- Voor de Eton mess
- 350 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 500 gr aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
- ½ recept knapperige meringues
Lekker én lekker makkelijk. Dit Eton mess recept bewijst zeker dat iets wat heel erg lekker is, niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Dit klassieke nagerecht is ontzettend makkelijk zelf te maken en ziet er een beetje rommelig maar feestelijk uit. En het belangrijkste: de smaak is heerlijk.
Met dit Eton mess recept maak je een overheerlijk dessert voor 4 tot 6 personen.
Klassieke Eton mess
In sommige Eton mess recepten wordt er een deel van slagroom vervangen door mascarpone, maar voor dit dessert gebruik ik de klassieke combinatie van aardbeien, slagroom en knapperige stukjes meringue schuim.
Wil je hiervoor kant-en-klare meringues gebruiken? Soms zijn die wat lastig te vinden, maar vooral rond de feestdagen ligt dit schuim in de meeste supermarkten. Een andere optie is zelf meringues maken. Ik kies zelf graag voor het zelfgemaakte schuim en gebruik hiervoor mijn meringue recept. Het is ook erg lekker om dit toetje te garneren met wat zelfgemaakte frambozensaus.
Wat is Eton mess?
Wat is Eton mess precies en waar heeft het toetje zijn naam aan te danken? Eton mess is een traditioneel Engels dessert, bedacht door een kok die op Eton College zat aan het eind van de 19e eeuw. Dit verklaart ook gelijk het eerste deel van de naam: Eton. Het woord ‘mess’ heeft ook geen lange uitleg nodig. Het heerlijke toetje is namelijk een geknoei (‘mess’ in het Engels). De oorspronkelijke Eton mess bestond alleen uit fruit en slagroom. De meringue waar het toetje vandaag de dag zo bekend om staat, werd in het begin nog niet gebruikt.
Dit is trouwens niet het enige verhaal wat de ronde doet over de oorsprong van de Eton mess. Een ander (leuker, maar minder aannemelijk) verhaal is dat er aan het begin van de 20e eeuw tijdens een cricketwedstrijd van Eton College een hond op een aardbeien pavlova is gaan zitten, waarna er alsnog gesmuld werd van de overblijfselen van het dessert.
Hoe Eton mess serveren?
Je kunt dit makkelijke toetje op verschillende manieren serveren. Vul glaasjes met het meringue mengsel en serveer iedereen een eigen portie. Of schep het mengsel van aardbeien, slagroom en meringue in een grote schaal of op een mooi bord om gezellig te delen met alle tafelgasten.
Variëren met Eton mess
Dit recept is voor een klassieke Eton mess met slagroom, meringue en aardbeien. Wil je eens wat anders proberen met dit ‘rommelige’ toetje? Maak dan eens een van de andere Eton mess recepten die ik al online heb staan:
Ben je op zoek naar andere lekkere desserts met meringues? Probeer dan eens mijn pavlova recepten, zoals deze kerst pavlova met rood fruit of deze heerlijke pavlova met perzik en framboos.
Recept voor Eton mess met aardbeien & slagroom
Voor dit Eton mess recept heb je maar weinig ingrediënten nodig en het recept is kort en krachtig. Ga je zelf meringues maken? Houd er dan rekening mee dat je die maakt voordat je met de Eton mess aan de slag gaat. Als je de meringues hebt gekocht of gemaakt, maak je de Eton mess in een paar simpele stappen.
Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Verbrokkel de meringues en let erop dat je dit niet te fijn doet. Het is lekker als je nog wat grovere stukken meringue hebt. Meng de slagroom vervolgens met driekwart van de meringue en de aardbeien.
Serveer het meringue mengsel daarna zoals jij wilt, bijvoorbeeld op een grote schaal of in glaasjes. Bestrooi het met de overige stukjes meringue en serveer de Eton mess meteen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Echt super! Je hebt op deze website alleen maar lekkere recepten en doordat er een goede uitleg is, is het niet zo moeilijk om alles te maken. Echt Top
Beantwoorden
Ander zomerfruit er bij is ook lekker (bosbessen, frambozen, bramen, aalbessen, enz.). Met verschillende soorten fruit vind ik het er visueel ook feestelijker uit zien.
Andere variatietips: kleine blokjes cake, ongezouten gehakte pistachenootjes, sausje van gepureerde mango met een beetje limoensap.
Perfect dessert voor een (grote) groep na bijvoorbeeld een bbq-feestje. Het is zo gemaakt, ziet er feestelijk uit en iedereen kan opscheppen naar smaak.
dit ie een variatie op het recept zoals ik het al heel lang ken, namelijk met granaatappelen, heerlijk dat zure en het zoet door elkaar, dit lijkt me wel heel erg zoet maar ook lekker!
BeantwoordenErg lekker ook met granaatappel erdoor, alleen houdt niet iedereen daarvan, vandaar dit basisrecept. Het is ook erg lekker om er nog wat gepureerde frambozen doorheen te scheppen.
Beantwoorden
De recepten zijn duidelijk beschreven maar als je een recept wil hebben moet je zeven blad zijdes af drukken dat is mij te veel voor een caramel slof
BeantwoordenHelaas is het nog niet gelukt om een goede afdrukversie te maken. Dat lijkt makkelijk, maar is helaas wat omslachtig. Er wordt aan gewerkt! Je kunt de tekst altijd kopiëren naar bijvoorbeeld WORD en het vanuit daar uitprinten.
Beantwoorden
Alle losse componenten wel, maar doe ze dan pas vlak voor het serveren door elkaar. Anders wordt de meringue zacht en dat zou jammer zijn, juist dat contrast is zo lekker!
Beantwoorden
Is er ook een diabetische versie van. Oftewel kan het ook zonder suiker door deze te vervangen door zoetstof?
BeantwoordenDat gaat helaas lastig. Zeker voor een goede meringue is er echte suiker nodig.
Beantwoorden
al jaren lievelingstoetje van mijn kinderen en kleinkinderen.
ik gebruik heel makkelijk chocolade schuimbatons uit de supermarkt.
ook pureer ik een paar aardbeien en spatel die door de slagroom.
Ik woon gedeeltelijk in Frankrijk en hier kan je echt goed meringues kopen. Hoeveel graam zal ik nodig hebben voor dit recept?
BeantwoordenIk heb de meringue niet gewogen, dus ik zou het een beetje op het zicht doen. En liever iets te veel dan te weinig, meringue is altijd lekker!
Beantwoorden
Heerlijk recept!
Zelf gebruik ik altijd clotted cream (slagroom met mascarpone) in plaats van enkel slagroom.
Hoe dan ook genieten!
In verschillende boeken, zowel Bakbijbel als Rutger bakt de 100 allerbeste recepten
Beantwoorden
