Deze Zeeuwse speculaas is onwijs lekker en ook erg leuk om te maken. Speculaas is vooral populair rond december, maar je kunt deze lekkernij eigenlijk het hele jaar door eten.

Met dit recept maak je zo’n 35-40 Zeeuwse speculaasjes. Voor dit recept gebruik ik Zeeuwse bloem. Heb je dat niet, dan kun je ook gewone bloem gebruiken. De koekjes zullen dan iets minder bros worden.

3 handige tips

  1. Voor dit Zeeuwse speculaas recept gebruik je een speculaasplank. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan mijn artikel over werken met een speculaasplank.
  2. Naast citroenrasp kun je Zeeuwse speculaas ook extra smaak geven met bijvoorbeeld nootmuskaat of vanille-extract.
  3. Dit recept is afkomstig uit de Koekjesbijbel. Zoek je een tof cadeau voor iemand anders, of gewoon voor jezelf? In de Koekjesbijbel vind je meer dan 170 lekkere koekjesrecepten!
Zeeuwse speculaas recept

Wat is Zeeuwse speculaas?

Als je alleen naar de naam kijkt, denk je wellicht dat Zeeuwse speculaas gewoon een variant is op normale speculaas. Toch is deze Zeeuwse speculaas niet met de traditionele speculaasjes te vergelijken. De koekjes zijn veel lichter van kleur en ook heel anders qua smaak. Zeeuwse speculaasjes worden namelijk met witte basterdsuiker gemaakt en ze bevatten geen (of in sommige gevallen veel minder) speculaaskruiden. Om die reden wordt deze lekkernij ook wel blanke speculaas of witte speculaas genoemd. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 135 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • ¼ tl zout
  • 1 el water
  • 250 gr Zeeuwse bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • rijstemeel, om de plank te bestrooien
  • fijne suiker, om te bestrooien

Zelf Zeeuwse speculaas maken 

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het water erdoor en voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Meng alles tot een samenhangend deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Lichte speculaasjes maken

Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de blanke speculaasjes uit hun vorm te krijgen (check ook deze how-to). Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. 

Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3-4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.

Zeeuwse speculaas bakken

Bak de Zeeuwse speculaasjes in 13-18 minuten licht goudbruin en gaar. Leg ze op een rooster en bestrooi ze met fijne suiker. Schud als de lichte speculaasjes zijn afgekoeld de overtollige suiker eraf.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Dicky 2022-11-04 16:34:13

Vandaag gelijk gemaakt, ze zijn erg lekker, heerlijk bros! Ook gewone speculaasjes gemaakt, dus we kunnen kiezen. Maar dat doen we natuurlijk niet, we nemen er gewoon van allebei 1! Bedankt voor dit fijne recept Rutger!

Beantwoorden
DI
Marja Struick 2022-11-24 07:44:56

Wanneer je niet alle deeg wilt gebruiken, kan je dan ook een deel in de vriezer bewaren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 15:39:56

Dat kan prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.