Voor sommige bakrecepten zijn kleurstoffen onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan mooie gekleurde macarons, een perfecte red velvet taart of een feestelijke taart met fondant of marsepein. In dit artikel vertel ik je alles over de verschillende soorten kleurstoffen die er zijn en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om te bakken en alles om jouw creaties de mooiste kleuren te geven!

Alles over kleurstof

Gel kleurstoffen

Dit zijn kleurstoffen in pastavorm en ze zijn in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Gelkleurstoffen zijn op waterbasis en bevatten verder onder andere glucosestroop en een verdikkingsmiddel. Zelf gebruik ik deze kleurstoffen het meest. Ze zijn perfect om bijvoorbeeld fondant, marsepein of glazuur mee te kleuren, om door een (cake)beslag te mengen of om een botercrème te kleuren. Ook voor macarons kun je deze kleurstoffen gebruiken, al gebruik ik daar zelf liever poederkleurstof voor. Gelkleurstoffen zijn – zoals de meeste kleurstoffen die in dit artikel voorbij komen – zeer geconcentreerd. Begin dus met een klein beetje van de kleurstof en voeg indien nodig later meer toe. Zelf doseer ik deze kleurstof met de achterkant van een theelepeltje of met een satéprikker. Gebruik je de gelkleurstof om fondant of marsepein een kleur te geven, draag dan handschoenen om te voorkomen dat de kleurstof afgeeft aan je handen. Je kunt gelkleurstoffen per kleur kopen of je kunt kiezen voor een setje gelkleurstoffen met daarin de meest gebruikte kleuren. Met deze verzameling kun je eigenlijk elke kleur mengen die je maar wilt.

Alles over kleurstof

Poeder kleurstoffen

Poederkleurstoffen zijn heel geschikt om te gebruiken in recepten die gevoelig zijn voor extra vloeistof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt. Voor mijn macaron recept heb ik veel verschillende soorten kleurstoffen geprobeerd, maar voor de mooiste macarons kun je echt het beste poederkleurstof gebruiken. Zelf gebruik ik dit setje altijd voor mijn macarons. Poederkleurstoffen zijn er ook in een natuurlijke variant. Vaak zijn deze wel iets minder geconcentreerd, waardoor je er meer van nodig hebt om de goede kleurtint te krijgen. Sommige poederkleurstoffen zijn wat vettig, gebruik deze niet voor macarons, suikerwerk of meringue. Wel kun je deze gebruiken door crèmes of vullingen. Let er dus bij poederkleurstoffen goed op of deze in  water of vet oplosbaar zijn. Een compleet overzicht van poederkleurstoffen vind je hier.

Alles over kleurstof

Vloeibare kleurstoffen

Vloeibare kleurstoffen zijn meestal op waterbasis. Net als gelkleurstof kun je vloeibare kleurstoffen gebruiken voor fondant, marsepein, glazuur, (cake)beslag of crème. Voor macarons is deze kleurstof minder geschikt. Een voordeel van vloeibare kleurstoffen is dat ze heel makkelijk zijn te doseren. Je kunt gemakkelijk steeds een extra druppel toevoegen, totdat je de juiste kleur hebt bereikt. Een nadeel kan zijn dat je eindproduct te vochtig wordt. Zeker bij marsepein en fondant kan het toevoegen van vocht vrij snel zorgen voor een plakkerig eindresultaat. Vloeibare kleurstof is iets minder geconcentreerd dan kleurstof in gelvorm, waardoor het goed geschikt is voor pastelkleuren. Hier vind je een ruime verzameling vloeibare kleurstoffen.

Alles over kleurstof

Airbrush kleurstoffen

Airbrush kleurstoffen zijn extra verdund waardoor ze geschikt zijn om direct te gebruiken in combinatie met een airbrush. Daarmee kun je marsepein en fondant een prachtige afwerking geven.

Je kunt aibrush kleurstof per kleur kopen of een handige set met meerdere kleuren gebruiken. Om deze kleurstof mooi aan te brengen heb je dus wel een airbrush apparaat nodig, al kun je met de kleurstof ook prima schilderen op fondant of marsepein.

Spray kleurstoffen

Deze kleurstoffen zitten in een spuitbus, waardoor je ze direct kunt verwerken. Ideaal om bijvoorbeeld een taart te voorzien van een gouden glans of om een cupcake topping net iets meer uitstraling te geven. Ook een moussetaartje kun je met deze kleurspray heel makkelijk voorzien van een mooie kleur of glans. Er zijn ook kleursprays op basis van cacaoboter, deze geven je creatie naast een mooie kleur ook extra structuur. Een overzicht van de verschillende kleursprays vind je hier.

Kleurstof voor chocolade en cacaoboter

Voor het kleuren van chocolade, cacaoboter en ganaches heb je speciale chocolade kleurstof nodig. Deze kleurstof is op basis van cacaoboter of kokosolie, waardoor het goed mengt met de chocolade. Met behulp van de chocolade kleurstoffen kun je de mooiste chocolade decoraties maken, bonbonvormen voorzien van een gekleurd laagje of een dessertaart afwerken met een gekleurde velvet coating. Een overzicht van vloeibare chocolade kleurstoffen vind je hier.

Daarnaast heb je ook de Power Flower chocolade kleurstof. Dit zijn kleine ‘bloempjes’ van cacaoboter met daarin de kleurstof. Met behulp van een chocoladewaaier kun je precies kijken hoeveel van deze ‘bloempjes’ je nodig hebt voor een bepaalde kleur. Ik vind het zelf een geweldig systeem, omdat de kleurstof erg makkelijk te doseren is en je steeds weer precies dezelfde kleur kunt maken. Zeker als je vaker met gekleurde chocolade werkt zijn deze Power Flowers echt perfect!

Alles over kleurstof

Natuurlijke kleurstoffen

Sommige kleurstoffen zijn op natuurlijke basis. Dit kunnen zowel poeder-,  vloeibare- en gelkleurstoffen zijn. Ze worden gemaakt met natuurlijke pigmenten, afkomstig van plantaardige oorsprong. Een nadeel van natuurlijke kleurstoffen is vaak wel dat ze minder geconcentreerd zijn, waardoor je er iets meer van moet gebruiken of de kleur niet zo intens krijgt als je zou willen. Zeker bij macarons en red velvet taart merk ik dat natuurlijke kleurstoffen vaak net niet goed genoeg kleuren. Een overzicht van alle natuurlijke kleurstoffen vind je hier.

Red velvet cake kleurstof

Een vraag die ik heel vaak krijg is welke rode kleurstof voor cake ik gebruik. De oorspronkelijke kleur van een red velvet taart kwam door de wisselwerking tussen het vroeger minder bewerkte cacaopoeder en de zure ingrediënten in het cakebeslag. Tegenwoordig is het cacaopoeder anders bewerkt en wordt het niet meer rood tijdens het bakken. Voor een red velvet taart of voor red velvet cupcakes is het dus echt wel belangrijk om een goede rode kleurstof te gebruiken, anders eindig je met een licht roze cake. Zelf gebruik ik altijd deze super red kleurstof voor red velvet cake. Let er op dat je niet teveel cacaopoeder gebruikt in je red velvet cake recept, dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleur te donker wordt en niet mooi rood van kleur.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Simone 2021-10-11 08:43:16

Als je donkerblauwe fondant maakt geeft deze enorm af in je mond en daarna een blauwe stoelgang. Is dat te voorkomen

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-10-13 10:21:48

Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar het klinkt alsof er teveel kleurstof gebruikt is.

Beantwoorden
Hermie 2021-09-06 08:35:55

Hallo Rutger,afgelopen weekend een taart gemaakt met botercreme die gekleurd moest worden. Is het normaal dat bij het eten de botercreme nog erg afgeeft? Ik had de vloeibare gebruikt,want de gel was er niet.

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-09-13 08:11:21

Afhankelijk van hoeveel kleurstof je gebruikt kan het zeker zijn dat de crème afgeeft.

Beantwoorden
Linda van hemelryck 2021-08-29 07:47:12

Dag rudger ik heb al zeven keer geprobeerd om je macrons te maken zonder succes nu vraag ik me af of je ook kant en klare glucose kan gebruiken en zo ja hoeveel moet je dan gebruiken? Ik zou zo graag goede macrons kunnen maken. Ik heb je boek gekocht gefeliciteerd met dat boek super goed voor koekjes. Groetjes linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-09-13 08:49:10

Hoi! Wat balen dat de macarons niet lukken. Ik weet niet precies wat je bedoelt met de kant en klare glucose voor macarons, maar die heb je er niet voor nodig.

Beantwoorden
Angela Bakker 2021-08-15 13:46:55

Hallo Rutger. Hoelang kun je de pasta kleurstoffen gebruiken? Zijn deze bijvoorbeeld na de tht datum nog te gebruiken? Groetjes

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-16 14:41:26

Hoe lang je ze exact kunt gebruiken na de THT datum, dat weet ik niet. Maar zelf gebruik ik ze vaak wel langer. Ruik en kijk hoe de kleurstof eruit ziet. Merk je niets geks, dan kun je het prima nog gebruiken.

Beantwoorden
Miranda 2021-06-25 22:29:46

Hoi Rutger,

Is er misschien een truc om botercreme echt rood te krijgen ipv roze? ik gebruik progel. Ik heb t idee dat ik er een hele tube in moet doen voor de juiste kleur?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-27 12:41:56

Er zijn kleurstoffen die superred heten, die werken vaak beter. Maar voor echt rood heb je inderdaad redelijk veel nodig.

Beantwoorden
Gerrie 2021-06-12 09:35:41

Dag Rutger,
Wat is de houdbaarheid van de verschillende kleurstoffen na opening?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-06-14 08:52:37

Dat durf ik je niet te zeggen. Zelf houd ik altijd gewoon de datum op de potjes aan.

Beantwoorden
Manon 2021-05-23 15:12:07

Hoi Rutger!
Bedankt voor de uitleg over de verschillende stoffen en de toepassing er van.
Ik heb vanmorgen botercrème (op basis van meringue) gemaakt en gekleurd met de kleurgel van brandnewcake, maar de gel leek zich niet helemaal te mengen met de botercrème. Als ik een vinger over de botercrème haalde na het opspuiten had ik de kleurgel aan de handen zitten. Heb jij misschien een tip hoe ik dit in het vervolg kan voorkomen? Ik heb dit nog niet eerder gehad. Dankjewel voor het meedenken!

Beantwoorden
MA
Ina 2021-03-29 14:41:19

Dag Rutger, ik kan nergens bij in de buurt chocoladekleurstof vinden. Zijn er nog alernatieven om als kleurstof in de witte chocolade te doen?
Groetjes

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-03-29 19:37:57

Hallo Ina. Ik weet geen alternatieven. Je kunt chocoladekleurstof wel online bestellen.

Beantwoorden