Deze Zeeuwse speculaas is onwijs lekker en ook erg leuk om te maken. Hoewel de meeste soorten speculaas vooral populair zijn in de decembermaand, kun je deze lekkernij natuurlijk het hele jaar door eten.
Met dit recept maak je zo’n 35-40 Zeeuwse speculaasjes.
Wat is Zeeuwse speculaas?
Zeeuwse speculaas is een traditionele koek, afkomstig uit Zeeland. Het is een variant op de normale speculaas, maar eigenlijk zijn deze twee niet met elkaar te vergelijken. Typerend voor Zeeuwse speculaas is de lichtere kleur. Deze Zeeuwse speculaasjes worden namelijk met witte basterdsuiker gemaakt en ze bevatten geen (of minder) speculaaskruiden dan normale speculaas. Dit geeft de koekjes ook een andere smaak. Door de lichtere kleur worden deze koekjes ook wel blanke speculaas of witte speculaas genoemd.
5 handige tips voor zelf Zeeuwse speculaas maken
- Voor dit recept gebruik ik Zeeuwse bloem. Heb je dat niet, dan kun je ook gewone bloem gebruiken. De koekjes zullen dan iets minder bros worden.
- Ik gebruik een speculaasplank om de Zeeuwse speculaasjes te maken. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan mijn artikel over werken met een speculaasplank.
- In dit recept voeg je citroenrasp toe. Daarnaast kun je Zeeuwse speculaas ook extra smaak geven met bijvoorbeeld nootmuskaat of vanille-extract.
- Wil je deze witte speculaas bewaren? Luchtdicht verpakt bewaar je deze koekjes zeker 2 weken op kamertemperatuur. Of ze dat halen is natuurlijk een andere vraag. Je kunt ze trouwens ook voor 2-3 maanden luchtdicht verpakt invriezen.
- Je vindt dit recept voor Zeeuwse speculaas in de Koekjesbijbel. Zoek je een tof cadeau voor iemand anders, of gewoon voor jezelf? In de Koekjesbijbel vind je meer dan 170 lekkere koekjesrecepten! Voor meer cadeau inspiratie bekijk je al mijn boeken.
Meer recepten met speculaas
Meer inspiratie opdoen voor lekkere speculaas recepten? Bak gewone speculaasjes, maak deze heerlijke gevulde speculaas of ga voor deze speculaaspop. Of wat denk je van deze speculaaskoeken met hazelnoten? Er is genoeg lekkers te maken als je fan bent van speculaas.
- Voor het deeg
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 135 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ tl zout
- 1 el water
- 250 gr Zeeuwse bloem
- 1½ tl bakpoeder
- Verder nodig
- rijstemeel, om de plank te bestrooien
- fijne suiker, om te bestrooien
Zelf Zeeuwse speculaas maken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het water erdoor en voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Meng alles tot een samenhangend deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Lichte speculaasjes maken
Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de blanke speculaasjes uit hun vorm te krijgen (check ook deze how-to). Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3-4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.
Zeeuwse speculaas bakken
Bak de Zeeuwse speculaasjes in 13-18 minuten licht goudbruin en gaar. Leg ze op een rooster en bestrooi ze met fijne suiker. Wacht tot de lichte speculaasjes zijn afgekoeld en schud vervolgens de overtollige suiker van de koekjes af.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Vandaag gelijk gemaakt, ze zijn erg lekker, heerlijk bros! Ook gewone speculaasjes gemaakt, dus we kunnen kiezen. Maar dat doen we natuurlijk niet, we nemen er gewoon van allebei 1! Bedankt voor dit fijne recept Rutger!
BeantwoordenWanneer je niet alle deeg wilt gebruiken, kan je dan ook een deel in de vriezer bewaren?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.