Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardbeiensiroop
  • 1 kg aardbeien, schoongemaakt en ontkroond
  • 1 kg suiker
  • 2 citroenen, sap

Een paar weken geleden liep ik aan het einde van de dag op de markt om nog wat vers fruit te kopen. De groenteman had nog zoveel aardbeien dat hij ze per 6 kilo voor een paar euro verkocht. Dat aanbod kon ik niet weerstaan, dus met krat vol aardbeien ging ik terug naar huis. Omdat ik niet alle aardbeien gelijk ging gebruiken en een keer wat anders wilde proberen dan jam, besloot ik deze aardbeiensiroop te maken. Het resultaat was heerlijk, zo fruitig en vol van smaak als deze siroop ga je hem nergens anders vinden! De zelfgemaakte aardbeiensiroop is heerlijk om aan te maken met (ijskoud!) water of om over bijvoorbeeld bolletjes ijs te druppelen.

Aardbeiensiroop

Bereiding: Aardbeiensiroop

Doe de aardbeien in een pan met een dikke bodem en stamp ze met een pureestamper fijn. Breng het aardbeienmengsel aan de kook en laat dit al roerend ongeveer 5 minuten koken. Tijdens het koken moet je de siroop een paar keer afschuimen. Dit doe je door met een schuimspaan of pollepel het witte schuim dat op de siroop ontstaat eraf te scheppen. Voeg de suiker en het citroensap toe en laat ook dit al roerend 5 minuten koken. Schenk het hete mengsel door een fijne zeef en giet de aardbeiensiroop vervolgens in gesteriliseerde flessen. Bewaar de siroop op een koele en donkere plek, zo kan je er enkele maanden later nog heerlijk van genieten!

Aardbeiensiroop

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Angela Vonk 2018-08-05 10:35:54

Ziet er heerlijk uit. Moet dit met gewone suiker of met geleisuiker worden gemaakt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-08-06 13:07:58

Dit kun je met gewone suiker maken.

Beantwoorden
Danielle 2018-07-06 14:02:41

Heerlijk recept! Nu voor de tweede keer gemaakt.
Ik ga een deel invriezen. Lekker met koude melk een paar blokjes in de blender voor een lekkere milkshake.

Beantwoorden
DA
Marian 2018-06-26 16:52:16

Ik zou hem graag zonder geraffineerde suiker willen maken.Is er een alternatief en hoe is de verhouding dan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-06-28 18:10:40

Dat durf ik je niet te zeggen, ik heb daar geen ervaring mee.

Beantwoorden
miranda 2017-07-19 14:07:44

ik ga t proberen met rietsuiker

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-07-19 22:39:41

Dat gaat heel goed lukken denk ik!

Beantwoorden
Kathleen 2017-06-17 20:42:13

hallo is dit dan meer een grinadine siroop dat je maakt of meer een siroop voor op ijsjes of voor op ander fruit te gieten? ik zou graag fruitsalade maken in weckpotten dus gemengd fruit met ipv suikerwater er bij aardbeien siroop zou dit gaan met dit recept

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-06-19 09:47:30

Hoi. Het kan beide. Het is heerlijk aangemaakt met (bruisend)water, maar ook perfect om als fruitsiroop over ijs te gieten. Mij lijkt het ook prima geschikt voor het wecken van de fruitsalade.

Beantwoorden
Mirella van Aalst 2017-04-22 20:20:36

Wellicht een stomme vraag hoor maar kan ik ook een oude jampot steriliseren en het daarin bewaren of moet het echt een weckpot/fles zijn? ? Die heb ik namelijk niet in huis en wilde morgen (zondag) je recept maken, zin in!

Groetjes Mirella

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-04-23 18:52:01

Hoi! Het kan prima in een oude jampot! Geniet er van!

Beantwoorden
Annemarie 2016-08-20 18:50:09

Hoi hoi. Is het ook in te vriezen??

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-08-22 09:28:59

Ja! Er staat bij mij ook een portie in de vriezer.

Beantwoorden
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-08-06 12:42:35

Leuk recept! Ook leuk om te variëren met ander fruit!

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-08-07 12:56:42

Dat kan zeker! En het is heerlijk en lang te bewaren!

Beantwoorden