Op koude winterdagen is warme chocolademelk heerlijk om bij op te warmen. In mijn ogen kun je het hele jaar door genieten van een kop zelfgemaakte, hete chocomelk, maar tijdens kille en donkere dagen smaakt deze warme lekkernij altijd net wat lekkerder. Zelf warme chocolademelk maken is helemaal niet moeilijk en je kunt hier verschillende recepten voor gebruiken. In dit artikel geef ik je 2 opties en je kiest eenvoudig welke optie jou het lekkerst lijkt. Of probeer ze allebei als je niet kunt kiezen. Daarnaast geef ik je ook verschillende variaties om je standaard chocolademelk eens een twist te geven.

Zelfgemaakte warme chocolademelk is natuurlijk pas echt af met een flinke klodder opgeklopte slagroom. En om ‘m helemaal af te maken kun je er wat mini-marshmallows over strooien. Die kun je zo kopen, maar het is nog leuker (en veel lekkerder) om ze zelf te maken. Hoe je dat doet lees je verderop in dit artikel. 

Hoe maak je de lekkerste chocolademelk?

Chocolademelk kun je maken op verschillende manieren. Cacaopoeder gebruiken voor een kop warme chocolademelk is een populaire methode, maar je kunt ook (pure) chocolade gebruiken voor een extra volle smaak. In dit artikel geef ik je 2 recepten voor warme chocolademelk: één op basis van pure chocolade en de andere op basis van cacaopoeder. 

Variëren met chocolademelk

Chocolademelk is al onwijs lekker van zichzelf, maar er zijn ook volop variaties mogelijk met de basisrecepten. Voeg bijvoorbeeld een scheutje drank toe, zoals amandellikeur of rum. Of voeg wat specerijen toe aan de melk, zoals kaneelpoeder, gemalen kardemom of speculaaskruiden. Of een snuf chilipeper voor een chocolademelk met pit! 

Wil je een iets dikkere chocolademelk, dan kun je wat maizena toevoegen. Meng voor ½ liter melk 1-2 theelepels maizena met een klein beetje koude melk en roer dit vervolgens door de kokende melk, voordat je het met de chocolade (of cacao) gaat mengen. Het resultaat is een licht gebonden chocolademelk, perfect om bijvoorbeeld zelfgebakken churros in te dopen! 

Kan ik warme chocolademelk maken zonder melk?

Wat als je zin hebt in een kop warme chocolademelk, maar geen melk in huis hebt of geen melk wilt gebruiken? Een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen is of je (warme) chocolademelk kunt maken van water in plaats van melk. Met enkel water wordt de smaak veel minder rijk. Zelf vind ik dat geen succes. Wil je een vegan chocolademelk maken of zoek je een zuivelvrije optie? Je kunt de normale melk dan ook vervangen door een plantaardige of zuivelvrije melk.

Warme chocolademelk maken met chocolade

De allerlekkerste chocolademelk maak je met echte chocolade. Gebruik pure chocolade, het liefst met een cacaopercentage van 70%. Hoe hoger het cacaogehalte van de chocolade is, des te intenser de chocoladesmaak wordt. Wel kan de chocolademelk daar ook iets bitterder van worden. 

Gebruik 100 gram pure chocolade (met een cacaogehalte van 70%) voor 500 milliliter melk. Hak de chocolade grof en doe deze in een kan of een kom. Voeg naar wens 1-2 eetlepels suiker toe. Doe de melk in een steelpan en breng aan de kook. Giet de hete melk op de chocolade en roer alles met een garde door tot de chocolade gesmolten en opgelost is. Wil je de chocolademelk echt goed mengen en ook wat schuimig maken, meng het dan met een staafmixer.

Tip: wil je een extra intense chocolademelk? Verhoog de hoeveelheid chocolade dan tot 150 gram per 500 milliliter melk. 

Warme chocolademelk maken met cacaopoeder

Als wij vroeger thuis chocolademelk maakten, dan deden we dat altijd met cacaopoeder. Ook hiermee maak je een prima chocolademelk, maar de smaak is net iets minder vol dan wanneer je echte chocolade gebruikt. Meng 30-40 gram cacaopoeder met 2-4 eetlepels suiker en een heel klein beetje melk tot een pasta. Doe ½ liter melk in een steelpan en breng aan de kook. Giet ⅓ van de hete melk bij het cacaomengsel en roer het goed door met een garde. Voeg de rest van de melk toe en meng alles goed. Wil je de chocolademelk echt goed mengen en ook wat schuimig maken, meng het dan met een staafmixer. 

Mini marshmallows maken

Chocolademelk met marshmallows

Maak je kop warme chocomelk helemaal af met mini-marshmallows. Je kunt deze natuurlijk kopen, maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken. Houd er wel rekening mee dat het opstijven ongeveer een dag kost. Je maakt de mini-marshmallows met dit vanille-marshmallow recept als basis. 

Maak het marshmallowmengsel volgens dit recept en doe het in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter. Spuit lange slierten op een met bakpapier beklede bakplaat en bestuif deze met behulp van een theezeefje met een mengsel van gelijke delen poedersuiker en maizena of aardappelzetmeel. Laat het 12-24 uur opstijven op kamertemperatuur. Haal de slierten dan voorzichtig van het bakpapier, wentel ze door het poedersuiker-maizenamengsel en snijd of knip ze in kleine stukjes. Wentel ze nogmaals door het poedersuikermengsel en schud in een zeef het overtollige eraf. Wil je roze mini marshmallows? Voeg dan aan (een gedeelte van) het mengsel wat roze kleurstof toe of gebruik dit frambozen marshmallow recept als basis.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Ellis 2022-12-02 17:20:31

Mijn tip is om custardpoeder aan te lengen met de melk, ipv maizena. Ik gebruik pure chocola en een tikje gemberpoeder. Heerlijk!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-12-12 13:41:21

Wat een lekkere tip! Thanks!

Beantwoorden