- Voor het roomkaasglazuur
- 75 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia naturel)
- 150 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract (of een andere smaakmaker, zoals limoen-, citroen of sinaasappelrasp)
Dit basisrecept voor roomkaasglazuur kun je voor veel recepten gebruiken. Gebruik het om een taart of cake mee af te smeren, of spuit er cupcakes mee op. De meest bekende taart waar deze cream cheese frosting op wordt gebruikt is natuurlijk de carrot cake, maar je kunt hem ook heel goed gebruiken voor andere taarten. Bijvoorbeeld op deze kruidige pastinaakcake. Het roomkaas glazuur kun je op smaak brengen met vanille-extract, de rasp van citroen, limoen of sinaasappel of bijvoorbeeld met een klein scheutje mokka-extract. Het is vol van smaak en door het gebruik van de roomkaas ook lekker fris. In Amerikaanse recepten voor cream cheese frosting wordt (tot wel 5 x zoveel) meer poedersuiker gebruikt. Het voordeel daarvan is dat het glazuur dan beter geschikt is om taarten mee af te smeren, het is steviger en zal strakker af te werken zijn. Het nadeel vind ik dat het dan mierzoet is, zonde van de heerlijke frisse smaak van dit roomkaas glazuur recept.
Roomkaasglazuur maken
Doe de boter in een kom en klop deze in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en de poedersuiker toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig en stevig glazuur. Voeg tot slot het vanille-extract (of een andere smaakmaker) toe en klop die nog kort door het glazuur. Als het roomkaasglazuur nog te zacht is, kun je nog wat langer doorkloppen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik ga een pompoencake bakken. Zou dit ook lekker zijn als topping?
Beantwoorden
Het lukt me maar niet om het glazuur zonder klontjes te maken. Klontjes boter. De boter blijft ook in een laagje aan mijn Kitchenaidkom zitten. Als ik het er dan uit haal heb ik dus niet gemengde stukjes boter. :-(
BeantwoordenWaren de boter en de roomkaas beide op kamertemperatuur? Op die manier mengen ze het beste. Eventueel kun je het mengsel na het mengen nog met een spatel door een fijne zeef drukken, dan moeten de klontjes er echt uit zijn.
Beantwoorden
Dank voor je reactie. Ik ga straks een carrot cake bakken en ga het proberen met roomkaas en boter op kamertemperatuur. ?
BeantwoordenHoi Rutger,
Het glazuur zag er prachtig uit. Toen werd ik iets te enthousiast met het zelfgemaakte mokka extract. Ik wilde het glazuur ook bruiner kleuren met het extract.
Ik had de variant met sterke espresso, suiker en espressopoeder gemaakt. Het was al ver afgekoeld en ik voegde het toe. Toen werd het glazuur erg zacht en korrelig... heb ik te veel mokka extract gebruikt? Was het nog te warm? Is het glazuur nog te redden? Ik zet de kom met glazuur in de koeling, hopelijk helpt dat een beetje.
Graag je advies, alvast hartelijk bedankt.
Hoi! Je hebt maar 1 of 2 theelepels van het extract nodig om het een lekkere mokkasmaak te geven. Misschien dat je teveel gebruikt hebt, waardoor het te dun werd. Het korrelige kan ik niet verklaren. Was het mokka-extract zonder klontjes?
Beantwoorden
Hoi. Volgens mij was het mokka-extract wel zonder klontjes...misschien was het espressopoeder niet goed opgelost..
In elk geval gebruik ik de volgende keer zoals je zegt maar 1 of 2 theelepels van het extract. Het extract check ik ook beter op structuur dan. Het koelen heeft helaas niet geholpen tegen de korrelige structuur, het mengsel is wel goed opgesteven. Ach, weer een les geleerd, bedankt voor je reactie.
Hoi Rutger,
Ik heb 2 vraagjes:
*Is deze glazuur spuitbaar, dus voir rozetjes ofzo?
*Is deze glazuur de versie voor een Red Velvet?
Alvast bedankt
Voor rozetjes is dit glazuur net iets te zacht. Voor Red Velvet is dit glazuur perfect!
Beantwoorden
Is dit overheerlijke recept ook met mascarpone te doen?
Nog maar pas de smaak van mascarpone ontdekt: heerlijk zacht en voor zowel warm als koud te gebruiken.
Maar kan het ook op de carrottaart?
je kunt mascarpone gebruiken, maar het resultaat zal dan iets minder stevig worden.
Beantwoorden
Hoi Rutger mijn glazuur is een beetje korrelig wat heb ik fout gedaan?
BeantwoordenHeb je het lang genoeg doorgeklopt? En waren alle ingredienten op kamertemperatuur?
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Als ik deze glazuur wil gebeuiken voor het vullen (als in dunne tussenlaagjes), afsmeren van een taart (diameter ca 24cm en hoog ca 10-14cm) en toefjes spuiten ter decoratie.... is dan 1x het recept voldoende? Of kan ik beter meer maken?
Hoi, het klinkt alsof je dan wel meer nodig hebt dan 1 recept.
Beantwoorden
Hey Rutger,
Ik heb bijna altijd klontjes in mijn frosting. Zowel de boter als de roomkaas zijn op kamer temperatuur. Hij is niet in de schift maar er zitten boter klontjes in.
Groetjes
BeantwoordenDat is echt een temperatuurprobleem dan. Zet de volgende keer de haarfohn eens op het mengsel tijdens het kloppen, zodat het iets zachter wordt.
Beantwoorden
Ging erg goed. Ik gebruikte witte basterdsuiker en limoenzest. Geen klontjes. Ik heb 4/5 van de aangegeven hoeveelheden gebruikt. Hield zelfs nog wat over bij 22 cm-taart.
BeantwoordenAls ik een taart van 15 cm maak en 10 cm hoog heb ik dan genoeg?
BeantwoordenDat denk ik wel, maar het ligt er aan hoe dik je het doet en of je het ook als vulling gebruikt.
Beantwoorden
Kan je de roomkaasglazuur in plaats van botercreme gebruiken bij taarten die je nog weer afdekt met fondant?
BeantwoordenDaar is het te zacht en te vochtig voor, met fondant gaat dat niet werken.
Beantwoorden
Wat doe ik fout? het blijft ontzettend dun. Loopt gewoon van een lepel of spatel af.
Dat had ik de vorige keer niet
Dat is heel gek. Heb je het lang genoeg geklopt? En was het niet te warm?
Beantwoorden
Ik denk dat ik het na 25 minuten kloppen (met een elektrische handmixer op een standaard) heb opgegeven.
Het was wel een warme dag. En ik had de ingrediënten op kamertemperatuur laten komen.
Waarschijnlijk is het dan te warm geworden, waardoor het ook niet meer mooi luchtig/stevig wordt.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik ben op zoek naar een roomkaas botercreme om taarten mee af te smeren en uiteindelijk ook toefjes te spuiten.
Is het misschien een idee om de vanille botercreme o.b.v. Banketbakkersroom te maken en daar dan roomkaas bij toe te voegen?
Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Je zou ook met dit recept kunnen experimenteren en iets meer boter (en eventueel suiker) toevoegen.
Beantwoorden
