Je ziet ze de laatste tijd steeds vaker: drip cakes. Deze feestelijke taarten zijn uitbundig versierd en een feest voor het oog. Ze zijn leuk om te zien en te proeven, maar eigenlijk is het nog veel leuker om zelf een drip cake te maken! Maar hoe maak je zelf zo’n prachtige en lekkere dripcake? Samen met Baktotaal neem ik je mee in de wereld van de dripcakes en driptaarten en ik geef je handige tips om zelf zo’n feestelijke taart te maken.

Drip cake maken

Drip cake maken – stap voor stap

Er is niet één basis dripcake recept. Het leuke aan een driptaart of dripcake is dat je volop kunt variëren met de cake, de vulling en de afwerking. 

Cake bakken voor drip cake

Zelf gebruik ik meestal dit stapeltaart recept als basis. Maar als je het makkelijker wilt maken voor jezelf, kun je ook één van de mixen van Baktotaal gebruiken als basis. Wil je een rode drip cake maken? Dan is dit red velvet taart recept ook heel erg geschikt als basis. 

Welk recept je ook gebruikt en wat voor cake je ook maakt als basis, zorg dat je drie vormen van 20 centimeter gebruikt en in totaal 3 cakes bakt. 

Drip cake afsmeren

Voor de afwerking van een dripcake wordt vaak botercrème gebruikt. Zelf heb ik daar twee basisrecepten voor: één op basis van Italiaanse meringue en een andere op basis van banketbakkersroom. Ook hier geldt: wil je het makkelijker, dan kun je ook een mix voor botercrème gebruiken. De botercrème kun je op smaak en kleur brengen met bijvoorbeeld wat gepureerde frambozen, maar je kunt ook kleurstof gebruiken om de crème een kleurtje te geven.  

Om de drip taart netjes af te smeren, is het handig om eerst een crumb coat aan te brengen. Met deze eerste laag crème plak je de kruimels vast, waardoor de tweede laag heel mooi en strak kan worden. Smeer daarvoor de buitenkant van de cake heel dun af met de botercrème en zet de taart daarna minimaal een half uur in de koelkast. Smeer de taart vervolgens af met de rest van de crème en strijk de zij- en bovenkant mooi glad. Zet de cake weer in de koelkast. Zorg dat de afgesmeerde taart goed gekoeld is voordat je ‘m verder gaat afmaken met de drip en decoraties.

Drip cake maken

Drip maken

En dan komt het belangrijkste van een dripcake: de drip zelf! Ook deze kun je zelf maken of je kunt gebruik maken van kant-en-klare drips, eventueel zelfs al in een handige spuitfles. De drips zijn in veel kleuren verkrijgbaar, dus wil je de drip cake roze, blauw of toch goud? Het kan allemaal! 

Pure chocolade drip cake maken

Wil je een pure chocolade dripcake maken? Maak dan een ganache door 125 milliliter slagroom en 1 eetlepel honing aan de kook te brengen. Giet dit over 125 gram pure chocolade callets en roer tot alle chocolade opgelost is. Voeg 25 gram boter toe en mix de ganache met een staafmixer tot een glad geheel. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en gebruik hem dan voor de driptaart. 

Witte chocolade drip maken

Ook met witte chocolade kun je een ganache voor een dripcake maken. Het leuke daarvan is dat je die makkelijk op kleur kunt brengen met (vetoplosbare) kleurstof. Een voorbeeld van een gekleurde witte chocolade dripcake? Bekijk dan deze kerst dripcake.

Drip cake maken

Drip cake versieren

Nu je een echte dripcake hebt gemaakt, is het tijd voor de versiering. Decoraties maken de taart helemaal af en je kunt hiermee echt je eigen touch aan de dripcake geven. Ga bijvoorbeeld voor één van de vele eetbare strooisels die je bij Baktotaal kunt vinden of maak gebruik van suikerbloemen. Daarnaast kun je natuurlijk ook losgaan met echte eetbare bloemen, zuurstokken, lolly’s en ander snoep om de dripcake helemaal naar wens te versieren.

Drip cake maken

Tips & handige tools

  • Een spuitfles maakt het heel gemakkelijk om de drip te doseren en de druppels te controleren. Koop je een kant-en-klare drip in een spuitfles? Deze spuitflesjes met drip moet je eerst verwarmen voordat je ze gaat gebruiken. Dit kun je in de magnetron doen of in een bak met warm water. Meer informatie daarover vind je op het flesje zelf.  
  • Gebruik je geen spuitfles, dan kun je de druppels het beste maken door met een theelepeltje voorzichtig steeds wat aan te brengen aan de zijkant van de taart en het zo gericht naar beneden laten druppelen. 
  • Voor de bovenkant van de taart kun je een paletmes gebruiken om de ganache glad te strijken. Alleen daarmee krijg je de crème goed strak, maar je kunt ‘m ook goed gebruiken om de vulling tussen de cakelagen mee te verdelen. 
  • Als je vaker taarten bakt en decoreert, is een draaischijf een perfecte accessoire. Zorg ook dat je een stapel taartkartonnetjes in huis hebt, als je vaker taarten bakt. Door de taart op zo’n kartonnetje te zetten, kun je ‘m makkelijk op de draaischijf zetten en daarna weer terug in de koelkast doen zonder dat de taart daarbij beschadigd raakt.
Drip cake maken

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (28)
Susan Mulders 2020-05-03 08:48:42

Hallo Rutger,
Fijn dat je een artikel geschreven hebt over kant en klare drips in een flesje. Ik was daar al erg benieuwd naar.
Ik zie dat de flesjes van 300 gram zijn. Als je alleen de rand dript zoals jij op de foto gedaan hebt, hoeveel van het flesje gebruik je dan ongeveer? Ben namelijk benieuwd hoeveel taarten je zou kunnen versieren met 1 flesje.
Zou je mij daar een schatting van kunnen geven?
Bedankt!

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-05-06 13:27:45

Hoi! ik heb het niet uitgemeten, maar denk dat je er zo'n 3-4 taarten mee kunt doen.

Beantwoorden
Lekkererecepten2205 2020-05-03 12:56:43

Ik vind het altijd leuk als men iets kan maken dat er spectaculair uitziet waarbij de techniek eigenlijk best wel eenvoudig is, leuk!

Beantwoorden
LE
Caroline 2020-05-13 08:11:06

Hi Rutger,
Jij geeft aan dat je de taart na het helemaal afsmeren laat koelen voor het versieren. Maar als je dan de sprinkles wilt aanbrengen, blijven die dan wel goed plakken? Wat is jouw beste tip daarvoor? Alvast bedankt! Groetjes Caroline

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-05-20 11:42:05

Je laat de cake vooral afkoelen om de drip mooi aan te kunnen brengen. Als je sprinkles rechtstreeks op de botercrème wilt doen, dan kun je dit het beste doen voordat je de taart laat opstijven, anders blijven ze inderdaad lastig plakken.

Beantwoorden
Kim 2020-05-14 11:52:07

Hi Rutger, kun je me het recept geven voor een witte chocolade drip? (Met kleurstof eventueel) en voor een ruby versie? Ik kan in de tekst niet klikken bij: 'voor een recept voor witte drip kijk hier'.

Alvast bedankt!!

Groetjes Kim

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-05-20 11:36:44

Hoi. Bij deze de link: https://rutgerbakt.nl/kerst-recepten/kerst-drip-cake-recept/
Een drip met ruby heb ik nog niet eerder gemaakt, dat is even uitvogelen wat de beste verhoudingen zijn door zelf een aantal proefjes te maken.

Beantwoorden
Myrthe 2020-05-30 18:28:03

De link naar het recept voor botercréme op basis van Italiaanse merinque klopt niet, ik kom uit bij de red velvet taart.
Heb het recept verder wel gevonden hoor ;)

Beantwoorden
MY
Rutger 2020-06-01 10:32:13

Dank voor je oplettendheid! Ik ga het gelijk aanpassen!

Beantwoorden
Sterre 2020-06-04 14:45:29

Hoi Rutger, zou ik ook een drip kunnen maken op een taart die afgewerkt is met marsepein of fondant?

Beantwoorden
ST
miranda 2020-06-05 16:51:15

Hoi, ik wil een ice cone taart maken met drip dus, alleen wil ik deze maken in juli de heetste maand vh jaar. Kan dit dan wel? Wat voor drip kan ik dan gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-06-20 12:22:30

Ik zou dan voor een kant en klare drip gaan, die zijn redelijk stevig van structuur.

Beantwoorden
Mibet 2020-10-04 18:21:34

Hoi ik wil een taart met witte stip maken. Moet je perse een ganache maken of is gewoon witte gesmolten chocolade ook goed?en waarom?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-10-05 09:26:29

Gesmolten witte chocolade geeft wel een minder mooi resultaat. Je kunt er beter een ganache van maken en de taart daarmee afwerken.

Beantwoorden
Cas 2020-10-12 20:25:36

Hmmmmmmm lekker alleen 1 tip. Maal het minder lekker ik kan er niet van afblijven😂

Beantwoorden
CA
Onbekend 2020-11-28 15:50:11

He Rutger, mijn drip lijkt elke keer in de schift te gaan. Heeft dit te maken met dat de taart te kort in de koelkast heeft gestaan? Of omdat ik de drip heb gekleurd?

Beantwoorden
ON
Rutger 2020-11-30 08:23:24

Het kan aan de kleurstof liggen waarmee je de drip hebt gekleurd. Deze moet wel in vet oplosbaar zijn. Een kleurstof op waterbasis kan er voor zorgen dat de drop gaat schiften.

Beantwoorden
Stephanie 2020-12-06 21:00:12

Hallo Rutger,

Is 1 recept botercrème op basis van Italiaanse merengue voldoende om de driptaart te vullen en af te smeren? En wat kan ik toevoegen aan de botercrème om er een chocolade-variant van te maken?

Vriendelijke groet,
Stephanie

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-12-07 06:58:35

Dat is zeker genoeg. Je kunt 250 gram gesmolten pure chocolade toevoegen.

Beantwoorden
Patricia gerrits van haren 2021-02-05 17:03:27

Hoi rutger, is het nodig om de stapeltaarten te stutten? Of zijn de biscuits laag en kun je ze stapelen zonder dowels. Groetjes patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-02-08 11:56:32

Het ligt eraan welke basis je gebruikt. Biscuit is niet heel stevig, dan zou ik wel iets stutten. Met de cake voor stapeltaart gaat het prima.

Beantwoorden
Patricia gerrits van haren 2021-02-11 16:56:14

Hoi rutger ik ga biscuit gebruiken. Is het voldoende om alleen de eerste laag te stutten? En is het slim om taart kartons te gebruiken tussen de lagen? Weer bedankt voor je antwoord.
Gr. Patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-02-15 13:58:02

Hoi! Dat durf ik echt niet met zekerheid te zeggen. Er is maar 1 manier om daar achter te komen en dat is door het eerst een keer uit te proberen.

Beantwoorden
louis 2021-02-06 14:36:29

uit wat bestaat de buitenlaag (de bedeklaag)

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-02-08 11:54:28

Dat is botercrème.

Beantwoorden
Elise 2021-04-15 15:19:26

Wat is de vulling van de taart?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-04-19 17:21:28

Dat verschilt per recept, dit is een algemeen artikel over het maken van een drip cake.

Beantwoorden
Daisy de Klerk 2021-05-29 19:19:16

Vanwaar in 3 bakken en niet 1 keer in een hoge vorm ben ik benieuwd of daar echt verschil in zit

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-05-31 10:19:08

De cake wordt moeilijk gaar als je deze in 1 keer bakt. En als je dat doet wordt ie veel droger, omdat de cake dan langer en op een lagere temperatuur gebakken moet worden.

Beantwoorden
I ding 2021-05-31 20:35:53

Ik wil graag Macarons op de bovenkant doen als versiering . Hoe krijg is dat vast ? Of spekjes ?
Heeft u misschien een tip?
Alvast bedankt

Beantwoorden
I
Rutger 2021-06-06 13:23:16

Het makkelijkst gaat dat met toefjes botercrème of ganache.

Beantwoorden
Marleen 2021-07-06 22:55:28

Hoi Rutger ik zou graag een taart maken met drup wou de binnenlaag graag met fruit doen wat kan jij me aanraden wipet Cream of botercreme en kan ik daar dan bloemen of baadjes van rolfondant op aanbrengen

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-13 09:33:15

Ik zou de botercrème doen. Daar kun je ook bloemetjes op doen.

Beantwoorden
Joos de Haan 2021-08-23 16:33:31

Hoi Rutger kan ik ook een drip taart maken zonder chocolade wat een persoon wil een drip taart maar houd niet van chocolade

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-09-13 09:28:58

Tuurlijk. De drips die je kant en klaar koopt smaken niet naar chocolade.

Beantwoorden
Alie 2021-11-28 12:33:42

Hoi Rutger, kan je de dripcake ook gebruiken voor een zwartwalderkirch taart.

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-11-30 13:36:55

Het is wel echt een heel erg anders soort cake/taart.

Beantwoorden
Gab 2021-12-27 20:10:15

Hoi Rutger, ik wil graag de Red velvet als basis gebruiken. Raad jij aan de vulling te gebruiken die bij de Red velvet hoort en dan af te smeren met merengue botercreme? Kan deze combinatie qua smaak?

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-12-28 15:01:57

Hoi! Voor een mooie strakke taart zou ik voor de meringue botercrème gaan.

Beantwoorden
Nancy 2022-02-03 18:26:24

Hoi Rutger,
Ik wil een taart maken, de top word een fruitmousse en de zijkant wil ik afsmeren met banketslagroom.
Als ik dit vries kan ik de drip dan ook gebruiken? Of heb ik echt een hele foute ondergrond?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-02-07 18:40:41

Hoi. Ik vrees dat de room en de mousse dat niet gaan houden en door de warme drip gaan smelten.

Beantwoorden
Jennine 2022-02-07 17:08:16

Hoi Rutger,

hoeveel punten haal je uit deze taart?

Groetjes,
Jennine

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-02-07 18:08:38

Je snijdt er eerder plakken dan punten van, zo'n 16-18.

Beantwoorden
Sanne 2022-03-04 18:11:34

Hoi rutger,
Hoe ver van te voren kun je een biscuit cake met drip chocola maken? En hoe is het dan het beste te bewaren zonder dat de cake droog word? Kan je op donderdag maken en zaterdag eten?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-03-07 15:16:15

Hi! het lekkerst is altijd zo vers mogelijk. Donderdag-zaterdag kan prima, maar door het bewaren in de koelkast zal de cake wel ietsjes droger worden.

Beantwoorden
Jenny 2022-03-14 18:25:45

Ik vind dripcakes zoo gaaf om te zien maar ik hou zelf niet zo van botercreme. Zou het ook met mascarponeroom oid kunnen?

Beantwoorden
JE
Inge 2022-04-21 12:45:41

Hi Rutger, normaliter maak ik fondant taarten en die hebben het heel erg aan zich dat als je ze in de koeling bewaart en eruit haalt de fondant gaat “bloeden “; hoe zit dat met dripcake; gaat het suikerwerk dan ook uitlopen? Of is er een goede manier om dit tegen te gaan

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-04-25 09:53:41

Hi. Bij dripcakes heb ik daar niet veel last van gehad.

Beantwoorden
mirjam 2022-05-25 14:14:25

Hai Rutger
Ik vind de red velvet taart lekkerder dan de stapeltaart en ook de vulling van de red velvet lekkerder dan botercreme. Dus.....kan de drip (uit fles) ook op de red velvet taart?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-05-29 21:09:58

Tuurlijk!

Beantwoorden
Yvette 2022-06-24 13:40:36

hoi heb je met drie lagen stapeltaart /dripcake al dowels nodig?

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-06-27 13:38:04

Zelf gebruik ik die nooit voor een dripcake met drie cakelagen.

Beantwoorden
Elly Broos 2022-07-02 20:48:24

Ruiger,wanneer kan ik de recepten van de sloffen cursus verwachten.

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-07-04 10:27:33

Die kun je samen met de terugkijkvideo op jouw persoonlijke omgeving van Delicious bekijken.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.