Warme chocolademelk is al heerlijk op zichzelf, maar een kop zelfgemaakte chocolademelk is nóg beter. Heerlijk om bij op te warmen op koude winterdagen, maar je kunt er in mijn ogen het hele jaar door van genieten.
Zelf warme chocomel maken is helemaal niet moeilijk en je kunt hier verschillende recepten voor gebruiken. In dit artikel geef ik je 2 opties: chocolademelk maken met cacaopoeder en chocolademelk maken met chocolade. Je kiest eenvoudig welke optie jou het lekkerst lijkt. Of probeer ze allebei als je niet kunt kiezen.
Hoe maak je de lekkerste chocolademelk?
Chocolademelk kun je maken op verschillende manieren. Cacaopoeder gebruiken voor een kop warme chocolademelk is een populaire methode, maar je kunt ook (pure) chocolade gebruiken voor een extra volle smaak. Je vindt voor beide opties het recept in dit artikel. Ook deel ik een aantal manieren om te variëren met chocolademelk én ik vertel je hoe je deze lekkernij maakt zonder melk.
Zelfgemaakte warme chocolademelk is natuurlijk pas echt af met een flinke klodder opgeklopte slagroom. En om ‘m helemaal af te maken kun je er wat mini-marshmallows over strooien. Die kun je zo kopen, maar het is nog leuker (en veel lekkerder) om ze zelf te maken. Hoe je dat doet lees je ook verderop in dit artikel.
Warme chocolademelk maken met chocolade
De allerlekkerste chocolademelk maak je met echte chocolade. Gebruik pure chocolade, het liefst met een cacaopercentage van minimaal 70%. Hoe hoger het cacaogehalte van de chocolade is, des te intenser de chocoladesmaak wordt. Wel kan de chocolademelk daar ook iets bitterder van worden.
Recept warme chocolademelk van pure chocolade
Gebruik 100 gram pure chocolade (met een cacaogehalte van 70%) voor 500 milliliter melk. Hak de chocolade grof en doe deze in een kan of een kom. Voeg naar wens 1-2 eetlepels suiker toe. Doe de melk in een steelpan en breng aan de kook. Giet de hete melk op de chocolade en roer alles met een garde door tot de chocolade gesmolten en opgelost is. Wil je de chocolademelk echt goed mengen en ook wat schuimig maken, meng het dan met een staafmixer.
Tip: wil je een extra intense chocolademelk? Verhoog de hoeveelheid chocolade dan tot 150 gram per 500 milliliter melk.
Warme chocolademelk maken met cacaopoeder
Als wij vroeger thuis chocolademelk maakten, dan deden we dat altijd met cacaopoeder. Ook hiermee maak je een prima chocolademelk, maar de smaak is net iets minder vol dan wanneer je echte chocolade gebruikt.
Recept warme chocolademelk van cacaopoeder
Meng 30-40 gram cacaopoeder met 2-4 eetlepels suiker en een heel klein beetje melk tot een pasta. Doe ½ liter melk in een steelpan en breng aan de kook. Giet ⅓ van de hete melk bij het cacaomengsel en roer het goed door met een garde. Voeg de rest van de melk toe en meng alles goed. Wil je de chocolademelk echt goed mengen en ook wat schuimig maken, meng het dan met een staafmixer.
Variëren met chocolademelk
Chocolademelk is al onwijs lekker van zichzelf, maar er zijn ook volop variaties mogelijk met de basisrecepten.
- Voeg bijvoorbeeld een scheutje drank toe, zoals amandellikeur of rum. Of voeg wat specerijen toe aan de melk, zoals kaneelpoeder, gemalen kardemom of speculaaskruiden. Of een snuf chilipeper voor een chocolademelk met pit!
- Wil je een iets dikkere chocolademelk, dan kun je wat maïzena toevoegen. Meng voor ½ liter melk 1-2 theelepels maïzena met een klein beetje koude melk en roer dit vervolgens door de kokende melk, voordat je het met de chocolade (of cacao) gaat mengen. Het resultaat is een licht gebonden chocolademelk, perfect om bijvoorbeeld zelfgebakken churros in te dopen!
Kan ik warme chocolademelk maken zonder melk?
Wat als je zin hebt in een kop warme chocolademelk, maar geen melk in huis hebt of geen melk wilt gebruiken? Een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen is of je (warme) chocolademelk kunt maken van water in plaats van melk. Met enkel water wordt de smaak veel minder rijk. Zelf vind ik dat geen succes. Wil je een vegan chocolademelk maken of zoek je een zuivelvrije optie? Je kunt de normale melk dan ook vervangen door een plantaardige of zuivelvrije melk.
Bonus: chocolademelk met marshmallows maken
Maak je kop warme chocomelk helemaal af met mini-marshmallows. Je kunt deze natuurlijk kopen, maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken. Houd er wel rekening mee dat het opstijven ongeveer een dag kost. Je maakt de mini-marshmallows met dit vanille-marshmallow recept als basis.
Maak het marshmallow mengsel volgens dit recept en doe het in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter. Spuit lange slierten op een met bakpapier beklede bakplaat en bestuif deze met behulp van een theezeefje met een mengsel van gelijke delen poedersuiker en maïzena of aardappelzetmeel. Laat het 12-24 uur opstijven op kamertemperatuur. Haal de slierten dan voorzichtig van het bakpapier, wentel ze door het poedersuiker-maïzena mengsel en snijd of knip ze in kleine stukjes. Wentel ze nogmaals door het poedersuiker mengsel en schud in een zeef het overtollige eraf. Wil je roze mini marshmallows? Voeg dan aan (een gedeelte van) het mengsel wat roze kleurstof toe of gebruik dit frambozen marshmallow recept als basis.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Mijn tip is om custardpoeder aan te lengen met de melk, ipv maizena. Ik gebruik pure chocola en een tikje gemberpoeder. Heerlijk!
BeantwoordenEen andere (betere) manier om chocolademelk te maken is deze.
Neem een grote eetlepel gecondenseerde melk (ca 40 gram) meng dit met ca 4 gram cacaopoeder tot het een papje zonder korrels is. Vervolgens kun je met water of water en melk tot een beker vol maken. Voeg geen suiker toe, dat zit in gecondenseerde melk. Je kunt de basis ook in de vriezer bewaren. Smullen maar. Geef het restant NIET aan de hond, het kan zijn dood worden.