Ingrediëntenlijst
  • Voor de kwark cake
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr kwark, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Wil je cake bakken met kwark? Dan is dit kwark cake recept daar perfect voor! Een kwark cake is iets steviger en smeuïger dan dit basisrecept voor cake. Het cakebeslag heb ik op smaak gebracht met de rasp van een sinaasappel, maar je kunt ook vanille(-extract of -merg) of citroen- of limoenrasp gebruiken. Ook is het erg lekker om grof gehakte pure chocolade door het beslag te mengen. Gebruik dan zo’n 100 gram chocolade. Met dit recept kun je ook een appel of peren kwark cake bakken. Beleg het beslag dan voordat het de oven in gaat met partjes of stukjes appel of peer. Van deze cake met kwark kun je 10-15 plakjes snijden.

Kwark cake bakken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten van de vorm met bakpapier. Check voor meer informatie over het invetten en bekleden van bakvormen dit artikel.

Doe alle ingrediënten voor de cake in een kom en meng deze met een (hand)mixer met garde(s) tot een glad beslag. Mix het beslag niet te lang door, zodra het een homogeen beslag zonder klontjes is dan is het klaar. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de kwarkcake in 55-70 minuten gaar.

Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Renate 2020-07-01 21:47:57

Wauw! Ook al weer zo’n lekker recept! Geen sinaasappel of citroen op voorraad dus gemaakt met een scheutje ‘apple pie’ siroop van Monin en appelschijfjes erin gestoken...super goed gelukt!

Beantwoorden
RE
Linda 2020-06-23 18:41:57

Heerlijke cake, lekker smeuïg. Ik heb blokjes appel door het beslag gemengd.

Beantwoorden
LI
Marleen janssens 2020-06-21 17:04:06

heb nog sap van 1 appelsien toegevoegd en bovenop schijfjes appelsien gelegd 👍👍

Beantwoorden
MA
marianne 2020-06-20 15:31:10

hoi Rutger,
heb de cake gisteren gebakken en hij is weer overheerlijk.
bedankt voor het recept.

groet, marianne

Beantwoorden
MA
Paula 2020-06-17 23:08:40

Ik heb deze cake vanavond gemaakt met wat ik in huis had: vloeibare margarine ipv gesmolten boter, magere Franse kwark en limoenrasp ipv sinaasappel.
Wat me opvalt, is dat de zijkanten en onderkant van de cake heel licht van kleur zijn gebleven. Maar de smaak is uitstekend en de cake heerlijk smeuïg. Dank voor het delen van dit recept!

Beantwoorden
PA
Gonnie 2020-06-17 21:21:56

Zou dit ook zonder toevoeging van suiker kunnen?

Beantwoorden
GO
Rutger 2020-06-20 11:49:44

Dat wordt heel lastig. Zowel voor de smaak als de structuur zijn suiker wel belangrijk. Je kunt wel proberen om de hoeveelheid iets te verminderen.

Beantwoorden
Marij 2020-06-17 21:16:06

Kun je deze cake ook met yoghurt maken ipv kwark?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-20 11:50:07

Ik denk dat dit wel goed gaat, maar heb het zelf nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Elly 2020-06-17 18:46:16

Lijkt me heerlijk. Kan het ook met magere kwark?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-06-20 11:50:24

Dat kan, maar volle kwark geeft de lekkerste smaak en textuur.

Beantwoorden
Astrid Keereweer 2020-06-17 13:01:57

Hoi Rutger. Dat lijkt mij een heerlijke cake. Maar kan er ook evt kwark in met een smaakje? Bv Aardbei? Bvd Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2020-06-20 11:50:45

Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Sandra 2020-06-17 11:22:44

Heerlijk Rutger, zo'n recept zocht ik steeds. We gaan hem meteen proberen. Dank je wel.
Vrolijke bakgroetjes, Sandra (Van Mickey;-)

Beantwoorden
SA
Astrid Keereweer 2020-06-22 13:33:10

Dank je wel. Ga ik een keer proberen. 👍

Beantwoorden
AS
Anke 2020-06-17 10:57:42

Hey Rutger,

Is dit recept genoeg voor de nordic ware tulband vormen.

Gr Anke

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-06-20 11:51:36

Voor een tulband is dit wel wat weinig, ik zou het recept x 1 1/2 doen dan.

Beantwoorden
Tally 2020-06-17 10:30:08

Gebruik je volle of magere kwark Rutger?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-06-20 11:52:47

Ik gebruik volle kwark. Tenzij anders vermeld zijn zuivelproducten altijd vol.

Beantwoorden