Deze boterkoek met gember en noten is een heerlijke twist op de traditionele en typisch Hollandse boterkoek. Gember is een ontzettend smaakvol ingrediënt om toe te voegen aan baksels en deze boterkoek bewijst dit maar weer eens. Daarnaast geven de gemengde noten de zachte boterkoek een lekkere crunch.
Van deze gember-boterkoek kun je zo’n 40 kleine stukjes snijden
Verschil tussen gember en stemgember
Voor deze boterkoek met gember heb je stemgember nodig. Maar wat is het verschil tussen gember en stemgember? Gember wordt gemaakt van de wortelstok van de gemberplant. Stemgember is (jonge) gember op siroop en ideaal om mee te bakken. Deze stemgember op siroop wordt daarom ook wel bakgember genoemd.

Meer bakken met boterkoek
Liever de traditionele versie maken? Dit boterkoek met gember recept is een variatie op mijn klassieke boterkoek recept. Wil je juist nog meer variëren? Probeer dan eens een van de volgende recepten:

- Voor het deeg
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 175 gr stemgember, uitgelekt en grof gehakt
- 1 ei, losgeklopt
- 175 gr gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
Zelf gember-boterkoek maken
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Deeg maken voor gember-boterkoek
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Dit kun je met je handen doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Doe de helft van het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Verdeel de gehakte stemgember gelijkmatig over het deeg. Druk stukjes van het overgebleven deeg tussen je handen plat en bedek de gemberstukjes daarmee. Doe dit tot de hele bovenkant bedekt is. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er de noten over. Druk de noten voorzichtig iets in het deeg.
Gember-boterkoek bakken
Bak de boterkoek 35-45 minuten tot de bovenkant goubruin is. Haal de koek uit de oven en wacht 10 minuten. Druk na 10 minuten de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de gember-boterkoek helemaal afkoelen en haal ‘m dan met behulp van het bakpapier uit de vorm.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Ik zit momenteel in Thailand en daar hebben ze geen stemgember
Ik kan juist alleen bij Lazada droge gember kopen is dit ook goed
Dat werkt wel heel anders, ik weet niet of dat het gewenste resultaat geeft voor deze boterkoek.
Beantwoorden
Na een kwartier extra in de oven en volledig af laten koelen blijkt dat de boterkoek nog lang niet gaar was..
BeantwoordenHeb je de boterkoek goed af laten koelen? Hij hoort vanbinnen smeuïg en zacht te zijn. Dat maakt deze boterkoek juist zo lekker. Als je een hardere/drogere variant zoekt, dan is dit voor jou niet het juiste recept.
Beantwoorden
Meest goddelie boterkoek tot nu toe van alle recepten die ik heb gemaakt.
Zelf maak ik inmiddels een variatie waar ik een behoorlijke hoeveelheid stemgember door het deeg doe en ook nog een laagje bovenop de koek.
Ik mis enkel 1 ding. Mijn herinnering vanuit mijn jeugd ca. 50 jaar geleden had de boterkoek zelfde goddelie substantie en smaak maar een hardere kortst. Dat vond ik zo lekker.
Enig idee hie ik dit kan bereiken?

Na de koek 40 minuten te hebben gebakken is de koek nog niet half gaar. Ik heb de koek uren laten afkoelen, dus dat kan het niet zijn. Net opnieuw in de over gezet, ik hoop dat het nog goed komt!
BeantwoordenHi. Dat is heel vervelend! Stond de oven wel warm genoeg? Het kan inderdaad lijken of de boterkoek nog niet goed gaat is, maar bij het afkoelen moet het natuurlijk wel stevig worden.
Beantwoorden
Ik heb de boterkoek gebakken. Maar omdat ik alleen walnoten in huis had, heb ik daar het spijs van gemaakt. Het was een heerlijke koek!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.