Macarons zijn super lekker en leuk om te bakken. Wel is het een recept dat om precisie vraagt; een kleine afwijking in het recept of tijdens de bereiding kan er al voor zorgen dat je macarons niet goed lukken. Om je daarbij te helpen heb ik de meest voorkomende macaronproblemen, en de oplossingen daarvoor, op een rijtje gezet. Mijn basisrecept voor macarons vind je hier. Daar vind je ook stap-voor-stap foto’s, zodat je precies weet hoe het macaronmengsel eruit moet zien. Kijk voor lekkere macaronvullingen onder andere in dit artikel.

Bakhulp macarons – weg met alle macaron problemen!

Er blijven opstaanden puntjes te zien na het opspuiten van de macarons

Als dit na het tikken met de bakplaat nog zo is, was het macaronbeslag nog niet voldoende geroerd (gemacaroneerd) waardoor het nog te stijf was. Meng het macaronbeslag tot het een soort dikke lava is. Je roert op die manier iets van de luchtigheid uit het opgeklopte eiwit, waardoor het mengsel wat lopender wordt en de puntjes op de gespoten schelpen weg zullen vloeien.

De macarons zijn gescheurd

Meestal komt dit doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. De macarons moeten echt een ‘huidje’ hebben voordat ze de oven in gaan. Als je er voorzichtig op drukt mag er geen beslag aan je vinger blijven plakken. Op vochtige dagen kan dit (veel) langer duren. Ook kan de oventemperatuur te hoog zijn: probeer het op een iets lagere temperatuur en eventueel met een wat langere baktijd. Ook is het soort kleurstof dat je gebruikt erg belangrijk. Gebruik poederkleurstof die oplosbaar is in water.

De macarons heben geen voetje

Dit kan wederom komen doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. Ook kan het zo zijn dat het macaronbeslag te vloeibaar was doordat er te veel lucht uit geslagen was. Meng het macaronbeslag tot het een soort dikke lava is, vooral niet langer, dan wordt het te vloeibaar.

De macarons zijn te hard

De oventijd was te lang of de oventemperatuur was te hoog. Probeer het met een kortere baktijd of op een lagere temperatuur. De gevulde macarons zullen na ongeveer 24 uur nog wel wat zachter worden doordat ze iets van het vocht uit de vulling opnemen.

De macarons zijn te plat

De meringue was mogelijk niet luchtig genoeg. Dat kan komen omdat je te kort geklopt hebt of omdat de suikersiroop niet heet genoeg gekookt is. Ook kan het zijn dat je het mengsel te lang hebt gemengd aan het einde, waardoor de luchtigheid uit het mengsel verloren ging.

Check voor meer informatie mijn how-to macarons bakken

Foto: Erik Spronk

 

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (0)