Zelf speculaas bakken vind ik heerlijk om te doen. Het leukste eraan vind ik misschien wel dat het in huis zo lekker gaat ruiken. Ze zeggen wel eens dat je appeltaart moet bakken om je huis te verkopen, maar volgens mij werkt speculaas – zeker in het najaar en de winter – nog veel beter. Met het recept voor deze speculaaskoeken met hazelnoten komt die heerlijke geur zeker goed!

Speculaaskoeken met hazelnoten

Dit speculaas recept komt uit Het makkelijke bakboek en is dus echt niet moeilijk om te maken. Naast deze speculaas koeken vind je nog 99 makkelijk bakrecepten in dit bakboek, die snel en zonder veel moeite te maken zijn!

Hazelnoten kun je makkelijk grof ‘hakken’ door ze op een snijplank te leggen en er dan met de onderkant van een pan op te drukken. Zo worden de stukjes hazelnoot niet te klein. Met dit recept bak je 25-35 speculaaskoeken!

Het makkelijke bakboek
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 140 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • ½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 160 gr hazelnoten, grof gehakt
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Speculaaskoeken maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp, het ei en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een deeg.

Vorm bolletjes van het deeg met een doorsnede van 2 centimeter. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot ongeveer centimeter dik. Bestrijk het deeg met ei en strooi er wat gehakte hazelnoten op. Druk de hazelnoten iets aan.

Speculaaskoeken bakken

Bak de koekjes 18-23 minuten. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster.

Nieuwsgierig geworden naar Het makkelijke bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Gerda 2019-11-25 10:49:49

Vanmorgen heb ik de koeken gebakken. Ze zijn heerlijk!
Het halve losgeklopte ei wat ik overhad van het deeg is genoeg om de koeken te bestrijken.
En 110 gr hazelnoten is echt genoeg.

Beantwoorden
GE
Ellen 2021-08-30 08:40:07

Leest als een heerlijke koek! Is het de bedoeling dat de koeken krokant worden of is het een zachte koek? En waar kan ik opletten dat de baktijd lang genoeg is geweest? Is dat op geur vanwege de donkere kleur van het deeg?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-13 08:42:33

Het is een krokante koek, deze moet door en door knapperig zijn. Wat betreft de baktijd, dat is lastig omdat het deeg al donker is. Gebruik vooral de tijd in het recept als een indicatie.

Beantwoorden
Evelien 2022-03-16 10:06:41

Op welke plaats in de oven moet t bakblik voor speculaasbrokken

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-03-20 12:59:08

In het midden van de oven.

Beantwoorden
Ellen 2021-09-01 21:28:25

Heerlijk bros zijn ze! Ze zijn een tikkie te donker geworden, dat wel. Wat is over het algemeen beter: de temperatuur verlagen of voor kortere tijd in de oven?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-13 08:32:03

Heb je toevallig met hetelucht gebakken? Dan zou onder- en bovenwarmte beter zijn. Anders zou ik kiezen voor de temperatuur iets verlagen.

Beantwoorden
Jac 2021-10-09 03:41:33

Kan het ook met amandelmeel gebakken worden?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-13 10:39:36

Daar heb ik geen ervaring mee, dat zou je uit moeten proberen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.