Met behulp van een speculaasplank kun je de mooiste speculaasjes bakken. In deze stap-voor-stap uitleg laat ik je zien hoe je een speculaasplank kunt gebruiken. Speculaasplanken vind je in de meeste bakwinkels, maar je komt ze ook vaak tegen in kringloopwinkels. Zelf heb ik inmiddels een hele verzameling planken uit kringloopwinkels, waarmee ik de mooiste speculaasjes en speculaaspoppen bak. Let er wel op dat je de baktijd van de speculaasjes aanpast aan de grootte en dikte van de vorm. Hoe groter en dikker het koekje wordt, des te langer het moet bakken. Een speculaaspop heeft bijvoorbeeld veel meer tijd nodig, die moet zeker 30 minuten bakken. Het recept voor (amandel)speculaasjes vind je hier.

speculaasplank

Een lekkere variatie op de traditionele speculaasjes zijn Zeeuwse speculaasjes! Ook deze maak je met behulp van een speculaasplank.

Speculaasplank

Stap 1

Kneed het speculaasdeeg na het rusten kort door, zodat het soepel wordt. Zorg er wel voor dat het deeg niet te warm wordt.

Werken met een speculaasplank

Stap 2

Bestrooi de speculaasplank met behulp van een theezeefje of cacaostrooier met wat rijstmeel. In plaats van de plank te bestuiven met rijstmeel kun je ook gewone bloem gebruiken, maar rijstmeel werkt het allerbest.

Werken met een speculaasplank

Stap 3

Klop het overtollige meel eraf, er hoeft maar een heel dun laagje op de plank te zitten. Als de plank nog niet vettig is van het deeg zal de bloem niet goed blijven plakken. Na een paar koekjes komt dat vanzelf goed.

Werken met een speculaasplank

Stap 4

Neem wat van het deeg en druk dit stevig in de speculaasplank.

Werken met een speculaasplank

Stap 5

Snijd het deeg met een scherp mes af langs de bovenkant van de plank. Je kunt hiervoor ook een stuk ijzerdraad gebruiken en deze over de plank door het deeg trekken.

Werken met een speculaasplank

Stap 6

Tik met de lange kant van de plank tegen het werkblad, zodat de speculaasjes eruit vallen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaasjes verder volgens het speculaasjes recept.

Werken met een speculaasplank

Let op: Als het deeg te warm wordt komt het lastiger uit de vorm. Leg het in dat geval weer even terug in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (12)
Rudolf 2021-09-21 15:48:38

Om de rijstebloem op het plankje te krijgen gebruik ik een nieuw schilderskwast die ik in de rijstebloem "doop" en dan heel voorzichtig de kwast uitkloppen boven het plankje, alsof je stof verwijderd. Werkt prima

Beantwoorden
RU
José 2021-10-31 21:23:21

Volgens mij kan dat ook prima met een nieuwe schone zachte make-up kwast ;-)
Ik heb een heel oude speculaasplank van mijn mama en waarschijnlijk ooit van mijn oma geweest. Met een molen en een zeilboot. Wat groter formaat koek. Ik ga het proberen. Lijkt me super!

Beantwoorden
JO
Vanlangendonck Annemie 2021-10-20 21:05:46

Waar vind ik zo een speculaasplankje. Die van U vind ik juist mooi van maat,

Beantwoorden
VA
Raphael 2021-12-15 14:40:58

Hallo , Ruther, ik heb van die dunne plankjes van oma, ze hebben mij gezegd dat ik dikkere plankjes moet hebben en dat de tekening dieper moet liggen, is dat waar, en waarom?

Beantwoorden
RA
Rutger 2021-12-21 08:31:07

Dat kan ik heel moeilijk zeggen vanaf hier. Maar hoe dieper de tekening, hoe mooier deze in de uiteindelijke koekjes te zien is.

Beantwoorden
Rutger 2021-10-24 12:49:15

Bij (online) bak en kookwinkels of in een kringloopwinkel.

Beantwoorden
Inge 2021-11-15 09:32:56

Bij mij vervaagd de tekening na het bakken. Enig idee wat ik daaraan kan doen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-11-16 12:44:55

Je kunt de gevormde koekjes nog 15-20 minuten laten rusten in de koelkast. En anders eventueel wat minder baking soda gebruiken, maar dan wordt de textuur ook wel minder bros. De koekjes worden dan wat steviger/harder.

Beantwoorden
Wanda van Balen 2021-11-15 09:38:36

Ik hen een nieuwe plank gekocht in het Zuiderzee museum. Daar gaven ze mij een tip over het voorbehandelen van de plank voor eerste gebruik. Maar ik ben vergeten wat die tip was. Is voorbehandelen van een nieuwe plank nodig? En heb je dat tips voor?

Beantwoorden
WA
Rutger 2021-11-16 12:44:12

Hoi. Daar weet ik niets van eigenlijk.

Beantwoorden
Daniëlle 2021-11-29 18:16:56

Hoi rutger,
Ik heb oude speculaas planken bij mij oma op zolder gevonden verstopt en wel wat vocht bij gekomen. Hoe kan ik ze het beste schoonmaken en zijn ze dan nog te gebruiken?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-11-30 13:29:18

Dan zou ik ze toch met een sopje goed schoonmaken. Daarna goed laten drogen een paar dagen en wellicht insmeren met een neutrale olie.

Beantwoorden
Jolanda Brouwer 2021-12-09 10:44:41

Hi, heb t setje maarrr … na afbaken zie je de reliëf niet meer echt - is dit op te lossen ? Alvast bedankt , Jolanda uit Annecy - France

Beantwoorden
JO
Monique Burger 2022-02-04 20:09:41

Beste Rutger,

Hoe kun je het rijstmeel verwijderen dat op de tekening zit nadat het speculaas uit de vorm is?
En wat is de truc van dunne speculaas?
Mijn speculaasjes die uit de vorm komen worden in de oven best nog wel dik.

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-02-07 18:32:17

Je kunt een bakkwastje gebruiken en daarme voorzichtig de overtollige rijstebloem van het deeg afvegen. De dikte van de speculaasjes wordt bepaald door de diepte van je speculaasplank. Daar kun je zelf verder weinig aan doen.

Beantwoorden
Lianne te Brinke 2022-11-08 15:47:48

Als ik het speculaas uit het plankje tik blijft er nog bloem op het speculaas zitten hoe kan ik dat er het beste afhalen zodat het na het bakken niet meer zichtbaar is?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-11-19 09:17:01

Je kunt het met een kwastje eraf vegen, maar meestal is er na het bakken weinig meer van te zien.

Beantwoorden
Jenny 2022-11-09 19:09:54

Hoi Rutger
Zou je in plaats van rijstmeel ook maizena kunnen gebruiken om de plank te bloemen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-11-19 09:10:18

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik denk wel dat het kan.

Beantwoorden
Wim 2022-11-30 14:14:27

Rijstmeel heeft het voordeel dat het geen vocht opneemt. Daarom ook altijd rijstmeel in broodmandjes. Je borstelt het ook zo van je baksels af. Maizena gaat klonteren en plakken

Beantwoorden
WI
Angelique 2022-11-13 12:28:18

Kan ik de houten plank, na gebruik met warm water schoonmaken

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-11-19 08:51:07

Dat hoeft niet per se, goed droogborstelen dat alle bloem eruit is is genoeg.

Beantwoorden
Linda 2022-11-15 16:46:50

Altijd goed advies. Leuke recepten en tips 😉

Beantwoorden
LI
Familie Franken 2022-12-01 10:08:39

Wat is de oplossing voor te zacht roomboterdeeg op een speculaasplank. Het deeg is een nacht in de koeling geweest en na kneden en de plank bekleden gaat het mis met het overtollige deeg weg te halen, deze is te zacht. Het ribbelt op. Wat kan hier de oplossing voor zijn?

Beantwoorden
FA
Rutger 2022-12-01 14:42:57

Wellicht is het dan toch te warm geworden. Je kunt het deeg, en eventueel zelfs de plank, kort in de koelkast of vriezer leggen, zodat het deeg weer wat steviger wordt.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.