Macarons zijn super lekker en leuk om te bakken. Wel is het een recept dat om precisie vraagt; een kleine afwijking in het recept of tijdens de bereiding kan er al voor zorgen dat je macarons niet goed lukken. Om je daarbij te helpen heb ik de meest voorkomende macaronproblemen, en de oplossingen daarvoor, op een rijtje gezet. Mijn basisrecept voor macarons vind je hier. Daar vind je ook stap-voor-stap foto’s, zodat je precies weet hoe het macaronmengsel eruit moet zien. Kijk voor lekkere macaronvullingen onder andere in dit artikel.
Online cursus macarons bakken!
Wil jij zelf de mooiste en lekkerste macarons bakken? In de online cursus die ik bij Delicious academy geef leer ik je er alles over! Ik laat je stap voor stap zien hoe je macaronbeslag maakt en daar vervolgens macaronschelpen mee bakt. En omdat er nog wel eens iets fout gaat bij macarons, ga ik in op de meest voorkomende problemen bij macarons. Je leert verschillende afwerkingen voor de macaronschelpen en uiteraard geef ik je ook verschillende vullingen: van frisse citroen tot sticky caramel, van chocolade tot pistache! Na deze online cursus hoef je niet meer naar Frankrijk voor de lekkerste macarons, die maak je lekker zelf. Je kunt je hier aanmelden voor de macaroncursus! Na aanmelden is de macaroncursus een jaar beschikbaar.

Er blijven opstaanden puntjes te zien na het opspuiten van de macarons
Als dit na het tikken met de bakplaat nog zo is, was het macaronbeslag nog niet voldoende geroerd (gemacaroneerd) waardoor het nog te stijf was. Meng het macaronbeslag tot het een soort dikke lava is. Je roert op die manier iets van de luchtigheid uit het opgeklopte eiwit, waardoor het mengsel wat lopender wordt en de puntjes op de gespoten schelpen weg zullen vloeien.
De macarons zijn gescheurd
Meestal komt dit doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. De macarons moeten echt een ‘huidje’ hebben voordat ze de oven in gaan. Als je er voorzichtig op drukt mag er geen beslag aan je vinger blijven plakken. Op vochtige dagen kan dit (veel) langer duren. Ook kan de oventemperatuur te hoog zijn: probeer het op een iets lagere temperatuur en eventueel met een wat langere baktijd. Ook is het soort kleurstof dat je gebruikt erg belangrijk. Gebruik poederkleurstof die oplosbaar is in water.
De macarons hebben geen voetje
Dit kan wederom komen doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. Ook kan het zo zijn dat het macaronbeslag te vloeibaar was doordat er te veel lucht uit geslagen was. Meng het macaronbeslag tot het een soort dikke lava is, vooral niet langer, dan wordt het te vloeibaar.
De macarons zijn te hard
De oventijd was te lang of de oventemperatuur was te hoog. Probeer het met een kortere baktijd of op een lagere temperatuur. De gevulde macarons zullen na ongeveer 24 uur nog wel wat zachter worden doordat ze iets van het vocht uit de vulling opnemen.
De macarons zijn te plat
De meringue was mogelijk niet luchtig genoeg. Dat kan komen omdat je te kort geklopt hebt of omdat de suikersiroop niet heet genoeg gekookt is. Ook kan het zijn dat je het mengsel te lang hebt gemengd aan het einde, waardoor de luchtigheid uit het mengsel verloren ging.
Check voor meer informatie mijn how-to macarons bakken
Foto: Erik Spronk















