Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr boter, op kamertemperatuur
  • 270 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 appels, zoals Jonagold of Elstar
  • ½-1 tl kaneelpoeder

Deze boterkoek met appel is een heerlijke variatie op een traditionele boterkoek. De appel geeft een frisse touch en de citroenrasp zorgt voor extra smaak. Je kunt ook vanille-extract als smaakmaker gebruiken voor deze appel-boterkoek. In dit recept gebruik ik ook wat kaneelpoeder. Appel en kaneel gaan uitstekend samen, ook in deze boterkoek.

Dit boterkoek met appel recept is goed voor een schaal vol smeuïge stukjes.

Zelf boterkoek met appel maken

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Gebruik liever geen springvorm, omdat je dan kans hebt dat het deeg er tijdens het bakken uit lekt.

Doe de bloem, boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom. Meng dit met

je handen of met een (hand)mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk het goed plat. Gebruik hiervoor natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant zo glad mogelijk te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. 

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in partjes. Meng de appelpartjes met de kaneel totdat alle partjes bedekt zijn met wat kaneelpoeder. Rangschik de appelpartjes op het boterkoekdeeg. De appelpartjes mogen elkaar iets overlappen. Bak de boterkoek 30-40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar hij wordt stevig tijdens het afkoelen.

Laat de appel-boterkoek met kaneel minimaal 6 uur afkoelen in de vorm. Snijd de koek in kleine blokjes.

Foto: Erik Spronk 

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Wilhelmina Bos Myles 2021-05-14 18:32:10

Hi Rutger, ik woon in Engeland en vaak heb ik zin in een nederlands koekje, gebakje etc. Ik heb jouw bakbijbel, cakes en Rutger bakt. Ik heb er al zoveel lekkere dingen uit gemaakt. Ik was afgelopen week op zoek naar een recept van een chipolate taart voor mijn dochter haar verjaardag op de 12de. Ik zie nu net dat je op de 14de een recept hebt voor een chipolate taart op de website hebt gezet. Als ik in Nederland kom heeft de bakker bij ons in het dorp kasteeltjes met chipolatavulling, Super lekker, dus ook een idee. Veel dank voor al je lekkere recepten, keep going.

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-05-17 09:22:25

Heel veel bakplezier! Geniet er van!

Beantwoorden
Magdajanssens 2021-05-07 16:19:31

Iets minder boter voor de ronde vorm, iets minder deeg, zou mijn advies zijn.
Het is anders een stevige klomp (boter), doet zijn naam wel eer aan😀
Met dat appeltje erbij wel lekker verfrissend.

Beantwoorden
MA
Ida 2021-04-27 18:33:19

Mijn man is samen met de koning jarig. Voor ons tweetjes heb ik deze appelboterkoek gemaakt. Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar. Rutger bedankt!!

Beantwoorden
ID
Rutger 2021-05-03 09:05:21

Heerlijk! En gefeliciteerd!

Beantwoorden
Femke 2021-04-26 20:14:49

Mjam, echt lekker met zo'n fris citroenschilletje en een appeltje, leuke twist aan deze klassieker. 6 uur wachten voor het eten hebben we niet gered maar hoefde gelukkig niet, hij was sneller afgekoeld dan verwacht buiten en had al een lekker knapperig randje na 'n kleine 2 uur. Ook een half recept (met een hele appel en heel ei) paste al prima in mijn boterkoekvorm. Wel even losdraaien als hij uit de oven komt:-)

Beantwoorden
FE