- Voor de lemoncurd
- 125 boter
- 200 gr suiker
- 2 citroenen, rasp en sap
- 1 limoen, rasp en sap
- 2 eieren + 1 eidooier
Lemon curd is volgens mij de bekendste van alle curds. Eerder plaatste ik al deze frisse sinaasappel curd en deze mango-passievruchtcurd, hoog tijd nu voor mijn versie met citroen! Naast citroen heb ik ook het sap en de rasp van een limoen toegevoegd aan dit lemon curd recept, dat maakt de smaak van deze curd nog wat spannender. Lemon curd is heerlijk op bijvoorbeeld scones, in Eton mess of als topping op een pavlova. Wil je de curd steviger, zodat je deze als taartvulling kunt gebruiken, roer er dan als de kom van de pan af is 1-2 geweekte gelatineblaadjes door.
Bereiding: Lemon curd met een vleugje limoen
Doe de boter, suiker, het sap en de rasp van de citroenen en dat van de limoen in een hittebestendige kom en roer het goed door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eieren en de eidooier toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eieren zorgen dan voor een binding waardoor de lemoncurd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.
Haal de lemon curd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.
Foto: Erik Spronk











