Deze zelfgebakken zoete churros zijn ontzettend lekker met kaneelsuiker, warme chocoladesaus of gewoon met allebei. Churros zijn typisch Spaans en vooral ‘s ochtends kun je ze overal in Spanje kopen, bijvoorbeeld bij een churreria. Ze worden in Spanje bij voorkeur gegeten als ontbijt samen met een dikke, warme chocoladesaus, geserveerd bij een kop koffie. Maar je kunt deze lekkernij eigenlijk op ieder moment van de dag eten. Churros zijn bijvoorbeeld ook perfect als zoete snack tussendoor of als toetje.

Wil je zelf churros maken? Met dit churros recept maak je deze Spaanse lekkernij gewoon thuis!

Met dit recept bak je zo’n 15-20 churros.

Churros recept

Wat zijn churros?

Churros zijn een zoete lekkernij afkomstig uit Spanje. Het zijn gefrituurde deegslierten die je na het bakken bestrooit met kaneelsuiker of doopt in warme chocoladesaus. Ze worden ook wel eens Spaanse donuts genoemd. Churros zijn ondertussen allang niet meer alleen populair in Spanje, maar een geliefde traktatie over de hele wereld. 

Churros worden gemaakt van een gefrituurd beslag. Dit churros beslag is erg stevig en lijkt eigenlijk meer op een deeg. Het oorspronkelijke churros deeg bestaat uit gelijke delen water en (tarwe)bloem. In mijn churros recept maak ik het deeg of beslag iets rijker, met een mooiere smaak als resultaat.

Zelf churros maken: hoe maak je perfecte slierten?

Wil je de perfecte gekartelde Spaanse churros maken? Dan kun je een churrera gebruiken. Dit is een machine waarmee je het churros beslag in de juiste vorm perst. Heb je geen churrera in huis? Ook zonder deze machine kun je gelukkig prima zelf slierten churros maken. Gebruik dan een stevige spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Ik gebruik een spuitmondje van 7-10 mm doorsnede.

Slierten churros makkelijk doorknippen of afsnijden

Als je churros slierten spuit met de spuitzak, kun je ervoor kiezen om de slierten af te knippen zodra ze de juiste lengte hebben. Een andere mogelijkheid is een dun ijzerdraadje spannen tussen de twee handvaten van de pan waarin je bakt. Spuit de churros slierten en als een sliert lang genoeg is, haal je het spuitmondje van de spuitzak langs de draad om de sliert af te snijden.

Hoe kan je churros het beste bewaren?

Versgebakken zijn zelfgemaakte churros het allerlekkerst. Maar wil je de churros bewaren? Na het bakken kun je ze ongeveer 2 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking. Wil je het churros beslag van tevoren maken? Dit beslag kun je in de koelkast ook ongeveer 2 dagen bewaren. Gebakken churros kun je ook invriezen, zorg dan wel dat je ze goed luchtdicht verpakt. 

Churros opwarmen

Heb je churros bewaard en wil je er op een later moment van genieten? Je kunt de churros dan 5-10 minuten opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de churros
  • 160 ml melk
  • 160 ml water
  • 50 gr suiker
  • 50 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 200 gr bloem
  • 2 eieren
  • Voor de kaneelsuiker
  • 250 gr suiker
  • 2½ tl kaneel
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf churros maken – Recept

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Churros beslag maken

Voor het churros beslag of deeg doe je de melk en het water met de suiker, boter en het zout in een pan en breng je dit aan de kook. Haal de pan van het vuur als het mengsel kookt en voeg in één keer alle bloem toe. Roer goed door tot je een stevige bal deeg hebt. Laat het deeg ongeveer 10 minuten afkoelen.

Roer daarna de eieren één voor één door het deeg tot al het ei helemaal opgenomen is. Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Churros bakken

Zorg dat de olie heet genoeg is voordat je gaat bakken. Is de olie op temperatuur? Spuit slierten van het deeg boven de hete olie en knip of snijd deze om de 10-14 centimeter af. Bak de churros in 3 tot 6 minuten goudbruin en gaar. Haal de churros met een schuimspaan of tang uit de olie en laat ze kort uitlekken op keukenpapier.

Spaanse churros serveren

Meng in een diep bord de suiker met de kaneel en wentel de warme churros door de kaneelsuiker. Serveer de churros zo vers mogelijk samen met de warme chocoladesaus. Gebruik hiervoor mijn recept voor zelfgemaakte chocoladesaus.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Ingrid 2020-07-27 08:55:50

Hoef je voor dit recept je bloem niet te laten garen net als voor soezen??

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-08-02 10:12:23

Nee, dat hoeft voor deze versie niet.

Beantwoorden
Peter 2020-08-07 00:13:12

Ik vroeg het me ook af. Ik heb ze vandaag gemaakt, en vond ze toch een tikje bloemig smaken..?
Overigens, 250 gram suiker om ze er in te wentelen is wel echt veel... Denk dat ik met de helft ongeveer ook uit kwam (heb het niet gewogen.)

Bij mij was het deeg wel heel dik en moeilijk door de spuitzak te krijgen... Moest ook opletten dat de spuitzak niet barstte. Kan ik hier nog wat aan doen de volgende keer?

Dit is het eerste churro recept wat is gelukt! Normaal blazen ze altijd helemaal op en zuigen ze zich vol met vet, deze niet!

Beantwoorden
PE
Bart 2022-07-17 10:04:02

Hallo, ik weet niet of je de spuitzak helemaal vol hebt gedaan maar als dat zo is dan is het heel lastig om het eruit te knijpen doe de zak kwart of iets minder dan de helft vol knijpt makkelijker eruit

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-08-10 12:08:07

Het deeg is redelijk stug, dat klopt. Het bloemige heb ik zelf nooit ervaren, wellicht iets langer bakken?

Beantwoorden
Jacqueline 2020-10-13 08:27:59

Kunnen ze ook in de oven gebakken worden?

Beantwoorden
JA
Ok 2021-05-29 12:10:46

Ik heb zelf de churros met dit recept gemaakt.
Ze zijn helemaal niet goed gelukt door dit recept
Raad je aan om dit niet te maken. Het zag er heellijk uit op het plaatje. Maar blijkbaar is dat niet zo

Beantwoorden
OK
Maikel 2021-11-08 08:37:13

Mijn dochter heeft dit recept gemaakt, en het was top!
En geloof me die is geen keuken prinses.
Wat was er mis? Misschien kan ik achterhalen wat er mis is gegaan.
Mvg,
M Bleeker

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 10:19:46

Wat is er precies niet gelukt?

Beantwoorden
Melanie 2021-08-29 16:18:07

Hij is heerlijk, maar vraag me wel af hoe dik/stug het deeg hoort te zijn. Mijn spuitzak is geknapt.

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-09-13 08:45:53

Het hoort redelijk dik te zijn, maar vanaf hier is het lastig om te zien of het te dik was.

Beantwoorden
Marion 2021-12-08 15:50:43

Super recept en superlekker churros. Ik ben nu de bakheldin bij mijn kleinkinderen.

Beantwoorden
MA
Hans 2021-12-31 14:05:47

TOP recept ... smaakt precies zoals ik ze mij herinnerde vanuit mijn jeugd tijdens vakanties in Spanje. 👍

Beantwoorden
HA
Erna Hester 2022-01-27 13:52:39

Vandaag me aan de churros gewaagd. Geen grote uitdaging om te maken, maar er afblijven wel. Ze zijn gevaarlijk lekker!

Beantwoorden
ER
Pufrawa 2022-06-20 19:36:49

Ik had Ook churros gemaakt

Beantwoorden
PU
Rick 2022-03-13 19:36:40

Mijn deeg is meer als een beslag jajaja, moet je 160 ml water EN 160 ml melk gebruiken of een van beiden?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-03-20 13:13:36

Hi. ja je gebruikt beide. Je kunt de pan na het toevoegen van de bloem nog even terugzetten op het vuur, dan wordt het wat steviger.

Beantwoorden
Patricia 2022-06-30 16:22:02

Dank je wel Rutger voor dit heerlijke recept! Had Churros nog nooit gemaakt maar zijn heerlijk. Ik heb een zakje vanillesuiker toegevoegd, smaakt er goed bij.

Beantwoorden
PA

U kunt niet meer reageren.