Dit recept is een variatie op mijn recept voor de perfecte boterkoek. Deze boterkoek wordt gevuld met een laagje spijs gemaakt van pecannoten, dat zorgt voor een heerlijke afwisseling in smaak en textuur van de boterkoek. Natuurlijk kan je in plaats van pecannoten ook andere noten gebruiken, bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen of een combinatie van verschillende soorten noten.

Boterkoek met pecanspijs
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ citroen, rasp
  • Voor de vulling
  • 150 gr suiker
  • 150 gr pecannoten
  • ½ ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • ½ ei, losgeklopt
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Boterkoek met pecanspijs

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe de helft van het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Zet de vorm met het deeg kort in de vriezer, zodat het deeg wat steviger wordt. Maak ondertussen de vulling.

Doe de pecannoten en de suiker in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Verdeel het spijs gelijkmatig over het deeg en dek het af met de rest van het deeg. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 35 tot 45 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog wat wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Ingrid 2016-11-01 09:25:14

kan het ook met minder suiker?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-11-01 10:09:25

Zowel in de boterkoek als in het spijs is de suiker voor een groot deel verantwoordelijk voor de lekkere structuur. Ik zou dus niet teveel aanpassingen doen aan de hoeveelheid suiker.

Beantwoorden
Wilma 2016-11-05 20:18:36

Ik heb hem vanmiddag gemaakt, ze vinden hem hier heerlijk, bedankt voor het recept

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-11-06 19:59:25

Graag gedaan!

Beantwoorden
Linda 2016-11-17 21:58:02

Hoe lang kan je het bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-18 16:23:40

Een kleine week lukt prima en je kan hem ook heel goed invriezen!

Beantwoorden
Astrid 2017-11-11 14:48:21

Hoi Rutger zijn dit gewone Pecannoten of moet je speciale kopen.?Bv ongebrand. Bvd groetjes Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-11-12 12:36:17

Hallo Astrid! Het zijn ongebrande en ongezouten pecannoten.

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2017-11-12 12:48:10

Superbedankt.

Beantwoorden
AS
Ted Greten 2021-10-19 14:52:34

Goedemiddag Rutger.
Kan ik ook een pakje amandelspijs erin doen?
En wat is dan het gewicht hiervan ?

Mvg Ted Greten

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-10-24 12:55:32

Dat zou kunnen, maar verdun die dan wel met een beetje ei.

Beantwoorden
Koekebakker Ger 2021-11-20 16:15:36

Heb je ook een glutenvrij recept?

Beantwoorden
KO
Rutger 2021-11-25 14:45:07

Helaas (nog) niet.

Beantwoorden
Mireille 2022-01-10 19:39:00

Super baksel: heerlijke smaak en ook nog makkelijk te maken!
Ik heb walnotenspijs gebruikt om mijn oude walnoten op te maken. Lekker hoor!

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-01-11 09:06:58

Dat klinkt heerlijk met walnoten!

Beantwoorden
A. 2022-02-15 21:08:05

Net gemaakt en staat nu af te koelen. Ronde boterkoekvorm van 22 cm zoals in het recept staat past totaal niet dus dat ging mis ;-). Zie dat het ook dezelfde hoeveelheden zijn als uit het ‘normale’ boterkoekrecept. In deze variant moet er nog een hele laag pecanspijs tussen dus je hebt dan echt een grotere boterkoekvorm nodig.

Beantwoorden
A.
Anja vd Berg 2022-03-03 12:57:59

Nou, daar zat ik idd net naar te kijken. Heb nl. ook de Bakatlas. Daar staan voor een Boterkoek met amandelspijs minder ingrediënten op en een grotere boterkoekvorm dan in bovenstaand recept.
Bedankt voor je reactie, want dan ga ik toch uit van de hoeveelheid van de ingrediënten uit de Bakatlas.

Beantwoorden
AN
Sietske Hilverda 2022-02-18 13:08:52

Beste Rutger,

Op deze winderige middag heb ik de boterkoek met pecannoten spijs gemaakt. Het recept heb ik uit je boek: De 100 allerbeste recepten. Na 10 minuten dat het baksel uit de oven is moet je de randen met een lepel naar beneden doen. Maar bij mij gaan de randen niet omhoog. En dat is ook zo bij het verrukkelijke recept voor sloffendeeg. De vraag: heb jij een verklaring waarom de zijkanten niet omhoog zijn bij mij? Wat doe ik anders?
Bedankt alvast dat je de tijd neemt om te antwoorden.

Met vriendelijke groet,
Sietske Hilverda.

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-02-22 09:44:47

Hoi Sietske. Bij de boterkoek maakt het niet uit als de randen niet omhoog komen, bij de slof wel. Bak je met onder- en bovenwarmte? Bij hete lucht kan het soms wel zo zijn dat ze minder omhoog komen.

Beantwoorden
Cora 2022-02-18 14:23:37

Ik heb zowel de spijs als het deeg tussen 2 vellen alufolie in vorm gerold op maat voor mijn vierkante vorm. Voorde spijs heb ik walnoten gebruikt.
Ben erg blij met het resultaat.

Beantwoorden
CO
Rikki 2022-03-30 20:52:30

Zelfs hier in Canada GA ik het proberen

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-03-31 10:35:55

Wat leuk! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Fam. vd Jagt 2022-04-08 14:20:07

Dit is een zalig recept. Voor mij geen andere boterkoek meer dan deze!!

Beantwoorden
FA

U kunt niet meer reageren.