Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp
  • Voor de vulling
  • 150 gr suiker
  • 150 gr pecannoten
  • ½ ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • ½ ei, losgeklopt

Dit recept is een variatie op mijn recept voor de perfecte boterkoek. Deze boterkoek wordt gevuld met een laagje spijs gemaakt van pecannoten, dat zorgt voor een heerlijke afwisseling in smaak en textuur van de boterkoek. Natuurlijk kan je in plaats van pecannoten ook andere noten gebruiken, bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen of een combinatie van verschillende soorten noten.

Boterkoek met pecanspijs

Bereiding: Boterkoek met pecanspijs

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe de helft van het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Zet de vorm met het deeg kort in de vriezer, zodat het deeg wat steviger wordt. Maak ondertussen de vulling.

Doe de pecannoten en de suiker in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Verdeel het spijs gelijkmatig over het deeg en dek het af met de rest van het deeg. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 35 tot 45 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog wat wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Astrid 2017-11-11 14:48:21

Hoi Rutger zijn dit gewone Pecannoten of moet je speciale kopen.?Bv ongebrand. Bvd groetjes Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-11-12 12:36:17

Hallo Astrid! Het zijn ongebrande en ongezouten pecannoten.

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2017-11-12 12:48:10

Superbedankt.

Beantwoorden
AS
Linda 2016-11-17 21:58:02

Hoe lang kan je het bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-18 16:23:40

Een kleine week lukt prima en je kan hem ook heel goed invriezen!

Beantwoorden
Wilma 2016-11-05 20:18:36

Ik heb hem vanmiddag gemaakt, ze vinden hem hier heerlijk, bedankt voor het recept

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-11-06 19:59:25

Graag gedaan!

Beantwoorden
Ingrid 2016-11-01 09:25:14

kan het ook met minder suiker?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-11-01 10:09:25

Zowel in de boterkoek als in het spijs is de suiker voor een groot deel verantwoordelijk voor de lekkere structuur. Ik zou dus niet teveel aanpassingen doen aan de hoeveelheid suiker.

Beantwoorden