Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 225 gr kandijkoeken
  • 75 gr boter
  • Voor de roomkaasvulling
  • 800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 175 gr fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr zure room, op kamertemperatuur
  • 40 gr maïzena
  • 1 blikje dulce de leche (2½ uur gekookt)

Ben jij ook zo dol op karamel? Met dit recept kun je zelf de lekkerste karamel cheesecake maken! De taart is zijdezacht van structuur en vol van smaak. Om ‘m extra lekker te maken kun je de karameltaart voor het serveren bestrooien met krokante stukjes nougatine! Gebruik voor deze karamel taart zelfgemaakte dulce de leche die 2½ uur gekookt heeft. Wil je een salted caramel cheesecake maken, breng de dulce de leche dan op smaak met wat zeezoutvlokken. Van dit karamel cheesecake recept kun je 12-14 punten snijden.

Karamel cheesecake

Karamel cheesecake maken

Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkant van de vorm in met boter.

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel of met de onderkant van een glas gelijkmatig aan.

Doe de roomkaas, fijne suiker en het vanille-extract in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de eieren, zure room en maïzena toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde.

Weeg 150 gram van het roomkaasmengsel af en doe dit in een aparte kom. Schep de rest van het cheesecakemengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Meng de dulce de leche met het achtergehouden roomkaasmengsel. Schep dit vervolgens in de vorm en marmer beide mengsels voorzichtig door er met een vork doorheen te scheppen. Let er op dat je tijdens het marmeren de bodem van de taart niet raakt.

Zet een (oven)schaal met wat kokend water op de bodem van de oven. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¾-2 uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. Bestrooi de karamel cheesecake voor het serveren met de hazelnoot nougatine.   

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Caroline 2021-04-06 21:19:51

Hoi,
Na ongeveer een uurtje loopt het vet uit de bodem...hoe kan dit toch?
(met overige baksels geen problemen met de taartvorm)

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-04-12 11:06:44

Dat is gek. Heb je (vettere) koekjes gebruikt voor de bodem?

Beantwoorden
Pat 2021-02-26 14:31:21

Goedemiddag, alles volgens recept gemaakt, temperaturen etc. Cheesecake niet erg hoog en erg compact, ook qua smaak. Absoluut niet luchtig..... Wat heb ik niet goed gedaan? Nougatine verrukkelijk overigens....
Hete Luchtoven?
Zó jammer had er zo’n zin in....

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-02-28 10:27:05

Hoi! Deze cheesecake hoort ook echt niet luchtig te worden, dus dat klopt wel. Zelf bak ik alles altijd met onder en bovenwarmte, dat geeft vaak een mooier resultaat, wellicht dat het daaraan ligt.

Beantwoorden
Marloes 2021-02-21 08:41:19

Hi Rutger, kan deze taart ingevroren worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-21 09:11:42

Volgens mij kan dat prima, al heb ik het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Marielle 2021-02-05 17:44:48

Kan de cheesecake ook met mascarpone gemaakt worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-08 11:55:51

Dat heb ik nog niet geprobeerd, durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Monique 2021-01-08 08:11:31

Hallo Rutger,

Kan ik deze cheesecake ook in de stoomoven bakken? Zo ja, hoe lang is dan de baktijd?

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-01-11 10:29:18

Dat kan volgens mij heel goed, alleen heb ik nog te weinig ervaring met een stoomoven om daar een goed advies over te kunnen geven.

Beantwoorden
Hélène 2020-12-26 15:59:10

Wat een fantastische cheesecake, zò lekker met de karamelsmaak, slaan we op bij de favoriete familierecepten!

Beantwoorden
Henderika 2020-12-26 11:43:19

Ik heb de cheesecake gemaakt en m na het bakken uit de oven gehaald. Hij bleek toen helemaal niet gaar te zijn. Ik lees overal dat je een cheesecake af moet laten koelen in de oven.

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-12-30 09:51:53

Het afkoelen in de oven wordt vooral gedaan om het scheuren van een cheesecake tegen te gaan. Op het moment dat je de cheesecake uit de oven haalt mag het midden nog heel licht wiebelen, maar het moet wel gaar zijn. Anders is het beter om 'm nog wat langer te bakken.

Beantwoorden
Marlies van Tatenhove 2020-12-23 18:08:05

De caramel cheesecake gemaakt, kwam perfect uit de oven, bij het afkoelen gaat hij scheuren, hoe voorkom ik dit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 10:24:49

Heb je 'm wel met een bak water op de bodem gebakken. Je kunt de cheesecake eerst nog en half uur in de oven laten afkoelen, met de ovendeur op een kier.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2020-12-22 17:06:02

Hoi Rutger,
Lijkt me super lekker deze cheesecake.
Kan ik deze van tevoren maken en bewaren of invriezen?
En ik wil ook voor de kerst jouw chocolade Panna cotta maken, kan ik deze ook van tevoren maken?
Alvast bedankt voor je reactie en hele fijne feestdagen!
Groetjes,
Evelyn.

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-12-30 10:38:20

De cheesecake kun je prima 1-2 dagen eerder maken en gewoon in de koelkast bewaren. Voor de panna cotta geldt hetzelfde.

Beantwoorden
Nicole 2020-12-20 14:28:50

Dag Rutger
Heb de taart gemaakt en is uit de oven ingezakt ondanks 2 uren te bakken
Ik heb wel mascarpone gebruikt Conventioneel gebakken

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-12-22 10:43:32

Met het gebruik van mascarpone in dit recept heb ik geen ervaring, ik vrees dat het daaraan ligt.

Beantwoorden
Miriam van B 2020-12-19 20:33:28

Hoi Rutger, ik heb vandaag deze taart gemaakt. Wij vinden de onderste laag (zonder karamel) niet zo lekker. We hebben het idee dat de maizena erg aanwezig is. Ondanks dat ik de hoeveelheid van het recept gebruikt heb.
Kan ik het recept aanpassen of de maizena weglaten?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-12-20 08:41:22

Hoi. Maizena zou je kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid bloem, maar of dat veel verschil maakt weet ik niet. Zelf herken ik de maizenasmaak niet echt. Je kunt iets minder gebruiken, maar helemaal weglaten zou ik niet doen.

Beantwoorden
Miriam v B 2020-12-20 21:01:29

Dank je, dan ga ik de volgende keer minder maizena gebruiken.

Beantwoorden
MI
Mirjam 2020-12-19 14:51:33

Hi Rutger!
Lijkt me erg lekker deze taart. Wil hem gaan maken voor de verjaardag van mijn dochter. Kan ik hiervoor zuivelspread gebruiken of liever echte roomkaas?

Hoor het graag van je! Alvast dank!

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-12-20 08:48:14

Zelf gebruik ik meestal Philadelphia naturel, dat geeft een heerlijk resultaat!

Beantwoorden
Ramona 2020-12-11 18:18:06

Hoi Rutger,

Kan ik deze cheesecake ook bakken in een hetelucht oven/combi magnetron?

Beantwoorden
RA
Rutger 2020-12-13 13:06:14

Dat kan prima! Afhankelijk van je oven kan het wel nodig zijn om de temperatuur een klein beetje te verlagen.

Beantwoorden
Hetty 2020-12-11 13:48:20

Hoi Rutger,

een soortgelijke vraag als die van Nadia - hier (Oostenrijk) wordt de gecondenseerde melk in tubes verkocht, kan ik daarmee dezelfde procedure volgen als met een blikje??

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-12-13 13:10:36

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik niet bekend ben met die tubes, dat kan ik je dus niet zeggen helaas. Wellicht dat je via google het antwoord kunt vinden.

Beantwoorden
Nadia 2020-12-11 09:54:18

Hallo rutger,

Kan ik zure room ook zelf maken of kan ik crème frais in de plaats gebruiken?
Hier in het buitenland verkopen ze geen zure room

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-12-13 13:15:45

Je kunt ook creme fraiche gebruiken.

Beantwoorden