Speculoos is één van mijn (nieuwe) favorieten, echt alles wordt er lekker mee! In deze speculoos cheesecake speelt deze lekkernij dan ook de hoofdrol. Speculoos is terug te vinden in de hele cheesecake: in de bodem, door het cheesecake mengsel en als topping en garnering. Het resultaat is een gebakken cheesecake die niet heel licht is, maar wel heel erg lekker!
Ben je niet echt bekend met de term speculoos? Misschien ken je koekjes dan wel onder de naam Lotuskoekjes of Biscoff koekjes. Je kunt de gebakken lekkernij die je maakt met dit recept daarom ook wel een lotus cheesecake of biscoff cheesecake noemen.
Met dit speculoos cheesecake recept maak je een gebakken cheesecake waar je 12-14 punten uit snijdt.
4 Tips voor de lekkerste speculoos cheesecake
- Natuurlijk kun je de speculoosjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken met mijn speculoos koekjes recept. Kies je ervoor om de koekjes te kopen? Lotus is de meest bekende fabrikant van speculoos. Tegenwoordig worden de koekjes verkocht onder een andere naam: Biscoff.
- De taart is gegarneerd met een laagje speculoospasta. De speculoospasta is lastiger om zelf te maken, die koop ik dus gewoon. Kan je geen speculoospasta vinden in de winkel? Lotus verkoopt dit tegenwoordig onder de naam Biscoff pasta.
- De topping van speculoos pasta garneer ik met wat verkruimelde speculoosjes. Naar wens kun je de taart ook garneren met toefjes geklopte slagroom.
- Je kunt deze speculoos of biscoff cheesecake 3-4 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer blijft de cheesecake 2-3 maanden goed. Snijd ‘m dan al in punten, dan kun je eenvoudig uit de vriezer halen wat je nodig hebt.
Geen speculoos cheesecake maar speculaas?
Wil je geen speculoos maar een speculaas cheesecake maken? Dan kun je de koekjes voor de bodem en de topping vervangen door speculaasjes. Meng naast de speculoospasta ook 1-1½ eetlepel speculaaskruiden door het cheesecake mengsel. Voor de topping kun je naast de speculoospasta dan ook verkruimelde speculaasjes gebruiken. Ook lekker met kruidnoten, zowel voor de bodem als voor de topping.
- Voor de bodem
- 225 gr speculoosjes
- 75 gr boter, gesmolten
- Voor de cheesecake
- 800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne suiker
- 200 gr speculoospasta
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr zure room, op kamertemperatuur
- 30 gr maïzena
- Voor de topping
- 150-200 gr speculoospasta
- 2 speculoosjes, verkruimeld
- Verder nodig
- boter of bakspray, om in te vetten
Zelf speculoos cheesecake maken
Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter of bakspray.
Bodem maken
Maal de speculoosjes fijn in een keukenmachine met messen of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
Speculoos cheesecake mengsel maken
Doe de roomkaas, de fijne suiker en en de speculoospasta in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de eieren en de zure room toe en meng erdoor. Zeef tot slot de maïzena boven het mengsel en meng dit erdoor. Dit alles kan met een handmixer met gardes, met de standmixer met de platte menghaak of gewoon met een garde. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Schep het cheesecake mengsel in de vorm en strijk het glad.
Zet de cheesecake op een rooster halverwege de oven. Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal of braadslee met een laagje kokend water. Dit zorgt ervoor dat de speculoos cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¼-1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat ‘m afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.
Haal de afgekoelde speculoos cheesecake uit de vorm. Verwarm voor de topping de speculoospasta in de magnetron of in een pannetje op heel laag vuur, tot deze dun genoeg is om over de taart te strijken. Schenk de speculoospasta op de taart en strijk deze uit tot aan de zijkant. Naar wens kun je met de bolle kant van een theelepeltje nog een mooie swirl maken in de speculoostopping. Bestrooi de speculaas cheesecake tot slot met de verkruimelde speculoosjes.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)