Amsterdamse koggetjes zijn dunne koekjes met stukjes karamel en worden ook wel nougatientjes genoemd. Waar sommige populaire baksels een onbekende oorsprong hebben, is de geschiedenis van de Amsterdamse koggetjes wel bekend: de koekjes zijn in 1934 bedacht tijdens een wedstrijd onder Amsterdamse banketbakkers om een nieuw lokaal koekje te bedenken. De Amsterdamse koggetjes kwamen als winnaar uit de bus en dat is niet voor niets: ze zijn ontzettend lekker!

Met dit koggetjes recept maak je eenvoudig een grote stapel van deze heerlijke koekjes. Voor dit recept maak je nougatine van zelfgemaakte karamel. Voor deze koggetjes heb je kleine stukjes karamel nodig en hiervoor gebruik ik zelf een foodprocessor met messen. Heb je geen foodprocessor, doe dan de afgekoelde karamel in een stevige plastic zak en sla er een aantal keer hard op met een deegroller. Herhaal dit totdat je alleen maar kleine stukjes karamel hebt of hak de laatste grote stukken met een mes fijn.

hazelnootspritsen

Dit recept is goed voor zo’n 40 tot 60 koggetjes koeken. Waarschijnlijk is de stapel koggetjes al veel eerder verdwenen, maar als je de koggetjes luchtdicht verpakt kun je ze enkele weken bewaren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de nougatine
  • 70 gr suiker
  • 1½ el water
  • Voor het deeg
  • 165 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 175 gr Zeeuwse bloem
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Amsterdamse koggetjes maken

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen bakmatje. Zelf vind ik deze koekjes het mooist bakken op een siliconen bakmatje, dan lopen ze mooi rond uit tijdens het bakken.

Nougatine maken voor koggetjes

Doe voor de nougatine de suiker en het water in een steelpan en laat op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat hem afkoelen. Lees hier meer over zelf karamel maken.

Doe de afgekoelde karamel in een foodprocessor en pulseer in een paar keer fijn, maar niet tot poeder. Het mogen nog kleine stukjes blijven.

amsterdamse koggetjes

Koggetjes maken

Doe de boter met de basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer glad. Let erop dat het mengsel niet luchtig wordt. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem toe en meng alles kort door. Spatel tot slot de stukjes karamel door het deeg.

amsterdamse koggetjes

Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit bolletjes van 2-3 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de koggetjes koekjes lopen uit tijdens het bakken.

Bak de koggetjes in 13-18 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Tieneke 2022-05-13 19:41:28

Volgens mij staat er in het recept dat de nougatine door het beslag gaat.

Tieneke

Beantwoorden
TI
Tanja 2022-05-28 18:13:06

Lijkt wat op een kletsmajoor, maar dan lekkerder :-)

Beantwoorden
TA
Elly 2022-09-09 07:16:51

Mijn koekjes zijn niet knapperig maar wat zacht. Wel heerlijk trouwens. Iets langer bakken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-14 19:43:25

Heb je ze wel helemaal laten afkoelen en op een rooster gelegd na het bakken? Anders hebben ze inderdaad te kort gebakken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.