Dit recept heb ik speciaal bedacht om te gebruiken in combinatie met een koekstempel of een koekplankje. Het is dan namelijk belangrijk dat het deeg niet teveel rijst of uitloopt tijdens het bakken, anders zie je niks meer van de afbeelding.

Anijskoeken

Naast dat deze koekjes er leuk uit zien, zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Als je geen koekstempel of –plankje hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of –snijden.

Anijskoeken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eidooiers
  • 1 ½ tl gemalen anijs
  • ¼ tl zout
  • Verder nodig
  • rijstebloem (bij gebruik van een koekstempel of koekplankje)
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Anijskoeken maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed het deeg voor gebruik nog kort door. Als je de koeken met een koekplank gaat vormen, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstebloem, om te voorkomen dat de koeken in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de rijstebloem met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige bloem er vervolgens af te kloppen. Druk het koekjesdeeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de koeken uit hun vorm te krijgen. Leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.

Als je geen koekplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 à 4 millimeter en daar koeken uit snijden of steken. Wil je deze met de koekstempel ‘bedrukken’, doop de stempel dan eerst in de rijstebloem en klop de overtollige bloem eraf.

Bak de anijskoeken 13-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Op koekstempel.nl kun je een gepersonaliseerde koekstempel of -plank laten maken! Superleuk!

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Christel 2016-03-17 09:06:37

Dank je voor het recept Rutger. Ik ga dit weekend progrestaart maken voor pasen en dan heb ik eierdooiers over, die kan ik mooi voor deze koekjes gebruiken.

Beantwoorden
CH
Je@net 2016-03-17 18:29:49

Ziet er lekker uit, Rutger!

Beantwoorden
JE
Lien 2016-03-18 19:20:55

Wat leuk dat je je eigen stempel hebt laten maken! De koekjes zien er lekker uit!

Beantwoorden
LI
Tonny 2016-03-18 20:25:52

Ziet er lekker uit. Ik heb van mijn zoon, een deegroller gekregen waar een patroon met tekst in uitgefreesd is. Ik vraag me af, kan ik het bovenstaande recept hier ook voor gebruiken? Ik heb het een keer geprobeerd om er koekjes van te maken, maar toen ze uit de oven kwamen, was de tekst geheel verdwenen. Ik hoop dat jij me kan helpen, want ik vind het zonde om hem niet te gebruiken. Bij voorbaat bedankt! Groetjes

Beantwoorden
TO
Rutger 2016-03-19 20:39:06

Hoi! Ik denk dat je dit recept daar zeker voor kan gebruiken!

Beantwoorden
Tonny 2016-03-24 22:18:52

Ik ga het uitproberen, dank je wel voor je reactie!

Beantwoorden
TO
R. 2017-03-23 07:28:17

Hoe lang kan ik dit deeg bewaren (in de koelkast of vriezer)

Beantwoorden
R.
Rutger 2017-03-23 13:09:12

Je kunt het 2 a 3 dagen in de koelkast bewaren of enkele weken in de vriezer.

Beantwoorden
Riet 2017-05-19 08:56:21

Goedemorgen,

Kan ik rijstemeel gebruiken inplaats van rijstebloem voor een koekstempel.

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-05-19 09:46:37

Zover ik weet is rijstemeel iets grover, het kan wel maar met rijstebloem wordt het mooier.

Beantwoorden
janny 2017-10-29 12:07:46

lekkere, simpele koekjes. bij uitrollen werd het dee wat kruimelig. leek iets te droog. heb je een tip.

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-10-30 12:25:48

Als je het deeg nog kort doorkneed wordt de boter iets warmer en zal het deeg minder kruimelen. Eventueel kun je een heel klein beetje melk aan het deeg toevoegen, maar liever niet.

Beantwoorden
Kees 2020-08-09 22:54:04

Avond Rutger,

Heeft zeeuwse bloem in dit recept nog een meerwaarde?
Alvast dank voor je antwoord.

Gr Kees

Beantwoorden
KE
Rutger 2020-08-10 12:03:47

Je kunt de bloem (gedeeltelijk) vervangen door Zeeuwse bloem, de koekjes worden dan nog wat brosser van structuur.

Beantwoorden
Lieke 2021-11-22 12:28:09

Dag Rutgur,

Ik zou graag kaneelkoekjes willen maken met een koekjesstempel. Denk je anijs te kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid kaneel? Of heb je een ander voorstel? :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-25 14:35:16

Dat kan prima!

Beantwoorden
Lieke 2021-11-30 15:58:03

Dag Rutgur,

Ik heb de anijskoekjes 2x proberen te maken maar helaas alles 2x moeten weggooien.. het deeg bleef kruimelig en kwam niet hard dus moeilijk om koekjes mee uit te steken. Wat zou de reden hiervan kunnen zijn? Als boter gebruikte ik roomboter op kamertemperatuur? Ik wil het absoluut doen lukken :)

Beantwoorden
LI
Jacqueline 2022-01-23 15:44:35

Dat had ik ook. Ik heb er na het rusten een klein beetje eiwit bij gedaan tot het ‘goed voelde’ . Koekjes zijn goed gelukt!

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-12-08 22:55:34

Hoi. Dat is heel gek. Heb je het deeg na het rusten nog wel kort doorgekneed, tot het weer goed soepel was?

Beantwoorden
Lieke 2021-12-09 13:00:51

Neen, ga ik eens proberen. En is het normaal dat het kruimelig is alvorens in de koelkast te leggen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-12-14 08:53:00

Het hoort wel echt een deeg te zijn voordat je het in de koelkast legt.

Beantwoorden
Marleen 2022-03-18 18:32:59

Hoi Rutger, ik had precies hetzelfde als Lieke hierboven en heb het idee dat mijn deeg nu niet geschikt is om te gebruiken. Ik heb het idee dat het om iets scheikundigs gaat hihi waardoor de bloem zich ‘terugtrekt’ of zoiets en het deeg veel te korrelig /kruimelig/droog is geworden…
Ik ga even precies omschrijven hoe ik het bereid heb want ik wil heel graag snappen waarom jij bij dit recept wel een mooie deegbal krijgt en ik niet ;)
Boter (op kamertemperatuur) met de suiker en zout in een kom met een handmixer met gardes heel kort romig gemaakt, gemengd. Vervolgens het ei (op kamertemperatuur) er kort door gemengd met de handmixer. Daarna de bloem in 1x toegevoegd en met een lepel door elkaar geroerd, toen werd het direct al heel droog. Vervolgens met de hand er nog een bal van geprobeerd te maken maar was geen optie helaas. Naast dat ik graag wil begrijpen wat ik verkeerd deed zou ik ook graag weten of het deeg nog te herstellen is om alsnog te kunnen verwerken, heb je een idee misschien?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-20 12:42:21

Hoi. Je kunt de bloem er het beste met de hand doorheen kneden. Door de warmte van je hand zal de boter nog iets zachter worden en kun je er een mooie bal van vormen. Wat voor bloem gebruik je? Gewone tarwebloem (geen patent) is het beste.

Beantwoorden
Marleen 2022-03-21 09:49:43

Oh dankjewel! Ik heb juist patentbloem gebruikt dus ga ik het opnieuw proberen met tarwebloem.

Beantwoorden
MA
Marjolein 2022-01-24 11:35:44

Anijs vervangen voor beetje vanille en citroenrasp/sap
Plakt niet, ideaal om vormpjes mee uit te steken. Wel goed doorkneden vooraf. Erg lekker ook!

Beantwoorden
MA
Marleen 2022-03-21 16:58:10

Hoi Rutger, ik ben bezig met een ontwerp maken voor zo’n superleuke koekstempel en nu ben ik heel erg benieuwd hoe groot jouw mooie stempel is?? Op de website van de webshop zie ik namelijk de standaard maat van 6cm maar jouw koeken ogen groter op de foto?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-28 11:18:33

Hi. Volgens mij is dat ook de maat die ik ongeveer heb.

Beantwoorden
Marleen 2022-04-06 13:36:51

Het deeg is me nu gelukt met de tip van de tarwebloem (ipv patentbloem) en de stempel kwam er mooi in naar voren en ook heel smakelijk! Ik heb nu nog 1 vraag over het bakken want door de kleur van de basterdsuiker vond ik het erg lastig om te zien wanneer ze precies gaar zijn, heb je daar nog een tip voor misschien?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-10 11:00:50

Hi. Je kunt naar wens ook witte basterdsuiker gebruiken, dan is de kleur makkelijker te zien. Op zich zie je het deeg met de lichtbruine basterdsuiker echt wel veranderen van kleur, maar het is iets lastiger te zien inderdaad.

Beantwoorden
Kaat 2022-10-17 14:59:02

Hè, ik lees de reacties natuurlijk te laat. Mijn gewone bloem was bijna op dus aangevuld met patentbloem. Het viel me op dat de twee bloemsoorten zo van structuur verschilde bij het afwegen. Kneden was bepaald geen kleine kinderen werk, deeg blijft kruimelen. De kleinkinderen komen morgen, en ik ga de tip van Jaqueline en van Rutger zelf, eiwit of melk erbij, toepassen, want we willen dino (uitsteek) koekjes bakken. De smaak van het deeg is in ieder geval veelbelovend!

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-10-26 15:58:44

Dit deeg is inderdaad aan de droge kant, omdat het geschikt moet zijn voor stempels. Voor uitsteken kun je beter mijn zandkoekjes recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/zandkoekjes-bakken-recept/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.