- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 eidooiers
- 1 ½ tl gemalen anijs
- ¼ tl zout
- Verder nodig
- rijstebloem (bij gebruik van een koekstempel of koekplankje)
Dit recept heb ik speciaal bedacht om te gebruiken in combinatie met een koekstempel of een koekplankje. Het is dan namelijk belangrijk dat het deeg niet teveel rijst of uitloopt tijdens het bakken, anders zie je niks meer van de afbeelding. Naast dat deze koekjes er leuk uit zien, zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Als je geen koekstempel of –plankje hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of –snijden.
Anijskoeken maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed het deeg voor gebruik nog kort door. Als je de koeken met een koekplank gaat vormen, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstebloem, om te voorkomen dat de koeken in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door de rijstebloem met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige bloem er vervolgens af te kloppen. Druk het koekjesdeeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de koeken uit hun vorm te krijgen. Leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
Als je geen koekplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 à 4 millimeter en daar koeken uit snijden of steken. Wil je deze met de koekstempel ‘bedrukken’, doop de stempel dan eerst in de rijstebloem en klop de overtollige bloem eraf.
Bak de anijskoeken 13-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: Op koekstempel.nl kun je een gepersonaliseerde koekstempel of -plank laten maken! Superleuk!
Foto’s: Erik Spronk




