Dulce de leche is een zijdezachte karamelpasta die je op veel manieren kunt gebruiken. Smeer het gewoon op je boterham of pannenkoeken of gebruik het als topping of vulling van een taart, koekje of ander gebak. 

Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse lekkernij is eigenlijk heel makkelijk te maken, je moet alleen even geduld hebben. Zelf maak ik altijd een voorraadje van meerdere blikjes. Dicht zijn deze blikjes namelijk voor enkele maanden te bewaren, al halen ze dat meestal niet… Zorg er tijdens het koken voor dat de blikjes goed onder water blijven staan, het verhaal gaat dat de blikjes anders kunnen ontploffen.

dulce de leche

Wat is Dulce de leche en waar komt het vandaan?

Letterlijk vertaald vanuit het Spaans betekent dulce de leche ‘zoet van de melk’ en deze vertaling klopt goed. Dulce de leche is namelijk een karamelpasta, die ontstaat door gezoete gecondenseerde melk als het ware te karamelliseren. 

Dulce de leche wordt gemaakt door een blikje gecondenseerde melk lange tijd in een pan met kokend water te zetten. De gekarameliseerde melk wordt veel gebruikt in Latijns-Amerika, maar is niet overal bekend als dulce de leche. Hoewel de lekkernij in Argentinië bekendstaat als dulce de leche, wordt de karamelpasta in andere (Zuid-Amerikaanse) landen bijvoorbeeld arequipe, manjar blanco of doce de leite genoemd.

Waar kun je dulce de leche voor gebruiken?

Dulce de leche is heerlijk om te gebruiken in taarten, gebak, koekjes en toetjes. Wil je iets lekkers met dulce de leche maken? Probeer dan zeker een van de volgende recepten:

Dulce de leche

Dulce de leche bewaren

Wil je je zelfgemaakte dulce de leche bewaren? Je kunt de gesloten blikjes zo’n 2-3 maanden op kamertemperatuur bewaren. Geopend kun je dulce de leche nog zo’n 2-3 weken bewaren in de koelkast. Schep de dulce de leche dan wel in een goed afsluitbaar en luchtdicht bakje.

Je kunt dulce de leche ook invriezen. Doe dit niet in de blikjes zelf, maar in een goed afsluitbaar (vershoud)bakje. Op deze manier kun je het zeker 3-4 maanden bewaren. 

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de dulce de leche
  • 1 (of meer) blikje(s) gecondenseerde volle melk met suiker (397 gr)
Broodbakbol banner desktop

Zelf dulce de leche maken

Doe het blikje (of meerdere) in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig aan). Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voordat je het openmaakt. 

Wil je de dulce de leche dunner maken? Als je de dulce de leche minder stevig wilt, kan je de blikjes ook wat korter koken, zo’n 2 tot 2,5 uur.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (29)
Ger 2016-09-23 08:51:05

Ik heb het nog nooit gemaakt, terwijl het wel al een tijdje op mijn to-do- baklijstje staat. Er staan hier dan ook verschillende potjes gecondenseerde melk in de koelkast te wachten.. haha
Is het eigenlijk vergelijkbaar met Bebogeen?
Ben benieuwd naar je millionaire's shortbread.

Beantwoorden
GE
Moon 2017-10-22 14:24:26

Veel lekkerder dan bebogeen...

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-09-24 07:24:28

Het lijkt iets op bebogeen ja, maar smaakt toch ook wel weer net anders. Het recept voor millionaire's shortbread komt binnenkort online?

Beantwoorden
Danielle van Baal 2016-09-23 16:35:48

Ja, smaakt als Bebogeen. Levensgevaarlijk lekker...

Beantwoorden
DA
Margit 2016-09-23 10:45:09

Volgens mij hoef je de blikjes (wel of niet gekookt) niet in de koelkast te bewaren.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-24 07:27:22

Niet gekookt hoeven ze zowieso niet in de koelkast. Na het koken doe ik het vaak wel, maar volgens mij is dat ook niet per se nodig. De blikjes zitten nog dicht en er zit genoeg suiker in om te zorgen dat het goed houdbaar is.

Beantwoorden
Margit 2016-09-23 10:48:35

Als je de blikjes korter kookt, wordt je caramel zachter en vloeibaarder. Kook je ze langer, dan wordt de caramel steviger en kun je het bijna snijden. Het is leuk om daarmee te expirimenteren. Het ene moment wil je zachter, het andere moment juist niet.
Ik kook de blikjes zelf altijd in de stoomoven. Dan heb je geen ontploffingsgevaar!

Beantwoorden
MA
Fieke 2017-05-16 22:34:49

Ben benieuwd hoe lang je ze in de stoomoven zet, kan je dat delen? Ben helemaal fan van dit apparaat namelijk!

Beantwoorden
FI
Rutger 2017-05-19 09:52:04

Eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee, maar wellicht dat andere lezers dat hebben.

Beantwoorden
Marcel 2021-03-23 16:34:57

100 graden, 100% stoom, in bakje met gaatjes, 2.5 tot 3 uur.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-29 19:55:50

Goed om te weten! En je laat het blikje wel gewoon dicht dan?

Beantwoorden
inge 2016-09-23 17:15:58

Hoe kook je ze in de stoomoven en hoelang? Ik heb er zelf 1 en dat lijkt mij wel handig :-)

Beantwoorden
IN
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-09-24 11:18:32

Ideaal basisrecept!

Beantwoorden
DE
Anique 2016-10-13 18:04:28

Leuk recept, en ideaal dat het zo lang goed blijft. Ik ga het proberen in de snelkookpan, want dan heb je een tijdsbesparing van circa 75%, dus klein uurtje.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-13 21:30:27

Slim idee! Wil je laten weten hoe het resultaat was? En hoe lang je het daarin hebt gekookt?

Beantwoorden
Anique 2016-10-14 15:51:14

Hoi Rutger,

Het is super geworden! Heb het iets langer dan een half uurtje in de snelkookpan gedaan. Was eerste keer dat ik dulce maakte, misschien dat hij nog wel iets korter kan, want was nu vrij stevig.
Binnenkort doe ik de blikjes nog een keertje er in, en kijk dan hoe het wordt na 25 min.

Beantwoorden
AN
anneke 2016-10-26 20:19:44

hai
Hoeveel water doe je dan in je snelkookpan,zoveel dat je blikje eronder staat,en zet je de vlam dan hoog.......

Beantwoorden
AN
Anique 2016-10-27 06:50:36

Hoi Anneke,

Blikjes helemaal onder water,pan onder druk laten komen en dan warmtebron terug. Dus dan hij onder druk kookt zonder dat hij overdruk heeft.

Beantwoorden
AN
anneke 2016-10-27 08:36:41

Anique dank je wel voor je antwoord ik ga het proberen binnenkort.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-17 06:58:50

Superhandig om te weten! Dankjewel!

Beantwoorden
Ana 2016-10-20 01:48:54

In zuid-Amerika dat heet Arequipe. En wij eten ze met iets die heet obleas... Of als vulling van een torta de Maria( soort hotel cake ).

Beantwoorden
AN
chris 2016-11-07 16:08:56

dank u wel ik heb het nu geprobeerd en het was heel lekker

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-11-14 17:11:15

Goed om te horen!

Beantwoorden
Florien te Braake 2017-05-05 15:48:28

Als ik caramel shortbread wil maken, moet ik dan zachte/vloeibare caramel maken of juist stevigere?

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-05-09 01:31:02

Dat is heel persoonlijk. Van mij mag hij wel iets stevig zijn. Had je dit recept al gezien? http://www.rutgerbakt.nl/recept-millionaires-shortbread/

Beantwoorden
truus hermkens 2017-05-18 08:59:29

Het kan ook in de magnetron, natuurlijk wel de inhoud van de blikjes in een kom doen maar op die manier heb je veel meer controle over hoe dik het uiteindelijke resultaat is. Eerst op hoor vermogen verwarmen en dan laag vermogen, om de 5-10 minuten even roeren en als het de gewenste kleur, dikte heeft stop je. ik vind het ideaal, veel sneller en precies zo dik als je het hebben wilt.

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-05-19 09:47:47

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Sharon 2017-10-22 19:22:37

Hi Rutger, is inderdaad verslaven lekker! Heb jij een tip/recept voor brownies met dolce leche aangezien jij dit noemt? Ik ben namelijk groot brownie fan!

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-10-23 08:52:17

Je kunt de dulce de leche door het beslag marmeren. Inderdaad erg lekker!

Beantwoorden
Ada 2017-10-22 20:54:25

Hoelang kun je de blikjes als je ze gekookt hebt bewaren.
Had er 2 tegelijk gekookt, maar kwam erachter dat ik minder nodig had, dus er is er nog 1 over

Beantwoorden
AD
Rutger 2017-10-23 08:51:25

Als de blikjes nog dicht zijn kun je ze in de koelkast nog een lange tijd bewaren. Ik weet niet precies hoe lang, maar zeker enkele weken.

Beantwoorden
Anja fokkema 2017-10-23 05:20:59

Jeetje, ik had er nog nooit van gehoord, maar is dus eigenlijk gewoon caramel......... Ik ga het vast een keer proberen!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-23 08:49:33

Ja het lijkt heel erg op karamel!

Beantwoorden
Lau 2017-12-15 22:10:08

Wat super makkelijk en vooral lekker. Hij staat klaar om op de karamelslof te gaan (als hij dat haalt)

Beantwoorden
LA
Rutger 2017-12-18 01:10:16

Heerlijk!

Beantwoorden
Marianne 2019-07-26 14:01:48

Hoi Rutger, is het mogelijk om de blikjes gesloten in te vriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-07-30 10:52:12

Dat weet ik niet, nog nooit geprobeerd. Na het koken kun je ze ook prima enkele weken in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Nathalie 2019-12-22 19:21:50

Kun je ze na het koken ook buiten de koelkast bewaren? Hebbalrijd begrepen datblikjes niet in koelkast mogen?

Beantwoorden
NA
Celia 2021-07-20 19:20:57

Denk dat het gaat om eten in blikjes/metaal omdat het sneller zou bederven en qua smaak. Voor 1 nachtje laat ik wel blikjes in de koelkast maar nooit lang.

Beantwoorden
CE
Rutger 2019-12-22 19:45:04

Dat kan ook prima!

Beantwoorden
Mieke 2020-05-02 09:01:33

Mijn dulce de leche is veel te stijf geworden... Hoe kan ik het nog verwerken?

Beantwoorden
MI
Katia 2021-02-01 10:22:53

Hallo Mieke

Gewoon in een grote kom met een garde loskloppen. Nog te dik? Beetje melk toevoegen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-05-06 13:29:50

Als je het losroert of klopt met een mixer wordt het wat zachter.

Beantwoorden
Corlien 2020-06-05 17:38:32

Rutger kun je dit ook gebruiken om karamel slagroom te maken? (Voor die karamelslof, ook op jouw site 😉)

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-06-20 12:22:03

Nog nooit geprobeerd, dus dat weet ik niet.

Beantwoorden
Mark 2020-12-17 16:06:43

Hi Rutger, ik heb kleine blikjes (170gr) moeten deze korter koken dan de 390gr?

Beantwoorden
MA
Rob 2022-05-07 09:07:24

Ik kan het mij niet voorstellen. Als je bijvoorbeeld rijst voor 2 personen kookt, kook je die toch net zo lang als voor 4 personen

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-20 09:07:52

Goede vraag. Ik denk niet dat de tijd anders is, maar zelf heb ik het nog nooit met kleinere blikjes geprobeerd.

Beantwoorden
Gijs 2020-12-22 03:22:10

Hoi Rutger ik wil de saus gebruiken voor een Tarte tartin, is dat een mogelijkheid
ik wil de tarte tartin een dag van te voren maken

Beantwoorden
GI
Rutger 2020-12-22 10:02:17

Het lekkerste is wel echt om de tarte tartin vers te maken. Het deeg kun je natuurlijk al wel voorbereiden.

Beantwoorden
Sarah 2020-12-22 12:22:35

Wat heb ik verkeerd gedaan, ik heb 3 uur op zachte vuur laten koken, maar hij is gewoon licht gebleven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-12-30 10:43:02

Dat is heel gek, zag je wel echt kleine bubbeletjes in het water; was het heet genoeg.

Beantwoorden
Jolien Slavenburg 2020-12-23 23:09:45

Bij mij is hij te dik geworden. ( te lang op het vuur geweest..) Is er een manier om hem weer wat vloeibaarder te krijgen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-12-30 10:17:07

Niet dat ik weet.

Beantwoorden
Hellen 2021-06-07 16:42:18

Vandaag de 1e keer 2 dulce de leche aan het maken met het I koken van gesloten blikken van nestle carnation gecondenseerde melk. Over 1 uur zitten de 2 blikken 3 uur onder het water te koken het zal me benieuwen, ik lees van verschillende blogs hoe goddelijk het zou smaken. Dus ik heb hoge verwachtingen. Mijn ervaring zal ik zeker nog delen

Beantwoorden
HE
Pien 2021-06-14 23:15:07

Hoi Rutger, ik ga het deze week voor het eerst uitproberen voor mijn nieuwe sloffenbodem! Hoelang kan je de dulche de leche bewaren na het koken EN het openen van het blik? Ik heb maar de helft nodig denk ik voor 1 slof (ipv 2). Bedankt!

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-06-22 10:38:37

In de koelkast wel een tijdje, hoe lang precies weet ik niet.

Beantwoorden
Ant 2021-06-28 18:11:51

Heerlijk, ik bleef hier van eten , op brood ,cracker ,bij ijs en heel vaak met een theelepel proeven als ik in de keuken was . Echt verslavend

Beantwoorden
AN
Marjolein 2021-07-03 14:45:31

Ik heb het gekookt. En dicht laten afkoelen maar als ik schud lijkt het nog vloeibaar. Kan ik het opnieuw in kokend water doen en verder koken? Is dus nog een dicht blikje

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-06 08:53:20

Heb je het ook helemaal af laten koelen na het koken?

Beantwoorden
Jolleke 2021-07-27 13:49:41

Klein blikje 3 uur
: je kunt het afgesloten blikje enkele maanden bewaren. Eenmaal open bewaar je het in de koelkast en blijft het ca. een week goed.

Beantwoorden
JO
Suzanne 2021-09-30 00:16:37

Werkt het met een blikje gecondenseerde kokos melk ook?

Groetjes,
Suzanne

Beantwoorden
SU
Lisette 2022-03-05 18:53:04

Het kan zeker ook met gecondenseerde kokosmelk. Is erg lekker overigens

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-03 17:42:59

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus kan ik niet zeggen.

Beantwoorden
Angélique 2021-11-30 06:31:16

Het is hetzelfde als de vroegere caramelco. Echt heerlijk op brood, even terug in de tijd.
Wel leuk dat ik nu ook andere ideeën zie om het te gebruiken.
Thx

Beantwoorden
AN
noud 2021-12-16 14:58:23

heerlijke basis voor ijs : blikje laten afkoelen, mengen met 400 ml slagroom en 1/2 tl vanille essence, Ijs draaien en op het eind pecannoten erin mengen die in de caramel zijn gewenteld. Caramel 1 eetl suiker smelten tot licht bruin en dan 60 gram pecannoten erdoor mengen. Als die zijn afgekoeld grof hakken en door het ijs. heerlijk ijsje met een crunch !

Beantwoorden
NO
Bianca Seelen 2021-12-29 18:07:54

Kun je de dulce de leche ook gewoon overdoen in een pot en bewaren?
Heb hem wel vaker gemaakt maar dan was hij zinio
Nu had ik 3 blikjes die net over de datum waren nl
Dat is veeeel caramel 😂

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-12-31 11:29:01

Dat kan prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.