Deze speculoos koekjes zijn heerlijk krokant en ontzettend smaakvol! Ze zijn niet alleen super lekker om zo op te eten, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken als basis voor desserts, zoals een cheesecake. Hoewel soms gedacht wordt dat speculoos en speculaas hetzelfde zijn, is dit niet het geval. Eigenlijk lijken speculoos koekjes helemaal niet op speculaas, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker. Verderop in dit artikel leg ik meer uit over het verschil tussen deze twee soorten koekjes.
Met dit speculoos recept maak je deze koekjes nu eenvoudig zelf. Zelf aan de slag? Dit recept is goed voor ongeveer 40-50 koekjes.

Wat zijn speculoos koekjes?
Speculoos koekjes zijn Belgische koekjes die lijken op speculaas, maar dan zonder de gebruikelijke specerijen. Meestal wordt er wel kaneel aan het deeg toegevoegd en dat doe ik ook in dit recept.
Ben je niet echt bekend met speculoos koekjes? Misschien ken je deze lekkernij onder een andere naam, zoals Lotus koekjes of Biscoff koekjes. Lotus is een bekende fabrikant van speculoosjes en tegenwoordig worden deze speculoos koekjes verkocht onder de naam Biscoff. Diezelfde fabrikant staat ook bekend om zijn speculoospasta, tegenwoordig Biscoff pasta genoemd.

Verschil tussen speculoos en speculaas
Speculoos en speculaas lijken qua naam misschien op elkaar, maar het zijn twee verschillende soorten koekjes. Wat het verschil is? Speculaas is een typisch Nederlands koekje, gemaakt van speculaaskruiden. Speculoos is in feite een Belgische variant van speculaas, maar dan met minder of geen specerijen. Vroeger kon men in Nederland relatief goedkoop aan specerijen komen, iets wat in België een stuk lastiger was en ook duurder.
Dit betekende ook dat het in België lastiger was om aan dure speculaaskruiden te komen om zelf speculaas te maken. Bij gebrek aan speculaaskruiden werd daarom een koekje ontwikkeld zonder specerijen. Het koekje kreeg de toepasselijke naam specu-loos (zonder specerijen). Soms werd er wel kaneel toegevoegd, maar verdere specerijen bleven achterwege.
Speculoos bewaren
Luchtdicht verpakt kun je deze speculoos koekjes zeker 2 weken bewaren. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze ook voor 2-3 maanden invriezen, mits je ze goed luchtdicht verpakt.
Het deeg voor deze koekjes kun je, verpakt in plasticfolie, 2 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer. Zo heb je het deeg voor speculoos altijd bij de hand en kun je op een later moment eenvoudig genieten van heerlijke zelfgebakken speculoos koekjes.
- Voor het deeg
- 140 gr boter, op kamertemperatuur
- 165 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Speculoos koekjes recept – Stap voor stap
Doe de boter, basterdsuiker, het kaneelpoeder en zout in een kom en meng alles door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Speculoos koekjes bakken
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Snijd of steek van het deeg (gekartelde) vierkantjes van 5 centimeter en leg deze op een bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de speculoos koekjes 15-20 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger, tijdens festival zoet vertelde je dat er koekjes waren die prima op hete lucht gebakken kunnen worden. Kun je een keer een item hiervan op je site zetten?
Beantwoorden



Volgens mij is Spekuloos gewoon de Limburgse knapkoek, die een speculaas koekje is zonder de speculaas kruiden.
BeantwoordenDe speculoos is heel lekker van smaak! Bij mij zijn ze niet zo bros als de gekochte speculoosjes. Heb je een tip zodat de koekjes wat brosser worden?
BeantwoordenHet lukt nooit om ze helemaal exact na te maken natuurlijk. Je zou een gedeelte van de bloem kunnen vervangen door Zeeuwse bloem voor een brosser resultaat.
Beantwoorden
Woooow Rutger! Héérlijk die speculoos koekjes! Ik heb wel 50 g. minder suiker gebruikt maar nog steeds zoet genoeg. Een heerlijk knapperig koekje. Bedankt voor het recept.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.