Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr suiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 225 ml melk, lauwwarm
  • Voor de topping
  • 300 gr fijne suiker
  • 2½ tl kaneel, optioneel
  • of
  • 300 gr poedersuiker
  • 4-5 el water
  • kleurstof naar keuze
  • of
  • getempereerde chocolade, naar keuze
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren

Iedere maand bak ik één van jullie verzoeknummers in Rutger bakt wat jij wilt! Vorige maand zijn er heel veel verzoekjes binnengekomen voor een lekker donutrecept. Dus deze maand bak ik speciaal voor jullie dus één van mijn favoriete baksels: Donuts! Het recept is afkomstig uit mijn Bakbijbel, waar nog veel meer lekkere recepten in staan.

Het leuke van dit donutrecept is dat je de donuts op verschillende manieren af kunt maken. Haal ze na het bakken door de kaneelsuiker, doop ze in de gesmolten chocolade of besprenkel ze met glazuur en sprinkles. Dat glazuur kan je ook weer een smaak meegeven, bijvoorbeeld aardbei (door aardbeiensiroop te gebruiken), vanille (met vanille-extract) of gebruik mokka-extract. Kortom, je kan met dit basisrecept voor donuts heel veel verschillende kanten op! Versgebakken zijn deze donuts het allerlekkerst. Wil je ze langer van tevoren maken, dan kun je de gebakken donuts heel goed invriezen. Doe dit dan wel zonder de topping, die kun je er het beste op doen na het ontdooien.

Ik ben benieuwd naar jullie donutcreaties! Welke smaken gaan jullie ze geven? En wat willen jullie dat ik volgende maand bak?

Bereiding: Donuts

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een soepel deeg van. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen.Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Maak met een ronde steker van ongeveer 7 centimeter doorsnede cirkels van het deeg en maak met een steker van ongeveer 3 centimeter doorsnede het gat in het midden. Het overgebleven deeg kan opnieuw worden doorgekneed en uitgerold. Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de olie tot 180 °C. Frituur de donuts in 1 tot 2 minuten per kant goudbruin en gaar. Keer de donuts halverwege. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en bedek ze met een topping naar keuze.

De zelfgebakken donuts decoreren

Meng voor de klassieke donuts de fijne suiker eventueel met de kaneel en wentel de warme donuts door deze (kaneel)suiker. Voor geglazuurde donuts meng je de poedersuiker met het water (of een vruchtensiroop) en eventueel een kleurstof naar keuze tot een licht lopend glazuur. Doop de afgekoelde donuts in dit glazuur en bestrooi ze eventueel met sprinkles of hagelslag. Voor chocoladedonuts doop je de afgekoelde donuts in de getempereerde chocolade, waarna ook deze met sprinkles of hagelslag bestrooid kunnen worden.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
JOLIEN 2019-02-19 17:34:36

Welke bloem heb je gebruikt?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-02-24 13:32:59

Tarwebloem.

Beantwoorden
Kelly 2018-02-17 17:36:32

Wat is een alternatief voor de frituurpan? Wok met olie?
Hebben alleen een airfryer hier staan.

Beantwoorden
KE
Rutger 2018-02-20 10:44:32

Een wok met olie kan ook prima. Een airfryer lukt helaas niet.

Beantwoorden
Chantal Maartens 2018-02-04 16:03:29

Vandaag de donuts gemaakt. Het deeg was heel plakkerig, maar met wat toevoeging van meel kwam het helemaal goed. Ze waren super lekker!

Beantwoorden
CH
Anouk 2017-11-01 16:31:51

Hoi,

Kunnen de donuts ook met verse gist gemaakt worden? En wat zijn dan de verhoudingen?

Groet Anouk

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-02 12:01:48

Dat kan zeker. Gebruik dan ongeveer 35 gram verse gist en los die op in een klein beetje van de warme melk.

Beantwoorden
lien 2017-04-28 19:48:23

Beste Rutger , kan je deze donuts ook in de oven bakken? Groetjes

Beantwoorden
LI
annie 2016-10-23 23:42:45

Omdat het bijna Sinterklaas is. Ooit at ik speculaas appeltaart / appel-speculaastaart. Een appeltaart maar dan met speculaasdeeg. Meerdere pogingen leveren niet echt een mooi resultaat. Wil jij eens een poging doen. Het is een super lekkere combinatie en heel verrassend. Leuk voor pakjesavond! ?

Beantwoorden
AN
Faride 2016-10-21 23:21:25

Het donutdeeg werd bij mij niet soepel en bleef een grote plakkerige brij die niet uit te rollen viel.. Heb je misschien tips en trucs? Ik heb precies gedaan wat er in het recept staat.

Beantwoorden
FA
Jorinde van Diest 2016-10-21 22:22:09

Ik zou graag een recept voor een grand dessert willen. Ik heb het idee om dit voor kerst te doen. Dus allemaal lekker kleine toetjes maar dan wel 1 bordje per persoon. Lijkt mij zo leuk staan. Ik vind het alleen erg lastig om smalen te combineren en combinatie te bedenken. Dus ik loop eem beetje vast. Dus lijkt mij top als jij een recept of idee hebt waar ik verder mee kan. Groetjes Jorinde

Beantwoorden
JO
Ellen van Schaik 2016-10-04 23:31:29

Volgende maand graag Indonesische spekkoek; ook lekker handig voor in de diepvries voor onverwacht bezoek.

Beantwoorden
EL
Bianca 2016-10-04 20:58:14

Volgende maand graag zeeuwse bolussen! Ik heb het al zo vaak geprobeerd en ik weet dat ik echt wel goed kan bakken, maar het lukt me niet. Het deeg rijst wel ok, maar de suiker plakt bij het vormen van de bolus niet goed en wordt geen lekker stroperig geheel. Ik weet niet of ik wel het juiste type bloem gebruik. Kortom wat is het geheim voor perfecte bolussen.

Beantwoorden
BI
Arjan Westerhout 2016-10-05 23:24:21

Ik stem ook voor de bolus aangezien ik zelf een zeeuw ben (Zeeuws-vlaming zelfs :) )

Beantwoorden
AR
Maja 2016-10-11 18:28:44

Hallo Rutger, op zorgboerderij veel walnoten geraapt met oudere clienten en er een notenkoek van gebakken. Helaas was de koek vrij hard geworden waardoor een aantal cliënten niet konden eten. heb jij een recept voor een walnotenkoek /taart die niet zo hard wordt en lekker is?

Beantwoorden
MA