Bij het lezen van dit recept dacht ik hetzelfde als toen ik voor het eerst van carrotcake hoorde. Pastinaak door een cake? Is dat lekker? Inmiddels kan ik je zeggen dat het lekker is! Verrassend lekker zelfs! Het recept voor deze pastinaakcake komt uit het boek Sirocco van Sabrina Ghayour. In dit boek laat Sabrina je zien hoe je Midden-Oosterse smaken kan combineren met Westerse gerechten. Er staan heerlijke recepten in met verrassende smaakcombinaties. Deze pastinaakcake is in elk geval een blijvertje, die gaat hier vaker gebakken worden!

Pastinaakcake
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 3 grote eieren
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanillepasta (of vanille-extract)
  • 1 volle tl gemberpoeder
  • 1 volle tl kaneelpoeder
  • 3 volle el heldere honing
  • 150 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 300 gr pastinaak, geschild en fijngeraspt
  • 150 gr walnoten, gehakt
  • 2 handenvol gele rozijnen (optioneel)
  • Voor de opgeklopte yoghurt
  • 400 gr dikke Griekse yoghurt
  • 4 el poedersuiker
  • 2 tl vanillepasta (of vanille-extract)
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Pastinaak cake maken

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C. Bekleed een vierkante bakvorm van 24 centimeter met bakpapier. (Ik gebruikte een ronde springvorm van 24 centimeter)

Klop de eieren met de fijne suiker in een grote kom romig. Doe de vanillepasta, het gemberpoeder en de kaneelpoeder erbij, gevolgd door de honing en de boter, en meng alles goed door elkaar. Schep het bakmeel er langzaam door, tot er een glad beslag ontstaat. Doe tot slot de pastinaak, de walnoten en (eventueel) de rozijnen erbij en roer opnieuw goed door.

Schenk het beslag in de cakevorm en bak 75 minuten, tot de cake aan de bovenkant goudbruin is. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen.

Doe alle ingrediënten voor de opgeklopte yoghurt in een kom en klop een paar minuten met een elektrische mixer tot de gewenste consistentie. Serveer de pastinaakcake met een flinke lepel opgeklopte yoghurt ernaast.

Nieuwsgierig geworden naar Sirocco? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5801

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Denise 2016-11-07 20:34:10

Ik had dat ook met wortel, maar aangezien worteltaart nu één van mijn favoriete taarten is, moet ik dit dus ook een keertje proberen... :)

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-11-14 17:11:39

Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt dan!

Beantwoorden
Tieneke 2016-11-09 18:00:14

Ik heb hem gemaakt! Heerlijk hoor. Ik had niet genoeg pastinaak, dus ik heb er een appel bij geraspt. De cake is lekker vochtig, kruidig, nootachtig en toch zacht en subtiel. Erg lekker recept.
Ik maakte hem trouwens in een gewone cakevorm, gaat prima.

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-11-14 17:19:09

Dat klinkt ook heel lekker, met wat appel erbij!

Beantwoorden
Lia Klom 2016-11-12 20:14:52

Heerlijk, ik ben alleen niet zo happy met de yoghurt. Ik ga voor de tradionele clodded Cream.

Beantwoorden
LI
Daan 2017-09-02 17:25:24

Ik vond de yoghurt de eerste keer ook niet lekker. Wat helpt is er hangop van maken. Nachtje in de koelkast in een (schone) theedoek hangen. Dat maakt hem lekker dik. En echte Griekse yoghurt gebruiken. Geen 'yoghurt Griekse stijl'.

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-11-14 17:30:02

Dat is ook heerlijk ja!

Beantwoorden
Bloem 2017-03-08 08:04:29

Ik gebruik nooit zelfrijzend bakmeel wat is de verhouding van het meel met bakpoeder????

Beantwoorden
BL
Rutger 2017-03-08 12:47:35

Je kunt 225 gr bloem met 7 gram bakpoeder gebruiken.

Beantwoorden
Hanneke 2017-04-03 20:54:46

Kan je de cake ook maken met mix amandelmeel en boekweitmeel ipv bloem? Blijven de verhoudingen dan gelijk?

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-04-05 23:05:17

Dat denk ik wel, maar kan het je niet met zekerheid zeggen.

Beantwoorden
Hermione 2017-10-26 11:49:50

Toevallig heb ik dit recept gisteren uit het boek gemaakt. Het viel me op dat jij een ei minder gebruikt. Waarom?

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-11-01 11:28:32

Je hebt gelijk, ik heb het aangepast. Het moeten inderdaad 3 grote eieren zijn. Dankjewel voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Rutger 2017-10-30 12:45:40

Dat is niet bewust gedaan volgens mij. Ik ga het nog even nakijken in het boek!

Beantwoorden
I. 2018-02-01 15:13:07

Ik heb deze pastinaakcake vandaag glutenvrij gemaakt. Ik heb daarvoor 225 gr zelfrijzend bakmeel vrij van gluten van AH gebruikt. Kostje wordt niet heel bruin maar verder erg lekker.

Beantwoorden
I.
Melissa 2018-10-18 18:56:57

Ik heb nog een halve pastinaak liggen, en had een tijd geleden gelezen dat dit in gebak kan gebruikt worden. Dus dit ga ik zeker eens uitproberen! Ben benieuwd! :-D

Beantwoorden
ME

U kunt niet meer reageren.