Voor sommige bakrecepten zijn kleurstoffen onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan mooie gekleurde macarons, een perfecte red velvet taart of een feestelijke taart met fondant of marsepein. Maar welke soorten kleurstoffen zijn er en waar kun je elke soort het beste voor gebruiken? In dit artikel vertel ik je alles over eetbare kleurstof.

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal. Daar vind je alles om te bakken en alles om jouw creaties de mooiste kleuren te geven!

Alles over kleurstof

Welke kleurstoffen zijn er?

Als je kleurstoffen wilt gebruiken in je recepten, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen uit de volgende voedingskleurstoffen:

 • Gelkleurstof
 • Poederkleurstof
 • Spraykleurstof
 • Vloeibare kleurstof
 • Airbrush kleurstof
 • Speciale kleurstof voor chocolade

Welke kleurstof gebruik je waarvoor?

 • Gelkleurstof: voor het kleuren van fondant, marsepein, glazuur, crèmes, macarons.
 • Poederkleurstof: voor het kleuren van macarons, meringue, suikerwerk, isomalt.
 • Spraykleurstof: als afwerking, bijvoorbeeld op fondant, marsepein of crème.
 • Vloeibare kleurstof: voor het kleuren van fondant, marsepein, glazuur, crèmes.
 • Airbrush kleurstof: voor het kleuren met behulp van airbrush techniek of om mee te schilderen.
 • Chocoladekleurstof: voor het kleuren van chocolade, ganaches, cacaoboter.

In de rest van het artikel leg ik de verschillende kleurstoffen uitgebreider aan je uit.

Gelkleurstoffen

Gelkleurstoffen zijn kleurstoffen in een pastavorm en ze zijn in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze eetbare kleurstoffen zijn op waterbasis en bevatten verder onder andere glucosestroop en een verdikkingsmiddel. Zelf gebruik ik deze kleurstoffen het meest in mijn bakrecepten. 

Gelkleurstof is perfect om bijvoorbeeld fondant, marsepein of glazuur mee te kleuren, om door een (cake)beslag te mengen of om een botercrème te kleuren. Je kunt gelkleurstof ook voor macarons gebruiken, al gebruik ik daar zelf liever poederkleurstof voor. 

Alles over kleurstof

Gelkleurstof gebruiken

Gelkleurstoffen zijn – zoals de meeste kleurstoffen die in dit artikel voorbij komen – zeer geconcentreerd. Begin dus met een klein beetje van de kleurstof en voeg indien nodig later meer toe. Zelf doseer ik deze kleurstof met de achterkant van een theelepeltje of met een satéprikker. Gebruik je de gelkleurstof om fondant of marsepein een kleur te geven, draag dan handschoenen om te voorkomen dat de kleurstof afgeeft aan je handen. 

Je kunt gelkleurstoffen per kleur kopen of je kunt kiezen voor een setje gelkleurstoffen met daarin de meest gebruikte kleuren. Met deze verzameling kun je eigenlijk elke kleur mengen die je maar wilt.

Poederkleurstoffen

Poederkleurstoffen zijn heel geschikt om te gebruiken in recepten die gevoelig zijn voor extra vloeistof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt. Voor mijn macaron recept heb ik veel verschillende soorten kleurstoffen geprobeerd, maar voor de mooiste macarons kun je echt het beste poederkleurstof gebruiken. Zelf gebruik ik altijd dit setje voor het kleuren van mijn macarons. 

Poederkleurstoffen zijn ook verkrijgbaar in een natuurlijke variant. Een natuurlijke poederkleurstof is vaak wel iets minder geconcentreerd, waardoor je er meer van nodig hebt om de goede kleurtint te krijgen. 

Let goed op of poederkleurstoffen in water of vet oplosbaar zijn. Sommige poederkleurstoffen zijn namelijk wat vettig en deze wil je niet gebruiken voor macarons, suikerwerk of meringue. Je kunt deze wel gebruiken door crèmes of vullingen. 

Een compleet overzicht van poederkleurstoffen vind je hier.

Alles over kleurstof

Vloeibare kleurstoffen

Vloeibare kleurstoffen zijn meestal op waterbasis. Net als gelkleurstof kun je vloeibare kleurstoffen gebruiken voor fondant, marsepein, glazuur, (cake)beslag of crème. Voor macarons is deze kleurstof minder geschikt. Vloeibare kleurstof is iets minder geconcentreerd dan kleurstof in gelvorm, waardoor het goed geschikt is voor pastelkleuren

Een voordeel van vloeibare kleurstoffen is dat ze heel makkelijk te doseren zijn. Je kunt gemakkelijk steeds een extra druppel toevoegen totdat je de juiste kleur hebt bereikt. Een nadeel kan zijn dat je eindproduct te vochtig wordt. Zeker bij marsepein en fondant kan het toevoegen van vocht vrij snel zorgen voor een plakkerig eindresultaat. 

Hier vind je een ruime verzameling vloeibare kleurstoffen.

Alles over kleurstof

Airbrush kleurstoffen

Airbrush kleurstoffen zijn extra verdund waardoor je ze direct kunt gebruiken in combinatie met een airbrush. Daarmee kun je marsepein en fondant een prachtige afwerking geven.

Je kunt airbrush kleurstof per kleur kopen of een handige set met meerdere kleuren gebruiken. Om deze kleurstof mooi aan te brengen heb je dus wel een airbrush apparaat nodig, al kun je met deze kleurstof ook prima schilderen op fondant of marsepein.

Spray kleurstoffen

Deze kleurstoffen zitten in een spuitbus en ze zijn ook direct te verwerken. Spray kleurstof is ideaal om bijvoorbeeld een taart een gouden glans te geven of om een cupcake topping net iets meer uitstraling te geven. Ook een moussetaartje kun je met deze kleurspray heel makkelijk voorzien van een mooie kleur of glans. Er zijn ook kleursprays op basis van cacaoboter, deze geven je creatie naast een mooie kleur ook extra structuur. 

Een overzicht van de verschillende kleursprays vind je hier.

Kleurstof voor chocolade en cacaoboter

Ben je op zoek naar kleurstof voor chocolade? Voor het kleuren van chocolade, cacaoboter en ganaches heb je speciale chocolade kleurstof nodig. Deze kleurstof is op basis van cacaoboter of kokosolie, waardoor het goed mengt met de chocolade. Met behulp van de chocolade kleurstoffen kun je de mooiste chocolade decoraties maken, bonbonvormen voorzien van een gekleurd laagje of een desserttaart afwerken met een gekleurde velvet coating. Een overzicht van vloeibare chocolade kleurstoffen vind je hier.

Daarnaast heb je ook de Power Flower chocolade kleurstof. Dit zijn kleine ‘bloempjes’ van cacaoboter met daarin de kleurstof. Met behulp van een chocoladewaaier kun je precies bekijken hoeveel van deze ‘bloempjes’ je nodig hebt voor een bepaalde kleur. Ik vind het zelf een geweldig systeem, omdat de kleurstof erg makkelijk te doseren is en je steeds weer precies dezelfde kleur kunt maken. Zeker als je vaker met gekleurde chocolade werkt zijn deze Power Flowers echt perfect!

Alles over kleurstof

Natuurlijke kleurstoffen: voordelen en nadelen

Kleurstoffen zijn onder te verdelen in natuurlijke kleurstoffen en synthetische kleurstoffen. Natuurlijke kleurstoffen kunnen zowel poeder-,  vloeibare- en gelkleurstoffen zijn. Ze worden gemaakt met natuurlijke pigmenten, afkomstig van plantaardige oorsprong. 

Een nadeel van natuurlijke kleurstoffen is vaak wel dat ze minder geconcentreerd zijn, waardoor je er iets meer van moet gebruiken of de kleur niet zo intens krijgt als je zou willen. Zeker bij macarons en red velvet taart merk ik dat natuurlijke kleurstoffen vaak net niet goed genoeg kleuren. Een overzicht van alle natuurlijke kleurstoffen vind je hier.

Red velvet kleurstof gebruiken

Een vraag die ik heel vaak krijg is: welke rode kleurstof gebruik je voor red velvet cake? De oorspronkelijke kleur van een red velvet taart kwam door de wisselwerking tussen het vroeger minder bewerkte cacaopoeder en de zure ingrediënten in het cakebeslag. Tegenwoordig is het cacaopoeder anders bewerkt en wordt het niet meer rood tijdens het bakken. Voor een red velvet taart of voor red velvet cupcakes heb je dus echt rode kleurstof nodig. Het is ook noodzakelijk om een goede rode kleurstof te gebruiken, anders eindig je met een lichtroze cake. 

Zelf gebruik ik altijd deze super red kleurstof voor red velvet cake. Let op dat je niet te veel cacaopoeder gebruikt als je red velvet cake maakt, dit kan er namelijk voor zorgen dat je cake te donker wordt in plaats van mooi rood van kleur.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (20)
Ina 2021-03-29 14:41:19

Dag Rutger, ik kan nergens bij in de buurt chocoladekleurstof vinden. Zijn er nog alernatieven om als kleurstof in de witte chocolade te doen?
Groetjes

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-03-29 19:37:57

Hallo Ina. Ik weet geen alternatieven. Je kunt chocoladekleurstof wel online bestellen.

Beantwoorden
Manon 2021-05-23 15:12:07

Hoi Rutger!
Bedankt voor de uitleg over de verschillende stoffen en de toepassing er van.
Ik heb vanmorgen botercrème (op basis van meringue) gemaakt en gekleurd met de kleurgel van brandnewcake, maar de gel leek zich niet helemaal te mengen met de botercrème. Als ik een vinger over de botercrème haalde na het opspuiten had ik de kleurgel aan de handen zitten. Heb jij misschien een tip hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen? Ik heb dit nog niet eerder gehad. Dankjewel voor het meedenken!

Beantwoorden
MA
Gerrie 2021-06-12 09:35:41

Dag Rutger,
Wat is de houdbaarheid van de verschillende kleurstoffen na opening?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-06-14 08:52:37

Dat durf ik je niet te zeggen. Zelf houd ik altijd gewoon de datum op de potjes aan.

Beantwoorden
Miranda 2021-06-25 22:29:46

Hoi Rutger,

Is er misschien een truc om botercreme echt rood te krijgen ipv roze? ik gebruik progel. Ik heb t idee dat ik er een hele tube in moet doen voor de juiste kleur?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-27 12:41:56

Er zijn kleurstoffen die superred heten, die werken vaak beter. Maar voor echt rood heb je inderdaad redelijk veel nodig.

Beantwoorden
Angela Bakker 2021-08-15 13:46:55

Hallo Rutger. Hoelang kun je de pasta kleurstoffen gebruiken? Zijn deze bijvoorbeeld na de tht datum nog te gebruiken? Groetjes

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-16 14:41:26

Hoe lang je ze exact kunt gebruiken na de THT datum, dat weet ik niet. Maar zelf gebruik ik ze vaak wel langer. Ruik en kijk hoe de kleurstof eruit ziet. Merk je niets geks, dan kun je het prima nog gebruiken.

Beantwoorden
Linda van hemelryck 2021-08-29 07:47:12

Dag rudger ik heb al zeven keer geprobeerd om je macrons te maken zonder succes nu vraag ik me af of je ook kant en klare glucose kan gebruiken en zo ja hoeveel moet je dan gebruiken? Ik zou zo graag goede macrons kunnen maken. Ik heb je boek gekocht gefeliciteerd met dat boek super goed voor koekjes. Groetjes linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-09-13 08:49:10

Hoi! Wat balen dat de macarons niet lukken. Ik weet niet precies wat je bedoelt met de kant en klare glucose voor macarons, maar die heb je er niet voor nodig.

Beantwoorden
Hermie 2021-09-06 08:35:55

Hallo Rutger,afgelopen weekend een taart gemaakt met botercreme die gekleurd moest worden. Is het normaal dat bij het eten de botercreme nog erg afgeeft? Ik had de vloeibare gebruikt,want de gel was er niet.

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-09-13 08:11:21

Afhankelijk van hoeveel kleurstof je gebruikt kan het zeker zijn dat de crème afgeeft.

Beantwoorden
Simone 2021-10-11 08:43:16

Als je donkerblauwe fondant maakt geeft deze enorm af in je mond en daarna een blauwe stoelgang. Is dat te voorkomen

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-10-13 10:21:48

Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar het klinkt alsof er teveel kleurstof gebruikt is.

Beantwoorden
Kasper van Reyendam 2021-11-08 23:36:26

Hallo,

Kunnen jullie mij helpen met het creëren van een roze en een blauwe beschuit?

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-11-10 08:04:20

Hoi! Je kunt aan het beschuitrecept kleurstof toevoegen. Het recept zelf heb ik (nog) niet op mijn blog staan.

Beantwoorden
Jill 2021-12-04 12:33:42

Hallo,
ik heb al een paar keer de redvelvet cake gemaakt. Vind het zelf heel lekker en krijg goed reacties :-).
Alleen krijg ik de kleur niet zo mooi rood, meer een beetje bruinig. Welke kleurstof raad je aan daarvoor?
Groetjes

Beantwoorden
JI
Rutger 2021-12-08 22:30:41

De super red gel kleurstof bij bouwhuis werkt erg goed. En voeg wellicht iets minder cacaopoeder toe

Beantwoorden
Lauren 2021-12-18 23:27:26

Hoi Rutger,
Ik heb een vraag over kleurstoffen. Als ik gel kleurstof door mijn botercreme doe, wordt die heel dun waardoor de vorm eruit zakt en soms zelfs een drip over m’n taart geeft. Met name als er veel kleurstof doorheen moet (bv rood) gebeurt dit. Ik gebruik RD kleurstof. Hoe kan ik dit oplossen? Ik laat de botercreme opnieuw in de koelkast rusten als ik kleurstof heb toegevoegd. Ik doe dit aan het eind van de bereiding. Vriendelijke groeten!

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-12-21 08:03:47

Hoi. Wat is RD kleurstof? Ik gebruik altijd gelkleurstof voor crèmes en heb dat probleem nog nooit gehad.

Beantwoorden
r.h.alberts 2022-01-12 22:13:09

Hallo ,
Ik heb een vraag
Ik gebruik mycrio om te tempereren (chocolade)
Nu wil kleine potjes kleur maken met mycrio
Maar hoe tempereer ik mycrio op zich en voeg kleur
Toe
Bijvoorbaat dank
Groet
R.h.alberts

Beantwoorden
R.
Rutger 2022-01-17 08:30:23

Daar heb ik geen ervaring mee, dat kan ik je niet zeggen.

Beantwoorden
Nadia 2022-01-24 18:29:27

Hallo Ruther ik zou gewoon verkruimelde koeken zoals spritz of speculaas koeken een ander kleurtje willen geven. Welke gebruik ik dan het beste?

Groetjes

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-01-31 19:57:02

Dat zou ik met gel of vloeibare kleurstof doen. Het is wel lastig om de koeken na het bakken nog een kleur te geven. Je kunt beter het deeg van de koeken een kleur geven.

Beantwoorden
Evelien 2022-01-28 00:40:46

Stel je gebruikt voor red velvet cake de rauwe cacao zoals die nu nog gebruikt wordt in zuid Amerikaanse landen voor ceremonies? Die is veel minder bewerkt en bevat bijvoorbeeld ook nog de cacaoboter die in de cacao poeder die je hier normaal koopt eruit gehaald is. Zal dan de rode kleur wel verschijnen door het bakken?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-01-31 19:30:27

Goede vraag. Ik heb geen idee. Wel leuk om een keer te proberen!

Beantwoorden
MJ 2022-03-19 13:07:59

Hoi Rutger, ik maak binnenkort een babyshower taart voor een jongetje. Mijn proeftaart werd groen ipv lichtblauw. Ik gebruik een zelfgemaakte Zwitserse botercreme en gel kleurstof. Heb jij een top om dit te voorkomen?

Beantwoorden
MJ
Rutger 2022-03-20 12:38:47

Omdat de botercrème al wat gelig is, zorgt blauwe kleurstof voor een groene kleur. Dat is inderdaad lastig. Het helpt om een botercrème op basis van Italiaanse meringue te gebruiken, die is al iets lichter. En verder misschien iets meer lichtblauwe kleurstof gebruiken.

Beantwoorden
DM 2022-04-15 14:55:14

Mijn nichtje wil graag een zwart met gouden kwarktaart. Is het mogelijk om kleurstof in een kwarktaart te gebruiken? En wat voor kun je dan het beste gebruiken?

Beantwoorden
DM
Rutger 2022-04-21 10:07:48

Daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Linda prins 2022-07-01 16:59:55

Kan je ipv witte wijn azijn ook gewone witte azijn gebruiken

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-07-04 10:32:20

Waarbij bedoel je precies?

Beantwoorden
Michelle 2022-07-27 17:39:03

Voor mijn Red Velvet cake uit je boek Cakes heb ik een poederkleurstof gebruikt (BrandNewCake natuurlijke poederkleurstof). 1 tot 2 tl kleurstof tegenover 15 gram cacaopoeder. De cake was na bakken echter bruin. Is de kleurstof dan inderdaad niet goed genoeg of had ik er meer in moeten doen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-08-01 10:37:37

Hoi. Met die kleurstof heb ik geen ervaring, dus dat is lastig te zeggen. Met de gelpasta super red heb ik altijd goede ervaringen.

Beantwoorden
Sandra van der Vecht 2022-11-06 17:04:38

Hoi Rudger ik wil kerstkoekjes maken met Royal icing en nou is mijn vraag welke kleurstoffen moet ik daar voor hebben?
Groetjes van Sandra.

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-11-19 09:26:19

Hoi. Zelf gebruik ik daar (in water oplosbare) gelkleurstof voor.

Beantwoorden
Linda 2022-11-27 12:00:24

Kan je eigenlijk bladerdeeg kleuren? Zo ja, met wat?

Dankjewel!

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-12-01 15:19:13

Ik denk het wel, maar zelf heb ik het nog nooit geprobeerd. Ik zou gelkleurstof door het deeg mengen.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.