Millionaire’s shortbread: een decadente lekkernij die je ook heel goed zelf kunt maken. Misschien heb je deze karamelkoek al wel eens gegeten. Niet? Dan moet je ‘m helemaal snel eens proberen. De combinatie van texturen en smaken maakt dit gebak echt heel erg lekker.

Met dit millionaire shortbread recept maak je ‘m in een bakvorm van 20 cm. Je haalt hier zo’n 16 grote stukken karamelkoek uit, maar je kunt de koek uiteraard ook in kleinere stukken snijden als je dat wilt. 

Wat is millionaire’s shortbread?

Millionaire’s shortbread is een knapperig shortbread, met daarop een laag karamel en bovenop een laagje chocolade. Andere benamingen voor deze lekkernij zijn karamel shortbread, Wellington squares of caramel squares. Dit karamel shortbread is heerlijk rijk van smaak en extra lekker door de verschillende texturen: knapperig, chewy, zacht en smeltend. Heerlijk!

Millionaire’s shortbread - Recept

Oorsprong millionaire shortbread

Millionaire’s of millionaire shortbread is een variatie op de gewone shortbread, een soort zandkoekje, ontstaan in Schotland. Dit koekje dankt zijn naam onder meer aan de kruimelige textuur. ‘Short’ betekent namelijk ook bros of kruimelig.

Waar millionaires shortbread dan precies zijn oorsprong vindt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Verschillende verhalen doen de ronde, maar het koekje wordt vooral geassocieerd met Schotland, Australië of Nieuw-Zeeland. Ook over de oorsprong van de naam zijn er verschillende opvattingen. Een veelgenoemd argument is dat millionaire’s shortbread een luxe variant was op de gewone shortbread, met decadente ingrediënten en daardoor alleen voor de rijken was weggelegd.

4 tips voor de lekkerste millionaires shortbread

  • De karamellaag in dit millionaire shortbread recept is om je vingers bij af te likken. Je kunt er ook voor kiezen om voor de karamellaag 1 blikje zelfgemaakte dulce de leche te gebruiken.
  • Voor de chocoladelaag kan je ook een ganache gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om hier alleen chocolade te gebruiken: de knapperige bovenlaag vormt zo een mooi contrast in structuur met de romige vulling en de brosse en kruimelige bodem.
  • Voor de topping gebruik ik getempereerde witte en pure chocolade. Bekijk mijn how to chocolade tempereren of mijn snellere versie: chocolade tempereren in de magnetron. Als je geen zin hebt om de chocolade te tempereren kan je dat ook prima achterwege laten bij dit recept, alleen wordt het eindresultaat dan iets minder knapperig en glanzend.
  • Luchtdicht verpakt kun je deze karamel shortbread 3-4 dagen bewaren op kamertemperatuur. In de koelkast blijft deze lekkernij zeker een week goed. Haal de millionaire shortbread wel op tijd uit de koelkast voor gebruik, zodat ie op kamertemperatuur kan komen. Wil je de millionaires shortbread langer bewaren? Invriezen kan ook voor 2-3 maanden. Snijd de koek dan eerst in stukken, zodat je per keer uit de vriezer kunt halen wat je nodig hebt.
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 150 gr bloem
  • Voor de karamellaag
  • 300 ml gecondenseerde volle melk met suiker
  • 130 gr boter
  • 130 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 40 ml golden syrup of honing
  • snuf zout
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Millionaire’s shortbread maken – Stap voor stap recept

Vet een vierkante vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Het invetten zorgt ervoor dat het bakpapier goed blijft plakken aan de bodem van de vorm.

Deeg voor millionaires shortbread maken

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een deeg. Druk het deeg uit over de bodem van de bakvorm en zet deze minimaal 30 minuten in de koelkast.

Shortbread millionaires bakken

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Prik het deeg meerdere malen in met een vork en bak de bodem in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek in de vorm afkoelen.

Karamellaag maken

Doe alle ingrediënten voor de karamellaag in een pan met dikke bodem en breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel 8-10 minuten koken tot een goudbruine karamel. Roer voortdurend om te voorkomen dat het aanbrandt. Haal de karamel van het vuur, roer nog een keer goed door en giet hem op de bodem. Strijk de bovenkant glad en laat de karamel op kamertemperatuur afkoelen.

Topping van chocolade

Giet de pure chocolade op de karamel en verdeel deze over de bovenkant. Schep met een lepel op verschillende plekken wat witte chocolade en marmer dit met een vork door de pure chocolade. Laat de chocolade stevig worden en snijd de karamelkoek in stukjes.

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (28)
MargaS 2016-10-29 09:15:26

Owww, lekker!

Beantwoorden
MA
Cornelieke 2016-10-30 10:37:40

Zooo lekker en machtig maar wel heel leuk om te maken.

Beantwoorden
CO
Gerda Aarnoudse 2016-11-06 15:14:20

Ik heb hem gemaakt en het is een prima recept.
Makkelijk te maken en het resultaat is verrukkelijk!

Beantwoorden
GE
Martina 2016-11-06 17:53:14

Heerlijk en het recept is makkelijk! Heb hem vandaag gemaakt en gegeten! De chocolade brak alleen bij mij met het aansnijden. Heb je hier nog tips voor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-06 20:00:45

Als je een scherp mes even onder de hete kraan houdt, afdroogt en dan gebruikt om te snijden heb je dat probleem minder/niet.

Beantwoorden
erika 2016-11-19 08:28:16

Moet ik het blikje melk ook eerst koken??

Beantwoorden
ER
erika 2016-11-29 18:52:57

Als ik meerdere blikjes tegelijk kook, kan ik deze dan gesloten bewaren? Koelkast of gewoon in de kast op kamertemperatuur?

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-11-30 07:20:34

Dat kan prima! Ik bewaar ze dan altijd wel in de koelkast, gewoon gesloten tot gebruik.

Beantwoorden
Rutger 2016-11-20 14:04:07

Zeker! Daar kan je dit recept voor gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/basisrecept-dulce-leche/

Beantwoorden
Mariska 2016-11-28 11:49:19

Ik wil deze graag gaan maken, ze zien er zo lekker uit. Hoeveel dagen blijven ze lekker en zijn ze in te vriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-29 09:35:36

Ze blijven een kleine week lekker. Invriezen heb ik nog nooit geprobeerd, maar denk wel dat het kan. Zorg er wel voor dat je ze goed luchtdicht verpakt voor ze de vriezer in gaan.

Beantwoorden
lisa 2016-12-21 15:48:50

Ik wil deze graag maken. Hoeveel stukken haal je er gemiddeld uit met een bakvorm van 20 cm?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-21 23:25:11

Je haalt er 16 grote stuken uit, van 5 bij 5 centimeter. Natuurlijk kan je ze ook kleiner snijden.

Beantwoorden
ester 2017-01-16 11:40:00

gemaakt! wat een leuk recept om te doen, vrij eenvoudig dankzij jouw goede tips en aanwijzingen. Ga vaker jouw site bezoeken. Dankje wel

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-01-16 21:58:12

Leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Ineke 2017-05-30 19:48:24

Heb binnenkort een verjaardag en deze millionaires shortbread gaat het helemaal maken en ook de brownies uit je bakbijbel. Dank voor, voor mij hele nieuwe dingen zoals caramel maken met blikjes gezoete gecondenseerde melk.

Beantwoorden
IN
Annie 2017-10-11 21:17:33

Hoe krijg je witte chocolade het beste gesmolten?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-12 21:42:20

Au-bain-marie of in de magnetron. Kijk met die laatste wel uit. Roer om de tien seconden, zodat de chocolade niet verbrandt.

Beantwoorden
soraya 2017-11-10 16:04:06

ik wil de chocolade tempereren maar ik heb geen koude aanrechtblad, heb jij andere alternatief?

Beantwoorden
SO
Rutger 2017-11-12 12:38:02

Kijk eens naar deze methode, die werkt erg goed!
https://www.rutgerbakt.nl/how-to-chocolade-tempereren-in-de-magnetron/

Beantwoorden
Natascha 2018-01-27 10:00:29
NA
Natascha 2018-01-27 10:02:49

Even een vraagje, ik heb 3 blikjes gekookt maar ze zien er wel lichter uit van kleur , kan ik ze nog opnieuw een keer koken of kan dat niet?
Heb deze koek gemaakt maar ohhh wat zoet haha

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-01-28 13:16:51

Ik weet niet of het goed gaat als je ze nog een keer kookt. Met drie uur koken moet het goed zijn. En ja de koek is inderdaad aan de zoete kant.

Beantwoorden
Anne 2018-09-15 19:13:34

Oeee ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren echt nog lekkerder dan ik verwacht had! M'n opa en oma hebben er ook erg van genoten en vroegen direct weer wanneer ik het weer zou maken ;)
De karamel liep er alleen wel behoorlijk snel uit. Heb je toevallig een tip hoe ik het steviger kan maken? Ik ben bang dat het te donker/bitter wordt als ik het langer kook. Of zou dat wel een optie zijn? Of langer in de koelkast/vriezer? Maar dan is de chocola weer minder goed te snijden.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 12:59:10

Hoi! Wat tof om te horen! De beste methode is wel door het langer te koken. Deze karamel wordt minder snel bitter dan de gewonen karamel, dus daar hoef je niet zo bang voor te zijn. Geniet er van!

Beantwoorden
Elma 2018-09-19 20:33:53

Waar koop je die blikjes

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-09-24 08:08:11

Bij bijna elke supermarkt hebben ze die tegenwoordig wel. Het staat bij de koffiemelk.

Beantwoorden
Nienke 2020-12-01 15:22:30

Hoi!
Lijkt me een heerlijk recept!
Ik wil hem alleen glutenvrij maken (en melkvrij maar daar heb ik al gecondenseerde kokosmelk voor).
Heb je een tip wat ik als vervanger voor (tarwe) bloem kan vervangen?
Een bepaalde meelmix uit de winkel of zelf één samenstellen?
Alvast dank!

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-12-07 07:25:09

Zelf gebruik ik meestal Schar C voor koek en cake en dat werkt over het algemeen prima.

Beantwoorden
Nienke 2020-12-12 20:35:34

Dank je wel!
Dat ga ik proberen :)

Beantwoorden
NI
Franklin 2020-12-07 11:56:55

de Dulce maak ik met 3 blikjes tegelijk in de snelkookpan 45 min klaar.....

Beantwoorden
FR
Stefanie 2020-12-31 21:06:27

Heel lekker, maar onmogelijk te snijden zonder dat het in stukken brak. Wat doe ik fout :( Misschien dat het beter lukt met ganache of anders met een dunnere laag chocolade?

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-01-11 11:29:35

Het is inderdaad lastig, maar het kan wel. Gebruik een scherp mes, houd deze onder de hete kraan, droog het mes af en snijd met het warme mes de koek in stukjes.

Beantwoorden
Rutger 2021-01-11 11:29:50

Wat een fijn compliment! Dankjewel!

Beantwoorden
Veerle 2021-06-16 00:01:47

Hoe kan je dit het beste bewaren? Gewoon luchtdicht op kamertemperatuur of moet het in de koelkast bewaard worden?

Beantwoorden
VE
Rutger 2021-06-22 10:36:25

Met de warmte is de koelkast beter, maar normaal kan het prima op kamertemperatuur.

Beantwoorden
Suus 2021-06-30 13:21:08

Nu aan het maken, ben benieuwd! Een vraagje: waarom invetten plus bakpapier op de bodem en rand? Is dat niet dubbelop?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-07-06 09:15:43

Dat is om te zorgen dat het bakpapier goed blijft plakken aan de bodem van de vorm.

Beantwoorden
Marleen 2021-09-05 23:11:34

Wat een heerlijk recept! Het lijkt erg op een twix maar dan superrr vers en dubbel zo lekker :) Ik heb alleen 2 vraagjes..
Er staat bij je uitleg over het tempereren via de magnetron dat je tijden kunt aanpassen bij een andere hoeveelheid dan 400 g chocolade, kun je aangeven welke tijden je bij dit recept van 175 g choco t beste kunt aanhouden? Ik heb nu een paar keer 10 sec aangehouden ipv de 20 maar de chocolade leek heel ‘droog’ te blijven en ik kreeg meer een soort dikke ‘pasta/klei’
Bij mij stolde de witte chocolade direct bovenop de pure choco waardoor deze bij het aansnijden en serveren er meteen afvalt omdat deze niet is gaan hechten aan de pure choco, heb jij dit ook of kan ik hier nog iets aan doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:14:06

Voor kleinere hoeveelheden zou ik inderdaad 10-15 seconden per keer aanhouden. Zo te horen had de chocolade nog net iets langer verwarmd moeten worden. Probeer de witte chocolade al gesmolten te hebben op het moment dat je de pure erop doet, zodat je gelijk door r kunt gaan. Het zal dan beter blijven hechten.

Beantwoorden
Linda 2021-09-27 16:22:13

Dit is echt een toprecept! :D. Vraagje: zou je dit ook in kunnen vriezen of wordt het dan niet lekker? Bedankt!

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-03 17:57:07

Goede vraag. Ik weet het niet en ik twijfel. Ik denk niet dat het er veel lekkerder van wordt.

Beantwoorden
Kathy porte 2022-02-01 16:48:09

In de koekjesbijbel staat er ook een recept voor de millionaire's shortbread maar de ingrediënten voor de karamellaag zijn anders . Welk recept kan in het beste gebruiken? 🙂

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-02-07 18:52:03

Die in het boek vind ik zelf de lekkerste, maar is wel iets bewerkelijker.

Beantwoorden
Liduin 2022-04-02 16:11:03

Hoi Rutger, gisteren het recept uit de Koekjesbijbel gemaakt, de karamel 8 minuten laten koken. Vandaag geprobeerd hem aan te snijden, de karamellaag was echter keihard. Wat deed ik fout: is 8 minuten toch te lang geweest? Hij heeft wel een mooie, goudbruine kleur, maar is niet doorheen te komen.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-04-10 11:56:47

Hi. Het klinkt alsof je de karamel dan toch te lang of te heet hebt gekookt.

Beantwoorden
Ditty 2022-02-02 14:47:22

Ik heb t deeg gemaakt maar het kwam erg brokkelig en hard uit de koelkast. Zeker niet uit te rollen. Ik moest het weer enigszins op kamertemp laten komen voordat ik het in het bakblik kon doen. Wat doe ik fout?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-02-07 18:48:33

Hi! Lees even dit artikel, daar staan verschillende tips: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Boukje 2022-04-15 09:47:11

Ik ga het voor de verjaardag van mijn man maken, ik heb het al een keer gemaakt maar het is zo lekker!

Beantwoorden
BO
Jolanda 2022-04-18 14:43:33

Gisteren voor het eerst gemaakt. Hiervoor alleen gekocht gegeten, maar die van mijzelf is zeker net zo lekker of misschien wel lekkerder. Ik vind alleen de caramel toch nog wat dun. Ik heb het blikje melk 3 uur gekookt moet ik dit de volgende keer langer koken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-04-21 09:43:38

Je kunt 'm inderdaad iets langer koken, dan wordt de dulce de leche wat dikker.

Beantwoorden
Lianne 2022-09-23 21:52:50

Helaas niet te snijden, ook niet met een warm mes. De dulche de leche 3 uur gekookt, maar loopt er zo uit. Erg jammer, eerste recept wat niet goed lukt, terwijl ik er al een heel aantal van je website heb gemaakt.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-28 16:13:19

Dat is heel jammer! Heb je de dulche de leche wel goed op laten stijven? Ook nadat je deze op de koek gesmeerd hebt.

Beantwoorden
Anita 2022-10-26 09:23:54

Heerlijk zijn ze!

Ik maak het mes heel heet onder de cooker, daarna houd ik het mes erop. Dan zakt het mes op een gegeven moment vanzelf (met lichte druk) erdoorheen. Op deze manier heb je strakke vierkantjes!

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.