Zelf speculaas bakken vind ik heerlijk om te doen. Het leukste eraan vind ik misschien wel dat het in huis zo lekker gaat ruiken. Ze zeggen wel eens dat je appeltaart moet bakken om je huis te verkopen, maar volgens mij werkt speculaas – zeker in het najaar en de winter – nog veel beter. Met het recept voor deze speculaaskoeken met hazelnoten komt die heerlijke geur zeker goed!

Dit speculaas recept komt uit Het makkelijke bakboek en is dus echt niet moeilijk om te maken. Naast deze speculaas koeken vind je nog 99 makkelijk bakrecepten in dit bakboek, die snel en zonder veel moeite te maken zijn!
Hazelnoten kun je makkelijk grof ‘hakken’ door ze op een snijplank te leggen en er dan met de onderkant van een pan op te drukken. Zo worden de stukjes hazelnoot niet te klein. Met dit recept bak je 25-35 speculaaskoeken!
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 140 gr lichtbruine basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
- ¼ tl zout
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 el speculaaskruiden
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- 160 gr hazelnoten, grof gehakt
Speculaaskoeken maken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp, het ei en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een deeg.
Vorm bolletjes van het deeg met een doorsnede van 2 centimeter. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot ongeveer centimeter dik. Bestrijk het deeg met ei en strooi er wat gehakte hazelnoten op. Druk de hazelnoten iets aan.
Speculaaskoeken bakken
Bak de koekjes 18-23 minuten. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster.
Nieuwsgierig geworden naar Het makkelijke bakboek? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Vanmorgen heb ik de koeken gebakken. Ze zijn heerlijk!
Het halve losgeklopte ei wat ik overhad van het deeg is genoeg om de koeken te bestrijken.
En 110 gr hazelnoten is echt genoeg.
Leest als een heerlijke koek! Is het de bedoeling dat de koeken krokant worden of is het een zachte koek? En waar kan ik opletten dat de baktijd lang genoeg is geweest? Is dat op geur vanwege de donkere kleur van het deeg?
BeantwoordenHet is een krokante koek, deze moet door en door knapperig zijn. Wat betreft de baktijd, dat is lastig omdat het deeg al donker is. Gebruik vooral de tijd in het recept als een indicatie.
Beantwoorden
Heerlijk bros zijn ze! Ze zijn een tikkie te donker geworden, dat wel. Wat is over het algemeen beter: de temperatuur verlagen of voor kortere tijd in de oven?
BeantwoordenHeb je toevallig met hetelucht gebakken? Dan zou onder- en bovenwarmte beter zijn. Anders zou ik kiezen voor de temperatuur iets verlagen.
Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.