- Voor de bodem
- 225 gr kandijkoeken
- 75 gr boter
- Voor de roomkaasvulling
- 800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 175 gr fijne kristalsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr zure room, op kamertemperatuur
- 40 gr maïzena
- 1 blikje dulce de leche (2½ uur gekookt)
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- hazelnoot nougatine, optioneel
Ben jij ook zo dol op karamel? Met dit recept kun je zelf de lekkerste karamel cheesecake maken! De taart is zijdezacht van structuur en vol van smaak. Om ‘m extra lekker te maken kun je de karameltaart voor het serveren bestrooien met krokante stukjes nougatine! Gebruik voor deze karamel taart zelfgemaakte dulce de leche die 2½ uur gekookt heeft. Wil je een salted caramel cheesecake maken, breng de dulce de leche dan op smaak met wat zeezoutvlokken. Van dit karamel cheesecake recept kun je 12-14 punten snijden.

Karamel cheesecake maken
Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkant van de vorm in met boter.
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel of met de onderkant van een glas gelijkmatig aan.
Doe de roomkaas, fijne suiker en het vanille-extract in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de eieren, zure room en maïzena toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde.
Weeg 150 gram van het roomkaasmengsel af en doe dit in een aparte kom. Schep de rest van het cheesecakemengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Meng de dulce de leche met het achtergehouden roomkaasmengsel. Schep dit vervolgens in de vorm en marmer beide mengsels voorzichtig door er met een vork doorheen te scheppen. Let er op dat je tijdens het marmeren de bodem van de taart niet raakt.
Zet een (oven)schaal met wat kokend water op de bodem van de oven. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¾-2 uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. Bestrooi de karamel cheesecake voor het serveren met de hazelnoot nougatine.
Foto’s: Erik Spronk


















