Ingrediëntenlijst
  • Voor de macarons
  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr poedersuiker
  • kleurstof, liefst in poedervorm
  • 150 gr eiwit
  • 55 ml water
  • 200 gr suiker
  • snuf zout

Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat wordt iedereen blij! Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je zelf macarons bakt hoef je er niet meer voor naar Parijs, maar bak je de lekkerste gewoon zelf thuis. Het is een vrij delicaat koekje dat wellicht niet gelijk de eerste keer lukt. Geef niet te snel op, dat heb ik ook niet gedaan toen ik er mee begon. Na een paar keer oefenen en met de handige stappen hieronder gaat het je zeker lukken! Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is het handig om het macaron recept met z’n tweeën te maken. De recepten voor lekkere macaronvullingen komen binnenkort online!

Bereiding: Macarons bakken

Stap 1

Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof ende helft van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa.

macarons_bakken

Stap 2

Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

macarons_bakken

Stap 3

Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.

macarons_bakken

Stap 4

Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.

macarons_bakken

Stap 5

Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.

macarons_bakken

Stap 6

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaronschelpen van ongeveer 3½ centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen. Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken. Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar.

macarons_bakken

Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld.

Tip:Teken met behulp van een klein(borrel)glaasje rondjes op bakpapierals hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te kunnen spuiten.

Foto’s: Michiel Wichman

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Marloes 2018-11-26 19:39:41

Hoi Rutger,

Hoeveel haal je uit dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-03 09:21:48

Met dit recept bak je zo'n 70 macaronschelpen, genoeg voor ongeveer 35 macarons dus.

Beantwoorden
Esther 2018-11-12 19:34:18

Dag Rutger,
ik lees dat je italiaans eiwitschuim gebruikt, en het toch een uur laat drogen. Nu heb ik ergens gelezen dat dat geen zin heeft bij de italiaanse manier van eiwitschuim maken, alleen bij de franse (eiwitten kloppen en langzaam suiker toevoegen. Klopt dit? Mijn italiaanse meringe lukt soms, en soms niet (blijft wat vloeibaar en vormt geen punten. ik denk dat ik altijd precies hetzelfde doet! Heb je tips? (ik laat het suikerwater tot 121 graden komen, dan wacht ik even tot het bubbelen gestopt is, en dan schenk ik het bij de eiwitten. Dank

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-11-19 14:46:59

Er zijn inderdaad mensen die Italiaanse meringue niet laten aandrogen. Toch krijg ik de mooiste macarons (met voetjes) als ik ze een uur laat drogen, vandaar dat ik daarvoor gekozen heb.

Beantwoorden
Peri 2018-10-30 20:50:07

Hallo!
Kan ik ipv normale eiwit ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken, zoja, moet ik dan ook de zelfde verhoudingen aanhouden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-11-04 15:55:23

Dat kan heel goed! Je kunt dan gewoon dezelfde verhoudingen aan houden.

Beantwoorden
willeke 2018-08-27 10:23:18

Bij het kloppen van de eiwitten, moet de keukenmachine op volle vaart? Of rustig laten draaien?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-16 13:43:20

Zelf zet ik de keukenmachine altijd redelijk hoog, dat gaat het beste.

Beantwoorden
Sandra 2018-05-26 19:15:10

Super, dat ga ik zeker (proberen te) maken. Welke vulling kan ik het beste gebruiken tussen de schelpen ? Alvast bedankt !

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-06-03 15:13:03

Verschillende recepten daarvoor komen binnenkort online. Ik Bakbijbel (en binnenkort ook in Koekjesbijbel) vind je heerlijke vullingen.

Beantwoorden
hilda 2018-04-16 10:40:11

Dank voor al Uw fantastische recepten. Ikzelf maak veel gebruik van Uw bakbijbel, zeer goed boek trouwens.

Heeft U er eens aan gedacht om de recepturen om te zetten in een thermomix versie ?

Zou een enorme hulp zijn voor de duizenden thermomix fanaten, zoals ik.

Nog veel succes toegewenst; Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-04-25 17:54:29

Hallo Hilda,
Dank voor het compliment. Ik heb daar nog niet eerder over gedacht, mede omdat ik er zelf geen heb en de doelgroep daar volgens mij nog iets te klein voor is. Ik probeer mijn recepten voor een zo groot mogelijk doelgroep toegankelijk te maken.

Beantwoorden
Janny wols 2018-04-15 12:59:11

Ik hou niet van amandelsmaak, dus amandelmeel. Kan ik dit ook met andere bloem maken?
De koekjes zijn zo leuk om te zien, maar nu de smaak nog.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-04-25 17:57:42

Helaas is het bij macarons wel echt nodig om amandelen te gebruiken. Ik zou dan op zoek gaan naar andere koekjes.

Beantwoorden