Kattentongen: knapperige, brosse langwerpige koekjes met een vleugje vanille. Om je vingers bij af te likken! Zelf deze koekjes maken? Met dit kattentongen recept maak je ze eenvoudig zelf. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het recept is makkelijk te maken.
Voor deze kattentongen maak je een roerdeeg. Dat is een deeg waarbij je de ingrediënten (de naam zegt het al) alleen maar door elkaar hoeft te roeren. Het resultaat is wat zachter dan ander koekjesdeeg en je kunt de koekjes daarom spuiten. Net als bijvoorbeeld bij spritsen, met het grote verschil dat je daar ander deeg voor gebruikt dat veel luchtiger is. Doordat het deeg voor deze kattentong koekjes niet luchtig is, loopt het tijdens het bakken uit tot prachtige dunne kattentongen.
Met dit kattentongen recept kun je 40-50 koekjes bakken.

Wat zijn kattentongen?
Kattentongen zijn langwerpige, knapperige koekjes met afgeronde uiteinden, gemaakt van roerdeeg. Deze ambachtelijke koekjes zijn lekker dun, bros en ze hebben een heerlijke smaak waardoor je niet kunt stoppen met eten.
Kattentong koekjes zijn traditionele koekjes die je over de hele wereld vindt, maar ze hebben hun oorsprong in Frankrijk. Deze Langues de Chat (letterlijk vertaald: kattentongen) worden al sinds de 17e eeuw gemaakt.

5 tips voor de lekkerste kattentongen
- Zelf vind ik dat deze klassieke koekjes op een siliconen bakmatje het mooiste bakken; ze lopen dan gelijkmatiger uit.
- Heb je geen siliconen bakmatje? Dan kun je ook prima bakpapier gebruiken, zeker als je dat eerst nog licht invet.
- Luchtdicht verpakt kun je deze zelfgemaakte langues de chat (met chocolade of zonder) zeker twee weken bewaren op kamertemperatuur.
- Het is erg lekker om de kattentongen na het afkoelen gedeeltelijk in getempereerde chocolade te dopen. Leg de koekjes na het dopen in de chocolade op een stuk bakpapier of een siliconen matje.
- Kattentongen met chocolade gemaakt? Naar wens kun je de kattentongen chocolade nog bestrooien met wat lekkers, zoals gehakte geroosterde noten of kokosschaafsel.
- Voor het deeg
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr poedersuiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 150 gr bloem
Recept – kattentongen maken
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen bakmatje.
Roerdeeg voor kattentongen maken
Roer de boter, poedersuiker, het zout en vanille-extract glad in een kom. Roer het ei en tot slot de bloem erdoor. Het deeg mag niet te luchtig worden, klop het dus niet op maar roer alles enkel tot een glad deeg. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 9 millimeter.
Kattentongen spuiten en bakken
Spuit het deeg in staafjes van ongeveer 8 centimeter lengte op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen in de oven nog wat uit.
Bak de koekjes in 7-12 minuten tot de randjes goudbruin zijn; het midden blijft nog wat lichter. Laat ze afkoelen op een rooster. Als je wilt, kun je kattentongen met chocolade maken; doop de koekjes dan in getempereerde chocolade.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik heb geen siliconen bakmatje. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de kattentongen toch mooi uitlopen?
Zou het helpen om een vel bakpapier lichtjes in te vetten?
Enorm bedankt voor het recept, ik was hier toevallig naar op zoek 😀

Het is redelijk dik ja, tijdens het bakken loopt het uit. Was de boter wel goed op kamertemperatuur?
Beantwoorden
Dat durf ik je bij dit recept niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat het met een glutenvrije bloemmix ook wel moet lukken.
Beantwoorden
Heb je de bloem gezeefd? Was de boter goed op kamertemperatuur? Dan vooral goed roeren tot het glad is.
Beantwoorden
Lijken mij heerlijke koekjes maar één vraagje : op welke hoogte moet de bakplaat ? Weet dit eigenlijk nooit. Bij voorbaat dankjewel !
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.