Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 150 gr speculaasjes (of jodekoeken)
  • 50 gr boter, gesmolten
  • Voor de cheesecake
  • 400 gr roomkaas
  • 100 gr fijne suiker
  • 2 eieren
  • 100 gr zure room
  • 20 gr maïzena
  • 1 tl vanille-extract

Deze kleine cheesecakejes heb ik gebakken in siliconen vormpjes. Na het bakken heb ik ze af laten koelen in hun vormpjes en met vorm en al in de vriezer gezet. Eenmaal bevroren kun je de cheesecakejes dan heel makkelijk uit hun vorm halen, waardoor ze er prachtig strak uitzien. Een ander voordeel van deze manier is dat je de cheesecakejes ook al eerder kunt maken. In de vriezer (en dus in hun vorm) zijn ze heel goed enkele weken te bewaren. Met de topping van dit mini cheesecakejes recept kun je alle kanten op, maar deze combinatie van frambozen en knapperige meringue is één van mijn persoonlijke favorieten. Afhankelijk van hoe groot je vormpjes zijn, maak je met dit recept zo’n 8-10 cheesecakejes.

Mini cheesecakejes met frambozen en meringue

Bereiding: Mini cheesecakejes met frambozen en meringue

Verwarm de oven voor op 130 °C en zet de siliconen vormpjes op een bakplaat.

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vormpjes. Druk de kruimels stevig aan.

Roer de roomkaas los met de suiker. Voeg vervolgens de eieren, zure room, maïzena en het vanille-extract toe en meng alles door tot een glad mengsel. Verdeel het cheesecakemengsel over de vormpjes. Bak de mini-cheesecakejes 25-35 minuten. De bovenkant mag nog iets wiebelen als ze uit de oven komen. Laat ze in de vorm afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de vriezer.

Haal de bevroren cheesecakejes uit hun vormpjes en laat ze (in de koelkast of op kamertemperatuur, afhankelijk van hoe snel je ze wilt sereveren) ontdooien. Garneer de cheesecakejes met de verse frambozen en frambozensaus en kruimel er tot slot wat meringue over.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Hanneke 2018-12-16 16:42:13

Lang is de ontdooitijd?

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-12-17 08:29:30

Dat hangt natuurlijk af van hoe groot de vormpjes zijn, maar voor deze is dat in de koelkast zo'n 3-4 uur. Op kamertemperatuur gaat het sneller.

Beantwoorden
Judith 2018-12-16 11:49:45

Hoi Rutger, wat is een alternatief voor zure room?

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-12-17 08:31:07

Je zou crème fraiche of kwark kunnen gebruiken.

Beantwoorden
DS 2018-12-16 09:57:44

Ik wil ook graag weten welke vorm je hebt gebuikt en waar je die kan kopen....?

Beantwoorden
DS
Rutger 2018-12-17 08:32:29

Ik gebruik een siliconen vorm: https://www.bouwhuis.com/siliconflex-cylinder-diameter-60-h-35-mm-8

Beantwoorden
nora 2018-12-16 09:28:17

hoi kab ik de maizena door iets anders vervangen ivm koolydraat arm dieet

Beantwoorden
NO
Rutger 2018-12-17 08:33:08

Het kan door bloem vervangen worden, maar daar heb je ook weinig aan. Een andere vervanging weet ik niet.

Beantwoorden
D.Meijer 2018-12-13 12:36:09

Welke siliconen vorm heb je hiervoor gebruikt? En waar kun je die halen?

Beantwoorden
D.
Rutger 2018-12-17 08:49:51

Ik gebruik een siliconen vorm: https://www.bouwhuis.com/siliconflex-cylinder-diameter-60-h-35-mm-8

Beantwoorden
Mark 2018-12-11 19:24:53

Ziet er mooi en lekker uit! Welke diameter en hoogte hebben de bakvormen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-17 09:07:20

Ik heb deze vormpjes gebruikt: https://www.bouwhuis.com/siliconflex-cylinder-diameter-60-h-35-mm-8

Beantwoorden
Wendy 2018-12-10 16:52:11

Wat voor roomkaas word hiervoor gebruikt, die in een kuipje of pakje. Is het vetgehalte nog belangrijk? Er zijn zoveel soorten en merken roomkaas.

Beantwoorden
WE
Rutger 2018-12-11 11:29:41

Ik gebruik eigenlijk altijd Philadelphia, die vind ik zelf fijn werken en een lekker resultaat geven.

Beantwoorden
Machtelien 2018-12-08 13:53:34

Hallo Rutger,
Voor hoeveel mini cheesecakejes zijn de ingrediënten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-11 11:40:48

Voor 8-10 cheesecakejes.

Beantwoorden
Grace 2018-12-07 11:28:25

Kan hiervoor ook een muffin bakblik worden gebruikt?

Beantwoorden
GR
Rutger 2018-12-11 11:42:40

Dat kan, alleen zou ik ze dan wel in papieren vormpjes bakken zoals in onderstaand recept is beschreven. Anders kun je de cheesecakejes er erg moeilijk uithalen. https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/cheesecake/mini-philadelphia-cheesecakejes-met-karamel-en-pecannoten/

Beantwoorden