Dit Eton mess recept bewijst dat iets wat heel erg lekker is, niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Dit klassieke nagerecht is namelijk lekker én lekker makkelijk. Het ziet er misschien een beetje rommelig uit, maar tegelijkertijd toch ook feestelijk. Het is een fijn en smakelijk toetje om te maken tijdens de feestdagen, of als je gewoon iets te vieren hebt.
In sommige recepten wordt een deel van de slagroom vervangen door mascarpone, maar de lekkerste Eton mess maak je met de klassieke combinatie van aardbeien, slagroom en knapperige stukjes meringue schuim. Dit is dus ook de combinatie die ik in dit recept gebruik.
Met dit Eton mess recept maak je een heerlijk dessert voor 4 tot 6 personen.

Meringues: zelf maken of kant-en-klaar kopen?
Zelf kies ik er bij Eton mess graag voor om zelfgemaakt schuim te gebruiken. Voor dit knapperige schuim van eiwit gebruik ik mijn meringue recept. Het fijne aan Eton mess is dat je dit toetje heel makkelijk en snel kunt maken. Heb je écht weinig tijd? Dan maak je het jezelf nog makkelijker door kant-en-klare meringues te gebruiken. Deze zijn soms wel wat lastig te vinden, maar vooral rond de feestdagen ligt dit schuim in de meeste supermarkten.
Kan ik een Eton mess vooraf maken?
Brosse meringue, luchtig opgeklopte room en vers fruit; het zijn de contrasten die de Eton mess zo lekker maken. Dit is ook de reden dat het het allerlekkerst is om dit dessert direct na het maken te serveren. Maak je het dessert al van tevoren klaar, dan wordt de meringue zacht en mis je die heerlijke afwisseling in texturen.
Gelukkig kan je de verschillende onderdelen los van elkaar goed voorbereiden. Je hoeft alles dan vlak voor het serveren alleen nog te mengen.
Zo kun je de meringues al van tevoren klaarmaken. Luchtdicht verpakt kun je ze zeker 2 weken bewaren. Het opkloppen van de room en het schoonmaken van het fruit doe je bij voorkeur wel op de dag zelf. Bewaar de slagroom en het fruit in de koelkast tot je alles gaat mengen vlak voordat je het toetje serveert.
Variëren met Eton mess
Dit Eton mess recept is voor de klassieke bereiding met slagroom, meringue en aardbeien. Wil je eens variëren met dit ‘rommelige’ toetje? Je kunt de aardbeien heel goed vervangen door ander fruit. Denk aan ander rood fruit zoals frambozen, maar ook sinaasappels, perzik of blauwe bessen zijn erg lekker om te gebruiken. Het is ook erg lekker om dit toetje te garneren met wat zelfgemaakte frambozensaus.
Naast dit klassieke recept heb ik ook andere Eton mess recepten online staan die je eens kunt proberen:
- Eton mess met roos en framboos
- Eton mess met sinaasappel
- Eton cheesecake mess met gemarineerde aardbeien
En ben je fan van meringues en op zoek naar andere lekkere desserts met dit schuim? Probeer dan eens mijn lekkere recepten met pavlova, zoals deze kerst pavlova met rood fruit of deze heerlijke pavlova met perzik en framboos. Of maak deze mini cheesecakejes met frambozen en meringue.

- Voor de Eton mess
- 350 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 500 gr aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
- ½ recept knapperige meringues
Eton mess recept – Met aardbeien, slagroom en stukjes meringue
Voor dit Eton mess recept met aardbeien en slagroom heb je maar weinig ingrediënten nodig en het recept is kort en krachtig.
Voorbereiding: meringues maken
Om een Eton mess dessert te maken, heb je meringues nodig. Je kunt deze meringue zelf maken door eiwitten stijf te kloppen, of je kunt ze kant-en-klaar kopen.
Ga je zelf meringues maken? Houd er dan rekening mee dat je deze Franse meringues maakt voordat je met dit recept aan de slag gaat. Als je de meringues hebt gekocht of gemaakt, maak je de Eton mess in een paar simpele stappen.
Alles mengen
Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Verkruimel de meringues, maar let erop dat je dit niet te fijn doet. Het is lekker als je nog wat grove stukken meringue hebt. Meng de slagroom vervolgens met driekwart van de meringue en de aardbeien.
Eton mess serveren
Vervolgens is het tijd om dit makkelijke toetje te serveren. Het is het allerlekkerst als de Eton mess meteen na het maken geserveerd wordt.
Serveer de Eton mess zoals jij wilt, dit kan op allerlei verschillende manieren. Vul bijvoorbeeld glaasjes met het meringue mengsel, bestrooi met de overige stukjes meringue en serveer iedereen een eigen portie. Of schep het mengsel van aardbeien, slagroom en meringue in een grote schaal of op een mooi bord om gezellig te delen met alle gasten aan tafel.
Veelgestelde vragen
Wat zit er in een Eton mess?
Eton mess is een traditioneel Engels dessert en wordt gemaakt van aardbeien, slagroom en knapperige stukjes meringue schuim. Met dit recept maak je deze klassieke combinatie. Soms wordt een deel van de slagroom vervangen door mascarpone en daarnaast kun je ook naar wens ander (zomer)fruit gebruiken in plaats van aardbeien.
Waar komt Eton mess vandaan?
Eton mess is bedacht door een kok die op Eton College zat aan het eind van de 19e eeuw. Dit verklaart ook gelijk het eerste deel van de naam: Eton. Het woord ‘mess’ heeft ook geen lange uitleg nodig. Het heerlijke toetje is namelijk een geknoei (‘mess’ in het Engels). De oorspronkelijke Eton mess bestond alleen uit fruit en slagroom. De meringue waar het toetje vandaag de dag zo bekend om staat, werd in het begin nog niet gebruikt.
Dit is trouwens niet het enige verhaal wat de ronde doet over de oorsprong van dit nagerecht. Een ander (leuker, maar minder aannemelijk) verhaal is dat er aan het begin van de 20e eeuw tijdens een cricketwedstrijd van Eton College een hond op een aardbeien pavlova ging zitten, waarna er alsnog gesmuld werd van de overblijfselen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
Gerelateerd
Echt super! Je hebt op deze website alleen maar lekkere recepten en doordat er een goede uitleg is, is het niet zo moeilijk om alles te maken. Echt Top
Beantwoorden
Ander zomerfruit er bij is ook lekker (bosbessen, frambozen, bramen, aalbessen, enz.). Met verschillende soorten fruit vind ik het er visueel ook feestelijker uit zien.
Andere variatietips: kleine blokjes cake, ongezouten gehakte pistachenootjes, sausje van gepureerde mango met een beetje limoensap.
Perfect dessert voor een (grote) groep na bijvoorbeeld een bbq-feestje. Het is zo gemaakt, ziet er feestelijk uit en iedereen kan opscheppen naar smaak.
dit ie een variatie op het recept zoals ik het al heel lang ken, namelijk met granaatappelen, heerlijk dat zure en het zoet door elkaar, dit lijkt me wel heel erg zoet maar ook lekker!
BeantwoordenErg lekker ook met granaatappel erdoor, alleen houdt niet iedereen daarvan, vandaar dit basisrecept. Het is ook erg lekker om er nog wat gepureerde frambozen doorheen te scheppen.
Beantwoorden
De recepten zijn duidelijk beschreven maar als je een recept wil hebben moet je zeven blad zijdes af drukken dat is mij te veel voor een caramel slof
BeantwoordenHelaas is het nog niet gelukt om een goede afdrukversie te maken. Dat lijkt makkelijk, maar is helaas wat omslachtig. Er wordt aan gewerkt! Je kunt de tekst altijd kopiëren naar bijvoorbeeld WORD en het vanuit daar uitprinten.
Beantwoorden
Alle losse componenten wel, maar doe ze dan pas vlak voor het serveren door elkaar. Anders wordt de meringue zacht en dat zou jammer zijn, juist dat contrast is zo lekker!
Beantwoorden
Is er ook een diabetische versie van. Oftewel kan het ook zonder suiker door deze te vervangen door zoetstof?
Beantwoorden
al jaren lievelingstoetje van mijn kinderen en kleinkinderen.
ik gebruik heel makkelijk chocolade schuimbatons uit de supermarkt.
ook pureer ik een paar aardbeien en spatel die door de slagroom.
Ik woon gedeeltelijk in Frankrijk en hier kan je echt goed meringues kopen. Hoeveel graam zal ik nodig hebben voor dit recept?
BeantwoordenIk heb de meringue niet gewogen, dus ik zou het een beetje op het zicht doen. En liever iets te veel dan te weinig, meringue is altijd lekker!
Beantwoorden
Heerlijk recept!
Zelf gebruik ik altijd clotted cream (slagroom met mascarpone) in plaats van enkel slagroom.
Hoe dan ook genieten!
U kunt niet meer reageren.


Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.