Ingrediëntenlijst
  • Voor de churros
  • 160 ml melk
  • 160 ml water
  • 50 gr suiker
  • 50 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 200 gr bloem
  • 2 eieren
  • Voor de kaneelsuiker
  • 250 gr suiker
  • 2½ tl kaneel

Churros komen oorspronkelijk uit Spanje, maar tegenwoordig kom je ze ook vaak in ons land tegen. Het oorspronkelijke deeg bestaat uit gelijke delen water en bloem. Ik heb ervoor gekozen om het deeg iets rijker te maken, met een mooiere smaak als resultaat. Om de perfecte gekartelde Spaanse churros te maken is er een churrera te koop, deze perst het churros beslag in de juiste vorm. Maar ook als je die niet hebt kun je prima zelf churros maken, een gekarteld spuitmondje werkt namelijk ook heel goed. Je bakt er met dit churros recept 15-20 stuks.

Churros maken

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Doe de melk en het water met de suiker, boter en het zout in een pan en breng dit aan de kook. Haal als het mengsel kookt de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed door tot een stevige bal deeg. Laat het deeg ongeveer 10 minuten afkoelen.

Roer daarna de eieren één voor één door het deeg tot ze helemaal opgenomen zijn. Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 7-10 millimeter doorsnede.

Churros bakken

Spuit slierten van het deeg boven de hete olie en knip of snijd deze om de 10-14 centimeter af. Bak de churros in 3 tot 6 minuten goudbruin en gaar. Haal de churros met een schuimspaan of tang uit de olie en laat ze kort uitlekken op keukenpapier.

Meng in een diep bord de suiker met de kaneel en wentel de warme churros door de kaneelsuiker. Serveer de churros zo vers mogelijk en met de warme chocoladesaus.

Tip: In plaats van de slierten deeg te knippen, kun je ook een dun ijzerdraadje spannen tussen de twee handvaten van de pan waarin je de churros bakt. Als de sliert lang genoeg is, haal je het spuitmondje langs de draad om de sliert af te snijden.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Melanie 2021-08-29 16:18:07

Hij is heerlijk, maar vraag me wel af hoe dik/stug het deeg hoort te zijn. Mijn spuitzak is geknapt.

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-09-13 08:45:53

Het hoort redelijk dik te zijn, maar vanaf hier is het lastig om te zien of het te dik was.

Beantwoorden
Ok 2021-05-29 12:10:46

Ik heb zelf de churros met dit recept gemaakt.
Ze zijn helemaal niet goed gelukt door dit recept
Raad je aan om dit niet te maken. Het zag er heellijk uit op het plaatje. Maar blijkbaar is dat niet zo

Beantwoorden
OK
Rutger 2021-05-31 10:19:46

Wat is er precies niet gelukt?

Beantwoorden
Jacqueline 2020-10-13 08:27:59

Kunnen ze ook in de oven gebakken worden?

Beantwoorden
JA
Ingrid 2020-07-27 08:55:50

Hoef je voor dit recept je bloem niet te laten garen net als voor soezen??

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-08-02 10:12:23

Nee, dat hoeft voor deze versie niet.

Beantwoorden
Peter 2020-08-07 00:13:12

Ik vroeg het me ook af. Ik heb ze vandaag gemaakt, en vond ze toch een tikje bloemig smaken..?
Overigens, 250 gram suiker om ze er in te wentelen is wel echt veel... Denk dat ik met de helft ongeveer ook uit kwam (heb het niet gewogen.)

Bij mij was het deeg wel heel dik en moeilijk door de spuitzak te krijgen... Moest ook opletten dat de spuitzak niet barstte. Kan ik hier nog wat aan doen de volgende keer?

Dit is het eerste churro recept wat is gelukt! Normaal blazen ze altijd helemaal op en zuigen ze zich vol met vet, deze niet!

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-08-10 12:08:07

Het deeg is redelijk stug, dat klopt. Het bloemige heb ik zelf nooit ervaren, wellicht iets langer bakken?

Beantwoorden