Ingrediëntenlijst
  • Voor de dulce de leche
  • 1 (of meer) blikje(s) gecondenseerde volle melk met suiker (397 gr)

Dulce de leche is een zijdezachte karamelpasta die je in veel verschillende recepten kan gebruiken. Wat dacht je van brownies met een karameltopping, millionaire’s shortbread, cheesecake met dulce de leche of smeer het gewoon op je boterham of pannenkoek. Heerlijk! Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse lekkernij is eigenlijk heel makkelijk te maken, je moet alleen even geduld hebben. Zelf maak ik altijd een voorraadje, als je de blikjes namelijk dicht laat na het koken zijn ze goed te bewaren voor enkele maanden (maar meestal halen ze dat niet…). Zorg er tijdens het koken voor dat de blikjes goed onder water blijven staan, het verhaal gaat dat de blikjes anders kunnen ontploffen.

Bereiding: Dulce de leche

Doe het blikje (of meerdere) in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig aan). Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voordat je het open maakt. Als je de dulce de leche minder stevig wilt kan je de blikjes ook wat korter koken, zo’n 2 tot 2,5 uur.

Dulce de leche

Foto’s: Erik Spronk

 

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Lau 2017-12-15 22:10:08

Wat super makkelijk en vooral lekker. Hij staat klaar om op de karamelslof te gaan (als hij dat haalt)

Beantwoorden
LA
Rutger 2017-12-18 01:10:16

Heerlijk!

Beantwoorden
Anja fokkema 2017-10-23 05:20:59

Jeetje, ik had er nog nooit van gehoord, maar is dus eigenlijk gewoon caramel......... Ik ga het vast een keer proberen!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-23 08:49:33

Ja het lijkt heel erg op karamel!

Beantwoorden
Ada 2017-10-22 20:54:25

Hoelang kun je de blikjes als je ze gekookt hebt bewaren.
Had er 2 tegelijk gekookt, maar kwam erachter dat ik minder nodig had, dus er is er nog 1 over

Beantwoorden
AD
Rutger 2017-10-23 08:51:25

Als de blikjes nog dicht zijn kun je ze in de koelkast nog een lange tijd bewaren. Ik weet niet precies hoe lang, maar zeker enkele weken.

Beantwoorden
Sharon 2017-10-22 19:22:37

Hi Rutger, is inderdaad verslaven lekker! Heb jij een tip/recept voor brownies met dolce leche aangezien jij dit noemt? Ik ben namelijk groot brownie fan!

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-10-23 08:52:17

Je kunt de dulce de leche door het beslag marmeren. Inderdaad erg lekker!

Beantwoorden
truus hermkens 2017-05-18 08:59:29

Het kan ook in de magnetron, natuurlijk wel de inhoud van de blikjes in een kom doen maar op die manier heb je veel meer controle over hoe dik het uiteindelijke resultaat is. Eerst op hoor vermogen verwarmen en dan laag vermogen, om de 5-10 minuten even roeren en als het de gewenste kleur, dikte heeft stop je. ik vind het ideaal, veel sneller en precies zo dik als je het hebben wilt.

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-05-19 09:47:47

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Florien te Braake 2017-05-05 15:48:28

Als ik caramel shortbread wil maken, moet ik dan zachte/vloeibare caramel maken of juist stevigere?

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-05-09 01:31:02

Dat is heel persoonlijk. Van mij mag hij wel iets stevig zijn. Had je dit recept al gezien? http://www.rutgerbakt.nl/recept-millionaires-shortbread/

Beantwoorden
chris 2016-11-07 16:08:56

dank u wel ik heb het nu geprobeerd en het was heel lekker

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-11-14 17:11:15

Goed om te horen!

Beantwoorden
Ana 2016-10-20 01:48:54

In zuid-Amerika dat heet Arequipe. En wij eten ze met iets die heet obleas... Of als vulling van een torta de Maria( soort hotel cake ).

Beantwoorden
AN
Anique 2016-10-13 18:04:28

Leuk recept, en ideaal dat het zo lang goed blijft. Ik ga het proberen in de snelkookpan, want dan heb je een tijdsbesparing van circa 75%, dus klein uurtje.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-13 21:30:27

Slim idee! Wil je laten weten hoe het resultaat was? En hoe lang je het daarin hebt gekookt?

Beantwoorden
Anique 2016-10-14 15:51:14

Hoi Rutger,

Het is super geworden! Heb het iets langer dan een half uurtje in de snelkookpan gedaan. Was eerste keer dat ik dulce maakte, misschien dat hij nog wel iets korter kan, want was nu vrij stevig.
Binnenkort doe ik de blikjes nog een keertje er in, en kijk dan hoe het wordt na 25 min.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-10-17 06:58:50

Superhandig om te weten! Dankjewel!

Beantwoorden
anneke 2016-10-26 20:19:44

hai
Hoeveel water doe je dan in je snelkookpan,zoveel dat je blikje eronder staat,en zet je de vlam dan hoog.......

Beantwoorden
AN
Anique 2016-10-27 06:50:36

Hoi Anneke,

Blikjes helemaal onder water,pan onder druk laten komen en dan warmtebron terug. Dus dan hij onder druk kookt zonder dat hij overdruk heeft.

Beantwoorden
AN
anneke 2016-10-27 08:36:41

Anique dank je wel voor je antwoord ik ga het proberen binnenkort.

Beantwoorden
AN
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-09-24 11:18:32

Ideaal basisrecept!

Beantwoorden
DE
Margit 2016-09-23 10:48:35

Als je de blikjes korter kookt, wordt je caramel zachter en vloeibaarder. Kook je ze langer, dan wordt de caramel steviger en kun je het bijna snijden. Het is leuk om daarmee te expirimenteren. Het ene moment wil je zachter, het andere moment juist niet.
Ik kook de blikjes zelf altijd in de stoomoven. Dan heb je geen ontploffingsgevaar!

Beantwoorden
MA
inge 2016-09-23 17:15:58

Hoe kook je ze in de stoomoven en hoelang? Ik heb er zelf 1 en dat lijkt mij wel handig :-)

Beantwoorden
IN
Fieke 2017-05-16 22:34:49

Ben benieuwd hoe lang je ze in de stoomoven zet, kan je dat delen? Ben helemaal fan van dit apparaat namelijk!

Beantwoorden
FI
Rutger 2017-05-19 09:52:04

Eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee, maar wellicht dat andere lezers dat hebben.

Beantwoorden
Ger 2016-09-23 08:51:05

Ik heb het nog nooit gemaakt, terwijl het wel al een tijdje op mijn to-do- baklijstje staat. Er staan hier dan ook verschillende potjes gecondenseerde melk in de koelkast te wachten.. haha
Is het eigenlijk vergelijkbaar met Bebogeen?
Ben benieuwd naar je millionaire's shortbread.

Beantwoorden
GE
Margit 2016-09-23 10:45:09

Volgens mij hoef je de blikjes (wel of niet gekookt) niet in de koelkast te bewaren.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-24 07:27:22

Niet gekookt hoeven ze zowieso niet in de koelkast. Na het koken doe ik het vaak wel, maar volgens mij is dat ook niet per se nodig. De blikjes zitten nog dicht en er zit genoeg suiker in om te zorgen dat het goed houdbaar is.

Beantwoorden
Danielle van Baal 2016-09-23 16:35:48

Ja, smaakt als Bebogeen. Levensgevaarlijk lekker...

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-09-24 07:24:28

Het lijkt iets op bebogeen ja, maar smaakt toch ook wel weer net anders. Het recept voor millionaire's shortbread komt binnenkort online?

Beantwoorden
Moon 2017-10-22 14:24:26

Veel lekkerder dan bebogeen...

Beantwoorden
MO