Citroen cheesecake petit fours met zomerfruit: het is een hele mond vol voor deze overheerlijke, kleine gebakjes. Deze mini hapjes worden gemaakt met cheesecake. In tegenstelling tot de gebakken cheesecakes wordt bij deze mini-versie de vulling niet gebakken. De kruidige speculaasbodem zorgt voor een mooi contrast met de frisse romige citroenvulling van deze no-bake cheesecakejes.

Cheesecake petit four

De cheesecakejes in dit recept worden gemaakt in een siliconenvorm. Daardoor kun je ze heel makkelijk een mooie strakke vorm geven. Ik gebruik zelf deze siliconen vorm.

Met dit recept kun je zo’n 30 mini citroen cheesecakejes maken 

Cheesecake petit four

Meer inspiratie voor kleine gebakjes?

Ben je op zoek naar meer recepten voor kleine zoete hapjes? Bekijk dan ook deze recepten:

Petit fours met cheesecake bewaren

De cheesecakejes moeten ingevroren worden, voordat je ze mooi uit de vorm kunt halen. In de vriezer kun je ze 2-3 maanden bewaren. Je kunt de mini-cheesecakejes wel eerder uit de vorm halen en luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een vershouddoos) bewaren.  Eenmaal ontdooid en gegarneerd met zomerfruit kun je ze 2 dagen bewaren in de koelkast. 

Cheesecake petit four
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr bloem
  • 90 gr boter
  • 90 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ½ eidooier
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ tl vanille-extract
  • Voor de cheesecake
  • 200 ml slagroom
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 2½ blaadjes gelatine (4,1 gr), geweekt in koud water
  • 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • Voor de topping
  • 30 frambozen
  • 60 blauwe bessen
  • 30 kleine blaadjes munt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Zelf citroen cheesecake petit fours met zomerfruit maken 

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Bodempjes maken en bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik voor dit recept flexibele siliconen vormpjes van 4 centimeter doorsnede en 2 centimeter hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6 millimeter. Steek met een uitsteker van 4 centimeter doorsnede 25-35 rondjes uit het deeg en plaats deze in de vormpjes. Plaats de siliconen vormpjes op een bakplaat en bak de bodempjes in 10-15 minuten gaar. Laat ze in de vorm afkoelen.

Cheesecakejes maken

Klop de slagroom met de basterdsuiker met een (hand)mixer met garde(s) op tot yoghurtdikte. Doe het citroensap met de citroenrasp in een steelpannetje en verwarm dit. Haal het steelpannetje van het vuur, voeg de geweekte gelatineblaadjes toe en los deze op. Klop de roomkaas los en voeg vervolgens al kloppende het gelatinemengsel toe. Meng tot een egaal mengsel en voeg dan de slagroom toe. Klop dit kort door en doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter. Vul de vormpjes met het mengsel en strijk ze glad af met een paletmes. Dek de cheesecakejes eventueel af met cellofaan en zet ze enkele uren in de vriezer tot ze helemaal bevroren zijn.

Garneren en serveren

Haal de bevroren cheesecakejes uit de vormpjes en laat ze in de koelkast ontdooien. Garneer de cheesecake hapjes voor het serveren met 2 blauwe bessen, een framboos en een muntblaadje. 

Foto’s Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Denise Heeman 2024-02-15 09:10:43

Hoi Rutger,
Kan ik in dit recept het citroenrasp en sap vervangen door een andere fruitsmaak bijv mango of bosvruchten puree?
Groetjes Denise

Beantwoorden
DE
Rutger 2024-02-19 08:02:55

Dat kan op zich prima. Houd er wel rekening mee dat citroen een vrij aanwezige smaakmaker is, daar heb je maar weinig wan nodig. Zou je dezelfde hoeveelheid van bijvoorbeeld mangopuree gebruiken, dan proef je dat bijna niet terug. Bosvruchtenpuree zul je iets beter proeven, maar waarschijnlijk heb je wel meer nodig dan de 45-50 gram van het citroensap dat nu wordt gebruikt. Gebruik je meer puree, dan moet je ook iets meer gelatine gebruiken en zal de structuur an de cheesecakejes ook iets anders worden.

Beantwoorden
Marion 2024-02-22 10:25:34

Ik gebruik geen gelatine (niet kosjer). Hoeveel Agar gebruik ik dan in dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2024-02-24 13:59:26

Hi. Dat heb ik met dit recept nog nooit uitgeprobeerd, de exacte verhouding weet ik niet.

Beantwoorden
Jacqueline Daelmans 2024-02-22 11:17:41

Goedemorgen Rutger
Kan je deze taartjes ook maken in een muffin vorm?

Beantwoorden
JA
Rutger 2024-02-24 13:59:08

Hi. Het nadeel van een metalen bakvorm is dat je de bevroren taartjes er heel moeilijk uit kunt halen. In een flexibele (siliconen) muffinvorm zou het wel kunnen, de taartjes worden dan wat groter.

Beantwoorden
Teun 2024-03-06 20:50:31

Ha Rutger,

Ik wil de bodem van het recept als kruimelbodem ergens voor gebruiken.
Kan ik het dan ook als een uitgerolde lap bakken? En dan net zo lang?

Beantwoorden
TE
Rutger 2024-03-11 09:54:54

Hi. Dat kan prima. Het ligt er een beetje aan hoe dik en hoe groot je de bodem maakt. De baktijd zal net iets langer worden.

Beantwoorden