- Voor het deeg
- 140 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 200 gr Zeeuwse bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1/2 ei, losgeklopt
- 50 gr amandelschaafsel
- 50 gr fijne parelsuiker
Jan Hagel koekjes zijn een van de meest bekende oud-Hollandse koekjes. Wist je dat de elite het gewone volk vroeger ‘Jan Hagel’ noemde? Het is niet duidelijk of er een link is tussen deze benaming en de koekjes. Wat wel zeker is: zelfgemaakte Jan Hagel koekjes zijn waanzinnig lekker! Dit recept is afkomstig uit de Koekjesbijbel. Met dit Jan Hagel recept bak je ongeveer 30 koekjes.
Tip: Fijne parelsuiker, ook wel fijne greinsuiker genoemd, vind je bij (online) bak- of molenwinkels. Je kunt het ook vervangen door fijngeslagen suikerklontjes.
Zelf Jan Hagel koekjes maken
Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en kaneelpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap ter grootte van de bakplaat met een dikte van 3 millimeter. Leg het deeg op de bakplaat en bestrijk het met ei. Bestrooi dit vervolgens met het amandelschaafsel en de fijne parelsuiker. Druk de topping met een deegroller heel licht aan.
Bak de koek in 20-25 minuten gaar. Snijd de koek na het bakken direct in rechthoekjes van 4 bij 7 centimeter. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Tip: je kunt de zelfgemaakte Jan Hagel bewaren in een luchtdichte verpakking.
Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!
Foto: Saskia Lelieveld


