Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eidooiers
  • 1 ½ tl gemalen anijs
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • rijstebloem (bij gebruik van een koekstempel of koekplankje)

Dit recept heb ik speciaal bedacht om te gebruiken in combinatie met een koekstempel of een koekplankje. Het is dan namelijk belangrijk dat het deeg niet teveel rijst of uitloopt tijdens het bakken, anders zie je niks meer van de afbeelding. Naast dat deze koekjes er leuk uit zien, zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Als je geen koekstempel of –plankje hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of –snijden.

Bereiding: Anijskoeken

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed het deeg voor gebruik nog kort door. Als je de koeken met een koekplank gaat vormen, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstebloem, om te voorkomen dat de koeken in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de rijstebloem met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige bloem er vervolgens af te kloppen. Druk het koekjesdeeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de koeken uit hun vorm te krijgen. Leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.

Als je geen koekplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 à 4 millimeter en daar koeken uit snijden of steken. Wil je deze met de koekstempel ‘bedrukken’, doop de stempel dan eerst in de rijstebloem en klop de overtollige bloem eraf.

Bak de anijskoeken 13-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Op koekstempel.nl kun je een gepersonaliseerde koekstempel of -plank laten maken! Superleuk!

Anijskoeken

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
janny 2017-10-29 12:07:46

lekkere, simpele koekjes. bij uitrollen werd het dee wat kruimelig. leek iets te droog. heb je een tip.

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-10-30 12:25:48

Als je het deeg nog kort doorkneed wordt de boter iets warmer en zal het deeg minder kruimelen. Eventueel kun je een heel klein beetje melk aan het deeg toevoegen, maar liever niet.

Beantwoorden
Riet 2017-05-19 08:56:21

Goedemorgen,

Kan ik rijstemeel gebruiken inplaats van rijstebloem voor een koekstempel.

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-05-19 09:46:37

Zover ik weet is rijstemeel iets grover, het kan wel maar met rijstebloem wordt het mooier.

Beantwoorden
R. 2017-03-23 07:28:17

Hoe lang kan ik dit deeg bewaren (in de koelkast of vriezer)

Beantwoorden
R.
Rutger 2017-03-23 13:09:12

Je kunt het 2 a 3 dagen in de koelkast bewaren of enkele weken in de vriezer.

Beantwoorden
Tonny 2016-03-18 20:25:52

Ziet er lekker uit. Ik heb van mijn zoon, een deegroller gekregen waar een patroon met tekst in uitgefreesd is. Ik vraag me af, kan ik het bovenstaande recept hier ook voor gebruiken? Ik heb het een keer geprobeerd om er koekjes van te maken, maar toen ze uit de oven kwamen, was de tekst geheel verdwenen. Ik hoop dat jij me kan helpen, want ik vind het zonde om hem niet te gebruiken. Bij voorbaat bedankt! Groetjes

Beantwoorden
TO
Rutger 2016-03-19 20:39:06

Hoi! Ik denk dat je dit recept daar zeker voor kan gebruiken!

Beantwoorden
Tonny 2016-03-24 22:18:52

Ik ga het uitproberen, dank je wel voor je reactie!

Beantwoorden
TO
Lien 2016-03-18 19:20:55

Wat leuk dat je je eigen stempel hebt laten maken! De koekjes zien er lekker uit!

Beantwoorden
LI
Je@net 2016-03-17 18:29:49

Ziet er lekker uit, Rutger!

Beantwoorden
JE
Christel 2016-03-17 09:06:37

Dank je voor het recept Rutger. Ik ga dit weekend progrestaart maken voor pasen en dan heb ik eierdooiers over, die kan ik mooi voor deze koekjes gebruiken.

Beantwoorden
CH