Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr bloem
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout

Misschien heb je deze karamelkoek al wel eens gegeten. Niet? Dan moet je het heel snel gaan maken! De combinatie van texturen en smaken maken dit gebak echt heel erg lekker.

Voor de chocoladelaag kan je ook een ganache gebruiken. Ik heb er voor gekozen om hier alleen chocolade te gebruiken: de knapperige bovenlaag vormt zo een mooi contrast in structuur met de romige vulling en de brosse en kruimelige bodem. Als je trouwens geen zin hebt om de chocolade te tempereren kan je dat ook prima achterwege laten bij dit recept, alleen wordt het eindresultaat dan iets minder knapperig en glanzend.

Bereiding: Millionaire’s shortbread

Kneed alle ingrediënten voor het deeg kort door tot je er een bal van kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 ᵒC. Vet een vierkant bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe het deeg in de bakvorm en druk dit gelijkmatig uit over de bodem. Je kunt het deeg ook eerst uitrollen, het is maar net wat je makkelijker vindt. Prik het deeg meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het tijdens het bakken bol gaan staan. Bak de bodem in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek in de vorm afkoelen.

Roer de dulche de leche kort door (voeg voor wat extra pit nog een snuf zout toe) en verdeel deze vervolgens gelijkmatig over de afgekoelde bodem. Zet de vorm even in de koelkast, zodat de vulling iets steviger wordt. Bereid ondertussen de chocolade voor met behulp van de magnetron of de klassieke tempereermethode. Je kan er ook voor kiezen om de chocolade alleen te smelten (en dus niet te tempereren), het eindresultaat zal dan iets minder knapperig en glanzend worden.

Smeer de chocolade gelijkmatig over de karamelvulling en laat deze stevig worden in de koelkast. Decoreer het millionaire’s shortbread tot slot met de gesmolten witte chocolade.

Millionaire’s shortbread

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Elma 2018-09-19 20:33:53

Waar koop je die blikjes

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-09-24 08:08:11

Bij bijna elke supermarkt hebben ze die tegenwoordig wel. Het staat bij de koffiemelk.

Beantwoorden
Anne 2018-09-15 19:13:34

Oeee ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren echt nog lekkerder dan ik verwacht had! M'n opa en oma hebben er ook erg van genoten en vroegen direct weer wanneer ik het weer zou maken ;)
De karamel liep er alleen wel behoorlijk snel uit. Heb je toevallig een tip hoe ik het steviger kan maken? Ik ben bang dat het te donker/bitter wordt als ik het langer kook. Of zou dat wel een optie zijn? Of langer in de koelkast/vriezer? Maar dan is de chocola weer minder goed te snijden.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 12:59:10

Hoi! Wat tof om te horen! De beste methode is wel door het langer te koken. Deze karamel wordt minder snel bitter dan de gewonen karamel, dus daar hoef je niet zo bang voor te zijn. Geniet er van!

Beantwoorden
Natascha 2018-01-27 10:02:49

Even een vraagje, ik heb 3 blikjes gekookt maar ze zien er wel lichter uit van kleur , kan ik ze nog opnieuw een keer koken of kan dat niet?
Heb deze koek gemaakt maar ohhh wat zoet haha

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-01-28 13:16:51

Ik weet niet of het goed gaat als je ze nog een keer kookt. Met drie uur koken moet het goed zijn. En ja de koek is inderdaad aan de zoete kant.

Beantwoorden
Natascha 2018-01-27 10:00:29

Hai

Beantwoorden
NA
soraya 2017-11-10 16:04:06

ik wil de chocolade tempereren maar ik heb geen koude aanrechtblad, heb jij andere alternatief?

Beantwoorden
SO
Rutger 2017-11-12 12:38:02

Kijk eens naar deze methode, die werkt erg goed!
https://www.rutgerbakt.nl/how-to-chocolade-tempereren-in-de-magnetron/

Beantwoorden
Annie 2017-10-11 21:17:33

Hoe krijg je witte chocolade het beste gesmolten?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-12 21:42:20

Au-bain-marie of in de magnetron. Kijk met die laatste wel uit. Roer om de tien seconden, zodat de chocolade niet verbrandt.

Beantwoorden
Ineke 2017-05-30 19:48:24

Heb binnenkort een verjaardag en deze millionaires shortbread gaat het helemaal maken en ook de brownies uit je bakbijbel. Dank voor, voor mij hele nieuwe dingen zoals caramel maken met blikjes gezoete gecondenseerde melk.

Beantwoorden
IN
ester 2017-01-16 11:40:00

gemaakt! wat een leuk recept om te doen, vrij eenvoudig dankzij jouw goede tips en aanwijzingen. Ga vaker jouw site bezoeken. Dankje wel

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-01-16 21:58:12

Leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
lisa 2016-12-21 15:48:50

Ik wil deze graag maken. Hoeveel stukken haal je er gemiddeld uit met een bakvorm van 20 cm?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-21 23:25:11

Je haalt er 16 grote stuken uit, van 5 bij 5 centimeter. Natuurlijk kan je ze ook kleiner snijden.

Beantwoorden
Mariska 2016-11-28 11:49:19

Ik wil deze graag gaan maken, ze zien er zo lekker uit. Hoeveel dagen blijven ze lekker en zijn ze in te vriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-29 09:35:36

Ze blijven een kleine week lekker. Invriezen heb ik nog nooit geprobeerd, maar denk wel dat het kan. Zorg er wel voor dat je ze goed luchtdicht verpakt voor ze de vriezer in gaan.

Beantwoorden
erika 2016-11-19 08:28:16

Moet ik het blikje melk ook eerst koken??

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-11-20 14:04:07

Zeker! Daar kan je dit recept voor gebruiken: http://www.rutgerbakt.nl/basisrecept-dulce-leche/

Beantwoorden
erika 2016-11-29 18:52:57

Als ik meerdere blikjes tegelijk kook, kan ik deze dan gesloten bewaren? Koelkast of gewoon in de kast op kamertemperatuur?

Beantwoorden
ER
Rutger 2016-11-30 07:20:34

Dat kan prima! Ik bewaar ze dan altijd wel in de koelkast, gewoon gesloten tot gebruik.

Beantwoorden
Martina 2016-11-06 17:53:14

Heerlijk en het recept is makkelijk! Heb hem vandaag gemaakt en gegeten! De chocolade brak alleen bij mij met het aansnijden. Heb je hier nog tips voor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-06 20:00:45

Als je een scherp mes even onder de hete kraan houdt, afdroogt en dan gebruikt om te snijden heb je dat probleem minder/niet.

Beantwoorden
Gerda Aarnoudse 2016-11-06 15:14:20

Ik heb hem gemaakt en het is een prima recept.
Makkelijk te maken en het resultaat is verrukkelijk!

Beantwoorden
GE
Cornelieke 2016-10-30 10:37:40

Zooo lekker en machtig maar wel heel leuk om te maken.

Beantwoorden
CO
MargaS 2016-10-29 09:15:26

Owww, lekker!

Beantwoorden
MA