Je ziet ze de laatste tijd steeds vaker: drip cakes. Deze feestelijke taarten zijn uitbundig versierd en daardoor een feest voor het oog. Ze zijn leuk om te zien en te proeven, maar eigenlijk is het nog veel leuker om zelf een drip cake te maken! Samen met Baktotaal Bouwhuis geef ik je in dit artikel tips voor de allermooiste drip cakes!

Drip cake maken

Er is niet één basis drip cake recept, het leuke is juist dat je met de cake, vulling en afwerking volop kunt variëren. Zelf gebruik ik meestal dit recept voor stapeltaart als basis. Maar als je het makkelijker wilt kun je ook één van de mixen van Baktotaal gebruiken als basis. Wil je een andere taart, dan is dit red velvet taart recept ook heel erg geschikt als basis voor een drip cake. Welk recept je ook gebruikt, zorg dat je drie vormen van 20 centimeter gebruikt en bak daar 3 cakes in.  

Voor de afwerking van een dripcake wordt vaak botercrème gebruikt. Zelf heb ik daar twee basisrecepten voor, één op basis van Italiaanse meringue en een andere op basis van banketbakkersroom. Ook hier geldt: wil je het makkelijker, dan kun je ook een mix voor botercrème gebruiken. De botercrème kun je op smaak en kleur brengen met bijvoorbeeld wat gepureerde frambozen, maar je kunt ook kleurstof gebruiken om de crème een kleurtje te geven.  

Om de taart netjes af te kunnen smeren is het handig om eerst een crumb coat aan te brengen. Met deze eerste laag crème plak je de kruimels vast, waardoor de tweede laag heel mooi en strak kan worden. Smeer daarvoor de buitenkant van de cake heel dun af met de botercrème en zet de taart daarna minimaal een half uur in de koelkast. Smeer de taart vervolgens af met de rest van de crème en strijk de zij- en bovenkant mooi glad. Zet de cake weer in de koelkast. Zorg dat de afgesmeerde taart goed gekoeld is voordat je ‘m verder gaat afmaken met de drip en decoraties.

Drip cake maken

De drip

En dan komt het belangrijkste van een dripcake: de drip zelf! Ook deze kun je zelf maken of je kunt gebruik maken van kant-en-klare drips in een handige spuitfles. Deze zijn in veel kleuren verkrijgbaar, dus wil je de drip cake roze, blauw of toch goud? Het kan allemaal! De spuitflesjes met drip moet je eerst verwarmen voordat je ze gaat gebruiken. Dit kun je in de magnetron doen of in een bak met warm water. Meer informatie daarover vind je op het flesje zelf.  

Wil je een pure chocolade drip cake maken? Maak dan een ganache door 125 milliliter slagroom en 1 eetlepel honing aan de kook te brengen. Giet dit over 125 gram pure chocolade callets en roer tot alle chocolade opgelost is. Voeg 25 gram boter toe en mix de ganache met een staafmixer tot een glad geheel. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en gebruik hem dan voor de taart. 

Ook met witte chocolade kun je een ganache voor een dripcake maken. Het leuke daarvan is dat je die makkelijk op kleur kunt brengen met (vetoplosbare) kleurstof. Check voor het recept van een witte chocolade drip dit recept.

Het handige van de drip in spuitfles is dat je het heel gemakkelijk kunt doseren en de druppels onder controle kunt houden. Gebruik je geen spuitfles, dan kun je de druppels het beste maken door met een theelepeltje voorzichtig steeds wat aan te brengen aan de zijkant van de taart en het zo gericht naar beneden laten druppelen. Voor de bovenkant van de taart kun je een paletmes gebruiken om de ganache glad te strijken.

Drip cake maken

Drip cake versieren

En dan nu de drip cake versiering! Dat maakt de taart helemaal af en daarmee kun je echt je eigen touch aan de cake geven. Ga bijvoorbeeld voor één van de vele eetbare strooisels die je bij Baktotaal kunt vinden of maak gebruik van suikerbloemen. Daarnaast kun je natuurlijk ook losgaan met echte eetbare bloemen, zuurstokken, lolly’s en allerhande snoep om de drip cake helemaal naar wens af te maken.

Drip cake maken

Handige hulpjes

Als je vaker taart bakt zijn de volgende hulpmiddelen echt een aanrader. Allereerst een draaischijf. Die maakt het een stuk makkelijker om een taart netjes te vullen, af te smeren en te decoreren. En voor dat afsmeren is een paletmes echt ideaal. Alleen daarmee krijg je de crème goed strak, maar je kunt ‘m ook goed gebruiken om de vulling tussen de cakelagen mee te verdelen. En tot slot is een voorraadje taartkartonnetjes heel fijn om in huis te hebben. Door de taart op zo’n kartonnetje te zetten kun je ‘m makkelijk op de draaischijf zetten en daarna weer terug in de koelkast doen, zonder dat de taart daarbij beschadigt raakt.

Drip cake maken

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Cas 2020-10-12 20:25:36

Hmmmmmmm lekker alleen 1 tip. Maal het minder lekker ik kan er niet van afblijven😂

Beantwoorden
CA
Mibet 2020-10-04 18:21:34

Hoi ik wil een taart met witte stip maken. Moet je perse een ganache maken of is gewoon witte gesmolten chocolade ook goed?en waarom?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-10-05 09:26:29

Gesmolten witte chocolade geeft wel een minder mooi resultaat. Je kunt er beter een ganache van maken en de taart daarmee afwerken.

Beantwoorden
miranda 2020-06-05 16:51:15

Hoi, ik wil een ice cone taart maken met drip dus, alleen wil ik deze maken in juli de heetste maand vh jaar. Kan dit dan wel? Wat voor drip kan ik dan gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-06-20 12:22:30

Ik zou dan voor een kant en klare drip gaan, die zijn redelijk stevig van structuur.

Beantwoorden
Sterre 2020-06-04 14:45:29

Hoi Rutger, zou ik ook een drip kunnen maken op een taart die afgewerkt is met marsepein of fondant?

Beantwoorden
ST
Myrthe 2020-05-30 18:28:03

De link naar het recept voor botercréme op basis van Italiaanse merinque klopt niet, ik kom uit bij de red velvet taart.
Heb het recept verder wel gevonden hoor ;)

Beantwoorden
MY
Rutger 2020-06-01 10:32:13

Dank voor je oplettendheid! Ik ga het gelijk aanpassen!

Beantwoorden
Kim 2020-05-14 11:52:07

Hi Rutger, kun je me het recept geven voor een witte chocolade drip? (Met kleurstof eventueel) en voor een ruby versie? Ik kan in de tekst niet klikken bij: 'voor een recept voor witte drip kijk hier'.

Alvast bedankt!!

Groetjes Kim

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-05-20 11:36:44

Hoi. Bij deze de link: https://rutgerbakt.nl/kerst-recepten/kerst-drip-cake-recept/
Een drip met ruby heb ik nog niet eerder gemaakt, dat is even uitvogelen wat de beste verhoudingen zijn door zelf een aantal proefjes te maken.

Beantwoorden
Caroline 2020-05-13 08:11:06

Hi Rutger,
Jij geeft aan dat je de taart na het helemaal afsmeren laat koelen voor het versieren. Maar als je dan de sprinkles wilt aanbrengen, blijven die dan wel goed plakken? Wat is jouw beste tip daarvoor? Alvast bedankt! Groetjes Caroline

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-05-20 11:42:05

Je laat de cake vooral afkoelen om de drip mooi aan te kunnen brengen. Als je sprinkles rechtstreeks op de botercrème wilt doen, dan kun je dit het beste doen voordat je de taart laat opstijven, anders blijven ze inderdaad lastig plakken.

Beantwoorden
Lekkererecepten2205 2020-05-03 12:56:43

Ik vind het altijd leuk als men iets kan maken dat er spectaculair uitziet waarbij de techniek eigenlijk best wel eenvoudig is, leuk!

Beantwoorden
LE
Susan Mulders 2020-05-03 08:48:42

Hallo Rutger,
Fijn dat je een artikel geschreven hebt over kant en klare drips in een flesje. Ik was daar al erg benieuwd naar.
Ik zie dat de flesjes van 300 gram zijn. Als je alleen de rand dript zoals jij op de foto gedaan hebt, hoeveel van het flesje gebruik je dan ongeveer? Ben namelijk benieuwd hoeveel taarten je zou kunnen versieren met 1 flesje.
Zou je mij daar een schatting van kunnen geven?
Bedankt!

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-05-06 13:27:45

Hoi! ik heb het niet uitgemeten, maar denk dat je er zo'n 3-4 taarten mee kunt doen.

Beantwoorden