- Voor het deeg
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 160 gr witte basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 300 gr bloem
- ½ tl baking soda
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- 100 gram amandelschaafsel
Wat is er lekkerder danzelfgebakken kerstkoekjes? Deze kerstkransjes mogen in elk geval niet ontbrekentijdens de feestdagen! In mijn boek Koekjesbijbel vind je verschillende koekjes die perfect zijn om te bakken voor kerst. Schuimkransjes, koekemannetjes, amandelkoekjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het bekendste kerstkoekje is waarschijnlijk wel het kerstkransje. In plaats van amandelschaafsel kun je deze kerstkoekjes na het bestrijken met ei ook bestrooien met grove suiker. Met dit kerstkransjes recept bak je genoeg om de hele kerstboom vol te hangen (en er tussendoor een paar op te snoepen!).

Bereiding: Kerstkransjes
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de eidooier erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemdwerkblad uit tot een dikte van 4 millimeter (check dit artikel voor tips overhet uitrollen van deeg). Steek met een kerstkransjesuitsteker (of twee ronde uitstekers, waarbij je een kleinere gebruikt om het midden uit te steken) kransjes uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de kransjes op de bakplaat, bestrijk ze met ei en bestrooi ze met amandelschaafsel.
Bak de koekjes in 13-16 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Wil je meer koekjes uit Koekjesbijbel bakken? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Saskia Lelieveld














