Royal icing is in de bakwereld een populair glazuur om koekjes mee te decoreren. Maar wat is royal icing precies en hoe maak je dit zelf? In dit royal icing recept vertel ik hoe je dit eiwitglazuur stap voor stap zelf maakt en ik geef extra uitleg zodat je dit glazuur eenvoudig kunt gebruiken.
Wat is royal icing?
Royal icing is een glazuur gemaakt van eiwit en poedersuiker óf van water met eiwitpoeder en poedersuiker. Na het kloppen is het eiwitglazuur redelijk dik. Deze dikke icing is perfect om decoraties of dikkere lijnen mee te spuiten.
Als het opdroogt wordt royal icing hard, waardoor het ideaal is om fijne details en mooie decoraties te maken. Wil je een dunner glazuur? Je kunt royal icing in elke gewenste dikte maken, door het te verdunnen met wat water. Handig als je grotere vlakken wilt vullen met het eiwitglazuur.
Verschil royal icing en glazuur
Royal icing en glazuur zijn verschillende soorten suikerlagen die je kunt gebruiken om koekjes of taarten mee te versieren. Royal icing maak je met poedersuiker en eiwit en het wordt heel hard als het droogt. Het blijft stevig zitten en kan ook gebruikt worden om onderdelen van bijvoorbeeld een peperkoekhuisje aan elkaar te plakken.
Het voordeel van dit eiwitglazuur boven een simpel waterglazuur (gemaakt van enkel water en poedersuiker) is dat royal icing mooier opdroogt en minder in de koekjes trekt. Gewone glazuur blijft zachter en wat plakkeriger na het drogen. Zeker als je veel waterglazuur gebruikt, kunnen de koekjes door het vocht uit het glazuur eerder zacht worden. Bij royal icing is dat minder het geval, ondanks dat je het soms verdunt met een heel klein beetje water aan het eind.
Royal icing maken met eiwit
Royal icing is gemaakt op basis van eiwit. Je kunt natuurlijk rauw eiwit gebruiken, maar dat zou ik afraden in verband met het risico op salmonella. Omdat het eiwit niet meer verhit wordt, gebruik ik zelf eiwitpoeder met water of gepasteuriseerd eiwit.
Eiwitpoeder kun je in (online) bakwinkels kopen (bijvoorbeeld hier). Gepasteuriseerd eiwit kun je in steeds meer (grotere) supermarkten kopen en in (horeca)groothandels. Het nadeel, zeker van de groothandels, is dat je dan wel gelijk een liter vloeibaar eiwit hebt. Daarom kies ik zelf eigenlijk altijd voor de versie met eiwitpoeder.
Royal icing kleuren
Royal icing is wit van kleur, maar met eetbare (natuurlijke) kleurstoffen kun je het eiwitglazuur elke kleur geven die je maar wilt. Zelf vind ik kleurstofgels erg fijn werken om royal icing op kleur te brengen. Wees zuinig met de kleurstof; gebruik niet in één keer te veel. Vaak heb je echt maar een paar druppels nodig om de icing mooi op kleur te brengen. Zelf gebruik ik meestal een satéprikker die ik in de kleurstof dip en daarna door het eiwitglazuur haal. Let wel op dat je de prikker daarna niet opnieuw in de kleurstof doopt; als er eiwit in de kleurstof komt, is het niet meer lang houdbaar.
Royal icing verwerken
Royal icing kun je mooi en makkelijk verwerken met een zelfgemaakt cornetje, maar je kunt ook kant-en-klare cornetjes gebruiken om je royal icing mee op te spuiten. Je kunt ook een gewone spuitzak gebruiken met een heel klein glad spuitmondje, van zo’n 2-3 millimeter.
Kan je royal icing bewaren?
Gebruik je niet alle royal icing in 1 keer, dan kun je het prima bewaren. Doe dat in een afgesloten bakje, met een stukje plasticfolie op het glazuur gedrukt. Zo voorkom je dat het uitdroogt. Zelf bewaar ik de icing maximaal 2 weken in de koelkast.
Wil je de royal icing gebruiken? Roer het voor gebruik nog kort door en verdun het eventueel iets met water. Je kunt de icing ook in een (plastic) spuitzak bewaren, zorg dat deze dan wel goed dicht is gemaakt. Royal icing kun je ook prima invriezen en zo zeker 3 maanden bewaren. Laat de icing dan in de koelkast ontdooien en roer goed door voordat je ‘m gaat verwerken.
Eiwitglazuur over? Tip voor overgebleven royal icing
Heb je royal icing over, dan kun je daar ook zelf sprinkles van maken. Spuit dunne lijnen van de icing op een stuk bakpapier en laat deze op kamertemperatuur zo’n 2-3 uur drogen. Breek of snijd de icing daarna in stukjes en je hebt zelfgemaakte sprinkles. Op deze manier kun je ook met een gekarteld spuitmondje leuke decoraties spuiten, of kleine bloemetjes. Laat ook die drogen op kamertemperatuur en verpak ze daarna luchtdicht. Super leuk om cupcakes, koekjes of bijvoorbeeld brownies na het bakken mee te decoreren.
Waar kun je royal icing voor gebruiken?
Met deze royal icing kun je heel veel soorten koekjes garneren zoals bijvoorbeeld gingerbread koekemannetjes, zandkoekjes en stempelkoekjes.
- Voor de royal icing
- 200 gr poedersuiker
- 5 gr eiwitpoeder gemengd met 30 ml water of 30 gr gepasteuriseerd eiwit
Zelf royal icing maken – Stap voor stap
Zeef de poedersuiker en meng deze in een kom met het eiwitpoeder en het water (of het gepasteuriseerde eiwit). Klop alles op met een (hand)mixer met garde(s). Klop de royal icing door tot je puntjes kunt maken door een spatel in het mengsel omhoog te trekken. Dit duurt zeker 5 minuten; je wilt een mooi, glad en redelijk stevig glazuur krijgen.
Daarna kun je de icing verdunnen door druppelsgewijs water toe te voegen. Begin echt met een paar druppels, je wilt niet dat het glazuur te dun wordt. Klop het water steeds door de royal icing en voeg naar wens nog wat extra water toe.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)