Wil je cake bakken met kwark? Dan is dit kwark cake recept daar perfect voor! Een kwark cake is iets steviger en smeuïger dan dit basisrecept voor cake. Het cakebeslag heb ik op smaak gebracht met de rasp van een sinaasappel, maar je kunt ook vanille(-extract of -merg) of citroen- of limoenrasp gebruiken. Ook is het erg lekker om grof gehakte pure chocolade door het beslag te mengen. Gebruik dan zo’n 100 gram chocolade. Met dit recept kun je ook een appel of peren kwark cake bakken. Beleg het beslag dan voordat het de oven in gaat met partjes of stukjes appel of peer. Van deze cake met kwark kun je 10-15 plakjes snijden.

Kwark cake
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kwark cake
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr kwark, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Kwark cake bakken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten van de vorm met bakpapier. Check voor meer informatie over het invetten en bekleden van bakvormen dit artikel.

Doe alle ingrediënten voor de cake in een kom en meng deze met een (hand)mixer met garde(s) tot een glad beslag. Mix het beslag niet te lang door, zodra het een homogeen beslag zonder klontjes is dan is het klaar. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de kwarkcake in 55-70 minuten gaar.

Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (31)
Tally 2020-06-17 10:30:08

Gebruik je volle of magere kwark Rutger?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-06-20 11:52:47

Ik gebruik volle kwark. Tenzij anders vermeld zijn zuivelproducten altijd vol.

Beantwoorden
Anke 2020-06-17 10:57:42

Hey Rutger,

Is dit recept genoeg voor de nordic ware tulband vormen.

Gr Anke

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-06-20 11:51:36

Voor een tulband is dit wel wat weinig, ik zou het recept x 1 1/2 doen dan.

Beantwoorden
Sandra 2020-06-17 11:22:44

Heerlijk Rutger, zo'n recept zocht ik steeds. We gaan hem meteen proberen. Dank je wel.
Vrolijke bakgroetjes, Sandra (Van Mickey;-)

Beantwoorden
SA
Astrid Keereweer 2020-06-22 13:33:10

Dank je wel. Ga ik een keer proberen. 👍

Beantwoorden
AS
Astrid Keereweer 2020-06-17 13:01:57

Hoi Rutger. Dat lijkt mij een heerlijke cake. Maar kan er ook evt kwark in met een smaakje? Bv Aardbei? Bvd Astrid.

Beantwoorden
AS
Rutger 2020-06-20 11:50:45

Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Elly 2020-06-17 18:46:16

Lijkt me heerlijk. Kan het ook met magere kwark?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-06-20 11:50:24

Dat kan, maar volle kwark geeft de lekkerste smaak en textuur.

Beantwoorden
Marij 2020-06-17 21:16:06

Kun je deze cake ook met yoghurt maken ipv kwark?

Beantwoorden
MA
Lara 2022-05-21 06:18:22

Hangop misschien? Of de helft hangop en de helft yoghurt?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-06-20 11:50:07

Ik denk dat dit wel goed gaat, maar heb het zelf nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Anita 2020-12-31 02:13:41

Ik had geen kwark (moeilijk te verkrijgen in Nieuw Zeeland), heb volle griekse yogurt gebruikt en de cake is prima!

Beantwoorden
AN
Gonnie 2020-06-17 21:21:56

Zou dit ook zonder toevoeging van suiker kunnen?

Beantwoorden
GO
Rutger 2020-06-20 11:49:44

Dat wordt heel lastig. Zowel voor de smaak als de structuur zijn suiker wel belangrijk. Je kunt wel proberen om de hoeveelheid iets te verminderen.

Beantwoorden
Paula 2020-06-17 23:08:40

Ik heb deze cake vanavond gemaakt met wat ik in huis had: vloeibare margarine ipv gesmolten boter, magere Franse kwark en limoenrasp ipv sinaasappel.
Wat me opvalt, is dat de zijkanten en onderkant van de cake heel licht van kleur zijn gebleven. Maar de smaak is uitstekend en de cake heerlijk smeuïg. Dank voor het delen van dit recept!

Beantwoorden
PA
marianne 2020-06-20 15:31:10

hoi Rutger,
heb de cake gisteren gebakken en hij is weer overheerlijk.
bedankt voor het recept.

groet, marianne

Beantwoorden
MA
Marleen janssens 2020-06-21 17:04:06

heb nog sap van 1 appelsien toegevoegd en bovenop schijfjes appelsien gelegd 👍👍

Beantwoorden
MA
Linda 2020-06-23 18:41:57

Heerlijke cake, lekker smeuïg. Ik heb blokjes appel door het beslag gemengd.

Beantwoorden
LI
Renate 2020-07-01 21:47:57

Wauw! Ook al weer zo’n lekker recept! Geen sinaasappel of citroen op voorraad dus gemaakt met een scheutje ‘apple pie’ siroop van Monin en appelschijfjes erin gestoken...super goed gelukt!

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-07-06 16:46:11

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Chriske 2020-07-08 12:09:18

Super lekkere cake Kga zeker de andere recepten ook proberen

Beantwoorden
CH
Anita 2021-02-08 22:38:52

2keer gebakken en 2keer helemaal ingezakt. Hoe voorkom ik dat?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-15 14:05:51

Was de cake lang genoeg gebakken? Heb je niet teveel bakpoeder gebruikt? En niet de oven tussendoor geopend?

Beantwoorden
Wilma 2021-03-08 15:23:04

Kan ik ook de vanille kwark nemen. En de suiker weg laten. Vanille kwark is al zoet?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-03-15 11:10:39

Dat zou kunnen, maar de hoeveelheid suiker in vanillekwark is niet gelijk aan de suiker die ik in dit recept gebruik. Je zou dan wat moeten experimenteren om te kijken wat de juiste verhoduingen zijn.

Beantwoorden
Anny 2021-04-08 13:40:58

Hoi Rutger zet je de vorm onrein of in het midden.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-04-12 11:03:55

De vorm mag in het midden van de oven staan.

Beantwoorden
Lise 2021-05-18 22:10:58

Kan deze cake ook in een springvorm van 24cm?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-31 11:14:27

De cake wordt dan wel veel lager.

Beantwoorden
Nicole 2021-07-03 09:55:38

Echt zooooo lekker!
Super bedankt voor dit recept,

Beantwoorden
NI
Anneke 2021-12-08 09:15:45

Kan dit ook met Skyr?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:06:45

Dat zou je moeten proberen, zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Floris 2021-12-21 10:43:47

Is er een goede vervanger voor sinaasappel rasp?

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-12-22 07:27:26

Je kunt ook de rasp van een andere citrusvrucht gebruiken, bijvoorbeeld citroen of limoen. Of zelfs mandarijn.

Beantwoorden
ineke 2021-12-31 13:13:26

.
beste Rutger.kan je kwark cake met amandel meel maken.of moet dat met gewoon meel.

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-01-04 14:29:23

Met amandelmeel bij dit recept heb ik geen ervaring, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Felice M.M. van Uden-Verspaget 2022-01-20 17:49:04

Dag Rutger, ik ga dit recept zeker maken.
Zonder suiker zal de structuur van het beslag veranderen, schreef je, maar het kan toch wel met een suikervervanger zoals Sukrin oid, dat scheelt een hoop koolhydraten voor mensen die daarop moeten letten, maar ik weet niet of de structuur daar ook onder te lijden heeft…. Weet jij dat?

Beantwoorden
FE
Rutger 2022-01-22 12:27:51

Hoi. daar heb ik te weinig ervaring mee om een goed advies over te geven.

Beantwoorden
Thea 2022-01-25 11:26:38

lijkt me een lekkere cake, maar kan het ook met zelfrijzend bakmeel

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-01-31 19:52:17

Dat kan. Het bakpoeder kun je dan achterwege laten.

Beantwoorden
Maaike 2022-02-02 18:43:39

Ik heb deze cake gemaakt met citroen inplaats van sinaasappel, en het beslag gemixt in de keukenmachine. (Wat erg goed werkt.) Hij was erg goed gelukt en ik heb er veel mensen blij mee gemaakt.

Beantwoorden
MA
Romy 2022-02-02 21:03:26

Help, mijn cake is meer een soort boterkoek geworden. De structuur is geen cake, ook is hij niet gerezen.
Ik heb niets anders gedaan.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-02-07 18:46:47

Dat is balen! Vanuit hier kan ik heel moeilijk zien wat er mis ging, maar het heeft iets te maken met het rijzen. Of te weinig (of te oud) bakpoeder, of te laag of te kort gebakken.

Beantwoorden
Sanne 2022-02-27 20:53:00

Hai Rutger,

Ik heb je recept netjes gevolgd en de cake was qua kleur top, maar de onderste laag van de cake was niet goed gerezen. Waar zou dat door kunnen komen? Ik heb wel halfvolle kwark gebruikt ipv volle maar ik kan me niet voorstellen dat het daardoor komt.

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-03-01 09:11:50

Hoi. Het klinkt alsof de cake toch niet lang of heet genoeg gebakken heeft. Volle kwark geeft wel een lekkerder resultaat. Het vet in de kwark draagt ook bij aan de structuur van de cake.

Beantwoorden
Milou 2022-03-21 21:20:15

Heerlijke cake geworden!
Ik maakte hem met vanille extract en na 55 min op 160 graden was hij perfect. Aanrader!

Beantwoorden
MI
Agnes 2022-03-27 16:45:35

Deze cake gemaakt met 100 gram suiker ipv 175 en een zakje vanillesuiker en magere kwark. Bloem, boter, zout, bakpoeder en eieren hetzelfde gehouden. Cake is zo echt zoet genoeg en goed gelukt.

Beantwoorden
AG
Mama3 2022-05-02 17:03:06

Ik heb hem vandaag ook gemaakt maar langer in de oven gelaten op 160 graden boven op appel stukjes noten en kaneel
Smaakt heerlijk

Beantwoorden
MA
Granny 2022-06-27 12:55:55

Cake gelukt, maar niet opzienbarend van smaak (ik ben nogal wat gewend). Dit recept gaat niet op herhaling.

Beantwoorden
GR
Agnes 2022-07-06 12:44:22

Ik wil de kwarkcake bakken, waar staat hoeveel kwark ik miet gebruiken voor de basiscake?
Gr. Agnes

Beantwoorden
AG
Rutger 2022-07-11 08:16:29

Bovenaan het recept staan alle ingredienten.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.