- Voor het roomkaasglazuur
- 75 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia naturel)
- 150 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract (of een andere smaakmaker, zoals limoen-, citroen of sinaasappelrasp)
Dit basisrecept voor roomkaasglazuur kun je voor veel recepten gebruiken. Gebruik het om een taart of cake mee af te smeren, of spuit er cupcakes mee op. De meest bekende taart waar deze cream cheese frosting op wordt gebruikt is natuurlijk de carrot cake, maar je kunt hem ook heel goed gebruiken voor andere taarten. Bijvoorbeeld op deze kruidige pastinaakcake. Het roomkaas glazuur kun je op smaak brengen met vanille-extract, de rasp van citroen, limoen of sinaasappel of bijvoorbeeld met een klein scheutje mokka-extract. Het is vol van smaak en door het gebruik van de roomkaas ook lekker fris. In Amerikaanse recepten voor cream cheese frosting wordt (tot wel 5 x zoveel) meer poedersuiker gebruikt. Het voordeel daarvan is dat het glazuur dan beter geschikt is om taarten mee af te smeren, het is steviger en zal strakker af te werken zijn. Het nadeel vind ik dat het dan mierzoet is, zonde van de heerlijke frisse smaak van dit roomkaas glazuur recept.
Bereiding: Roomkaasglazuur
Doe de boter in een kom en klop deze in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en de poedersuiker toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig en stevig glazuur. Voeg tot slot het vanille-extract (of een andere smaakmaker) toe en klop die nog kort door het glazuur. Als het roomkaasglazuur nog te zacht is, kun je nog wat langer doorkloppen.
Foto: Erik Spronk



