Ingrediëntenlijst
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia naturel)
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract (of een andere smaakmaker, zoals limoen-, citroen of sinaasappelrasp)

Dit basisrecept voor roomkaasglazuur kun je voor veel recepten gebruiken. Gebruik het om een taart of cake mee af te smeren, of spuit er cupcakes mee op. De meest bekende taart waar deze cream cheese frosting op wordt gebruikt is natuurlijk de carrot cake, maar je kunt hem ook heel goed gebruiken voor andere taarten. Bijvoorbeeld op deze kruidige pastinaakcake. Het roomkaas glazuur kun je op smaak brengen met vanille-extract, de rasp van citroen, limoen of sinaasappel of bijvoorbeeld met een klein scheutje mokka-extract. Het is vol van smaak en door het gebruik van de roomkaas ook lekker fris. In Amerikaanse recepten voor cream cheese frosting wordt (tot wel 5 x zoveel) meer poedersuiker gebruikt. Het voordeel daarvan is dat het glazuur dan beter geschikt is om taarten mee af te smeren, het is steviger en zal strakker af te werken zijn. Het nadeel vind ik dat het dan mierzoet is, zonde van de heerlijke frisse smaak van dit roomkaas glazuur recept.

roomkaasglazuur

Bereiding: Roomkaasglazuur

Doe de boter in een kom en klop deze in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en de poedersuiker toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig en stevig glazuur. Voeg tot slot het vanille-extract (of een andere smaakmaker) toe en klop die nog kort door het glazuur. Als het roomkaasglazuur nog te zacht is, kun je nog wat langer doorkloppen.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Maya 2018-04-10 09:03:46

Hoi Rutger,
Ik heb 2 vraagjes:
*Is deze glazuur spuitbaar, dus voir rozetjes ofzo?
*Is deze glazuur de versie voor een Red Velvet?
Alvast bedankt

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 21:56:41

Voor rozetjes is dit glazuur net iets te zacht. Voor Red Velvet is dit glazuur perfect!

Beantwoorden
Aline 2018-03-30 17:05:13

Hoi Rutger,
Het glazuur zag er prachtig uit. Toen werd ik iets te enthousiast met het zelfgemaakte mokka extract. Ik wilde het glazuur ook bruiner kleuren met het extract.
Ik had de variant met sterke espresso, suiker en espressopoeder gemaakt. Het was al ver afgekoeld en ik voegde het toe. Toen werd het glazuur erg zacht en korrelig... heb ik te veel mokka extract gebruikt? Was het nog te warm? Is het glazuur nog te redden? Ik zet de kom met glazuur in de koeling, hopelijk helpt dat een beetje.
Graag je advies, alvast hartelijk bedankt.

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-03-31 10:54:52

Hoi! Je hebt maar 1 of 2 theelepels van het extract nodig om het een lekkere mokkasmaak te geven. Misschien dat je teveel gebruikt hebt, waardoor het te dun werd. Het korrelige kan ik niet verklaren. Was het mokka-extract zonder klontjes?

Beantwoorden
Aline 2018-03-31 17:03:09

Hoi. Volgens mij was het mokka-extract wel zonder klontjes...misschien was het espressopoeder niet goed opgelost..
In elk geval gebruik ik de volgende keer zoals je zegt maar 1 of 2 theelepels van het extract. Het extract check ik ook beter op structuur dan. Het koelen heeft helaas niet geholpen tegen de korrelige structuur, het mengsel is wel goed opgesteven. Ach, weer een les geleerd, bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
AL
Esther 2018-02-23 11:19:09

Dank voor je reactie. Ik ga straks een carrot cake bakken en ga het proberen met roomkaas en boter op kamertemperatuur. ?

Beantwoorden
ES
Esther 2018-02-17 20:35:02

Het lukt me maar niet om het glazuur zonder klontjes te maken. Klontjes boter. De boter blijft ook in een laagje aan mijn Kitchenaidkom zitten. Als ik het er dan uit haal heb ik dus niet gemengde stukjes boter. :-(

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-02-20 10:44:04

Waren de boter en de roomkaas beide op kamertemperatuur? Op die manier mengen ze het beste. Eventueel kun je het mengsel na het mengen nog met een spatel door een fijne zeef drukken, dan moeten de klontjes er echt uit zijn.

Beantwoorden
Judith 2017-10-22 18:05:15

Ik ga een pompoencake bakken. Zou dit ook lekker zijn als topping?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-10-23 08:53:10

Zeker! Erg lekker!

Beantwoorden