Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 175 gr stemgember, uitgelekt en grof gehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 175 gr gemengde noten (ongebrand en ongezouten)

Deze boterkoek met gember en noten is een heerlijke twist op de traditionele en typisch Hollandse boterkoek. Gember is een ontzettend smaakvol ingrediënt om toe te voegen aan baksels en deze boterkoek bewijst dit maar weer eens. Daarnaast geven de gemengde noten de zachte boterkoek een lekkere crunch. 

Van deze gember-boterkoek kun je zo’n 40 kleine stukjes snijden 

Verschil tussen gember en stemgember

Voor deze boterkoek met gember heb je stemgember nodig. Maar wat is het verschil tussen gember en stemgember? Gember wordt gemaakt van de wortelstok van de gemberplant. Stemgember is (jonge) gember op siroop en ideaal om mee te bakken. Deze stemgember op siroop wordt daarom ook wel bakgember genoemd.

Meer bakken met boterkoek

Liever de traditionele versie maken? Dit boterkoek met gember recept is een variatie op mijn klassieke boterkoek recept. Wil je juist nog meer variëren? Probeer dan eens een van de volgende recepten:

Gember boterkoek noten

Zelf gember-boterkoek maken 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Deeg maken voor gember-boterkoek

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Dit kun je met je handen doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Doe de helft van het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Verdeel de gehakte stemgember gelijkmatig over het deeg. Druk stukjes van het overgebleven deeg tussen je handen plat en bedek de gemberstukjes daarmee. Doe dit tot de hele bovenkant bedekt is. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er de noten over. Druk de noten voorzichtig iets in het deeg. 

Gember-boterkoek bakken

Bak de boterkoek 35-45 minuten tot de bovenkant goubruin is. Haal de koek uit de oven en wacht 10 minuten. Druk na 10 minuten de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de gember-boterkoek helemaal afkoelen en haal ‘m dan met behulp van het bakpapier uit de vorm.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Rommy Van Malderen 2023-01-11 15:06:56

Zou ik de stemgember kunnen vervangen door wat gembersiroop ?

Beantwoorden
RO
Rutger 2023-01-16 08:49:14

Dat gaat helaas niet, dan wordt de boterkoek te nat.

Beantwoorden
Marc 2023-01-26 13:39:35

Ik zit momenteel in Thailand en daar hebben ze geen stemgember
Ik kan juist alleen bij Lazada droge gember kopen is dit ook goed

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-01-30 09:40:18

Dat werkt wel heel anders, ik weet niet of dat het gewenste resultaat geeft voor deze boterkoek.

Beantwoorden
Bastiaantje 2023-01-26 18:21:08

Heerlijk recept

Beantwoorden
BA
Faride de Kok 2023-01-29 13:27:52

Na een kwartier extra in de oven en volledig af laten koelen blijkt dat de boterkoek nog lang niet gaar was..

Beantwoorden
FA
Rutger 2023-01-30 09:37:52

Heb je de boterkoek goed af laten koelen? Hij hoort vanbinnen smeuïg en zacht te zijn. Dat maakt deze boterkoek juist zo lekker. Als je een hardere/drogere variant zoekt, dan is dit voor jou niet het juiste recept.

Beantwoorden