Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 160 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gram amandelschaafsel

Wat is er lekkerder danzelfgebakken kerstkoekjes? Deze kerstkransjes mogen in elk geval niet ontbrekentijdens de feestdagen! In mijn boek Koekjesbijbel vind je verschillende koekjes die perfect zijn om te bakken voor kerst. Schuimkransjes, koekemannetjes, amandelkoekjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het bekendste kerstkoekje is waarschijnlijk wel het kerstkransje. In plaats van amandelschaafsel kun je deze kerstkoekjes na het bestrijken met ei ook bestrooien met grove suiker. Met dit kerstkransjes recept bak je genoeg om de hele kerstboom vol te hangen (en er tussendoor een paar op te snoepen!).

Bereiding: Kerstkransjes

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de eidooier erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemdwerkblad uit tot een dikte van 4 millimeter (check dit artikel voor tips overhet uitrollen van deeg). Steek met een kerstkransjesuitsteker (of twee ronde uitstekers, waarbij je een kleinere gebruikt om het midden uit te steken) kransjes uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de kransjes op de bakplaat, bestrijk ze met ei en bestrooi ze met amandelschaafsel.

Bak de koekjes in 13-16 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Wil je meer koekjes uit Koekjesbijbel bakken? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Caroline 2018-12-24 23:44:11

Dit recept gebruikt voor onze jaarlijkse kerst uitsteek koekjes. Lekker hoor. We hebben ze met icing ook nog versierd. Bedankt!

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-12-28 12:19:25

Heel leuk! Graag gedaan!

Beantwoorden
Christa Vermeer 2018-12-19 23:33:38

Hoelang houd ik de koekjes vers.
En hoe verpak ik ze dan het beste?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-12-20 09:26:12

Als je de koekjes luchtdicht verpakt kun je ze zeker een week houdbaar houden.

Beantwoorden
Deborah van den Broek 2018-12-19 07:51:18

Is de grove suiker ook in een winkel te koop? Vorige keer besteld bij de bakker, dat duurde een paar dagen. En zo voor de kerst is uit de winkel handiger.

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-12-19 09:20:42

In gewone winkels is het helaas niet te koop. Wel in sommige bak- of molenwinkels. Veel bakkers hebben het wel op voorraad en daar kun je vaak ook wel een paar ons los kopen.

Beantwoorden
Chantal 2018-12-17 18:27:38

Heel goed gelukt en bovendien erg lekker !

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-12-19 09:29:05

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Nicole 2018-12-17 11:39:24

k ga deze koekjes zeker maken, maar omdat ik zo'n 300 koekjes mag bakken, dacht ik erover om een koekjespistool te gebruiken. Denk je dat dat met dit type deeg kan?

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-12-19 09:30:29

Dat gaat helaas niet lukken met dit deeg. Dan zou ik dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/koekjes-met-de-koekjespers-recept/

Beantwoorden
Elisa 2018-12-14 09:04:52

Hi Rutger
Kan ik ook spelt bloem gebruiken voor dit recept?

Groeten, Elisa

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-12-17 08:41:58

Dat kan prima.

Beantwoorden
Karen 2018-12-13 22:06:17

De smaak was heerlijk, maar de koekjes liepen tijdens het bakken uit tot één grote vormeloze massa. Heel dun ook. Ik heb exact het recept gevolgd. Wat moet ik volgende keer anders doen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-12-17 08:42:35

Heb je de verhoudingen goed aangehouden? En het deeg tussendoor laten rusten? Dan zou het niet uit mogen lopen.

Beantwoorden
Nadja 2018-12-12 22:15:28

Is het mogelijk om de helft van het deeg in te vriezen? En wat is dan de beste manier om het weer te ontdooien en te verwerken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-12-17 08:51:31

Zeker! Verpak het deeg dan in plasticfolie en vries het in. Laat het voor gebruik ontdooien in de koelkast en kneed het nog even kort door voordat je het deeg gaat verwerken.

Beantwoorden
Paula 2018-12-12 17:20:57

Heerlijk koekje! Ik ga vanavond een tweede batch maken want ze vliegen hier de boom uit (maar goed ook, want ze blijven natuurlijk niet dagenlang vers -in een afgesloten trommel overigens wel, heb ik gemerkt)

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-12-17 08:53:56

Goed om te horen! Geniet er van! Fijne dagen!

Beantwoorden
Cornelieke 2018-12-09 12:11:42

Ze zien er heerlijk uit en ga ze zeker bakken. Ik had inderdaad ook de vraag over de L van de baking soda, halve theelepel neem ik aan?

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-11 11:33:53

Dankjewel! Dat moet inderdaad een halve theelepel zijn. Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Marit 2018-12-09 11:37:40

Waar kan je zo'n koekjes vorm kopen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-11 11:37:26

Online, bijvoorbeeld hier: https://www.bouwhuis.com/wilton-koekjes-uitstekerset-cut-out-7-stuks

Beantwoorden
Ingrid Riemsdijk-de Wolf 2018-12-09 11:07:07

Lijkt me heerlijk.Ga ik zeker maken.

Beantwoorden
IN
Doreth 2018-12-09 09:11:07

Hoi,

Leuk recept ,alleen je link over de uitrol tip werkt niet.

Groetjes en fijne feestdagen

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-12-11 11:38:33

Dankjewel! Bij het toevoegen van de link was helaas iets mis gegaan. Hij doet het nu!

Beantwoorden
Myriam 2018-12-09 08:01:36

Lijkt me heerlijk maar ik heb twee vragen. Hoeveel is een 1/2 l baking soda(theelepel?) en is het zo dat bloem + baking soa precies hetzelfde is als zelfrijzend bakmeel of werkt dat toch anders. Graag je reactie. Bedankt en heel fijne feestdagen. Myriam

Beantwoorden
MY
Rutger 2018-12-11 11:39:48

Hoi Myriam. Het moest een halve theelepel zijn, dat staat er nu goed. Bloem met baking soda is niet hetzelfde als zelfrijzend bakmeel. Meer informatie daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bloem-met-bakpoeder-of-zelfrijzend-bakmeel/

Beantwoorden