Jeannette 2019-02-01 19:00:34

Heerlijk! En duidelijke aanwijzingen!

Beantwoorden
JE
Natas 2019-02-01 18:12:31

Echt top recept!!

Beantwoorden
NA
Willemijn Peerenboom 2019-02-01 17:44:07

super duidelijk recept.

Beantwoorden
WI
Alexandra 2019-02-01 16:48:46

Super duidelijk, dank!

Beantwoorden
AL
Arjan Weenink 2019-02-01 14:46:38

Kan niet beter

Beantwoorden
AR
Marloes 2018-11-26 19:39:41

Hoi Rutger,

Hoeveel haal je uit dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-03 09:21:48

Met dit recept bak je zo'n 70 macaronschelpen, genoeg voor ongeveer 35 macarons dus.

Beantwoorden
Esther 2018-11-12 19:34:18

Dag Rutger,
ik lees dat je italiaans eiwitschuim gebruikt, en het toch een uur laat drogen. Nu heb ik ergens gelezen dat dat geen zin heeft bij de italiaanse manier van eiwitschuim maken, alleen bij de franse (eiwitten kloppen en langzaam suiker toevoegen. Klopt dit? Mijn italiaanse meringe lukt soms, en soms niet (blijft wat vloeibaar en vormt geen punten. ik denk dat ik altijd precies hetzelfde doet! Heb je tips? (ik laat het suikerwater tot 121 graden komen, dan wacht ik even tot het bubbelen gestopt is, en dan schenk ik het bij de eiwitten. Dank

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-11-19 14:46:59

Er zijn inderdaad mensen die Italiaanse meringue niet laten aandrogen. Toch krijg ik de mooiste macarons (met voetjes) als ik ze een uur laat drogen, vandaar dat ik daarvoor gekozen heb.

Beantwoorden
Peri 2018-10-30 20:50:07

Hallo!
Kan ik ipv normale eiwit ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken, zoja, moet ik dan ook de zelfde verhoudingen aanhouden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-11-04 15:55:23

Dat kan heel goed! Je kunt dan gewoon dezelfde verhoudingen aan houden.

Beantwoorden
willeke 2018-08-27 10:23:18

Bij het kloppen van de eiwitten, moet de keukenmachine op volle vaart? Of rustig laten draaien?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-16 13:43:20

Zelf zet ik de keukenmachine altijd redelijk hoog, dat gaat het beste.

Beantwoorden
Sandra 2018-05-26 19:15:10

Super, dat ga ik zeker (proberen te) maken. Welke vulling kan ik het beste gebruiken tussen de schelpen ? Alvast bedankt !

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-06-03 15:13:03

Verschillende recepten daarvoor komen binnenkort online. Ik Bakbijbel (en binnenkort ook in Koekjesbijbel) vind je heerlijke vullingen.

Beantwoorden
hilda 2018-04-16 10:40:11

Dank voor al Uw fantastische recepten. Ikzelf maak veel gebruik van Uw bakbijbel, zeer goed boek trouwens.

Heeft U er eens aan gedacht om de recepturen om te zetten in een thermomix versie ?

Zou een enorme hulp zijn voor de duizenden thermomix fanaten, zoals ik.

Nog veel succes toegewenst; Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-04-25 17:54:29

Hallo Hilda,
Dank voor het compliment. Ik heb daar nog niet eerder over gedacht, mede omdat ik er zelf geen heb en de doelgroep daar volgens mij nog iets te klein voor is. Ik probeer mijn recepten voor een zo groot mogelijk doelgroep toegankelijk te maken.

Beantwoorden
Janny wols 2018-04-15 12:59:11

Ik hou niet van amandelsmaak, dus amandelmeel. Kan ik dit ook met andere bloem maken?
De koekjes zijn zo leuk om te zien, maar nu de smaak nog.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-04-25 17:57:42

Helaas is het bij macarons wel echt nodig om amandelen te gebruiken. Ik zou dan op zoek gaan naar andere koekjes.

Beantwoorden
Francien Boeve 2019-12-11 12:35:30

Hallo Janny,

Ik heb een leuke tip voor je:
Schuimpjes in de vorm van macarons. Die kun je ook vullen met een creme naar keuze.

Succes, Francien

Beantwoorden
FR